Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Vent, sa du nei? Hos FIKEN kan du stifte, starte eller registrere din egen bedrift. Mange ord som betyr det samme. Men du kan altså starte AS eller enkeltpersonforetak på FIKEN.no. FIKEN. Start bedrift. Superenkelt.
Den internasjonale spanske suksessen er endelig tilbake. I den nye filmen Cool Patoya er Nick og Noah villige til å risikere alt for å være sammen.
Men skjulte fiender tester forholdet deres og setter kjærligheten på prøve. Gjør deg klar for flere hemmeligheter, intriger og kjærlighet. Kolpa Troja, ny Amazon-original, kommer 27. desember. Bare på Prime Video. Julen nærmer seg, og hva er vel en god jul uten sjokolade?
En klassiker
En juleklassiker? Men er den en klassiker? Før nå er jeg Hjertelig velkommen til en ny episode av Kjeldsvinkjeller I dag så har jeg tatt for meg En vin som jeg ofte Tenker Åh Dette er jo en klassiker Åh Dette er jo noe som alltid har vært der Og det har det jo Det har alltid vært der
Det har den jo, men har den vært der egentlig så lenge som man skulle tro? For når jeg tenker på Muga, som produsenten heter, så tenker jeg at det er jo en av de originale vinene da franskmennene kom til Haro på 1860-tallet.
Men det er jo ikke sant, for det er mer sånn kune og sånn, men her er vi, vi er grunnlagt i 1932, så vi er en 70-80 år etterpå, men greia er at dette er jo en klassiker, for jeg tror alle har et forhold til Muga.
Jeg tror alle, når de tenker på god spansk vin, så tror jeg ofte Muga blir dratt frem. Og jeg tenkte rett og slett at vi går for den klassiske Muga-reserva i dag. Og da må jeg helle litt i glass her, for jeg må smake mens vi holder på. Hør den deilige lyden! Åh!
Muga-reserva, altså Muga-vinneriet har holdt på snart da i 100 år, så det begynner å bli voksent.
Men det har blitt en kvalitetsstempelvin. De har jo noen ordentlige dyre varianter også, som virkelig koster skjorta, som er ordentlige bromlebasser. Men da er du oppe på Muga Reserve Torre, Prado Reserve...
Også kan du få noen svære flasker også, så det er sagt. Men plutselig så har du noen seleksjonspesial som koster 7-800-900 kroner. Og hvis du ikke har prøvd de, så anbefaler jeg deg å kaste deg litt inn på de virkelig dyre, for da snakker vi eleganse. Men dette her er en av disse vinene som på en måte er blitt en av disse norske folkevinene som har noe for seg. Her har de da ligget på
hjemmelagde det er så gøy, hjemmelagde eikefat i to år for de lager sine egne eikefat, de har egne bøkkere og en bøkker er en fatmaker vi hadde veldig mye bøkkere i Norge for 150 år siden
Nå har vi to igjen, som jeg vet. Kanskje vi har en av dem gått av med pensjon, så kanskje det er bare en igjen. Men de prøver å... Hvis du har lyst til å bli bøkker, så må du bare ta utdannelsen din, og komme deg opp på... Du burde bo i nærheten av Gjeldiråsen, for å si det sånn, for det er der man lager tønner. Og det eneste grunnen til at de lager tønner der... Ina Vrolsen, singer Karola. Ina Vrolsen, singer Karola.
Hver gang vi møtes, sesongpremiere 1. januar på TV2 Play. God fornøyelse. Her, på grunn av linjeavkvitten, som de lager tønner til, og så sender de, setter de bare en sånn
alle disse tønnene inn i en sånn ramme som ser ut som en container, en containerramme, og så setter de opp på toppen, de må stå ute til og med, på toppen av et eller annet lasteskip som skal passere ekvator, og så gjør de det, og så sender de tilbake igjen, og så, vips, så har du da
Linje Akkervitt, du skal bare krysse ekvator. Skulle du vært ekte så måtte du faktisk kjørt tønnene til Malaysia for det var det her disse tønnene ble sendt en gang i tida. Men den historien skal jeg ta hvis du inviterer meg til å holde vinkurs hos deg skal jeg snakke om Linje Akkervittens historie. Det er ganske morsomt. Så vi har to bøkere i Norge eller som sagt kanskje bare en men sånn er det. Men her har du et vinneri som har sitt egen bøkker
Og det synes jeg er litt morsomt. Men når man lukter på dette her, så blir man... Nå har jeg et veldig godt glass. Jeg har Aish sitt universalglass, som jeg liker veldig, veldig godt. Litt gratis reklame for de. Det er disse mørketonene jeg må ta slurke. Mørkebær, litt sånn tørket frukt. Bra syre. Det er en frisk syre. Denne her er jo 2020-et.
Og den er i og for seg alt for ung, for denne her burde vi drukket om ti år. Problemet er at hvis jeg skulle snakke om denne om ti år, så hadde ikke denne vært mulig å få tak i på pole. Da er den borte. Så jeg må snakke om den nå. Jeg håper kanskje du gidder å la den ligge i ti år, men dette her er jo julegave nummer en. Koster 315 kroner, så jeg føler at den har blitt litt dyrere. Jeg følte at det var en sånn 280-vin, men nå har det blitt 315 da.
Og det får bare være sånn, her er det da 80% franske fat og 20% amerikanske fat. Og man kan spørre hvorfor, altså amerikanske fatene er ofte tydeligere enn de franske fatene. Amerikanske fatene gir ofte mer kropp og vanilje enn de franske fatene. Så her vil de ha litt sånn fransk eleganse, og så vil de ha litt sånn amerikansk party, som jeg liker å kalle det.
Denne her er ikke vegansk, fordi de renser den med fersk eggevitte for å klaregjøre vinen før de legger den over på flaske. Og derfor er den ikke vegansk. Det er veldig mange som sier, hvorfor er ikke all vin vegansk? Hva er det som gjør dette her? Jo, men det er den eggevitten som de over til å rense vin med. Og at de bruker noe gelatin og sånt på noen andre greier, men...
Jeg synes dette her er deilig. Det er litt sånn ville frukter. Det er bjørnebær og blåbær og fin syrlighet. Så dette her synes jeg er rett og slett digg. Og så er det... Dette er en sånn vin som man ofte glemmer. Den er i basis, da. Så folk husker den jo. Men det er litt sånn vin man ofte...
Altså det som jeg ofte har glemt litt, det er sånn, ja, NUGA, ja, selvfølgelig! For den blir en sånn vin som bare alltid har vært der, og alltid er med. Det er liksom sånn den gode kompisen din som du glemmer å ringe, for ja, ja, men han er der uansett. Men av og til så kanskje du skal ta den telefonen og ringe, akkurat som jeg nå åpner denne vinen og prater.
Så har du ikke bestemt deg for julegave i år? Muga er en klassiker. Det funker til alt av kjøtttyper, lammesteker, lammelår. Sånn sett bør den egentlig funke litt til pinnekjøtt også. Så da skal jeg kanskje prøve å se om resten av denne her kan passe til pinnekjøttet. For det er jo egentlig ikke... Det er jo kallt rabistopp og sånn fucker et tillag, men uansett. Det er såpass frisk syrlighet at jeg tror kanskje det går bra.
Men jeg tenkte bare jeg skulle komme med et lite julegavtipser da, vet du. Nå som vi satt her og lyttet. Så 2020, Muga, Reserva, Rioja, klassiker fra 1932, to år på fat og litt på flaske, så er vi der. Synes det er fint det. Takk for at du lytter, og så ses vi med neste Korsvei. Kanskje det er neste episode som du skal høre på med en gang. Hvem vet? Det er jo kort og greides episode. Jeg får mye skrudd for at jeg ikke prater så lenge, selv om jeg føler at jeg skravler vei.
Så det er rart det der. Men takk for oppmerksomheten. Ha det bra.