Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn.
Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren, ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren, se nå på TV2 Play. California love. Si signore. Følg med.
Litt alternativ innledning i dag, litt California og litt italiensk i en fin blanding. Men det er ikke så rart. Nei, vi skal jo til California. Jeg hadde egentlig forventet at du skulle dra en California Dreaming her, men det glemte du. Ja, jeg er mye gangster. Jeg er gangster i popper, vet du. Jeg er ikke noe sånn der... Du er ikke noen Beach Boys. Nei, alle er ikke Beach Boys, egentlig, hvis du skal ta en sånn kjapt urin. Jeg synes det blir sånn...
dinermusikk. Jeg liker dinere, men liker ikke musikken. Det er en annen generasjon. Min generasjon liker jo bitchboys. Jeg er gangsterrapper, og det er det vi liker. Men vi skal ikke snakke så mye om hverken musikk eller musikk eller hiphop og så videre. Grunnen til at jeg tok både California Love og litt italiensk er fordi at her er en familie.
Gaspare og Katerina Indelicato Indelicato Udelicat, hører du det? Udelicat-gjengen Folk heter mye rart, også i Italien De kom da fra selvfølgelig Sicilia
til dette her er... Nå er vi på gode gamle trakter her, Kjell Gabriel. For det som ser gudfaren og så videre, bare ta og tolk alt så mye dere kan inn i dette her for å lage denne storyen. Det er noen skikkelig hyggelige folk som ikke har gjort en flyfortred, men la meg gå på det da. Jeg tror det er veldig hyggelig, fordi vinen de lager er god.
og da, det tror jeg, jeg tror det gjenspeiler da, kan man si, lønne til familien. De tusla over damen i 1924. Så det er snart 100 år siden. Det har de, og har vært der siden. De begynte etter forholdsvis kort tid å dyrke opp land og lagde vin, for det var vel tydeligvis noe de kunne fra der de kom fram. Ja.
Vi skal til Napa Valley, som er indre filet og så videre. Ja, det er liksom stedet. Jeg hadde et vinkurs her for ikke lenge siden, et boblekurs, for et herværende advokatselskap. Og det var veldig rart for alle de gutta der, og mennene, med en gang vi skulle snakke om vin, så var det første stedet de kom på å namedroppe, var Napa Valley.
Har de sikkert vært på en sånn firma-tur? Det har de. Ikke samtidig, men det var en slags hellig graal, og du skal ha vært i nærmere, ellers gjelder det ikke. Fordi dette med amerikansk vin og sånn hadde en sånn voldsom fokus for fem-seks år siden. Ja, ja, ja.
mens Obama regjerte holdt kjøpet seg. Og da skal alle dit. Og det er liksom toppen av lykket også. Nå har du skiftet litt tilbake til Europa og fokus på det igjen. Ja, det er ikke så rart da når de fikk denne litt spesielle kameraten på topp der, Donald Duck. Men uansett, faktisk i måte du sier det, så er jeg faktisk to ganger i løpet av siste halvåret blitt sånn forespurt om jeg er interessert i å være med et firma på vintur til Kalifornien og Napa.
Og jeg har sagt ja hver gang, men det har jo enda ikke blitt gjennomført noen av de da. Nei, det har jo hatt noe med noen andre sykdommer her i verden. Men tilbake til Napa Valley og den ekstremt høye statusen vinen derfra har, og det kommer jo ikke uten grunn. Landet der er jo som skapt for å lage
gode viner av de grunndruene som de har der. En cab fra Napa er liksom blitt et nesten en sånn saying på en lakmustesten på hvordan en cab er borte i været. Det var vel at de vant den 1776-greia. Ja, men du kan si sånn... Den 1876-1776 er helt anbefaling. Det var da de startet. Ja, men du kan si...
det jeg tenkte på var at så kan man krangle i Europa om det, men det er noen gang sånn at produksjonen fra Napa Valley står seg og står seg og står seg, og det er veldig, veldig, veldig bra.
Det som jeg synes er litt morsomt, hvis man skal ta litt sånn kjappe amerikansk viningstor, det er jo da Cabin som på en måte har fått blomstre, men nå er jo ikke Cabin som snakker, nå er det Pinot og Chardonnay. For nå er det de to vindruene som har fått overtak. Det er jo veldig
Altså hvis du går inn på, hvis du går på Pole, uansett nesten hvilket pole, så har du en god cab liksom, som er, ja, vi har vel en bill igjen fra Argentina eller Chile eller noe sånt, det er der. Det er ikke noe, du får ikke noe dyr cab i hylla på Pole lenger. Det finnes nesten ikke. Da må du i bestillingsutvalget lete deg frem, og da koster det fort. Ja,
Ja, men det er nettopp det. Tusener på tusener av kroner. Det er litt kostbart, og andre druer som gir mer avkastning kanskje, eller som er mer interessante for noen markeder overtar. Det er jo en del av livssyklusen på vin. Ja, noe jeg sjekker, men hvis du går foran USA-hylla på rødvin, så tror jeg det er bare Pinot Noir. Jeg tror ikke det står en cam. Det er i hvert fall mye Pinot Noir. Og så står det en simpel del.
Ja, men det er jo amerikanske grunner. Og så er det i hvert fall ikke noe mellom. For det tenker man jo ikke. Alle som har sett Sideways vet jo det. Jeg har ikke sett Sideways. Herregud, nå jobber du med vin og ikke har sett Sideways. Nå får du leksa meg. Det der ute kan du godt se. Det er verdens mest morsomme sorte komedie ever om vin. Nå vil jeg smake litt. Sånn.
Synger i glassen i dag. Jeg kan forsyn meg selv. Ja, det er hyggelig at du greier det. Det er veldig morsomt, jeg bare tar det aller først. Gikk inn på Black Stallion, for det er det vi er i dag. Black Stallion Estate, for å finne ut at de kom fra 1924 og så videre. Family History. Og så er det veldig morsomt, bildet av familien. Alle går i mørk bleser, til og med damene. Og så er det en, det er sikkert onkel Kåre.
som ikke fikk med seg denne memoen at vi skal ta familiebilder og ta på denne jakka. Så han dropper jakka og går i blå skjorte. Med et veldig stort koboibeltet. Det er sånn jævlig koboer. Det var derfor han ikke hadde jakke. Hvis hadde beltetspennet blitt borte. Hva tror vi nå? På nesa så er denne her helt, helt, helt klassisk. Den er 100% klassisk med alt du trenger av alle frukten. Og så har du denne
kalifornske, neste kaller jeg, fat-tone-rangen som ligger som et teppe. Det var litt sånn tropisk. Det var den ananas-feelingen som... Ja, tropisk frukt, og det er helt innenfor i forhold til hvordan den skal fremstå. Poenget mitt var den blandingen av den frukten og fat-grønnen som gir denne totale... Du blir innhyllet i Kalifornien. Inhyllet i...
sånn skal det være. Dette er Chardonnay fra Kalifornien. Ja, og det som jeg synes er litt morsomt, fordi at de har mye fat her. Det er jo masse fat her. Det er smør og... Det er smør, men det er honning også, og det kommer av frukten. Men det er så gøy, fordi at hvis du tar Chardonnay i Burgen, så er det bare liksom, det vil ikke være sånn overreiket amerikansk stil, men hvis du er Montrachet, altså den flotteste, feteste indre flen, der har du masse fat.
Men alle de andre som er litt rundt, nei, vi vil gjerne få frem frukten og så videre. Og det er antageligvis fordi at de ikke greier å lage mantrasje-mantrasje, for da blir det svagt. Men det synes jeg bare er morsomt.
Nå skal vi ikke sammenligne Black Stallion med de råeste motrasjene. Nei, det skal vi ikke, for den er... Det blir overkill. Men amerikanere, de snakker jo. Det er jo... Alt er stort i Amerika, men da får du gå inn på en butikk og så bare, how are we doing? Og så bare av og til sparte, ja, fint, bra, går det bra med deg? Nei, det har det ikke noe svar om. Vi skal liksom bare ha disse frasene ut. Men denne har jo også sine fraser som den leverer.
Og den statfester bare hvor den kommer fra. Akkurat som du sa nå. Den roper, men på nesa di, veldig høyt. Hei, her kommer jeg. Fra Kalifornia, hei. Hvordan går det med deg? Det er kul vin, da. Har litt sånn karamelltol også. Det var litt sånn
Den søtligheten som ligger i en sånn litt sånn moden... Den har... Det er helt riktig. Den har litt sånn... Smørbok? Ja, brent karamell litt. Ja, smørbok. Ja, og smørboken kommer i der. Det synes jeg er litt morsomt, for det er ikke så ofte du kjenner det i en vin, og jeg liker det. Jeg liker det på smørbok nå. Og så er det en... Her har du satt alt de eier og har av kunnskap og henter som syre, som bor naturlig i en skjørne. Og så har du...
Jeg håper å si Boland, for Gud så vanvittig syrer det på den her utover, etter at smørbok har gått og lagt seg for kvelden. Jeg tror Valters Mandler kom inn og ville, altså her var det mye. Dette var mye, altså. Nå sitter Kjell Gabriel og sliter med å finne ut hva han skal si, og det er det ikke ofte. Nei, jeg er jo en beskedenblyg type som regel, uansett, men dette her,
Dette er en kraftig... Hvis du har lyst til å teste noe med ordentlig power, så er dette her... Den er såpass power, for å bruke uttrykket ditt, at jeg vet ikke om den er så god alene. Den trenger absolutt følge av noe. Noe som kan utfordre både smørbok og syre. Ja, det er det.
Her tenker vi, uansett hva du velger å spise, så må du ha en saus som virkelig slår litt fra seg. Det kan jeg si med en gang. Ja, det må være fett. Det skal ikke spare på smøret her. Hollandise er vi der. Ja, alt som har med sandefjordsmør, hollandese og bernese og alt sånt, vil nok absolutt... Det er gøy å si hollandise og bernese, synes jeg. Bernese? Bernese.
Det var nice, var det bare nice. Man har det gøy, man må leke med ord, man må være litt fremme på, man må ha glimt i øyet. Det er jo veldig vanskelig for folk å tro på at vi sitter og spytter når du holder på sånn. Dette her synes jeg var, dette her, du må oppleve litt vin, for den er så annerledes. Det er veldig mange som vil si at dette her ble alt for mye for meg.
Men som du sier, hvis du sitter og drikker den alene, så er det helt klart alt for mye for alle. Ja, du får et halvt glass også, så blir det for mye. I verste fall, hvis du står oppe og åpner denne her, jeg trodde du skulle sitte på trassen, et par glass med kjæresten, og du smaker på den, så tenker du at du håper du har noen paprika-potet-kulleletter som har litt krydder, fordi det trenger denne vinen her først og fremst.
Men det er en matvin, det er ikke snaksevin dette her. Men det er jo mange andre chardonnay fra Kalifornien som man heller etter kan drikke på hverandre som også har ligget litt på fat, men dette her er tydelig. Jeg tror jeg vil prøve denne her. Det er ikke så viktig hvordan kjøttet er så lenge det er noenlunde hvitt og... Det er noe kylling. Men du må jobbe med sausen og tilbehøret her for å ha nok...
Rett og slett krydder for å matche dette her. Og da tror jeg den blir så fantastisk, så bare gjør det. Sjekk ut kjøpelinjen her, men du har vel rundet 200-lappen denne, Kjell Gabriel? Det har vi. Jeg som sitter på tallene, økonomen i forsamlingen, 269,90. Det er faktisk ikke ekstremt dyrt for en kalifornsk skjørne, det er faktisk på den billige siden.
Jeg har faktisk veldig lyst til å prøve de andre videne til Blackstallet nå, for hvis denne her er så tydelig, hvordan vil da Caben være?
Cabin. Vi får se. Ta i meg Vilshov om vi får ordnet det. Alkoholen her, gutter og jenter, er 14,5. Det er ikke noen... Det merker jeg ikke. Nei, for du drukker jo i alt smørbok og batterisyr her. Nei, du merker ikke alkoholen før litt ned i flakka. Ja, og da merker du det. Det kan du gjøre. Skal vi runde fra California I would love?
Ha en fin dag. Takk for at vi får lov å bringe vinglede til dere. Håper dere setter pris på det. Det gjør du antagelig hvis du har hørt hele denne episoden frem til nå og hatet hele veien, så synes jeg det er super. Da er det godt gjort. Da skal du gratulere til deg. For alle dere som liker dette her. Da kan du hate gjennom resten av episoden også. Bare kjør på. Kjør et maraton og pin deg selv. Hvis du liker dette her, så kommer det jo stadig flere episoder som det bare henger seg på. Og for dere som følger Drinkfeed, så kommer du inn i mellom også sånne
vinprofiler hvor vi snakker med folk som kanskje betyr noe for vinverden rundt omkring. Så jeg heter Tom Amiratulovas. Jeg heter Kjeld Gabler Enriks. Og ha en fantastisk dag videre dere.