Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Ikke det? Nei, men da holder vi det enkelt og gir oss her fordi vi liker enkelt. Fiken superenkelt regnskap.
Se nå på TV2 Play
I dag skal vi snakke om en moden italiener. Følg med! Hei og hjertelukkomme til Kjells Vinkjeller. Takk for at du benytter tid av ditt travle hverdag, eller kanskje helg, til å lytte til mine små anekdoter rundt vin og dess likehet.
Det synes jeg er veldig hyggelig, og flere og flere kommer til, og flere og flere synes dette er morsomt, og jeg blir så glad når jeg kan skape litt vinentusiasme og vinglede til det norske folk. Og i og for seg det svenske også, de er bare, og nå håper jeg ikke at det er alt for mange svenskere på denne episoden, for de er litt forbannet.
Fordi de har jo oppdaget at «Shit, systembolaget har jo ikke de samme utvalget og flotte utvalget som det kongelige norske vindmonopolet har». Så de hører om fantastiske viner. De blir fristet til å ha lyst til å kaste seg over, men aldri får tak i hvis de ikke kaster seg over.
tar seg turen over til Polen i Halden. Det har vært gøy. Det har vært utrolig gøy. Hvis det kom en sånn der svensk gjeng som begynte å kjøre til Polene i Halden og Evje og Gudene veit Kongsvinger ble det jo og begynte å kjøpe vin på Pole som de ikke fikk tak i Sverige. Tenk så morsomt det hadde vært å oppstyre i media. Kanskje det skjer en gang. Kanskje det har skjedd. Hvem vet. Uansett.
I dag så skal jeg ta dere på en reise til et område som heter Piemonte. Ja, det ligger i Nordtallet. Det er et fantastisk sted når det gjelder vin. I Piemonte så har de seks druer som de er veldig glad i.
På rødvinsiden, for å ta rødvin i måte vi snakker om rødvinsiden, så er det Dolcetto, Barbera og Nebbiolo. Nebbiolo. Og i dag så skal jeg jo da inn i, det er to distrikter som stort sett bare driver med Nebbiolo. Og det er Barolo og Barbaresco. De driver stort sett bare med Nebbiolo, mens de andre har da de andre tingene.
Så hvis du har lyst til å bare drikke ned Biolo, så må du da til Barolo eller Barbaresco. Og Barolo er jo da kongenes vin. Men det skal man ikke kjimse av at det gjør ikke Barbaresco noe dårligere det egentlig. Det er kanskje litt mer, vi kaller da Barbaresco prinsen, prinsessa og så videre. Kongen, dronningen. Ja, de konger de greide.
Og vi er da i Barbaresko, og det som er så gøy med dagens vin er at den har begynt å bli litt voksen. Ja da, den er allerede kommet til 2014. Nei, 2004 faktisk. Beklager at jeg surrer litt her. Det er 2004. Så vi begynner å få litt alder på vinen. Og det er jo ikke... Og det er litt sånn greia.
De Barbarescoene vi får på Polen nå, de er sånn kanskje 2016-17-18. Når du lager litt på fat, litt på flask og så videre, så kommer de ut. Kanskje du til og med får Barbaresco 19. Nei, det gjør du nok ikke, det rekker vi ikke. Men det kanskje kommer i løpet av året. Og Barbaresco må da som ofte ligge litt for å bli moden. Og da er jo det ekstra deilig å kunne gå på Kongelig Norsk Vinnmonopol.
og handle allerede ferdig lagret vin. Og det som skjer når en vin blir lagret over en del år, er at den blir rundere og fyldigere, og en del av den syrligheten, og kanskje spissheten som ligger på toppen, hvis du kjøper en ny barbareske, og synes at det er litt mye frisk frukt, litt mye syre,
Den syra forsvinner og blir en rund og fyldig og i og for seg ganske kraftig modenfrukt. Nå greier jeg ikke å holde meg lenger. Nå må jeg smake litt her. Skal vi se. Ja da. Aldri, og det smaker ikke gøy. Nå er vi på en måte på nybrottsarbeid, fordi jeg har ikke smakt den før. Sori Valgran, det er bare Barresco 2004, er da dagens...
