Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å sende faktura med fiken. Så vi gir oss her, fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Prøv gratis på fiken.no
Ok, her we go! Nå skal stjernene skille. Det er sånne kampfasser dette her man drømmer om som fotballspiller. Enorme målskåre er på plass igjen. Bare å glede seg. Da representerer han seg. Fotballmagi! UEFA Champions League på TV2 Play. Litt godt etter nå.
Det var her, i Sollentuna, hvor alt hadde begynt, at det skulle ende. Mannen løftet våpenet. Nikolas styrte... Der fikk du tjuvelytte til X av Pascal Engmann. Fortsettelsen kan du strømme når du vil, kun hos Fabel. Kom i gang på fabel.no og prøv gratis i fire uker. Fabel, litt til oss. Vi skal til et rimelig distrikt i Frankrike. Følg med. Fabel.
Tom, Tom, Tom, Tom og Kjell, Kjell, Kjell er klar i vinnestudio i dag for å snakke om hvitvinn fra Frankrike. Og her, Tom, på flasken så står det Chardonnay Reserva. Men det er jo ikke sant. Nei.
Nei, det er jo sant at det står det, men hva betyr det da? Ja, hva betyr det? Det betyr jo ikke at det er ren chardonnay som er lagt på fat av en ensom munkehender før Kristus, og så har det ligget der. Det betyr det i hvert fall ikke. Nei, i denne omgang sier det absolutt ikke det. Og man skulle jo tro at hvor mye utvannet må det være for at vi ikke kan kalle det chardonnay lenger.
Ja, det er jo også et åpent spørsmål da. Jeg vil si sånn, ja, hvis det er over 90% så er det Sjarno nei. Ja, det synes jeg, og jeg kan jo til og med være litt snill, jeg da, ned på 80-tallet, men altså noe særlig under det er ikke greit da.
Ja, altså 80, da føler jeg at det er... Da blir det en annen vinn, og da er det ikke lov å skrive bare Chardonnay, for her er jo det som vil lede kunden. Hvor mye har du blandet ut av greiene dine her? Det skal du snart få vite, for det står Chardonnay Reserve. Da oppfordrer jeg at det virker som at det skal i hvert fall være Chardonnay.
Ja, det høres ut som det her er det. Det er en slags som ligger på fat vinter og år, og den er spesielt utvalgt fordi noen hadde trua på den. Det er 87-13. De 13 prosentene er det samme som det er. Det er skrukork.
på flaska, og den må vel anses som en rimelig vin. Har fått ordentlig slakt av andre i norsk vinbransje. Vi snakker jo ikke ofte om kollegaene våre der ute. Nei, og de er veldig hyggelige. Alle er stort sett veldig hyggelige. Og så er det litt sånn varierende hvor enige man er i hva de sier. Vi treffer de jo rett som det er, og så prøver man jo å fiske litt hva de tenker, og de fisker på meg og deg og sånn. Men
Som regel så er det litt sprikende da, hva vi synes. Ja, vi prater jo ikke så mye om vin hvis det ikke er sommerfesten hos Merete Bøling da. Da prater vi om vin. Ellers så er det mye hyggelige folk blant annet da med Merete Bøling. Og det er ikke Merete Bøling som da har gitt den slakt. Jeg vet ikke hva Merete Bøling har gitt den her. Men jeg tenker at det er litt gøy.
å ta for en viner som andre har sagt at det er ikke noe særlig vin. Ja, og da skal vi prøve den, og nå vet vi jo, vi skal ikke navne på vedkommende, for det er litt dårlig gjort, men tenk om den er kjempegod når vi smaker den da? Ja, det kan være noe at vi... Kanskje vi er enige med vedkommende, og sier at dette her er verdt, var det 79 poeng vedkommende ga? Det var 79 poeng, og det er jo ikke noen kjempeskår. Nei, det er litt sånn nogen minus. Og vi er, det som er det gøy, vi er da i Langedokk, vi er et område
Som anses vel kanskje som å være et litt rimelig vienområde i Frankrike. Det er i hvert fall ikke det første du tenker på. Langt dere også jo, for å være mer precis. Denne produsenten her har blitt da...
håret i et eller annet magasin som heter Drinks International til en av verdens femte mest anerkjente vinmerker. Samtidig også så har da Robert Parker, som veldig mange kjenner til, gitt denne her masse medaljer.
