Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å levere skattemeldingen med fiken som vi gir oss her. Fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap.
Se nå på TV2 Play
Vi skal til et sted som er vakkert. Det kan bli pent. Følg med! Musikk
Hei, velkommen til dagens episode av Drink Feed med Tom Omrath i Løveås og Kjell Svin Kjeller. I dag skal vi til Spania. Vi skal til et område i Spania som jeg er veldig begeistret for, og i og for seg spaniolene er veldig begeistret for, Tom. Ja, helt riktig. Vi skal til Rivera del Duero. Det høres jo veldig eksotisk og spennende ut, og det er det. Det er en del av Spania som nordmenn stort sett ikke
ikke drar til og med mindre, og det er veldig opptatt av vind. Og det er veldig synd, for det er mange andre ting der som er verdt å besøke. Og for vi som har vært der, så er det et sted du alltid kommer tilbake til. Ja, nå har ikke jeg vært der da, men... Nei, det er en nytt sted Kjell ikke har vært på enda, men det kommer nok.
Vi er, men jeg vet jo, jeg har jo sett på kart, så jeg vet jo sånn cirka hvor i verden vi er, og vi er i
Det området som spanjolene gjerne ikke er så keen på å selge vin ut av landet, for dette her synes de er så digg at det vil beholde selv. Ja, de proser veldig mye til innenlandske markeder, selv om de har jo etter hvert åpnet eksporten kraftig utover det har de. Det som er kult, vi snakker om denne elven du gjorde, hvor
Hvor dette er lokalisert på begge sider, med tilknytning til distriktet. Og det er den samme elven som bytter navn med en gang han går inn i Portugal. Ja. Og blir da... Duro. Helt riktig. Duero til Duro. Ja. Dette her også kalles... Altså, det som er så gøy med Ribeira del Duero er at det ligger på en 7-800-900 meter skjede. Ja.
ish, litt opp og ned selvfølgelig. Det ligger på den spanske høysletta som du sier, og det er flatt. Og der er det to måneder kulle, ti måneder helvete. For dette er veldig varmt. Det kan bli veldig lommert ut på åkeren der, det kan det. Og
Det som er, i og med at det ligger i høyden, kan man ikke si, men i høyden vinmessig, så er det veldig varmt om dagen og veldig kaldt om natten. Noe som gjør at drueskallet blir veldig tjukt. Ja, så druene må jobbe for eksistensen, tror jeg. Og det er der denne skatten kommer frem. Her ligger magien i Ribera del Lero, altså spaniolens favoritt rødvinstdistrikt, ligger i
temperaturforskjeller som gjør at druene blir robuste, kraftige, tunge, lekkere
og smaker nydelig. Nå må du snart back opp på alt du sier der med en god vinner. Jeg har det stått klar. Jeg vil bare si litt om landskapet og stedene som er der. Ja, for du har jo vært der, vet du. Jeg har vært der. Stemmer det? Jeg har vært der. Greia er at hvis du reiser fra Madrid, som er lurt å reise fra, så kommer du til en by som heter Segovia. Og det er begynnelsen på dette distriktet som står av en del provinser.
Det de har i Segovia, som er veldig kult, det er et enormt stilig akvedukt, som romerne ikke tok med seg når de slutta i Spania. Så bra. Som araberne heller ikke reiv ned, de beholdt vannledningen, det var lurt. Så den står der enda, og det er ganske magisk å sitte under den og ta av plass vin, for da føler man seg knyttet til historien så fint. Oi!
Og hvis du tusler litt oppover deg, så kommer du til Walla Doid, som er kjent for å være tapas-hotstaden. Det er sånn jeg uttaler det i spansk. Si det på norsk da. Der har de tapas. De har faktisk VM i tapas hvert år. Og den henger like høyt som et OL-gull, for de lokale som lager tapasen der. Og til den tapasen så drikker de jo
mye av det vi skal smake på akkurat nå. Det er det de gjør. Vi skal, jeg har aldri vært her før, men vi skal visst nok til den tiende mest besøkte vingården, eller topp ti besøkte vingården i Ribeira del Duero. Vi er hos Emilio Moro, og da betyr det at det sikkert er ganske pent der, tror jeg ikke det, for folk går jo og
Titter på penne ting. Det gjør de. Sånn som akkudukter og annet som du har. Og så handler det om at de får lov å smake disse vinene rundt omkring på Ymse Tapas bar i hele distrikten. Og så tenker de, hmm, jeg stikker opp til han godeste moro, ja, så snakker litt med han og prøver å smake vinen der den kom fra. Tror du det er moro hos moro? Nei, den var. Vi forbiger den i stillhet. Den var litt morsom. Det var litt tidlig på kvelden. Ja.
Åh, jeg er jo veldig, altså veldig mange som spør meg, og det har faktisk resultert i at jeg har jo da på kjelsvindkylder.no, så kan man jo sende mail til meg, lurer på et eller annet, så kommer det da inn i mailen min. Og her var det da noen gutter fra Tromsø som tok kontakt med meg, lurt meg om jeg kunne være med på tur og arrangere tur til Rioja og Ribera del Lero for dem.
