Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å sende faktura med fiken. Så vi gir oss her, fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Prøv gratis på fiken.no
Velkommen til høstens store eventyr, Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetin. Det blir bål, svette og tårer. Og Vokteren, ja, han ser alt.
Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play.
Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tikketystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000 per PC? Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du har plante på kontoret?
100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. I dag skal vi være økonomiske og kundevennlige. Vi får se hvordan det går. Hjertelig velkommen til Kjelds Vindkjeller og Drinkfeed med Tom Amrati Løvås. I dag, Tom, så skal vi til Portugal. Vi skal til Vinverde.
Det skal vi. Ja, og du har funnet ut om vi skal, altså, finnes det viner drekkenes under hundringen? Ja, altså, det er egentlig ikke utgangspunktet. Utgangspunktet er at nå har jo jeg holdt på med dette her uendelig lenge, og du også, Kjell Gabriel, vi har jo gått gjennom oss makt herfra til evighet med vin og tilbake igjen.
Og etter hvert så blir man ofte opphengt i det som man liker selv. Og det gjenspeiler jo ofte det vi snakker om. Korrekt. Ja.
Og da har jeg fått noen tilbakemeldinger som sier at du har blitt så snobbet det. Du snakker bare om vin til sånn 200-300 kroner og bla bla bla. Du har blitt så fint, folk. Du tror du er bedre enn oss. Ja, og en ting er at det er vi jo, men så liker ikke jeg å bli kalt som snobb, for det føler jeg ikke passer helt i image mitt. Nei, du er...
Du går ikke så mye med tørkel i halsen, vil jeg si. Svært lite, det er lite himmel og hav her, men
Så det jeg tenkte å gjøre i dag er å se om vi kan dra den litt ned. Finnes det noen av de billigste vinene på Pol her? Er det mulig å snakke noe pent om de? Er det drikkbart? Kan vi anbefale det? Det var det jeg tenkte. Rett og slett for å vise at vi ikke stopper vi. Vi kan like gjerne snakke til de som ikke gidder å bruke to, tre, fire, fem hundre spenn på en vin. Men du er lur. Du er jo en skarp type for det du har gjort.
er jo at du har valgt et område og en vintype som gjør at sjansen og muligheten for at dette skal gå bra er større. Det er det, men da må vi først gå til stedet, til området. Vinverde, som du sa, Nordportugal, utskilt som et eget denominasjon, et eget reappelasjon, er det kanskje man kaller det? Ja, distrikt. For ikke sånn himla lenge siden, det var noen tiår de hadde holdt på,
Og der har du et helt grassat nøye på hvilke druer som er lov, hva som er lov å gjøre og alt dette. Men jeg må få lov å si at jeg har vært der et par ganger, og det er et veldig vakkert område. Det heter jo den grønne vinen. Det er jo ikke vinen som er grønn, det er landskapet, det er området, det er alt rundt deg. Det er så latterlig grønt. Det er bare, det vokser ting overalt. Du skjønner fort at alt du dyrker er sånn, det må bare bli bra. Ja.
Og så kommer vi til vinen. Hvite viner fra Vinverde. Der har vi jo noen kjente druer som Alvarinjodruen og sånn som blomstrer der. Det er jo ekstremt bra til å dra fram mineralitet fra bakken og sånn.
Når du er der og smaker vin og mange forskjellige typer rur, så kjenner du nesten granitten som det har vokst på, eller grusen kan smake hvor det vokser inn. Det er de kriteriene jeg ser etter når jeg ser en vin fra Vinverde. Har den det klarer å uttrykke terroiren eller jordsmålen av det som er rundt? Det er to vindrurer som er de to mest fremtredende. Det er Albarino som du snakket om, og Loireiro.
Loarero er også en druer som også kan stå på egne bein. Og så er det et par til, men vi tenker... Og så har du landingssmådruene som... Vi tenker vi går gjennom hele den rekka der nå, fordi nå handler det om denne vinden. Ja, og det er 85% loarero.
Ikke sant? Ja, og så er det da 8% Trajadura. Jeg beklager for portugisken min. Og så er det da Arinto 7%. Og det er det som sier, og her er det også, det hadde vært overraskende om dette hadde vært noe annet enn skrukkverk. Ja, det er altså produksjonslinjene her, du kan tenke deg for å holde den prisen som den vinen her har, under 100 lappen dere, så er man nødt til å være kostnadsbevisst. Ja.
Og det er ikke så mange viner på Poli lenger som er under 100-lappen. Det som gjør at denne kan være under 100-lappen, er jo også en ting vi ofte glemmer, alkoholprosenten, som er 9,5. Ja, og det er jo i dette tilfellet positivt. Det er jo ikke en vin du først og fremst kjøper for å bli full av. Det er ikke det som er meningen. Nei.
Det har jo noe med prisen å gjøre, for hver alkoholprosent opp, så blir jo vinen dyrere. Det er helt riktig. Mange tenker ikke over det. Kongelig stat har jo lagt på det alkohol som er dyrt, eller vinen, det koster jo det, men...