Og det er jo litt interessant og artig, for da har da internasjonalt presse tatt dette her og sier at dette er ordentlig bra saker, men det er ikke alltid at vi i norsk presse er enige. Jo, og så er det ikke alltid at når du får en medalje for vingården og vinhuset at det gjelder akkurat denne vinen.
Nei, nei, nei. For det vi snakker om her er jo et kooperativ. Det betyr at det er veldig mange vingårder som har gått sammen for å blande druer og lage vin. Altså, jeg har en kjører min, en kar som blander alle druene deres til en vin de selger. For å tjene penger, rett og slett. Så det kan gå til at Robert Parker har gitt kooperativen medaljer fordi de har en forlanget rotjeneste. Det vet jo ikke vi. Jeg har luktet allerede. Ja, hva sier du? Jeg sier at det var ikke så innmari mye lukt oppi her. Det var litt rand. Jeg kjenner...
Litt sånn typisk, selv den nye notene du har, så er det jo tydelig at det har vært et fatt her da. Det er det. Det er litt fatt duft. Det er litt fatt duft. Nei, vi får tillegg i de ærlighetene på det. At de ikke har brukt haybags og chippet det. Men...
Jeg kjenner fattduft, jeg kjenner litt sånn bakt sitrus, også litt sånn banantone. Ja, men det var ikke noe sånn der, den hoppet ikke opp og sa, hei, se på meg, jeg har egenskaper innenfor frisk sitrus og nyslått gress, akkurat. Men?
Når vi tar den i munnen, ta med og sirkulerer den litt rundt og spytter den ut igjen, som vi ordentlige folk gjør. Vi skal jo ikke drikke vin, vi skal jo bare spytte den ut. Vi gjør det for at vi smaker masse vin i dag, bare så det er sagt. Men i munnen, så synes jeg den har fatt. Den har litt sånne baktegule toner. Jeg synes ikke det var ubehagelig i munnen, den fylt den godt.
Ja, det kom noe frukt bak fat. Det smakte fat, og så kom det noe frukt bak der. Og nå har den frukten gått over til litt mer sånn, jeg vet ikke hva jeg skal si, litt sånn treverk av noe slag. Litt mer sånn krydret et eller annet sånn, tja, litt sånn et sammensurium av frukt og treverk, helt vis. Og jeg sitter her og lurer på...
likte jeg den eller likte jeg den ikke? Det er jo egentlig det spørsmålet du skal stille deg hver eneste gang du smaker vin. Likte jeg den eller likte jeg ikke? Og det gjør jeg alltid, men sjeldent jeg sier det høyt. Grunnen til at jeg tar fra det nå var fordi vi skulle se hva vi synes da. Ja, det...
Og så vet jo ikke jeg prisen, for det er du som hadde med denne vinen her. Og så sier jeg, ja, dette er jo, etterhvert sånn som du beskrev den i starten, så skjønner jeg at dette er ikke den dyreste vinen på Polø. Det er helt klart ikke, og den er i basis, så den er jo tilgjengelig til veldig mange. Så dette her er nok en vin som veldig mange...
veldig mange driver å drikke jemt og trutt, for den er både i kategori 4 og 5. Så den er inne på ganske mange pol. Til en pris av 155. Ikke sant? Så den, sånn som prisen er nå, så er det til hvert en billig vin. Jeg tror at
Rent personlig? Det kommer ikke til å bli noen favoritt hos meg, så rent personlig gjør det ikke. Det er lov å være ærlig. Ja, vi skal være ærlige. Men så er det egentlig et ganske greit kjøp, fordi det er i Wien, og den vil nok gjøre jobben til følge med...
Og grille ting. Tenker jeg, grille fisk, eller grille sånne ting. Til maten så vil den jo gjøre jobben som maten vil. Helt fint. Jeg synes at man kjenner ettersmak, sånn kjenner man litt av samme jublan. Det er 13% samme jublan. Jeg synes det ligger en sånn litt sånn der... Ja, når du vet om det, sånn du kjenner. Ja, du har den der litt sånn stikkelsbær, citrus, grapefruit-hinte som ligger der. Men jeg tenker, er dette 79 poeng? Nei, er vi liten noe mer? Nei.
Begynnelsen på 80-tallet, jeg vil krabbe opp det, men jeg skal være veldig forsiktig med å score for høyt, fordi det finnes viner til samme prisklasse som jeg har scoret høyere før, som er like bedre. Så 83-ish tror jeg det landet på meg, rett ut fra ingenting. Jeg tror jeg er enig, 83-84-tallet.
tror jeg jeg vil lage den på. Ikke totalslagt fra oss, men ikke noe sånn å fyre opp raketter og stå på hendene heller. Men jeg tipper at dette her er helt fint til grillet fisk, altså hvis det er noen som skal ha litt sånn sommerfest, høstfest. Hvis du skal kjøpe inn en del vin og du skal servere noe som skal svi sånt på grillen, så er dette her helt topp.
Jeg synes vi kom gjennom det. Det som var så gøy var at her kunne vi gått i alle retninger. Det som slo meg akkurat nå er at dette er jo et alternativ til å kjøpe en svær bag-in-box. Så kan du kjøpe to flasker av denne hvis det ikke er så mange som skal ha. Fordi noen ganger kjøper man en bag-in-box fordi det er billig og den står der, og så blir du ofte stående igjen med det som tilsvarer kanskje en flaske halvann. Fordi du klarer ikke å tydeligere alt mulig rart veldig mye.
Det er spørsmålet om du inviterer, men... Jo, jo, men nå snakker vi om moderate vennmennesker, og da tenker jeg kanskje to flasker holder, og da er dette her et kjempekjøp egentlig. Det vinn Chardonnay Reserva 2023 med 13% savn i blad, bare så det er sagt, til 155 kroner. Vi sier at det er et greit kjøp, og vi har smakt bedre vinn. Ja.
Det har vi jo stort sett når det gjelder alle viner, men jeg skjønner hva du mener. Du som hører på nå, du må ikke bli redd for å gå og kjøpe den vinen her. Du må bare ikke velge den hvis du skal imponere svigefar eller tante Agathe eller onkel Kåre som er en rev på vin, da kjøper du en annen. Min svigefar, han kan du gi hva som helst. Han har veldig lav standard når det gjelder vinkvalitet. Det er det man ikke hører veldig mye på i podcasten din heller, hva?
Jeg synes du sier det nå, men jeg tviler på det. Men jeg tror han vet det også. Så lenge det er rødt, så liker han det, pleier han å si. Ok.
Ja, men da trenger han jo ikke kjøpe denne. Nei, han kommer ikke til å kjøpe denne. Vet du hva, skal vi runde av der? Vi har ikke griseslagt den, men vi har ikke scoret den høyt, og jeg har god samvittighet for den anmeldelsen her. Ja, det er ofte 85 poeng med bransjemedaljer, det får han ikke. Det får han ikke, han er et stykke unna pallen faktisk, egentlig. Takk for nå, ha det bra.
Ok, her we go! Nå er stjernene skal skille. Det er sånne kamper som dette her man drømmer om som fotballspiller. Enorme målskåre er på plass igjen. Det er bare å glede seg. Da har han representert han seg. UFA Champions League på TV2 Play. Litt godt etter nå.
Det var her, i Sollentuna, hvor alt hadde begynt, at det skulle ende. Mannen løftet våpenet. Nikolas styrte. Der fikk du tjuvelittet til X av Pascal Engmann. Fortsettelsen kan du strømme når du vil, kun hos Fabel. Kom i gang på Fabel.no og prøv gratis i fire uker. Fabel, litt til oss. Du, vi må ha oss i klær. Er strømmen billig nå? Sjekk appen.
Jeg lurer på hvor mye strøm vi bruker på en dag, ja. Sjekk appen da, vel? Hvilken app? Fortum-appen. Fortum-appen gir deg oversikt og trygghet. Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte.