Vi må fortelle.
Og jeg har også løpt etter denne bilen i mange måneder. Der fikk du tjuvlytte til Misjonærbarna av Øystein Stene. Fortsettelsen kan du strømme når du vil, kun hos Fabel. Kom i gang på Fabel.no og prøv gratis i fire uker. Fabel, lytt til oss. Vi skal til Austria. Austria! Følg med. Ja.
Ny uke, ny mulighet. Blankark, Fargestifter og ikke minst Tom Omrath i Løveås i Fridresur, samme dagens Vinhund og ikke minst Kjell Gabler Hendriks i Kjellsvinkjeller. Tom, Østerrike? Østerrike er jo egentlig et veldig morsomt land når det kommer til vin. Det er morsomt andre ting også. De har jo mett av kultur fra alle århundre egentlig. Men vi ender jo oftest...
oftest opp med kveldens, dagens eller morgens æres gjest som er grunne veltliner. Vinepølse? Ja. Vet du hva vinepølse heter i vin? Pølse? Nei. Frankfurter? Ja, der har du noe å diskutere. Det har vi snakket om.
Det var bare en liten digresjon. Men ja, vi er ikke i Wien, vi er i Niederösterreich, i Weinfeldt. Og der er jo da Grunervetlinerns hjemby, hjemsted, tilhøst. Nei, de lager det over hele Østrykken, men Niederösterreich, som jeg synes er... Det er et veldig morsomt ord å si. Ja, jeg synes det er gøy å si det. Det er jo litt sånn all over the place.
Det er der de lager veldig mye, og de lager det i terrasser ved siden av rislingplanter og så videre. Mange roter jo om etterhånd med gryner og linere og rislinger, og sånn, så må du bare si at det er ikke samme drue. Nei, det er absolutt ikke samme drue. Og flere og flere østerrikere begynner å dra opp rislingen sine og gå mer for gryner.
for det er litt sånn, det er litt nasjonaldruer. Og jeg synes jo det er veldig fint at man tar vare på de stedsegne druene man har tross alt dyrket frem i det tilfellet her siden romertiden. De kommer jo overalt på den fra det stedet i Italia som du alltid pleier å si hvor grunnevetteligen er derfra. Åja, Syterol. Vel Tina, den byen. Åja, ja, ja. Jeg pleier alltid å få en valg til line. Ja.
Det er jo der den... Den dalen. Det er en by. Det er sikkert en by. Vi skal dit, du og jeg. Vi har bare ikke kommet til oss til dette nå. Det er riktig. Det står på lista. Og da får dere en annen episode. Men poenget mitt var at de har holdt på sin romertid med å lage... Hvis du drar inn romertiden her, er det jo omtrent over null og litt før det.
Ja, det romertiden strakte seg fra ca. 200-300 før til 300 etter.
Ja. Røffle? Røffle. 792 før Kristus eller noe sånt til rundt 500 etter. Hvis vi tar... Hvis vi tar med Roma. Ja, Roma. Roma. 793. 793. Ja, Romulus og Remus. Ja, vi kranger litt om det. Uansett. Det er litt uredende når det på året det var. Vi tar hvertfall, det går til 2024 nå å åpne den grønne beklinner fra Citroen.
Nei, fra Niderøstresj. Men drunene kommer fra... Ja, ja, ja. Den 2023, det er det. Vi er hos en produsent. Skal jeg helle opp i ditt glass først? For jeg er så...
Det er så heftig da.
Det er ikke noe nytt, men jeg synes det er litt gøy at de har nå tatt med Ingrid for å vise oss at dette er en kvinnelig vindmaker, for det er jo ikke det har vi ikke flust av, det begynner å komme en del men det renner jo ikke over av Køttfors, spesielt ikke i
i Italia og Spania, men kanskje litt mer i Østryk og Tyskland. Ja, altså det er jo et tradisjonelt mannelyrke det å stå og drive og lage vin, men jeg klapper jo alle de flinke damene som kommer frem nå, fordi de lager faktisk fantastisk vin, stort sett alle, alle som er på Poli i hvert fall. Du sniffer i veien. Jeg sniffer, og kjenner... Hva er det du lukter da? Jeg lukter massiv blomstertoner, masse gul modenfrukt,
Jeg leter etter det varmerket som jeg alltid ser etter hos Gryneren, og det er litt hvit pepper, og det tar litt tid, men så kommer det. Jeg synes at Gryneren har ofte litt sånne der nersleurteblomster, altså det er litt sånn hint, eller noen brennersle toner, og det synes jeg er ganske behagelig. Og så har den en fin syre, og det er jo Tom glad i, for Tom er jo syrens mann.
Ja, altså syre er en av de virkelig store byggeklossene i vin for meg da. Hvis det er lite syre så er det kjedelig fort. Åh, i munnen, i munnen, da er det en dans av syrlige, friske...
Nesten litt sånn lime-sitrus-tone. Kanskje det er nesten hint mot grapefruit også. Det er i hvert fall veldig grønt. Det er grønn sitrus. Ikke moden, men motsatt av moden. Det er nesten kart. Det er helt crisp. Det går rett på lime og litt sånn veldig frisk sitron. Veldig behagelig. Og mye syre i hele munnen. Skommer jo over av...
Hadde vi ikke hatt under kjeven, hadde vi sikkert hatt under hele skjorta vår. Hadde vi ikke hatt under kjeven, det var jo vanskelig å drikke etterhverandret. Dritt i den detaljen da! Jeg skal gjøre deg alt med fornuft og sånn. Ja, fornuft er oppskrytt. Men den har en deilig, behagelig frukt. Når den gir seg litt sånn, da roer den seg litt ned. Men det greier her er det jo...
alle fisk du har lyst til å preste sitron over. Det er bare skrik rett og slett. Det er no brainer hvis du kan noe siden av. Jeg vil ha litt sushi her også. Får jeg lov til å få litt sushi? Sushi kan nok være galt. Han er kanskje litt for mye spise og sylge til å hamle opp med wasabi. Men bare en laksesashimi der har det vært. Ja.
Nei, dette var bra. Dette er jo kjempefint, og det som er en gledens dag, Tom, er at dette her koster 190 kroner. Oi, ja, nå ble jeg litt overrasket, for jeg hadde glatt økt en femtilapp i hodet mitt. Ja, for dette her er jo, og det må man også, vi har jo ikke hatt...
Hatt en veldig fordelaktig valuta i det siste da, kan vi si. Nei, det er jo litt sånn, fortell litt pent om det da, det har jo vært disaster på grønne fronten. Ja, det har jeg merket selv da jeg var en liten tur i Italia sommer, det var plutselig litt dyrere enn det man trodde.
Men, og da er viner, at viner fortsatt holder seg under 200 kroner, det er faktisk, det begynner å komme litt til å ta litt. Det tar ikke lang tid før det er mindre av gode viner under 200. Nettopp, og du sa det magisk gode, gode viner. For det er fortsatt mulig å få vint under 150, under 150 og helt ned mot 100-lappen faktisk, hvis du graver litt i hyllene der, men
De gode, de ordentlige, de som bare sier at det var en god vinn, og kjempebra, da må du opp på 200 lappen etter hvert.
Så Ingrid Grås, Gryner Veltliner 2023 til 190 kronasjer. Er i bestillingsutvalget, så den er inne på sikkert noen pol, men renner ikke over der heller. Jeg synes det er det som er veldig gøy med østerriske biner, er at de har kartet sitt på toppen. Altså toppen av flaska, så er det, dette er et skruekart, så er det da det østerriske flagget på toppen av flaska, og det synes jeg er en litt sånn kul greie. Ja, den er lett å se når den både står og ligger. Så her, dette er, jeg sier ja.
Ja, det er to ja, da er de videre. Da er de videre i neste runde. Men da sier vi tusen takk, i hvert fall fra Drinkfeed i min enda skala. Ja, og jeg har ikke tenkt å fortsette her og jobbe for meg selv, så da ønsker jeg deg og alle dine rundt deg en riktig fin dag. Litt godt etter nå. Det var her, i Sollentuna, hvor alt hadde begynt, at det skulle ende. Mannen løftet våpenet. Nikolas Styrid...
Der fikk du tjuvlytte til X av Pascal Engmann. Fortsettelsen kan du strømme når du vil, kun hos Fabel. Kom i gang på Fabel.no og prøv gratis i fire uker. Fabel. Lytt til oss.