5/18/2023

Sør-Afrikansk hvitvin er godt

I denne episoden av Kjells vinkjeller, smaker Tom og Kjell-Gabriel på en Chenin Blanc fra Avondale Estate i Sør-Afrika. De diskuterer druens historie, og hvordan den har utviklet sin egen karakter i Sør-Afrika. De finner vinen frisk og sitrusaktig, med en hint av fat og en syrebalanse som er perfekt. De er begge enige om at dette er en vin de vil anbefale.

02:42

I denne podcasten diskuteres vinvalg og historien til Sør-Afrikansk vinproduksjon, med fokus på druen geninblad.

05:50

Sør-afrikansk vin fra 2020 skiller seg ut med særegne urter, frisk sitrus og en balansert syre.

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn.

26.080 s
00:00:00

Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren. Ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play.

18.200 s
00:00:26

Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i tikketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kalles inn til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit. Greit. Så finnes det bedre følelser enn å løse en tikkett?

27.160 s
00:00:48

Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Av og til så må vi snakke om stein. Og det skal vi i dag. Følg med. Hei og hjertelig velkommen til en ny episode av Kjells vindkjeller sammen med Drinkfeed og Tom Amrath Løvås. Tom. Hei. Hvordan har du det? Du har det bra, ja. Ja. Kan ikke si noe annet.

37.220 s
00:01:15

Jo, det kunne du selvfølgelig ha sagt hvis du hadde hatt noe annerledes. Nå sitter vi her i studio og omgirter vindflasker og skal snakke om vin, og da blir det jo helt feil å si at jeg ikke har noe annet enn det. Nei, for oss som er såpass interessert i vin, så vil vi jo si at vi har det ganske greit. Det er veldig mange som missunner oss jobben vår.

19.260 s
00:01:53

Ja, det kan jeg forstå. Men på den andre siden så er det jo jobb da. Og det er jo med folk som jobber med ting som er gøy, så er det vanskelig å finne på hva som er gøy etterpå med jobben. Du har alltid med deg jobben et eller annet sted. Ja, det gjør du jo. Og det prates jo om viden på ut- og innpust i alle situasjoner. Og det er ikke alltid takstemeter går, for å si det sånn. Det er mye som freebies. Det er veldig mye gratis. Jeg vet ikke om du har opplevd det. Men veldig mange som ringer meg på FaceTime, da er de inne på pole.

29.020 s
00:02:13

Og så sier du, du, jeg er på pole nå. Hvilken skal jeg velge? Så snur de bak kameraet, og så ser du da en gigantisk hylle, og så tar de sånn fort frem og tilbake, så du har en peiring på hva som er der. Og så sier jeg, men i alle dager, hvordan forventer du at jeg skal få med dette her? Jeg sier jo ikke det, jeg er jo høflig. Jeg er jo veldig attraktiv, så sier jeg, hvilket pole er det på? Hvis jeg sitter foran en PC eller noe sånt, og så sier jeg, ja, jeg er på det og det pole. Så går jeg inn, så sjekker jeg varebeholdning, så sier jeg, kjøp den og den og den, det går fint.

26.800 s
00:02:42

Ja, du er jo veldig grei, men jeg pleier å si at betjeningen på Poler vet hva de driver med stort sett, og de har ikke stolt på det. De er flinke å hyppe i, og en annen ting, de får penger for å svare. Ja, for det får jo ikke jeg. Nei, så bruk de. Ja.

14.860 s
00:03:10

Men av og til er det hyggelig hvis det er noen du liker godt som ringer, så får du sagt hei. Jeg sier aldri nei når noen ringer, jeg er ikke brysk og sur, men hvis du er i beit for betjening, og du er stresset, så selvfølgelig. Fy din favorittvinne, Monopolen Luppersson, det hjelper. I dag skal vi til Sør-Afrika, det er du som har tatt med vin. Vi skal til Avondale Estate, og de har holdt på å lage vin i en del år.

26.760 s
00:03:25

Faktisk så begynte de i 1693. Ja, det begynner å bli en stund siden. Ja, de begynner å dra seg til med vinnekunst. Vi kan vel si at de har vel snart etablert seg nå. Ja, og det som er litt gøy som ofte folk glemmer med Sør-Afrika er jo det at de begynte å produsere i 1655. Det var liksom konstant siden av Vingården. Og dette her er jo da 30 år etterpå, 40 år etterpå. Ja.