Og det kan man jo gjerne gjøre, men hvis du skal ha med, når det er fire stykk som må dele på utgiften til femte mann og litt penger i tillegg, så blir jo det litt dyrt da. Men fordi jeg hadde hørt på en episode der jeg hadde snakket om ribber og deler, og så ble de så revet med. Og jeg skjønner jo det. Jeg skjønner jo det når du begynner å
dufte på disse vinene her, så er det jo mye mye godsaker. Ja, dette er bare digg. Jeg ble bare sittende her og jeg hørte tromse, og så koblet jeg ut litt her. Men nå er jeg tilbake igjen. Tromse. Sitter og lukter og drømmer om tromse. Og det må dere gjerne gjøre. Altså lukter ikke mye tromse opp i det glasset, men det som er greia er at dette er jo et kroneksempel. Dette er en klassisk Tempranillo fra Rio Verde eller Lueiro. Dette er
Det er sånn den skal være. Kall det gullstandard. Det huset her har holdt på siden 60-tallet, var det ikke det? De har holdt på, nei, de har holdt på lenger, skjønner du. Ja, det står 1964 på...
på flaska her, så det burde man egentlig anta det. Men de startet i 1932, så var de drepet først. Da leverte de bare druer til andre. Ja, kanskje. Sånn som man typisk gjorde, og så ble de med i det gode selskapet mitt på 60-tallet. Det betyr at de har holdt på lenge. Ja, de har holdt på lenge, og de har ligget der. Vinen har fått lov å kose seg fire måneder på litt nye franske eikefat, og det er
Altså på nesen så har vi jo disse mørke, det er mørk frukt. Dype kryddertoner, hint av vanilje selvfølgelig fra de nye franske fatene, det skulle bare mangle. Men når du smaker på den, så det første du kjenner er en massiv fruktbilde, det kan være en type rød plomme, som nesten umiddelbart blir tatt bort av
disse herlige taninene som er i Tempranio når det er 100% av Tempranio som er ligget her, og selv om det er polert på fat, så er den fortsatt veldig til stede. Jeg får også litt lettere hint av noe sånn nogatt, mild sjokoladepreg. Den går over en det jeg vil kalle moka. Etterpå, etter at disse taninene har fått gjort jobben sin, inn i munnen og gjort noe med denne frukten, så kommer disse moka-tone, litt kanskje nogatt-ting
Men det er fortsatt denne hare røde tonen gjennom hele. Den er helt fantastisk. Dette er klokkerent. Klokkerent, hørte du det? Jeg hørte du sa det. Da skal jeg utfordre deg. Hva koster flaska? Det aner jo ikke jeg. Nei, det er det. Men jeg kan si at den burde jo koste. Ligger i skikt 22-25 et sted. Ja.
199. Det kan du, ja. Ok, men jeg bor med ikke så mye. Men jeg mener at den burde vært, så det er egentlig et godt kjøp. Ja, ikke sant, det er det. Når jeg gjør disse livesmakningene mine på Facebook-gruppa min som heter Wien, så har jeg den med en nabo. Og alltid på smakingene, så når jeg får slutten, så sier jeg, ok Trond, nå skal du fortelle hva de koster. Og han er jo, for han er det helt. Han må bare tippe hva han syns.
Og hvis han tipper da over det som prisen er, så er det jo godt kjøp. For han var villig, og han er ganske gjerre type, han er villig til å, ja, jeg sier, ok, det er 250 kroner, men ikke noe mer.
Så ja, den koster 178. Oi, ja, men da må jeg kjøpe masse. Han gjør jo ikke det, for han drikker stort sett all vinen bort hos meg, så han lurer ingenstansett. Men bare det i seg selv. Du satt den til 222,50. Det betyr at det er godt kjøp allerede. Jeg synes det. Men det kan godt hende det er andre verdiparametre, men jeg synes den burde koste, det hadde ikke vært en upris for den. Jeg ble begeistret for den, ja.
Ja, og så er det 2020, så den er ganske ung. Den kan ligge noen år også. Den kan ligge så lenge jeg lever, for å si det sånn. Så jeg antar, nå kjenner jeg ikke hele huset deres til morrehuset. Kjære Havard. Så jeg vet ikke hvor mange andre varianter de har, men jeg antar at de har i hvert fall en eller to som kanskje er enda
kraftigere, så dette her er den mer enklere varianten. Det kan godt hende, så det her skal jeg forske litt på å finne ut av hva det huset har å by på ellers. Ja, og da skal du få lov til det, og da skal dere andre få lov å slippe å høre Tom gjøre det, så da skal dere få lov å få fri, gjøre hva dere vil med resten av dagen. Hvis sitter du på arbeidsplassen, reis deg opp, gå hjem, finn på noe nytt, si til sjefen at Kjell Gabriel har sagt det, det er ikke noe problem, det er godkjent.
Og så skal vi forske på Emilio Morro Fincha Resalso 2020 til 199 kroner. Kjempebra. Da er det fri lek i dere. Vi andre skal ha kassens tid. Takk for nå.