Vi skal sprudle over på en ny sprudlende metode med sprudlende folk. Følg med. Musikk
Hjertelig velkommen til en ny episode av Kjeldsvinnkjeller, og ikke minst Tom Amretti Labas. Love ass, som de sier på flyplasser. I dag, Tom, så har du funnet noe artig. Ja, og tusen takk for den introen, den var jo vakker. Jo, vet du hva? Det er jo ikke en ny måte å lage bobler på. Det er snarere tvertimot, den heter metode ancestral, som de sier i fransk. Og det er den kanskje helste måten å lage bobler på. Du tapper den på flaske mens den gjør det.
Det er ikke sånn som den andre tradisjonelle metoden, champagne-metoden, hvor du tilsetter gjer og sukker etter at vinen er lagd for å få en ekstra sekundærgjering. Dette er en gjering, foregår på flaske. Det som er da, det blir jo ofte en veldig naturlig løsning. Ja, nå er det natur. Nå nærmer vi oss stygt naturvin, og det ser man, det ligger jo gjer og alt mulig ralemikk oppi den flaska der.
Ja, vi burde kanskje snu den opp ned en runde før vi... Ja, vel, nå gjorde du jo det da. Jeg gjorde det, jeg burde kanskje ikke gjort det likevel. Men du må se, da får vi rusk i glassene våre. Jo, det er greit å spre det litt. Det synker jo ned heldigvis da. Ser du noe rart med denne korken der? Det er bruskork. Det er bruskork. Og det forteller også at trykket i denne flasken er jo ikke kjempesvært når du ikke trenger å ha sånne der...
Den buler ikke på toppen for å si det sånn. Nei, den gjør ikke det. Du trenger ikke sånne der grin og rare korker og sånt. Den holder seg helt fint innen kapsjøren sin. Ja.
Ja, Stainted Glass heter vinen, og Stainted Glass er jo sånne vinduer vi hadde back in the days med sånne forskjellige farger på. Blyglasvinduer? Man hadde jo ofte kirker og den slags. Ja, vi hadde det da jeg var veldig liten, så hadde vi faktisk hjemme i en dør. Det var veldig populært på sånne 60- og 70-tall å ha en sånn der tradisjonell dør med sånne rare farger i og sånt. Men, druene er skjenn i en blad.
Vi er i Sør-Afrikken. Ja, Sør-Afrikken kan jo du alt om etter hvert. Åh, jeg skal dit i januar. Jeg tror jeg faktisk, hvis du har lyst til å være med, så har jeg et eller to rom igjen. Vi reiser 10. eller 11. januar.
Hvis du vil være med, så gå inn på vinopimonte.no og se på Sør-Afrikaturen. Trykk bli med. Den er nesten full. Jeg tror vi blir nesten 30 stykker. Det blir gøy. Men Sør-Afrika, lenge før jeg, jeg har jo ikke vært der. Har du vært der? Aldri vært der. Nei. Lenge før noen av oss kom oss dit, så er det Jan Fran Ribeck. Han var der i 1655. Han var den første som begynte å plante vindruer i Sør-Afrika. Det som er gøy er at en av de aller første druene han plantet var Schenimblad.
Det er det du har tatt med oss i dag. Jeg har fraktet det over to kommunegrenser, helt uten skirv. Du har det. Vi snakker alt for lite om, ikke om skjønning blå, det snakker vi om innimellom, men ikke så ofte kanskje, men i hvert fall mer enn vi snakker om denne ancestrale metoden og borderline naturvin. For let's be honest, det er jo ikke akkurat det vi gir Gretter, du og jeg.
Vi er ikke den ancestrale heia-jengen, det er jeg ikke nødvendigvis. Men det er gøy med Shining Blah. Shining Blah har faktisk en ganske lang og morsom historie. Ja, den er grisegammel. Man tror kanskje det var en sånn mix, en eller annen back in the days, mellom Shining Blah og Trosså. Men dette er en av de eldst beskrevete vindruene i verden, tror de.
Og da skal vi tilbake til 845, da Charleston Scala, en fransk noblemann, skrev... De hadde så mye kule navn på seg selv i gamle dager. De var liksom ikke... De var ikke fleve. Nei, de fikk kalle navnet Charleston Scala. Jeg antar at han var ikke veldig... Han hadde stor hårmanke på toppen, i hvert fall.
Og vi har jo et norsk også Rarere å halte Halte og skakke og skje Uten noe mer, uten bein og sko på Ja, men det er da en dru som kommer da Oppringelig fra Frankrike Og er en av de skikkelig gamle druene I Sør-Afrikken Som jeg, jeg må snakke så pent Sør-Afrikken, så sier vi Stein om dette her
Men hvis den har vært der siden 1600-tallet, så må de jo få lov å si at den er litt deres også. Jeg synes at den er blitt, hva skal vi si, assimilert. Det er noen generasjoner som har vært der. Skal vi prøve å se hvordan dette går? Nå prøver jeg forsiktig. Oi!
Den går rett i taket Da sølte vi selvfølgelig Vi heller opp i til glasset Det er jo ikke vanlig at du sender vin rett til boksen Hver gang vi er hjemme hos meg så søler vi Men hvis vi er hjemme hos deg så søler vi aldri Nei, det er fordi hjemme hos meg så snur vi ikke flaska på huet Før vi åpner den, skjønner du Ja, det var kanskje en litt dum idé da Men sånn er det noen ganger Vil du ta en pause? Nei, vi skal bare kjøre på Her i Asker er jeg vant med at det er litt sølv på bordet Da sitter Kjell Gabriel igjen
Dan av steint glas. Den skjedde veldig futtig nå da. Jeg er enig i at det er dumt å snu den opp ned rett før man skal åpne, men her var det ordentlig drag. Det var gøy. Jeg ser den jobber oppi glasen nå. Det er den hjernen som du pisket løs fra bånden. Nå skal den ut, så har den lyst til å komme seg ut. For dere som ikke er her, og det er du bare Tom og jeg som er, og en katt, og katten gidder ikke å følge meg en gang,
så bobler det skikkelig inn i flasken her nå, det er nesten sånn nå har vi helt gått i glassene våre for at vi ikke skal ha mulighet til å trekke ut, men her må jeg si at her var det ordentlig ordentlig futt det er lenge siden jeg har sett så mye futt i noe som helst og vi sa jo akkurat for et par minutter siden at her er det ikke mye futt men her bobler det i sånne der syklusser, altså den går ned og så plutselig kommer det en sånn ny runde med
Det blir fascinert. Ja, det er veldig rart. Dette er sånn lava-lys, husker du, der du ser ting gå opp og ned og sånn. Det er på en måte et ekte lava-lys med at plutselig er det masse bobler, og så er det lite bobler, og så er det masse bobler. Det er dinner and a show and everything på en gang. Ja, altså denne her burde du bare kjøpe for å se på alle disse boblene. Men da blir det litt sør, da. Så dere må ha sånn der voksduk, kan dere ha på bordet, så slipper dere å bli... Men dette var veldig snodig. Men vi må...
Lukte på vind Det var alt for tidlig Lukte på vind Det var overraskende mye futon Vi kan ikke hevde at denne her Ancestralet ikke bobler For det her var Nå begynner det å komme seg
Det du lukter, og det kan jo ha noe med alle disse gjerbakteriene som nå gønner på oppi en flaske der, for jeg får en veldig utprekket gjerduft av det først. Ja, akkurat det jeg tenkte, her lukter det gjer? Ja, det lukter gjer, det er det som kommer først. Og så mener jeg da at det er noe gul frukt baki her. Jeg håper at det kommer noe... Jo, jo, men det er det. Det er noe pær også, er det det?
Er det pære? Det kan være pære. Kanskje vi skal være så frimodige og si at det er kjernefrukt, som det er hvit kjernefrukt. Det er helgardering. Ja, for den går jo på den naturlige siden. Nå har han munnen full av vin her, så det er vanskelig for han å snakke. Vi spytter jo da når vi har disse podcastene våre, Tom.
Og da prøver jeg liksom å skumme det litt i munnen, og det må du være litt forsiktig med, for den er veldig lett skummelig, altså den vokser, blir, wow, hvis du bare skummer den litt sånn kjapt i munnen for å få ut litt smaker, så plutselig blir hele munnen full av skum, så...
Her var det mye rart. Ja. Det første jeg kjenner, det er selvfølgelig skummet da. Jeg hørte jo ikke på deg, så jeg fikk jo en god munnfull med skum. Men jeg fikk også en
En veldig sånn, litt sånn krydret, litt, ja, mye mer krydder enn jeg hadde sett for meg i smaken her. Altså nesten en bitterhet som ligger foran. Det er ikke så mye sødme her, den er knuskt, hør. Nei, jeg trodde at dette skulle være frukt, frukt, frukt.
Og det er det jo ikke. Ikke litt engang. Dette er jo en... Det er spicy. Og veldig overraskende. Når vi først fikk den jære duften med gul slash hvit steinfrukt, og så kom...
Kom disse lettbittre kryttertonene? Denne er jo egentlig en helt fremragende vint i ymse matretter, og da tenker jeg på sånn type stekt fisk i den sjangeren der, som kan fange opp veldig mye. Jeg fikk sånn der spekmats på dansa. Jeg er alltid på spekmats på dansa. Det er viktig det. Dette er jo laget av en kar som jeg synes er ganske kul. Han heter Ken Forrester.
aldri møtt fyren men jeg håper at jeg kanskje møter han når jeg skal til sør det er så deilig for du har vært overalt og så er det plutselig jeg som skal få lov å reise det er veldig viktig men Ken Forrester har jeg jeg har ikke møtt han fysisk men jeg har vært med på sånne online smakinger og litt sånn forskjellig med han og han er jo en veldig, veldig morsom type
et levende leksikon av historie og kunnskap. Hun har blant annet den der, er det FMC eller FCM, eller hva for noe, den kjente Chardonnay-viden sin. Ja, det tror jeg de fleste som hører på her har vært borte. Ja, den er veldig, veldig bra. Jeg husker aldri om det er FMC eller FCM, eller CM for F, eller noe annet.
Men han er jo en trendsetter, og jeg skjønner at han vil kjøre litt på med dette her, og dette her er jo, som sagt, når du ser flasken, den er grønn og gul, det ser frisk ut, det ser masse citrus, jeg ser for meg at dette skal være lime og sitron og friskt og leskende, og så er det litt sånn spicy, og du må ta den ekstra slukken her nå, Tom, for at dette her, her ble du faktisk litt usikker på hva i alle dager er det vi...
for det er ganske annerledes enn det jeg hadde forventet. Veldig annerledes, og det er nesten annerledes av ting som vi er vant til å smake også. Slutten nummer to er lik. Det er fortsatt denne krydderøtte bitterheten som sitter i, men det er en fukt søt med bake der nå, etter noen minutter i glasset, så den utvikler seg jo litt og noe.
Herregud, den påblod enda. Det er jo... Det virker jo. Altså, dette her synes jeg... Hva heter den der Geyser? Den er old faithful. Vi er litt der. Den er på Island. Det er vel i gjeld også denne nå, men du har sett... Åja, du har jo på Island også en staukurt potter eller noe sånt. Den er sånn du kan stille klokka. Jeg tar den flasken der. Komtrent.
Men jeg må si det at jeg har ikke smakt denne vin før. Og når du kom inn, så tenkte vi naturvin, en gang vi tenkte frisk, vi tenkte litt syrlig, vi tenkte citrus, og så er det ikke det helt at jeg ble overrasket.
For det andre så hadde jeg jo litt fordommer for den. Vi har fordommer mot den vinsthilen, det har vi. Det er ikke noe å være flau over å si engang. Jeg hadde fordommer imot den, men nå ble jeg sånn, jøss, du er jo ikke det du utgir deg for å være holdt oppsiddig. Det er det jo, men... Jeg ble også overrasket positivt fordi den...
Det er mange lager denne her, det vi kaller en veldig kompleks vin. Her kan du sitte og smatte og ratte og ordne, og så
Men det er kanskje ikke den du gjekker litt sent på kvelden foran peisen for å kose deg. Det er ikke noe koselig vind. Det er ikke koselig vind. Det er en koselig type, da. Men her må man rett og slett finne ut hva man... Du må rett og slett jobbe litt med hva du smaker, hva du tenker og hva du føler og alt det der. Etiketten er veldig vakker med dette blyglassvinduet.
Og det er litt merkelig at man setter et blyglasvindu på en flaske vin. I gamle dager, man lagde blyglasvindu, du ble ikke noe gammel i det yrket. Du døde av blyfiftning. Så det er jo en pen, men ganske tragisk gjenstand å ha, hvor som helst, en sånn blyglaskrei. I gamle dager i hvert fall. Jeg tror ikke han har tenkt på det morbide rundt det. Nei, ingen gjør det. Ingen tenker på blyglaslauget. Men, hva synes vi?
Vi har blitt egentlig litt satt ut, føler jeg. Vi er litt satt ut. Jeg vet ikke helt, når du hører på at det er sånn, hvis du er av den litt sånn eventuelt lystende, litt gøy, har lyst til å leke og holde på litt, så for all del, kjør i vei, for det er jo morsomt. Dette er gøy. Og særlig du, Kjell Gabbel, som driver med den play with wine-doktrinen din, så er jo dette her nesten litt sånn midt i blinken. Men litt viderekommende, da.
Du som hører på den, prøv å kjenne deg selv. Men det kan være en litt sånn utfordrende greie. 300 kroner, 299,80 for å være helt... Ja, dette her, nå den kommer bedre, frukten kommer bedre frem etter hvert. Men jeg synes det var spennende. Og når vi sier spennende, så slakter vi ikke den vinen. Det er ikke en dårlig vin. Men jeg tror at dette her er appell på litt sånne hippe, kule barer på grunnløkka.
Ja, det er det bildet jeg er for også, men jeg tror at voksne mennesker som klarer å tenke selv vil ha et stort utbud til å prøve den viden her. Ja, ja. Prøv, prøv, prøv. Gjør det. Ken Forrester, Stengt et glas, skjenn i blå fra 2022 til 2099-80 er dagens podd.
Og med det tror jeg vi bare takker for oppmerksomheten. Jeg synes det var gøy. Nå skal jeg begynne å vaske hus og vegger. Velgen er satt. Tom Amirati fra Drinkfeed. Kjell Gabel Henriks fra Kjellsvinnkjeller.
Du, jeg trenger en strømavtale. Bare noe enkelt. Fortum. Så har jeg jo lyst til å følge med på forbruket mitt. Fortum. Hvem er strømleverandøren dina? Fortum. Enkelt, trygt og oversiktlig. Det er ikke rart at Fortum er den mest valgte i Norden.