27.000 s
00:03:52

En generasjon eller to senere. Dette er tidlig, altså. Dette er kjempetidlig, og vi holder til 45 minutter utenfor Cape Town. Jeg tviler på om det tok, jeg tror det tok litt lengre tid i 1693 å komme seg inn til byen. Ja, det var vel hest til god dag, ellers måtte du gå. Ja, sånn er det. Men vi skal da til Aventail, og du, vi skal til denne druen som...

25.380 s
00:04:19

som kalles geninblad, men der nede kalles den ofte stein. Det står ikke så ofte på norske etiketter, for vi skjønner jo ikke noe av det. Men geninblad er jo en veldig spennende dru, og den har jo eksistert, og den hører jo til i Frankrike. Ja, det var en av de første druene som kom til Sør-Afrika. Den har liksom dødd litt bort, men den faller litt mellom stolene når folk begynner å velge hvitvin, og det synes jeg er litt større.

25.160 s
00:04:45

synen. Så jeg tenker at nå skal vi dra en liten sånn runde med litt skjønn i blå. Og at jeg valgte en fra Sør-Afrika, det var fordi det bare ble sånn. Men dette er jo ikke noen vinskole her. Nei, nei, men det som skal dere åpne her og snakke samtidig, det er jo Simultankapasitet. Fantastisk lyd i den korken, er det? Det er det. Men det som er litt du sier at det er ikke noen vinskole og så videre, men skjønn i blå

29.400 s
00:05:10

Nei, altså folk bør jo få med seg disse druene som kommer, altså veldig mange druer kommer fra Frankrike, bare så det er sagt, men

10.000 s
00:05:39

å få med seg. Du må kunne grunnlaget grunndruende, og vi pleier jo alltid å ende opp med Pinot Noir og Riesling og Spetterburgunder og alle de gøle ordene. Men Jenny Blad er en arbeidshest, og det har den vært ganske lenge. Denne her har jo vært, i og med at den har vært i Sør-Afrika siden 1600-tallet, så har den på en måte blitt

24.920 s
00:05:50

litt egen. Den har blitt der så lenge at den kan selvfølgelig sammenlignes med kjennelig blad fra Frankrike, men egentlig ikke. Stilen er jo en helt annen. Ja, for den har blitt særegen, den har blitt stedsegen. Noe av det som er med kjennelig blad er jo disse hvite stenfruktene som man vil ha. Denne har det. Jeg fikk umiddelbart en sånn hvit fersken, ikke den gule fersken, men den hvite, hare

24.940 s
00:06:15

som jeg liker å spise, som har litt tygge motstand og sånn, den er oppi her. Du liker ikke den som du får juice over hele ansiktet? Nei, du kan ikke spise den som et kristen svensk, det er helt e-pump. Men så lukter den også på nesa, så har den

17.000 s
00:06:40

En del kryddertoner som er spennende. Litt urter. Og de urtene er, altså noen ganger får du urter som er sånn som vokser vilt i veikanten, andre ganger får du urter som noen har planlagt og plantet. Dette er de siste, dette kunne ikke gjerne vært, vet du hva? Dette kunne ikke gjerne vært urter fra en klosterhage hvor en eller annen

16.240 s
00:06:58

i kjole har vært å luke litt sånn skal vi si møblerte urter føler jeg og så har den litt fatt litt grann ut av fatt den har vært innom en tønne eller to

15.160 s
00:07:15

Det er noe med en 500 liters fransk eikefatt faktisk, for å være helt precis. Det er ikke noe gunner du sitter med falskt ut, men det er jo helt riktig da. Jeg virker jo mer intelligent når jeg sitter og kan lese. Jeg sitter jo helt uten hjelpemidler og har bare glass og nese. Det er du som har tatt med vinen, Tom, at jeg er hjemmeleksam i det. Jeg får lov å få ekstra skår for. Ikke, det er sårt meg da. Det er du som jukser. Dette som er litt morsomt er jo det at

23.660 s
00:07:31

Nevnt i episoden

Chenin Blanc 

Druen som er i fokus for episoden. Den har opprinnelse i Frankrike, men har blitt en viktig druetype i Sør-Afrika.

Avondale Estate 

Vingården i Sør-Afrika som produserer vinen de smaker på.

Sør-Afrika 

Landet hvor vinen er produsert. De nevner at Sør-Afrika har en lang vinhistorie, og et klima som er godt egnet for europeiske druetyper.

Cape Town 

Byen som ligger 45 minutter fra vingården. De nevner at det var en lang reise til Cape Town i 1693.

Pinot Noir 

En vanlig druetype som ofte nevnes i vinsammenhenger. Den blir nevnt som et eksempel på en druetype som ofte er i fokus, sammenlignet med Chenin Blanc.