Men det har litt... Nå har jeg begynt å jobbe, som du pleier å si. Vanligvis er det omvendt. Nå skal du få lov å sniffe og snaffe og sniffe her. Den har litt sånn disse typiske vin-og-verde-tonene med litt sånn lime citrus, men noe grønt her. Det er noe urte... Det er noe grønt, det er helt riktig. Ja, det er noe urtepreg som ligger her. Og det som er litt spesielt...
Kanskje fordi jeg hadde ventet av en vin med mye alvarinio, men det er et lite touch av sånn petroliumsprekk. Ikke så fremtøyende som vi får i rislinger og de supergode organene, men det er noe der. Det er en liten sånn, jeg kaller det petrolium, eller litt gummistøvel. Ja, og den ligger, jeg vil si at den er mer på alvariniodrun enn loarerodrun som vi har der, så det er overraskende. Litt rart. Nå har jeg smakt på dette her.
Dette her er jo lett og ledig, for å si det sånn. Her har du en frisk, veldig fruktdreven sak med lime og... Jeg holdt på å si at det er nesten litt sånn sukkertøy, litt sånn vingummi-aktig. Ja.
Så veldig lett, og her som regel prøver vi å si, å fryktelig lang ettersmak. Nei, det er det ikke. Her er det pang, ferdig. Du lukter, og du lukter det, du smaker. Det smaker helt årleit, og så er den borte. Men her må vi jo ta høyde på at dette er en 100-rings, eller 99-90 er en 100-rings. Og derfor, og det er jo noe grunn til at vi helt tatt
på en måte er vennlig innstilt i denne vinden, er jo på grunn av prisen og hjelpempersoner på grunn av alkoholinholdet som er lavt. Det er jo i tiden, Tom. Du er i tiden. Selvfølgelig er jeg i tiden. Hvis jeg var utenom tiden, hvor skulle jeg vært da?
Nei, nei, men du er hipp og trendy, som jeg prøver å si deg. Jeg prøver å bygge det opp her, Tom, men du river deg ned på egen hånd. Men det er ikke så farlig. Det skal du få lov å stå for på egen regning. Tokas, to-kas, vi nå verter 99 kroner. Det går helt fint.
Men som vinentusiast, så synes jeg kanskje da er det jo ikke en sånn altfor spennende. Skal vi begynne å score poeng, og skal vi gjøre sånne ting og begynne å måle dette, da er ikke den på toppdivisjon. Men skal vi snakke om vinen som vi har foran oss nå, hvis vi ikke hadde visst hva det var, så hadde jeg gitt den en helt decent ranking. Helt ordentlig, men
ikke øverst, og det er helt naturlig, den kan ikke forvente, dette er ikke en sånn wild card som plutselig drar på og vinner, det er det ikke, men for all del, og helt i begynnelsen sa jeg at hva er det jeg ser etter en sånn vinn? Jo, det er at jeg klarer å uttrykke
mye av det som er jordsmåndet rundt her. Og du sa det veldig bra med en gang. Det er noe grønt her. Ja, det er noe grønt her, og så har du disse sitrusfruktene som ofte kommer litt fra dette distriktet. Men er du vin på budsjett, så funker det. Jeg hadde ikke greid å sitte og drikke en hel flaske alene.
Nei, men det skal du aldri gjøre en hel alene. Du må i hvert fall drikke halvparten av to, vel, eller noe sånt. Da hamner du i feil kategori i mennesker og forbrukere. Hvis jeg er helt alene hjemme, og åpner en god flaske vin, og sitter der helt for meg selv, og ser på, her om dagen så gjorde jeg, jeg drakk ikke opp hele flasken, skal være sant, så er jeg på Sherlock.
Ja. Og så drakk jeg en chardonnay, amerikansk chardonnay, bare for meg selv. Det var helt alene hjemme. Det synes jeg var helt nydelig. Bare å være helt alene hjemme er jo nydelig, men så man trenger ikke å sitte der og drikke alene i mørten. Det var poenget mitt. Men
En annen aspekt her, prisen er jo lav til å være i Norge og på Polø, og det er klart at i tider vi går fremover nå, med strømkris og russerekris og krigskris og jenter, ikke minst for de som har lån der ute, og til og med studenter med studielån, absolutt, det er trygt å ta med den her. Det går ikke galt. Ja, det gjør det ikke bort. Det går ikke galt. Det gjør det ikke bort.
Så, dagens billigtips. Jeg synes det var flink, jeg tror. Jeg synes du kommer med gode... Altså, vi må tenke på alt. Vi må tenke på alt. Vi må holde rundt dere og passe på dere hele veien. Det er det vi etterstreper. Og det kommer til å fortsette med også. Jeg heter Kjell Gabel Henriks. Tom Amirat, vel også. Takk for at du lytter, og håper vi ser deg igjen neste anledning. Eller du i hvert fall lytter til oss. Ha det! Ha det!
Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i ticketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kalles inn til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit! Greit. Så finnes det bedre følelser enn å løse en ticket? Ja.
Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom.