Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn.
Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren. Ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play.
Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i tikketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kalles inn til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit. Greit. Så finnes det bedre følelser enn å løse en tikkett?
Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Av og til så må vi snakke om stein. Og det skal vi i dag. Følg med. Hei og hjertelig velkommen til en ny episode av Kjells vindkjeller sammen med Drinkfeed og Tom Amrath Løvås. Tom. Hei. Hvordan har du det? Du har det bra, ja. Ja. Kan ikke si noe annet.
Jo, det kunne du selvfølgelig ha sagt hvis du hadde hatt noe annerledes. Nå sitter vi her i studio og omgirter vindflasker og skal snakke om vin, og da blir det jo helt feil å si at jeg ikke har noe annet enn det. Nei, for oss som er såpass interessert i vin, så vil vi jo si at vi har det ganske greit. Det er veldig mange som missunner oss jobben vår.
Ja, det kan jeg forstå. Men på den andre siden så er det jo jobb da. Og det er jo med folk som jobber med ting som er gøy, så er det vanskelig å finne på hva som er gøy etterpå med jobben. Du har alltid med deg jobben et eller annet sted. Ja, det gjør du jo. Og det prates jo om viden på ut- og innpust i alle situasjoner. Og det er ikke alltid takstemeter går, for å si det sånn. Det er mye som freebies. Det er veldig mye gratis. Jeg vet ikke om du har opplevd det. Men veldig mange som ringer meg på FaceTime, da er de inne på pole.
Og så sier du, du, jeg er på pole nå. Hvilken skal jeg velge? Så snur de bak kameraet, og så ser du da en gigantisk hylle, og så tar de sånn fort frem og tilbake, så du har en peiring på hva som er der. Og så sier jeg, men i alle dager, hvordan forventer du at jeg skal få med dette her? Jeg sier jo ikke det, jeg er jo høflig. Jeg er jo veldig attraktiv, så sier jeg, hvilket pole er det på? Hvis jeg sitter foran en PC eller noe sånt, og så sier jeg, ja, jeg er på det og det pole. Så går jeg inn, så sjekker jeg varebeholdning, så sier jeg, kjøp den og den og den, det går fint.
Ja, du er jo veldig grei, men jeg pleier å si at betjeningen på Poler vet hva de driver med stort sett, og de har ikke stolt på det. De er flinke å hyppe i, og en annen ting, de får penger for å svare. Ja, for det får jo ikke jeg. Nei, så bruk de. Ja.
Men av og til er det hyggelig hvis det er noen du liker godt som ringer, så får du sagt hei. Jeg sier aldri nei når noen ringer, jeg er ikke brysk og sur, men hvis du er i beit for betjening, og du er stresset, så selvfølgelig. Fy din favorittvinne, Monopolen Luppersson, det hjelper. I dag skal vi til Sør-Afrika, det er du som har tatt med vin. Vi skal til Avondale Estate, og de har holdt på å lage vin i en del år.
Faktisk så begynte de i 1693. Ja, det begynner å bli en stund siden. Ja, de begynner å dra seg til med vinnekunst. Vi kan vel si at de har vel snart etablert seg nå. Ja, og det som er litt gøy som ofte folk glemmer med Sør-Afrika er jo det at de begynte å produsere i 1655. Det var liksom konstant siden av Vingården. Og dette her er jo da 30 år etterpå, 40 år etterpå. Ja.
En generasjon eller to senere. Dette er tidlig, altså. Dette er kjempetidlig, og vi holder til 45 minutter utenfor Cape Town. Jeg tviler på om det tok, jeg tror det tok litt lengre tid i 1693 å komme seg inn til byen. Ja, det var vel hest til god dag, ellers måtte du gå. Ja, sånn er det. Men vi skal da til Aventail, og du, vi skal til denne druen som...
som kalles geninblad, men der nede kalles den ofte stein. Det står ikke så ofte på norske etiketter, for vi skjønner jo ikke noe av det. Men geninblad er jo en veldig spennende dru, og den har jo eksistert, og den hører jo til i Frankrike. Ja, det var en av de første druene som kom til Sør-Afrika. Den har liksom dødd litt bort, men den faller litt mellom stolene når folk begynner å velge hvitvin, og det synes jeg er litt større.
synen. Så jeg tenker at nå skal vi dra en liten sånn runde med litt skjønn i blå. Og at jeg valgte en fra Sør-Afrika, det var fordi det bare ble sånn. Men dette er jo ikke noen vinskole her. Nei, nei, men det som skal dere åpne her og snakke samtidig, det er jo Simultankapasitet. Fantastisk lyd i den korken, er det? Det er det. Men det som er litt du sier at det er ikke noen vinskole og så videre, men skjønn i blå
Nei, altså folk bør jo få med seg disse druene som kommer, altså veldig mange druer kommer fra Frankrike, bare så det er sagt, men
å få med seg. Du må kunne grunnlaget grunndruende, og vi pleier jo alltid å ende opp med Pinot Noir og Riesling og Spetterburgunder og alle de gøle ordene. Men Jenny Blad er en arbeidshest, og det har den vært ganske lenge. Denne her har jo vært, i og med at den har vært i Sør-Afrika siden 1600-tallet, så har den på en måte blitt
litt egen. Den har blitt der så lenge at den kan selvfølgelig sammenlignes med kjennelig blad fra Frankrike, men egentlig ikke. Stilen er jo en helt annen. Ja, for den har blitt særegen, den har blitt stedsegen. Noe av det som er med kjennelig blad er jo disse hvite stenfruktene som man vil ha. Denne har det. Jeg fikk umiddelbart en sånn hvit fersken, ikke den gule fersken, men den hvite, hare
som jeg liker å spise, som har litt tygge motstand og sånn, den er oppi her. Du liker ikke den som du får juice over hele ansiktet? Nei, du kan ikke spise den som et kristen svensk, det er helt e-pump. Men så lukter den også på nesa, så har den
En del kryddertoner som er spennende. Litt urter. Og de urtene er, altså noen ganger får du urter som er sånn som vokser vilt i veikanten, andre ganger får du urter som noen har planlagt og plantet. Dette er de siste, dette kunne ikke gjerne vært, vet du hva? Dette kunne ikke gjerne vært urter fra en klosterhage hvor en eller annen
i kjole har vært å luke litt sånn skal vi si møblerte urter føler jeg og så har den litt fatt litt grann ut av fatt den har vært innom en tønne eller to
Det er noe med en 500 liters fransk eikefatt faktisk, for å være helt precis. Det er ikke noe gunner du sitter med falskt ut, men det er jo helt riktig da. Jeg virker jo mer intelligent når jeg sitter og kan lese. Jeg sitter jo helt uten hjelpemidler og har bare glass og nese. Det er du som har tatt med vinen, Tom, at jeg er hjemmeleksam i det. Jeg får lov å få ekstra skår for. Ikke, det er sårt meg da. Det er du som jukser. Dette som er litt morsomt er jo det at
For dette her, dette er 2020, den er blitt tre år, og 2020 i Sør-Afrika var et kanonår. Ja, det var et fantastisk årgang, 2020. Ja, toppårene var 9, 11, 13, 15, 19 og 20. Det er jo påfallende at det sammenfaller litt med de varme årgangene vi har i Europa altså.
Ja, det er jo 16 ofte i Europa. Det kom jo 18, det var det famøse 18. juli. Da ble det så varmt at man begynte å få alvor og tenke på hva det var som var klimaendringer. Jeg synes jo at Sør-Afrika har ligget som en liten isolert tapp nederst der mot ishavet og har vært avkjølt. Selv om det er i Afrika, så er det ikke sånn grisevarmt hele året. Nei, og de lager jo stort sett...
bare vin på Atlantra av kystdelen, for der kommer jo vindene fra Sydpolen. Og der holder du den der svaligheten. Og jeg vet ikke, jeg vil jo gjerne si noe, det kan jeg kjenne i denne vinden her, men det kan jeg ikke helt. Men det er lett å tenke seg at særlig disse druene da, de europeiske druene trives veldig godt akkurat i det klimaet der. Ja, og det er kjempe...
Nå har jeg smakt på vinen, for jeg synes at du prater så fint, så da kan jeg sitte her og pjalle litt mens. Du kjenner en deilig, frisk sitrus. Også dette fatet ligger sånn langt, langt, langt bak der. Det ligger der jeg bare har pusset. Den har bare polert og polert. Nå kommer jeg til mitt hjertebarn, min kjeppes. Det er jo syrebalansen i vinene som jeg aller først beundrer eller hater.
Her begynte jeg å ha den for den var jo helt nydelig. Syret kommer opp sammen med, som du sier, denne citrusen. Fata her har egentlig bare vært en slags poleringsmaskin som bare har tatt bort sikkert noe ruskerask av ubalanshet som har blitt borte nå. Det som er også litt morsomt med denne vinen, i og med at jeg sitter med fasiten, som ikke du gjør, er at 20 prosent av den har hatt skaldkontakt. Så den er litt sånn orangevinaktig.
Men det merker jeg ikke. Jeg ser litt på fargen. Jeg så på fargen nå. Når du sa det, så sier jeg ja, selvfølgelig, kanskje. Men egentlig ikke så utpreket. Nei, men tenk hvis de ikke hadde hatt det, hvor syrlig den hadde vært da. Den hadde vært... Det hadde vært masse, masse syre. Men her har du fått 20% i kvervi og amfora. Så du har lagd litt oransjevin på det. Og så får du denne friskheten. Det er litt digg. Dette var kjempefint.
Vi ble litt stille nå, for det var litt kult dette her. Ja, og dette her er en litt unik vin, faktisk, som man her de har brukt. Denne kan du også sitte og lytte på, lytte til, lukte til, lytte til. Lytte og lukt. Ja, ja, ja.
i lenge mens du leter etter det kommer hele tiden nye sånne nyanser av urter, av frukt nå har den blitt guler og guler den sitter ut som det, nå går den snart over i nesten tropiske toner som ligger og lurer bak deg sikkert hvis den hadde fått lov å stå i glasset en time nå så hadde vi fått et helt annet uttrykk ja, det tror jeg faktisk dette er kjempegøy, nå har du vært flink Tom
Ja, igjen, mener du? Ja. Nok en gang? Men det er viktig å bygge det opp. Vi liker fremsnakking, særlig av meg. Når vi først skulle begynne å snakke om Jenny Blå og egenskapene den har, så føler jeg at så bra kan det bli, faktisk. Det kan det. Pris 250 norske kroner.
Hvert vekk rådene. Ja, det synes jeg. Det høres kanskje mye ut, men i forhold til hva du får ut av den flaska, så har det vært pengene, det vil jeg si. Inne på fem lys og lysstolett, seks rødt og mørkt. Ja, den kan du gå og kjøpe i butikken rett og slett. Ja, den er i butikken. Men jeg er redd for, og her må dere pola-ansatte som lytter til podcastene våre, og det vet jeg at det er en del som gjør,
Her har du mulighet til å pushe litt vin som kundene kommer til å synes er kjempegodt. Ja, dette bør være et kort i ærme når kunden er litt vanskelig og kranglet på noe. Eller bare at det er en hyggelig kunde som trenger en litt god vit. Ja, vi tar den siste der. Så trekker du den ut av ærmen og sier prøv denne, du. Og da kommer hun tilbake, garantert. Hansen kommer tilbake. Hansen er glad i å gå på pole.
Hansen koser seg. Og det håper jeg du gjør også. Og dermed så takker vi for oss for i dag. Jeg heter Kjell Gabel Henriks. Tom Amir Hattil Daas. Ha det til Hansen.
Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i tikketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kaller seg til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit. Greit. Så finnes det bedre følelser enn å løse en tikkett?
Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom.
Du, jeg trenger en strømavtale. Bare noe enkelt. Fortum. Så har jeg jo lyst til å følge med på forbruket mitt. Fortum. Noe som er trygt og enkelt, liksom. Fortum. Ok, hvem er strømleverandøren dina? Fortum. Enkelt, trygt og oversiktlig. Det er ikke rart at fortum er den mest valgte i Norden.