Riesling 

En annen vanlig druetype. Den blir nevnt som et eksempel på en druetype som ofte er i fokus, sammenlignet med Chenin Blanc.

Spetterburgunder 

En annen vanlig druetype. Den blir nevnt som et eksempel på en druetype som ofte er i fokus, sammenlignet med Chenin Blanc.

2020 

Årgangen til vinen de smaker på. De nevner at 2020 var et godt år for vinproduksjon i Sør-Afrika.

Orangevin 

En vinproduksjonsmetode hvor druene gjærer med skallet på. De nevner at 20% av vinen de smaker på har hatt skalkontakt.

Deltakere

Host

Kjell-Gabriel Henriksen

Guest

Tom Amrath Løvås

Sponsorer

Fiken

Vokteren

Pure Service

Svea

Fortum

Lignende

3/2/2022

Kjells vinkjeller

Vin til klassisk musikk

Kjell-Gabriel har tatt turen til Tyskland og Rheinhessen, og da skulle man tro det var riesling på gang, men den gang ei! Kan han ha funnet en skjult skatt? Tom er spent, og det bør du være også.* Weing. Knewitz Weth & Welz 2020 / kr 219,90 / Varenummer 13926501See omnystudio.com/listener for privacy information.

Se mer

5/31/2022

Kjells vinkjeller

En nord-norsk perle

Kjell-Gabriel har vært på reise igjen. Denne gangen nordover, og der fikk han en vin så god at han måtte prate om det. Hør historien om Svang og Sør-Afrika.* Reyneke Sauvignon Blanc 2020 / kr. 249,90 / Varenummer 8050701See omnystudio.com/listener for privacy information.

Se mer

10/31/2024

Kjells vinkjeller

Blyglass fra Sør-Afrika

Tom har med seg en litt annerledes musserende fra den ikoniske produsenten Ken Forrester. Kjell-Gabriel klarer å søle ned studioet ettertrykkelig, men guttene får likevel pratet om blyglass og naturligvis Sør-Afrika. Ken Forrester Stained Glass / kr. 299,80 / Varenummer: 16561001  See omnystudio.com/listener for privacy information.

Se mer

7/25/2024

Kjells vinkjeller

En svenske vindrøm

Kjell-Gabriel og Tom har funnet frem til noen svensker som har søkt lykken i Spania, og helt uten erfaring på noe plan om vin har de kastet seg inn i det. Men er det så lett å lage vin uten tradisjoner i ryggen? Det skal våre to gode venner finne ut av i dagens episode. Bell Cros La Figaflor 2023 / kr. 233,30 / Varenummer: 16728201 See omnystudio.com/listener for privacy information.

Se mer

6/22/2023

Kjells vinkjeller

Kattepiss og hvitvin

Kjell-Gabriel vil imponere litt, og fisker frem en flaske fra Sancerre, nærmere bestemt fra Pouilly-Fumé. Her blir det snakk om kattepiss og andre måter å beskrive karakteristiske viner på.* Patrice Moreux Corty Intro Sancerre 2021 / kr. 249,90 / Varenummer: 14188301See omnystudio.com/listener for privacy information.

Se mer

2/14/2023

Kjells vinkjeller

En dans i munnen

Kjell-Gabriel tar turen til Sør Afrika og finner en vin han syns høres ut som en gitar. Dette er en dans i munnen sier han høyt. Dette gir stemning.* Angus Paul on a Fligth of furious fancies / kr.261,50 / Varenummer 14701201See omnystudio.com/listener for privacy information.

Se mer

2/11/2025

Kjells vinkjeller

En sveitser i Sør-Afrika

Når en vinprodusent fra Sveits gifter seg med en vinprodusent fra Sør-Afrika blir det søt musikk og perfeksjon, og dette er viner vi får i Norge, i hele 9 varianter. https://www.vinmonopolet.no/search?searchType=product&q=Creation+Wines%3Arelevance See omnystudio.com/listener for privacy information.

Se mer

2/20/2025

Kjells vinkjeller

Turen til Sør-Afrika

Kjell Gabriel har vært på tur rundt i Sør-Afrika, hvor han besøkte produsenten bak denne gladsaken som også Tom lar seg begeistre av. Det blir et lite foredrag om Sør-Afrika og litt reklame for vinstedet til Geir og Gunnhild som gjerne tar i mot gjester fra Norge. Creation Voignier 2023 / kr. 259,90 / Varenummer: 18343601 See omnystudio.com/listener for privacy information.

Se mer