Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Bla bla bla bla bla. Fiken. Superenkelt regnskap. Hallo. Vi i Alente har noen raske spørsmål til deg. Liker du å se gode filmer og serier? Føler du noen ganger at du har sett alt? Drømmer du om å kunne veksle fritt mellom ulike streamingtjenester? Bytt til fleksibel TV og streaming med Alente og varier dine streamingtjenester hver måned.
Er du klar for julemat? Hva med pinnekjøtt da? Det er godt!
Hei, hjertelig velkommen til en ny episode av Kjells vinkjeller. Jeg begynner meg akkurat nå i bilen av alle steder i Gamlebyen i Fredrikstad. Jeg skal ut og holde et vinkurs om franske og italienske viner på en vinbar i Gamlebyen som heter Vingalleriet. Veldig koselig å se. Jeg har vært der en gang før.
Det gikk veldig bra, så skal jeg det gitt en gang til, og det kommer til å gå veldig bra det også. Så da er det en vin-vin-situasjon, som det heter. Men før i dag var jeg innom NRK Østfold og ble intervjuet av min gode venn Hans-Christian Andersen, gode gamle topp 20-generalen. Han ville at jeg skulle komme og prate litt om vin når jeg først var i Østfold. Jeg sa «Ja, men selvfølgelig, Hans-Christian».
Det gjør jeg gjerne. Og da begynte jeg å snakke litt om julemat, for det ligger litt i røyen da. Så dette kan bli en av flere vin til julemat-podcaster, så det er bare å holde dere fast. Og vi tar for oss pinnekjøtt først. Her kan det også komme flere episoder, da det er mye man kan si om pinnekjøtt. Men...
Men jeg tenkte å starte med en liten outsider, som jeg da nevnte på radioen. For dette her testet jeg i forrige uke, da jeg var i Halden. Jeg har veldig mye vært i Østfold de siste. Er jeg blitt populær i Østfold? Er det det de sier? Altså, har jeg blitt en stor kær i Østfold? Kanskje det. Da var jeg i hvert fall i Halden, og hos Halden Vinklubb. Veldig, veldig hyggelig gjeng. Og da snakket jeg om vin til julemat også tidligere.
måtte jeg da finne disse vinene også tenkte jeg litt ut av boksen for at nå er det veldig mye ting jeg har gjort i det siste som ble nevnt for det var at et spansk vinkurs
For Temtek vineskap, for det begynner å bli et par måneder siden. Og da hadde jeg med en Chacolina fra Baskeland, som er en veldig, veldig kul vin. Og så smakte jeg på den, og så sier han ene som var gjest der, som er veldig opptatt av mat-pairing. Mat- og vin-pairing, hva heter det? Sammensetting, ja.
Parring kan man også si. For den smakte på denne, så bare... Du, hvordan er denne her til pinnekjøtt, tror du? For den har jo den deilige, friske citrusfrukten, og så har den litt saltbrek helt ytterst på tunga, som kan angripe pinnekjøttet ganske bra. For pinnekjøtt er jo ganske salt, litt fett, og så er det lammesmaken. Og så har den denne kohlrabi-stappa, som gjør ting litt vanskelig å gjøre.
Men jeg tenkte at når jeg smakte på den, så var jeg enig at det var ikke en dum idé. Så jeg tenkte at dette her må jeg jo prøve. Hvorfor ikke la Halden Vinklub være testkanin? Fordi at i teorien så mente jeg det var riktig, men i praksis så visste jeg det ikke, for jeg har jo ikke spist pinnekjøtt før jeg dro til Halden. Halden det skjer.
Og da fikk jeg pinnekjøtt til denne Chacolina, og den synes jeg passet. Det er fem år første gang jeg blir forlatt av mine foreldre.
Vi må fortelle. Og jeg har også løpt etter denne bilen i mange år. Der fikk du tjuvlytte til Misjonærbarna av Øystein Stene. Fortsettelsen kan du strømme når du vil, kun hos Fabel. Kom i gang på Fabel.no og prøv gratis i fire uker. Fabel, lytt til oss. Skikkelig bra. Altså, vi hadde liksom tenkt ut, for dette er jo av og til som om du etter og slett tester ut skjermen.
Altså, i teorien så følte vi at alle bokser krysset ut, men vi vet ikke om det stemmer i virkeligheten, og vi følte at det passet ganske bra, og jeg spurte Halden Vinklubb, det er jo fine folk, og de var enige at dette her var en veldig fin vin til pinnekjøttet.
Så vi er i Spania, vi er i Baskeland, og vi er ikke så veldig langt fra San Sebastian. Og jeg tok for å gjøre dette ordentlig enkelt, så tok jeg den eneste baskevinen som er i basis, som er da Hirutsa Chacolina 22-23, til kun, vil jeg si, 189-190 kroner. Og denne her har jeg drukket egentlig, så tenker jeg at dette er en sånn deilig frisk sommervin. Og det er det jo også, ja.
Men når pinnekjøttet kom, så tenkte jeg at dette her funker kjempebra. For veldig mange vil jo innom Risling når de snakker om vin til pinnekjøtt, og jeg skal lage en episode på det også. Men vi tenkte vi skulle begynne med outsideren først for å liksom lage litt vei i vellinga.
For nå er det ikke lenge til desember. Så Hirutsa Chocolina 2023 fra Baskeland har dette lille saltbreget på tuppen der, som jeg synes er kjempespennende. Frisk sitrus, bra med syre, og angriper lammesida. En salta, tørka lammesida. Som Mike Tyson tapte jo. Hva heter han andre? Logan. Johnny Logan. Det er helt sikkert ikke Johnny Logan, for han vant Melodi Grand Prix to ganger på radd.
For Irland eller noe sånt. Vi sier at han alltid passer som Johnny Logan i en Grand Prix-finale. Da er det stort sett seier. Selv om jeg tror det har vært på en del ganger å ha tapt også. Sånn er det med en gang. Så dette her er morsomt, det er leskende og det er friskt, og
Det som kommer til å skje hvis du kjøper den inn, er at du kommer til å synes den er så god at du kommer til å kjøpe den inn igjen til andre anledninger. For den er veldig anvendelig, den er veldig frisk og deilig, og den er veldig lettdrikkelig. Så av og til her må jeg komme med et råd. Det kan lønne seg å ha en flaske ekstra, for dette her går relativt fort unna når du først får smaken på det.
Så kjøp inn to, du, når du først er i det lynnet. Så med det, årets første julematsanbefaling, pinnekjøtt, i rutsa, Chocolina fra Baskeland. Det er masse forskjellige, jeg tror det er 17 forskjellige hvitvinner fra Baskeland tilgjengelig på Pole, så det er lov å prøve noen andre også. Men jeg gikk for i rutsa Chocolina 2023 til 189,90 kroner.
skal være inne på en drøssa pool, så da er den sikkert på et pool i nærheten av deg også. Med det så kan man jo begynne å... Kjenner at dere sitter litt inne og sier god jul? Men da må jeg si det litt forsiktig. God jul! Og dette er bra for julebord også. Og det skal være... Jeg skal ha en del smakinger, sånn julebordsmakinger før jul. Det er fortsatt et par datorledige.
Så hvis det er noe du vil ha på jobben eller med venner eller noe sånt, så ta kontakt med meg. Kjell Gabriel heter jeg, så det er ikke så mange som heter. Så det er veldig lett å få tak i sånn sett. Så ønsker jeg deg en fin dag, og så må man si god jul en gang til. Og nå er jeg hjemme. Sånn, nå må jeg komme meg ut av bilen og dra og snakke om Italia og Spania og vin. Det blir gøy! Ha det!