oppgave, og med en gang med en gang man lukter på den, altså den har begynt å bli den har ikke blitt brun, men den har blitt rustrød i fargen og har en dyp mørk litt og da skal vi si litt sylta du merker at den har en moden frukt, men den er liksom ikke syltetøy sylta, men at du kjenner at den har fått en helt annen tyngde
i glasset enn det man hadde hatt hvis den hadde vært fersk. Og her er det da mørk, frukt, moka, sjokolade, litt nougat og den verden her. Skal vi se. Åh. I munnen er den myk og frukten er moden. Ikke overmoden, men du kjenner at den er du kjenner at den er har ligget litt på flasken faktisk. Du kjenner at her har den fått lov å
godgjøre seg litt. Nå er det liksom fått frem, og så kommer disse mokkatodene, og litt sånn sjokolade, litt sånn nougat, og frukten er sånn ordentlig dyp morellmoden. Åh, det var godt! Og det som jeg tror at de fleste som drikker barbareska, de orker jo ikke vente. Nå blir det 2022, og de orker jo ikke vente 18 år.
på dette her. Hvertfall ikke hvis du er en fersk vinedrikker, så orker du ikke det. Det tar seg ikke ut. Så da er det fint. Og så er det også fint for at jeg tror de fleste nordmenn, uten å anklage noen for noe som helst, er vant til å drikke fersk vin, og er ikke så vant til å drikke lagredde viner. Og når du får dette her, så er det kanskje litt, kanskje du bør prøve litt gamle viner først.
før du begynner å lage vinkjeller. Jeg skal lage vin, og det skal ligge i så og så mange år. Men hvis du aldri har smakt gammel vin, så kan det hende godt at du ikke synes det er noe særlig. Og hvis du ikke synes det er noe særlig, så har du på en måte skuttet litt i leggen hvis du har tenkt å lagre det i 30 år, og så finner du at du egentlig ikke liker veldig lagret vin. Du liker kanskje lagret til 5 år, 6 år, 7 år, men ikke når det blir veldig lagret. Og til slutt så kan det jo bli superlagret. Ja.
Men denne her, altså, nabiolodrun har av natur veldig høyt syre- og tannininhold, men med en gang den får lov å ligge litt, så forsvinner disse her, og den blir rund og ganske myk munn. Så dette er faktisk superkult. Så, Sori Valgrande Barbaresco Grasso 2004. Er ikke helt gratis, den koster 500 kroner.
Men hvis du tenker at den har ligget 18 år i en kjeller et eller annet sted, så er ikke lagringskosten på 500 kroner stort. Så det er helt klart et gupp, og den sitter godt og lenge munnen. Det er en tydelig vin.
som egentlig roper litt etter kjøtt, for det er vel i hvert fall de nye barbareskene gjøre. Men her har den fått litt reistid, så den er ikke de kraftigste kjøtterettene, og den er kanskje mer anvendelig til mer lettere retter også.
Men husk, her er det mye bunnfall og så videre, så vær litt når du heller opp i glasset, så gjør det litt forsiktig. La bunnfallet få lov å falle til bånd på flasken, og held forsiktig når du holder på, for her har den fått lov å motstette. Så den som får det siste glasset, den kommer til å se at der kommer det litt grønt. Rett og slett litt rester av det ene og det andre som har da blitt litt grønt. Men dette var greit.
Jeg liker litt moden rødvin Deilig myk og rund i munnen Og da har blitt 18 år gammel Det er kilde Så prøv dette her Jeg antar at den ikke har kommet seg inn på det eneste pol Barbaresk og de 500 kroner fra 2004 Er liksom ikke det som renner ut Jo da, faktisk Nå sjekker jeg Sitter jeg her med Lillestrøm Bergen Storsenter og Trondheim Lade Har funnet ut at dette her må vi jo prøve
Så kanskje flere pol burde kaste seg på den trengen. Så lek litt med vin, og ha en fantastisk dag videre. Takk for at du lytter. Jeg heter Kjell Gabriel Henrik. Tusen takk for meg, og ha det bra.