Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn.
Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren. Ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play.
Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i tikketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kalles inn til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit. Greit. Så finnes det bedre følelser enn å løse en tikkett?
Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Kom meg, du skjønner Mille, og forvirre oss litt. Vi drar til Frankrike.
Hei og hjertelig velkommen til nok en episode av Kjell Svinkeller. Nå har vi kommet oss inn i mai. God vår kan man da si. Nå er vi lysner nå. Snart er det 17. mai og så videre og så videre. Og det gleder vi oss til. Jeg er veldig glad i 17. mai. Og jeg skal komme litt anbefalinger nå før 17. mai også. På hva man kanskje burde ha på 17. mai-bordet. For det er det sikkert mange som lurer på. Hvis man ikke har noen faste tradisjoner. Men!
I dag, når denne episoden har premiere, altså nå, hvis du er her og hører på premiere-dagen, så er det det som heter «Meg slipper».
Og mye slippet var et fint slipp med masse kule viner. Litt vanskelig å vite hva Pole tenkte. Som regel så har de sagt at de skal ha fokus på det og det området. Veldig rart at Pole plutselig har dialekt, men sånn er det en gang. Og da er det sånn at vi skal ha sånn og sånn og sånn.
Dette mai-slippet har en veldig litt sånn spredt tankegang. Det var litt tyske bobler, noe champagne, rosevin selvfølgelig, sauvignon blanc, noe pianoar fra Argentina. Det var litt sånn hulter til bulter.
Men en av disse vinene som kommer har jeg lagt merke til, og det er litt morsomt. Vi skal til Loire-Dalen i Frankrike, og vi skal til en vin som heter Chateau de la Gravelle George. Og dette er litt morsomt, for dette er en muskadee, og det har det hett veldig lenge. Her begynner ting å...
å bli vanskelig, for Muscadet er for oss nordmenn hvertfall en fransk hvitvinstruer som stort sett bare dyrkes inn vestlige delen av Loaredalen, altså fra siste Åskam og ut til Atlantravet.
fra Nantes, byen Nantes, hvis dere er veldig glad i fransk geografi, og utover der. Faktisk, av og til så går det så langt ut at du nesten kan kjenne litt sånn saltpreget vin, og det er faktisk også deilig. Så
Hvis dere får til det, så finner dere en sånn. Så gjør gjerne dem dette her. Muscadet er litt sånn glemt og undervurdert, tror jeg. For hvis du er veldig glad i sjabli, så synes jeg muscadet er bedre. For den er litt grann friskere. Og har ikke disse grønnskjerne som ofte sjablin kan ha. Og så er det rimelig repris. Og det passer veldig godt til...
Sjømat og alt som du har sjabli til. Og veldig mange drikker sjabli bare på trassen også. Så her går det til det meste. Men problemet har jo da skjedd. For nå har de funnet ut nede i Frankrike at den skal ikke hete muska det.
Den skal hete Melon de Bourgogne, altså melon fra Burgund. Og Burgund er jo et helt annet distrikt i Frankrike. Og ja, vindruen kommer egentlig derfra. Men det blir jo veldig forvirrende, synes jeg, når du skal ha en vindrue som ikke lages i Burgund, men er oppkalt etter Burgund.
Og da begynner det å bli litt sånn forvirrende for veldig mange, og i og for seg meg selv. Og så tenkte jeg, hvorfor gjør dere, hvorfor kaller dere opp Vinterruen etter et annet distrikt? Det er jo helt koko.
Jeg synes det er skikkelig lustig. Og det som er det morsomte er at faktisk grunnen til at muskade, som jeg liker å kalle det, er i Loerdalen og ytterst i Loerdalen, var at det var en kjempehard frost i 1709 som stort sett drepte alle de andre plantene.
Altså alle de andre druene. Og eneste som liksom overlevde var muskadeedruen. Og da ble den lokal fra 1799, så gamblet de ikke. Ja, vi prøver et år til, for det var så skikkelig dårlig i fjor. Vi prøver et år til. Nei, sånn holdt det ikke på. Da sa de, åja, dette funker, vi går for det. Så muskadeet har vært, altså fra den siste fjellkjeden og ut, så er det muskadeet som er greia for alle penger.
Og da synes jeg heller at de kunne kalt den et eller annet lokalt, Loire-Druen eller et eller annet sånt. Men nei da, de skal da rote det bort i Melon de Bourgogne, som de liker å si. Og dette her er igjen franskmenn. De skal gjøre det så dritvanskelig for seg selv. Jeg skulle lage podcast-podcast.
på Burgundviner der vi hadde fått noe sånn EU-støtte fra organisasjonen i Burgund som da ville at vi skulle fokusere på noe Burgund og det kan vi gjøre, det er et fint oppdrag men de hevdet da hardnakket at vi skulle si Borgogni hele tiden for at det er det det heter der nede
Og da må jeg bruke eksempelet mitt som ikke har noe med å gjøre, Hellas. Vi kaller Hellas Hellas, Hellas kaller Hellas Hellas, resten av verden kaller det noe annet. Da er det Greece og Grekenland og alt mulig sånne rare ting. Vi kan jo si til resten av verden at slutt å være idiot, det heter Hellas, men du får liksom ikke hele verden over på det.
Og det er litt sånn å kalle det borgony når vi kaller det burgundy i Norge. Det funker ikke. Men jeg har tenkt å kalle det muskadet og fortsette med det, for jeg vil bare være vanskelig og ugrei. Og jeg tror at vi nordmenn stort sett skjønner det hvis det er det som er druen.
Det er egentlig en miks av Pinobla og Gaussbla. Det er to gamle druer, og vi vet at den har eksistert siden 1600-tallet, denne druen.
Så dette her er gammelt og modent. Men når de lager denne muskadetruen, så av og til legger de den litt på fatt, så de får en litt rund og fyldig munnfølelse, og da blir det helt. Det blir en dans mellom den lett smørmyke fra fatet og den syrlige friskheten, og av og til blir det litt saltprekk.
Så du kan få noen fantastisk gule viner, og faktisk denne vinen som jeg drar frem i dag, den er 2018, så den har faktisk fått noen år på bakken, fire år gammel, men jeg føler at den har vært litt innomfattet og litt sånn forskjellig, og er en deilig, fyldig og litt fet vin, med en rund og deilig moden gul frukt, og litt melon. Så kommer den der melondeborgen inn i den, men vi kaller det muska det.
I dag slår vi et slag for et område som jeg tror ikke så mange tenker på dessverre når det gjelder vin, og det må dere bli flinkere til. For det er lagestøtt, veldig mye kulvin. Hvis du liker for eksempel Chablis, så prøv Muscadet og ytterste Loire d'Alviner.
Da kommer du til å bli positivt overrasket. Det er mitt råd til deg. Men hva vet jeg? Jeg kan jo bare litt om vin, men det er smaksløkene dine som bestemmer. Så, det var mitt første anbefaling fra årets vinsklipp i mai. Flere kommer både på Facebook, kommer i nettavisen, og kommer litt her og der, hvor enn jeg skriver og prater om det.
Takk for at du har lyst til å høre på mine podcaster. Jeg ønsker deg en riktig fin mai. Denne mai her skal bli helt fantastisk. Jeg skal både til Barolo og Brønnøysund i slutten av måneden. Men aller først er det fokus på 17. mai og de fine maidagene som står foran oss. Det blir grønt og frodig overalt, og det er masse deilig vin å prøve seg frem med.
Så stikk innom ditt lokale pool. Denne her kommer nå i basis, det vil si at den kommer i ganske mange pool. Ikke nødvendigvis alle, men ganske mange pool. Så den skal være lett å få tak i til en herlig pris av 223,90. Og det synes jeg den har vært, for her har den ligget lenge på fat og har ligget i lagring over fire år. Så det er det verdt. Med det, takk for nå. Ha det bra. Shalom, guys.
Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tikketystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000? Per PC. Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hester du noe plante på kontoret?
100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst.