Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Bla bla bla bla bla. Fiken. Superenkelt regnskap. Hallo. Vi i Alente har noen raske spørsmål til deg. Liker du å se gode filmer og serier? Føler du noen ganger at du har sett alt? Drømmer du om å kunne veksle fritt mellom ulike streamingtjenester? Bytt til fleksibel TV og streaming med Alente og varier dine streamingtjenester hver måned.
I dag så skal vi til den øverste gården, helt, helt øverst i Valpolicella Classico, og der finner vi en hyggelig kvar, og han skal vi prate med i dag. Musikk
Hei og hjertelig velkommen til en ny episode av Kjelds Vinkjeller. Og ikke minst, Tom har rættet løve oss sin drinkfeed i dag, Tom. Så har vi gjest. Vi har gjest. Men det hender jo at vi har gjester. Ja. Og så har jeg fått spørsmål da. Hvorfor har du så mange utlendinger med på showene deres og på drinkfeed spesielt? Det er jo det vi lærer, å snakke med de folkene som lager den vinen som vi liker å snakke om. Uansett hvor mye du leser og hvor mye du suller rundt på smakinger og sånn,
snakke med de folkene som har en idé om hva de driver med, det lærer man da. Ja, det gjør man, og du pleier å gnide inn at du har vært steder. Ja, skal vi dit nå? Yes, du pleier å, jeg har vært der, jeg har vært der, og jeg har ikke vært noen steder, jeg er jo ikke en bereist type, men her har jeg fordelen, for denne mannen her, Tiziano Accordini, som er vår gjest, han har jeg besøkt så mange ganger, at vi er nesten på fordelen. Ja, greia er at når du først reiser, så reiser du til et sted da.
Ja, nesten sånn. Det er min charter. Men det er sant at jeg har ikke vært der enda. Jeg får kanskje dra litt ti ganger igjen. Vi er helt øverst nord for Verona i en dal som heter Valpolcella. Fumar og negrar og de som skjønner. Helt på toppen der. Så holder Akordini til å welcome to our podcast Tiziano. Thank you, my friend. Thank you, Gabriel. Yes, nice to have you.
Hvorfor er Norge så spesiell for deg? Denne norske markedet, spesielt mine distributører, Gaia Wine & Spirits, er nå min offisielle ambassadør i dette fleste land. Jeg begynte 25 år siden å jobbe sammen.
Lars, Kristine, et cetera, et cetera. Det var veldig fint. Jeg besøkte deg i september. Det var veldig fint. Vi hadde en '97 Amarone Magnum. Da gikk vi ned til basementet og så at det var mange viner som skulle til Norge. Hvor mange viner eksporterer du til Norge? Jeg forstår kanskje...
7, 8, 9, 99% for my producer, 99%.
For eksporten er det 80%. Resten er det 20% i Italien. Du har gjort Valpolicella, Ripasso, Amarone. Dette er klassisk. Hva er det klassiske ved Veneto? Det klassiske er... Min firma har stått på ideen. Den gode spørsmålet er:
...
Vannene mine holder på en høyde på 300-500 meter. Det er god arbeid, god grønn. Våren vår er blåstilt av vulkanisk, alluvional,
Og med korvinogrape, korvinonegrape, rondinella grape, molinara grape, ble valpulicella utbyttet.
I alle viner, ok, King er Amarone, men samme grape, samme prosentual grape, Corvina er den beste, den mest viktige grape, kommer til ca. 85-90%.
Resten er dedikert til rondinella og mulinara. Denne grøypen er naturligvis blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt blitt bl
Amorone er et spesielt vin. Det har vannet for 100 dager. Men i Skandinavien, i Norge, Sverige, Danmark, er dette veldig populært. Hvorfor tror du det?
- Ja, det er det. Du eksporterer i nordiske land, men det er mange land som ikke forstår Amarone, men skandinaviske land er Amarone en stor ting. - Ja, kanskje for det gode klimaet, for den røde vinen, særlig for den sterke vinen, men elegans. Amarone er... Alkoholen er 16, 15,5, 16, 16,5, men
Det er en veldig god kombinasjon for kjøkkenet. For norsk, svensk og dansk kjøkken. Har du et favorittstøt som du vil drikke til Amarone her i Norge?
- Kanskje i går jeg spiste regn. - Å, regn der? - Ja, det er en god kombinasjon. - Amarone og regn der? - Å ja, det vet jeg. - Det er en ny for meg. - Nei, det er kjøtt generelt. Rød kjøtt generelt. Ja, for Amarone. - Hvor mye av produksjonen din er Amarone?
20 000 kjøpere hver år, det beror på kvaliteten av året, men dette er nå vårt antall kjøpere per år. Og etter det er det veldig bra år, det er veldig bra, det er dedikert 6-7000 for Amarone Fornetto Reserva. Ja.
Hvor ofte har du Ylfonetto? Hvor ofte? Ikke hver år, men... Å ja, det er en potekapelesjonreserve. Potekapelesjonreserve er nødvendigvis minst fire år gammel.
For min kompani er reservetet viktigst det tøfte. -Kan du gjøre det hver år? -Nei, det beror på hva. Perfekte spring, perfekt sommer,
Perfekte utstyrstid er viktig for Amarone. Det er en god dag, ingen vann eller umiditet. Og etter dette skal det være tre måneder i skjermen. Her er det ikke topp.
Denne årene er det litt vanskelig for regn. Det var ikke en god år denne årene? Nei, det var en god år. Mediumår. Denne årene har vi sikkert ikke produsert en reserv. Vi skal smage 2020. Jeg elsker lyd.
Er 2020 et bra år? Eller er det en normal år? Hvordan fungerer dette? Ja, 2020 er et bra år. Samarone er en veldig fin kombinasjon med kjøkken. Men samarone
Det er kanskje bare problemet med dette Amarone, alkohol for eksempel. 16,5 er veldig høyt. Men er det en forutsetning for dette vinet å kjøpe grapen i september-åttobre og å holde i basketen
For appellasjonen, for konsortiumet, er det minst tre måneder, 19 dager. Hvilken høyeste alkoholprosent har du hatt på Amarone? For appellasjonen er det minst 14. For sertifikasjonen på Amarone er det minst 14 alkoholer. Og etter det er det ingen problemer. Men...
16,5-17 er toppnivået. Det er veldig lett å komme til dette alkoholet. I tre måneder løper jeg 25-35% vann. Det er mer som rasen. Vannet er rest av sukker, og sukkeret er transformert i alkohol.
Og så været. Agder, Åna Syra, Lindesnes, pent, svak bris, 13 grader, dalstråk av gnaf. Nei, vent litt, hold på meg! Hva er det? Vi er på lufta her. Hold kjeft! Det blir drittvær! Nå leser du opp det som står her, tydelig og nøye. Ja.
Kids in Crime 2. Sesongpremiere 15. november på TV2 Play. Ja, helt riktig! Nå kan alle store og små skapninger på vår blå planet få mobilabonnement med suveren dekning til halvpris hos Fjordkraft Mobil. Noe som betyr at du kan se flere naturdokumentarer for rimeligere pris enn dine venner på savannen. Fjordkraft Mobil. Mer naturdokumentarer. Mer for alle.
Kanskje tabak? Ja. Kjokolade? Alkohol er for Amarone 16, men ikke aggressivt. Alkohol kommer inn i mouten veldig lent og elegant. Hvorfor? I dette prosesset
Det er veldig viktig for denne perioden at vinteren kommer i midten av vinteren, omkring...
kanskje i den andre uken av november, når det kommer til en lav temperatur, så blir korvinagrepen i god forhold. Dette er en perfekt kombinasjon for Botrytis cinerea attack, nobil Botrytis.
Nobil Botrytis/Botrytis Cineria er en liten kombinasjon av kjøkken og litt av kjøkken. Litt av kjøkken og litt av kjøkken. Det utfordrer kjøkkenet i glyserin. Glyserin er veldig rundt, elegant og løft. Amarone er veldig rundt med en unik prosess.
Korvinas, rondinella er perfekt for dette prosesset.
Hvilken temperatur snakker vi om når du sier italiensk vinter? Det er normalt. Det er ikke en nordisk vinter. Vi tenker på -10 grader snø. Nei, nei. Kanskje den gode vinteren i Italien er 2-3-5-7 grader. Kanskje i natten er det under.
Og fermentasjonen, under prosessen for krasjepressen i november, var temperaturen låg.
Fermentasjonen er veldig lang, veldig, veldig løs. De kontakterer løs hendene i to-tre uker. Og etter to-tre uker begynner fermentasjonen. Og i vinter er fermentasjonen veldig, veldig løs. Og etter, for å ta Pelletio Amarone,
stå i barel i minimum to år. Min Amarone Cinatico er vanligvis to år og en halv, tre år, det beror på logistikken vår. Hvilke har vært de fleste årene av Amarone i din liv?
Ja, det beste er 2020. 2014 var mitt dårligste år. Og etter 2015 er det fantastisk. Hver år har vært bra. 2015 er en fantastisk år.
2016, 2017, 2020 er bra, men 2015, 2017, 2021 og 2020 er veldig bra. Det er veldig lykkelig. Forståelig er dette 2024 litt kritisk.
Jeg håper det blir neste år. Vi lurer oss ikke på det i tre år. Vi snakker ikke om 24, det er et nummer vi ikke mener mer om. Nå er min idé kanskje ikke topp, men ta din tid. Det er veldig viktig. Vinen er ikke nødvendigvis kjapt. Ta din tid. Den siste gangen jeg har lyttet til deg,
Den første var nå i september, vi begynte i 1997. Da jeg besøkte deg to år siden, begynte du i 1977. Hvor lenge kan de stå på? 10 år er perfekt. 10 år er normalt og perfekt. Etter det kan de kanskje stå på forståelse. 10-15 år er et veldig viktig tid for kjøpere før markedet.
6-8 måneder er nødvendig for vinen etter at det er i en kritisk periode, og etter at det begynner å evoluere. Jeg husker 1977. Å ja. Det var fantastisk.
Du har ikke åpnet den så ofte, tror jeg. Men dette er både for det private kollegiumet og for ... Når du har gode venner over. Ja, det er det. Hver gang jeg har besøkt deg, har du kjøpere og folk som kommer til din vineri i Fumona. Jeg møter alltid noen norske kjøpere.
- Det er ofte norske i deres bygninger. - Hvorfor ikke? - Det er annerledes. Så du er ganske populær i norsk marked? - Norsk markedsforhold er for meg veldig viktig, ja. Og vår selger er klar for åpne opp. - Og hvis du vil kjøre en bil kan du besøke de større gulvene. - Ja, de står på gulvene.
Men takk så mye for at du kom. Vi skal vel runde av, Tom. Vi skal vel begynne å rulle av. Jeg har liksom ikke fått sagt så mye i denne episoden. Det har ikke vært noe penger, for dere har jo bare tatt showet. Men jeg har jo sittet og sett på og lukta og sniffa og smakket og sånn. Du har jo dataene på dette her. Vi kan jo begynne med det. Ja, og da må jeg faktisk juks litt. Nå skal jeg ta frem verdens viktigste
viktigste app, nemlig Vinmonopols app. Og her står det at Amarone 2022 koster 415 kroner. Og det må man regne med, for dette her er jo en vin der de tørker drunene i 100 dager. Du hørte jo på mannen hvordan de lager dette her. Det er ikke bare å skru på en kran og så kommer vin ut. Her er det mye jobb å overvise med lagring og det ene med det andre. Som du hører så er jo Tiziano og jeg ganske gode kompiser. Og da er jeg selvfølgelig litt innabil når jeg sier at
han her lager noe av de aller beste ripasso-amarronene på Alper Dershjelene i min bok. Jeg er jo ikke så god venn med fyren, første gang jeg ser den. Men jeg kan henge meg på at dette er en ganske frisk amarron, hvis jeg kan bruke det uttrykket. Den er ikke oversødma. Nei, og den er ikke kokt. Jeg sliter jo ofte med disse tunge, sterke, kokte amarronene, men den er ikke det.
Når jeg smakte på den, så fikk jeg lyst på gorgonzola og en pøppekake med det der. Nå ble jeg sulten igjen. Ja, men ikke sant, for den er såpass...
Ikke søt, at du får lyst på en litt sånn søt greie ved siden av, så har noe av dette som fanger opp salt veldig, veldig godt. Så jeg tror at dette hadde vært en helt fantastisk aperitivo med det på for eksempel. Eller som han sier, slaktet regnstyr og spiste med amaranne ved siden av. Ja, det var overraskende for meg. Men jeg må si det at Stefano Accordini sine viner, synes jeg er helt topp.
Ja, altså vi trenger ikke å være så blygene, skjønner ikke hva vi sier nå likevel, men jeg er enig med deg. Vi skulle gjerne smakt oss gjennom hele rangen her nå, men da tror jeg folk som hører på hadde blitt litt lei av oss, egentlig, for å være helt ærlig. Men tenk disse Ilfor Netto-reservavidene, de som man lager noen enkeltår, hvis du får tak i noe sånt, så la det ligge noe sånn 10-15 år, hvis du har tid, eller du kan bare åpne nå og kjøre på dette bare. Jeg heter Tom Ameliatil Løveås fra Drinkfeed. Jeg heter Kjeld Gabler Henriks fra Kjeld Svinkjeller.
Vi snakker til Tiziano Akonino. Takk for at du kom. Jeg håper du vil ha lykke til Norge. Takk. For den 25-27-tiden. Du har hørt om meg i minst to ganger i år. Hvis folk vil besøke deg, så gå ned og knytt på døren. Du smiler og leter folk inn. Ja, selger er åpnet. Det er veldig bra. Jeg har oppfattet besøkere og
Organisere test, organisere en liten show i cellen og i banjene. Takk så mye. I god sese. Takk så mye. Bye bye. Takk så mye.
True power begins with control. Sisterhood above all. Strømmen på maks fra 18. november. Du, jeg trenger en strømavtale. Barnavn enkelt. Fortum. Så har jeg jo lyst til å følge med på forbruket mitt. Fortum. Hvem er strømleverandøren dina? Fortum. Enkelt, trygt og oversiktlig. Det er ikke rart at Fortum er den mest valgte i Norden.