Vi skal til Frankrike og et av de områdene veldig mange har hørt om, nemlig sansær. Musikk
Hjertelig velkommen til noen episode av Kjeld Svinnkjeller, og ikke minst legendariske Tom Amrati Løvås. Og i dag, Tom, så skal vi gå klassisk til verks. Ja, for nå har du hatt med en, altså, om det ikke er ikke klassiske greier, så jo, den er på pallen nesten når det kommer til klassisisme, dette vi skal gjennom nå. Fordi, altså, Frankrike, sans herre,
tankene begynner å komme. Vi er i Loire, vi snakker om lange franske elver, dypedaler, i det hele tatt her er det druer som har vokst i åsider, riktig solvent, og så videre og så videre. Dette gleder jeg meg til, og jeg er veldig spent på hva du har å komme med nå i forhold til vinen du har valgt. Ja, vi skal jo til Polyphymie,
Den er ikke ukjent for dere som frekventerer Polien mellom. Jeg vet ikke, husker du, nå husker jeg ikke hva han heter, det var en engelsk vinsjonalist som drev og fartet rundt i Frankrike og lagde film på noen vintv, og dette er snakk i sånn 1790-tallet kanskje.
Han drakk ved seg Gjert til slutt Med stor Han ble fullere og fullere I programmet Og var veldig morsomt Og han Elsket polyfumé Husker jeg Så de Han drev og lagde mat Ute i åkeren Og så Litt vin i maten Og litt vin i flaska Og så
så ble han bare ordentlig Floyd on court Floyd var det ja det var jo en karakter han stod til og med på Egertorget han lagde mat og trakk akkvit hver eneste gang gikk han fullstendig over stag han var kjempealkoholisert han gikk jo bort for en del år siden de programmene der var jo ufattelig morsomme å se på og det er helt riktig som du sier
Han falt fort ned på På sanseren Han var veldig opptatt av Polyfumet Og det var liksom hans greie, og det skjønner man jo For polyfumet og sanser Altså sanser og polyfumet er i forskjellig samme område Men
Det er en av de mest kjente distriktene i Loerdalen. La oss si, bare for å ta et tankeeksperiment, så er du litt mer enn middels opptatt av fransk kokekunst. Gjerne de franske klassiske rettene. Og så begynner du å snakke om vin. Og så har vi jo alt som er fra Borgong, vi har Bordeaux, alt dette her sånn.
Men så kan du finne disse hvite gode Og da har du akkurat der Så kommer det en sånn den Ja, og dette her Det lille poppet der Det lille poppet her Og dette her er litt morsomt Fordi at vinen heter intro Så dette her er kanskje en introduksjon Til dere som er glad i sanser Jeg har druknet det et par ganger før En ganske liten produsent Skal vi se
Får et glass her til han Åh, dette blir godt, dette blir godt Som heter Patrice Morieux Jeg er veldig dårlig på fransk igjen, altså Jeg beklager det Ja, derfor skal jeg plage deg videre utover Neste episode med masse franskvinn Ja, og det er lov Og vi har jo, lager jo ofte Episode på franskvinner Men det som er spesielt med Sanser Er jo at det er bare en drue
Jeg sier noe, men det følte ikke jeg med, for jeg satt og snutta langt ned i glasset. Du får bare fortsette med takkrekken din. Det er bare en drue som vi holder på med, og dette her er Sandjubla, som er sansærdru nummer en. Det er litt morsomt, for når nordmenn...
Tenker på franske vinner, så er det første du husker på er Chablis, og så nummer to er Sainz-Serre. Og Chablis er Chardonnay, og Sainz-Serre er da Savneblad. Og Savneblad har jo blitt en internasjonal suksess, spesielt i New Zealand, Sør-Afrika og så videre, der den har fått det autentiske tropiske fruktsystemet. Men!
back to the Loire Valley, så er ikke det tropiske snittet det største. Absolutt ikke, og det er en liten sånn tommelfingerregel, hvis du skal smake og lukte blindt på ting, og du har et eller annet hvitt der som du er usikker på, så første du skal lukte etter er kattepiss, som vi sier. Og denne litt sånn stikkene om njokketone, som du, det høres jo helt forferdelig ut, men den er en av kjennetegnene til samme blad, fredstående.
fra klassiske områder i Europa. Jeg kaller det også litt stikkelspær-aktig, for de som har lyst til å ikke si katapiss. Ja, men da blir det en veldig grønn stikkelspær. Og så stikkelspær nestler litt urtepreg, og den er jo så konsentrert, denne lokten her, at dette er jo helt nydelig. Det er så grønt oppi her, og det er så mye vekster og urter og ralemikk, men så er det gullfrukt. Den er bak der. Vi skal ikke bare snakke om...
kattedyr og den slags. Dette er for meg en ... Jeg har også smakt denne her ved et par anledninger, og dette er jo for meg et veldig klassisk eksempel på hvordan somnobla skal være hvis vi holder New Zealanderne og Australierne utenom bildet. Så er dette et skoleksempel. Denne her er, og når du får den i munnen, syrlig frisk. En lime citrus ...
Ja, den har et hint av litt sånn tropiske toner, men den er ikke sånn grapefruit som andre nye verden har. Frisk syrlig. Dette her påreker sjømat, kanskje til og med fiskesupper.
og i den, altså alt som har med hav å gjøre. Du var inne på det, syret her igjen, jeg og syret liksom og det er det jeg legger merke til som skal være en kjennetegn fantastisk syr, og den vasker jo gjennom, den flytter på en måte frukten og alt det der rundt i munnen på en helt favlaktig måte og sørger for at den blir liggende der, og
Jeg må svelge igjen, for den øker på spyttproduksjonen. Her vokser det. Helt, helt, helt fabelaktig. Hvor heldig er ikke vi, følger Abel, som får lov å sitte utendørs i hagen og smake på et eller annet sånt. Det er jo...
Det er jo nesten kjipt å si. Det er enkelte som hevder at de ikke har en ordentlig jobb. Ja, det er de som, altså, nå gjør vi jo dette her til det kjedsomler lenge, da, det er ikke det. Og jeg vet jo at mange av dere som hører på, kanskje akkurat er på vei hjem fra kontoret nå, eller på vei til kontoret. Eller ut og jogger, for den saks skyld. Ja, og det høres jo helt fantastisk ut at vi kan gjøre det, og vi er heldige akkurat nå, det er vi. For denne var god, den. Dette her er dritbra. Ja.
Koster denne herligheten? Den koster 249 kroner Det er midt i Det jeg vil si er Riktig pris Egentlig litt billig Ja
Dette her er sånn Shit, dette her, den kunne godt ha kostet 400 uten at du hadde mokka alt for mye på det. Ja, den kostet 400, det er kanskje lurt litt, men det er fordi man har et visst begrep om priser her i verden. Den her måtte du dukke, for da kom det linære 100 forbi her. Det var jo sku ned å lukte nå. 250 spenn, helt perfekt. Vinen, utrolig god. Og
Sanserre og Loire, og vi er i deler av Frankrike hvor man kan vin, man kan mat, man kan dette med å kose seg. Hvis du har en vinklubb, og det er mange som har det, hvis du skal ha en vinklubb og skal gjøre en smaking på for eksempel franske hvitvinner, eller skal ta en fra hvert distrikt for å vise noen forskjell, ta med Corti Intro Polyphime. For dette her er en klassisk
innertid av en sans her. Ja, jeg kan ikke gjøre annet enn å nikke og si at ja, det er det, gjør det. Ja, men det er veldig fint at du prater om det. Dette er podcast, det er veldig fint at du prater også. Ja, det er derfor jeg sier at jeg nikker, fordi jeg skjønner at folk kan ikke se meg nå. Ja, men du nikker da. Jeg gjorde det. Du, tusen takk for at du tok med denne her, Fjell Gabriel. Det var en fin...
fint innslag i denne dagen. Ja, og jeg tror at dette her kan bli en vin som, nå produserer ikke de sånn absurde store mengder, men dette er en vin som kan bli en veldig typisk sær skatt hvis folk bare får opp øya for det. Så kan det være, nå tror jeg jeg vet ikke om det er inne på en helstepol akkurat nå, men
Men dette her er noe som kan bli en... Jo da, det har kommet seg inn på fire pol. Men uansett, det er lov å kjøpe på bestillingsutvalget. Vi oppfordrer folk til å gjøre det. Bruk det fantastiske verk som gir deg tilgang til verdens største vinbutikk, nemlig Vinmonopolets bestillings... Skal du ha sjømatfest...
Absolutt, det er ikke noe å lure på Eller hva som helst med sandefjordsmør Tenkte jeg på nå Jeg tror vi må avslutte og begynne å løpe mat Jeg tror det, da løper vi på kjøkkenet her Og begynner å steke Takk for at du lytter, abonner gjerne Polifume fra Corti Sanser Til 249,90 Genialt Og da sier jeg tusen takk for meg Tom Amirato Løves fra Drinkfeed Kjell Gabel Henriks, Kjell Svinskjeller