6/30/2022
Vinstokker fra 1800-tallet
Kjell-Gabriel og Tom snakker om vin fra gamle vinstokker som overlevde fylloxera-lusen. De smaker på en Riesling fra Carl Loewen, dyrket på vinstokker som er over 100 år gamle, og den har en sødmefull smak med en frisk syre. De diskuterer også hvordan fylloxera-lusen ødela vinproduksjonen i Europa på slutten av 1800-tallet, og hvordan amerikanske vinstokker ble brukt til å redde vinindustrien.
Transcript
Mentioned in the episode
Fylloxera
En type lus som ødela vinranker i Europa på slutten av 1800-tallet.
Phylloxera-lusen
Lus som ødela vinranker i Europa på slutten av 1800-tallet.
Crystal Palace
Et glasshus i London hvor phylloxera-lusen kom til Europa.
Key Gardens
En hage i London hvor phylloxera-lusen kom til Europa.
Spansk syke
En pandemi som ble sammenlignet med fylloxera-lusen.
Svartedauden
En pandemi som ble sammenlignet med fylloxera-lusen.
Kvinnestad
En by i Norge som overlevde Svartedauden.
Mandal
En by i Norge som overlevde Svartedauden.
Carl Loewen
Et vinmerke.
Herrenberg
En vinregion.
Riesling
En druevariant.
Kabinett
En klassifisering for vin.
Pre-fylloxera
Vin laget av vinstokker som eksisterte før fylloxera-lusen kom.
Alte Reben
Gamle vinstokker.
Rød skifer
En type jord.
Vikingstøvle
En type sko som ble nevnt i sammenheng med lukten av vinen.
Champagne-rom
Et rom fylt med champagne.
Honning
En smak som ble beskrevet i vinen.
Sitrusbad
En smak som ble beskrevet i vinen.
Drinkfeed
En podcast om alkohol.
Kjells vinkjeller
En podcast om vin.
TV2 Play
En streamingtjeneste.
Fiken
Et regnskapsprogram.
Superenkelt regnskap
Et regnskapsprogram.
Participants
Host
Kjell-Gabriel Henriks
Guest
Tom Amratti Røveås
Sponsors
Fiken