Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Eller, vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift, da. Litt godt etter nå. Det var her, i Sollentuna, hvor alt hadde begynt, at det skulle ende. Mannen løftet våpenet. Nikolas styrte...
Der fikk du tjuvelytte til «X» av Pascal Engmann. Fortsettelsen kan du strømme når du vil, kun hos Fabel. Kom i gang på fabel.no og prøv gratis i fire uker.
Vi skal til Gardaland! Det blir gøy, følg med!
Hjertelig velkommen til en ny episode av Tom og Ratti Løvås og Kjeld Gabriel Henriks to podcaster. I dag, Tom, så har jeg vært i Gardaland mange ganger med ungene mine og storkosa meg. Og visst nok så er det stedet vi skal til, men kjent for avkjøringen til Gardaland. Ja, jeg hørte det. Vi skal til et veikryss. Vi skal til et veikryss. Men det er jo ikke helt sant, fordi det er et veldig fantastisk sted vi skal til og...
Jeg gleder meg litt til å høre mer om det, for i dag skal vi snakke utenlandsk igjen. Vi skal prøve oss på engelske noter med en vindproducent fra Italia. Dette her kommer til å bli kjempegøy. Vi er i Veneto, som er i Italia. Vi er da sør for Gardasjøen, i et bitte lite distrikt som heter Costusa, som plutselig har kommet inn på vindmonopolet som det eget området. Det er litt av poenget med denne episoden. Vi skal snakke om Costusa som ...
som ingen har hørt om. Folk har drukket vinen derfra, men de har liksom ikke hørt om det helt. Dette er så lokalt at ingen som har fått med seg dette her, da må vi trekke det frem. Ja, og dere der ute nå som sitter og hever litt øynbryd og sier hva i all verden er det de to rabbler om nå? Greia er at dette må dere huske. Dere må huske det distrikte. Fordi det er liksom en del av VNH2 som fortjener å bli løftet opp.
Ja, og dette er ganske nytt, i hvert fall i en norsk samling. Så dette her kommer til, og så har de, jeg tror de har en 8-10 vinner på Polo Forby, og alle er stort sett hvite også. Så dette her er nybrottsarbeid fra Kongelig Norsk Vinmondpor med Harald Eks i spissen. Så da skal vi introdusere vår gjester. Ja, vi har en gjester, vet du. Så vi skal gjøre noe mer i engelsk nå. Marika, velkommen til showen, velkommen til Norge, velkommen til alt.
Takk så mye. Jeg er veldig glad i å være her. Og god morgen til alle. Og før vi bare popper vinen, kan du gi oss en kort intro om ditt område? Kustodza, la meg si at det er et fint område. Vi er selvfølgelig i Verona. Det er i sør-parten av Garda-laken. Så bare 10 minutter av bil fra laken, 15 minutter av bil fra nærmeste Verona.
Det er en strategisk område for å se mange kjærlige steder. Men det er også rett sted for å ha en del av "La Dolce Vita"-mål. Det er en historie inni, ikke bare menneskelig historie, takk til uavhengighetens krig, men også en veldig gammel historie i termen av Terroir, fordi det var en glasasjonområde.
Det som gjør det unikt er den tid. Den store bevegelsen av vann, å utvikle sjøen, å utvikle denne lille gulvet med disse unike morainiske stålene som gir mye mineraler til styret. Det er beskyttet fra mikroklimaet i sjøen, så det er en perfekt område
ikke bare for å finne en god glass vin som er produsert der, men også for å besøke det på bybis, på jobb. Det er en fint landskap for å finne utenlandskehet.
Kustodza har en lang historie, men offisielt i forhold til DOC ble Kustodza wine i 1972. Åh.
Det er over 50 år, så ja. Ja, det er ganske sammenlignet. Det som også gjør Kustozza unik, er en kombinasjon av mikroklima, av terroir, men også en av de første vinene som snakker i en blend-stil. Ja.
Vi har spist mye tid med mange kurser som har utdannet oss at toppvinen er bare monovarietal. Ja, som suave. Men i Custodio har du også muligheten til å blande ulike grøp som er vinifisert som en enkelt vin, og i slutten blande.
I Gustoza Wine har man også bevis for å spille i et team. Dette er en mulighet for å ta ut det beste av hver grape. Hvilke grapes er det? Hvit- eller rød-grapes? Hvilke er det?
hvite graper. Først er det Garganega, Cortese, Trebianello. Så du vet Garganega fordi det er også grapen av Suave. Men å produsere i Custoza dette Garganega med dette terroir, at hvis du toucher disse morenike stoner, så kan du føle det saltige. Og det mineralet som du finner fra disse graper kommer virkelig fra dette terroir. Og mikroklimaet som gir denne konstante temperatur gir den
en garganiga som har muskler, men også mange hvide fløy. Det er Cortese, som i Verona tar navnet Bianca Fernanda, og er den fruittige, romantiske profilen av dette. Og det er også Trebianello, som er den biotipen som kommer fra Tokai, som arbeider til å gi et tradunion mellom garganiga og Cortese, og også en lang liv til Custozza.
Mange mennesker, spesielt i Verona, bruker å drikke Custozza, som er frisk og fritt. Men det er andre slags Custozza som gir mer luksus og gourmet profil. Så det er vann med en annen attitude i forhold til visjonen og divinifikasjonen som vannmakerne bruker til å produsere. Hvor mye vann produserer du i dette området?
Så vår er en privat familie som har det største portføljen av hektar. Du er kjøparen av Custodza. La meg si at vi prøver å gjøre dette. Siste steppen er aldri gjort. Det er læringen jeg fikk fra min far. Vi har bare om Custodza 87 hektar. Så vår...
Vår filosofi er å lære hver dag fra den grønne natur. Så vi prøver å vinifere alle vinjarder på en enkelt måte. Dette er veldig viktig, fordi man kan føle hvor viktig terroir er. Det er bare to eller tre kilometer i distanse, og vi har en helt annen stil i termen av mineraler, i termen av aciditet eller fruktid.
Vår læring kommer ikke bare fra boken eller fra menneskes opplevelse, men også fra å lære hver dag fra den grønne natur. Det er også vår fremtid. Har du en visjon? Jeg vet at du har bygget en ny vineri. Har du en visjon om fremtiden da du gjorde dette? Ja.
The mission of our future is going back to the past. So that's our vision in this big project.
Vi brukte en veldig dårlig periode i livet vår, det var covid-perioden, for å studere litt mer om hva vår fremtidige behov skulle være. Og visjonen er å gjøre det for å gjøre det mer bra med ingrediensene som den smarte mennesken kan ha. Skal vi smage noe vann? Jeg tror det er en god ide. La oss gå tilbake til punktet. Vannet vi skal smage...
er tilgjengelig i alle winemodellene, i alle skjerter, tror jeg. I nærmest alle skjerter, Kjell Gabriel. Ja, det er kategori fem, så en del, en god del. Ja, det er ganske mange. Jeg tror at mange av våre lyttere har vært sammen med dette allerede. Jeg har prøvd denne vinen i flere år, og jeg er en fan.
Det er dårlig å si det. Det er dumt å si det før vi smaker den. Vi bygger opp forventningene. Svava er noe norske kjenner til. Det er på den andre siden av Verona. Det er 15 minutter med bil, ikke så langt.
Vi vet om området, men frukt-ekspirasjonen i denne vinene med blenden er annerledes enn frukt-ekspirasjonen i Soave Classico. Ja, og Marika, hvilke graper er det her? For det er nesten bare lokale graper, hvis du ser på et labell.
Ja, jeg vil si først og fremst at gravene er Garganega, Cortese, Trebianello og Incrocio Manzoni. Det er en slags varietal som er skrevet fra en kross mellom Pinot Blanc og Riesling.
Så garganega gir muskulært, cortese er fritt og incrocio manzoni gir mye lang liv til denne styrelsen. Dette er ikke bare Custozza, dette er Custozza superiore Cadel Magro. Og Cadel Magro er navnet på denne enkelte vinjarden som er over 55 år gammel.
Du har ikke bare en blend av Custozza, men også karakteren som kommer fra en enkelt vinjør. Er Custozza den eneste områden i Veneto som blender vin?
Det er en av de første som begynte. Hvis du snakker om rød vin, for eksempel Amarone er et blant vin. Ja, men med hvide. Det er en av de første som begynte å produsere blant vin. Kan du snakke om smakene nå? Det første jeg ser er at fargen er veldig...
Det er en pale hjelm og alt. Hva forventer du når du slipper? For meg er dette vinen av kjærlighet. For å bestemme min innkomst i vineriet, er det en dialog med ulike generasjoner. Ulike ønsker og behov som har en enkelt fokus på å snakke om en enkelt vinjert.
Det er en vin som er veldig frisk i nød, men samtidig ekstremt harmonisk. Så ingenting for mye, ingenting for lite.
Og også vinifikasjonen, fordi denne vinen har stått langt i kontakt med skinen, bare i en konkret tank med lyse. Så vi prøver bare å oppnå hva den grønne natur produserer i denne vinen. Så kompleks, men ekstremt drivende. Det er den smarte delen av dette.
And last but not least, I'm Italian. So I cannot think of wine without good food. And Norway, I think it's the right country to drink Cade Magro, because with fish...
Vi har noen fisk. Hvilken type fisk vil du ha? Kan du forstå skønn? Kan du forstå salmon? Kan du forstå også lobstere? For eksempel, det er greit. Men forstå også pasta med smør eller risotto med asparag. Det har en stor attitude. Og de gamle vinene her gir også en lang livs.
This is a wine that was celebrated from a lot of journalists around the world. One of the top best 100 wine in Wine Spectator, 15 times, three glasses Gambera Rose, so high, high scores everywhere. But we were able to convince a lot of wine lovers through a vertical of the last 20 vintages. So a wine that is smart because it's not worried to become old, but just matured to talk to you
med mer luksuslige ord så du kan forandre menyen i forhold til de vintasjer som du drikker om denne nå drikker vi 2022 ja
Jeg har ikke bestemt det, jeg har aldri gjort det. Jeg spiser det fritt, men hvordan utvikler det seg når det er maturt? - Det rødte mye mer i glassene dine. Da kadellnagru er ung, er det mer fruktet av krabene. Så mange tropiske frukter. - Kødder, lim, sitrøs.
Når du begynner å stålbevare litt, så gir denne mineraliteten til deg en stor mineralitet. Den transformerer i saffron-noter, og de kan bli kreber med noe smelt av hydrokarburer. Så en luksusfri hvit vin som kan være balansert med noe foie gras og pambrioche. Bare for å joke i en annen spesie eller med cheese.
Så jeg har ofte ettertid for gourmet-mennesker å ha en glass vin. Jeg blir nødvendig. Men du er alltid nødvendig. Det er min misjon. Alle som kjenner meg sier at jeg blir nødvendig fordi jeg fortsetter å snakke om vin og mat. Det er viktig. Jeg tror at mange norske elsker å sammenlignet vin med mat.
Og de finner det noen ganger litt vanskelig å vite hvilken man skal ha.
Men jeg vil virkelig ønske å prøve noen viner som dette, for det er ikke normalt for oss norske. Kanskje du bør lage en show på det? Ja, kanskje du må gå til Italien og se om de har noe. Har du noen på vinselen? Ja, jeg tror vi må gå til det. Hvilken er den største du har? 2000, fordi vi har dratt mye før. Så det er slutten. Men 2000 er...
all the vintage that we have in a good stock to organize good party. And that's also a good thing when we talk about wine lovers that come and visit us. We have different attitude to live experience. So you can cross our vineyards by horses, by bicycle. You can organize picnic in the vineyards. Specific tasting and one person
Men Lisa er egentlig den gamle vintage. Så du kan utvikle ikke bare, la meg si det på en vanskelig måte, den lykkelig vintage, men også filmen og livet som begynte i denne måten. Er det mulig å stå på ditt sted også?
I dag er det ikke så mye. Du kan stå i høyeste sted, men i fall av å sove, har vi gode venner med en god B&B-bed og kjøkken eller hotell rundt oss. Så du kan ha en spesiell behandling. Vi kan også tenke på å gi deg noen gode suggerasjoner. Du hadde meg på vann. Jeg tror vi må...
move to Verona or at least have a I love to go I love to go yeah we have an opera festival in Verona I was there this year I watched Carmen next year I'm going to see another opera I'm coming in September so just make some space yeah it's a unique have the food ready yeah
Montefra, det er en tilgjengelig sted for mønkene på gulvet.
Historisk var det en av de brune ordene i kyrkene, en av de historiske ordene i Verona, Santa Maria della Scala, som levde på denne gulvet og produserte ting de trengte for å overleve. Korn for brød, dyr for barbekesmomentet og vin.
- og viner. Da Napoleon kom, gikk det religiøse delen og var å dele ulike eier. I 1958 kom min forfatter med familien sin. Han begynte å rentere to ruller i dette gamle monasteriet som ble forverket i et stort bygning for ulike familier.
I en av rommene levde han med familien sin, og i den andre rommet ble en slags osteria utformet, La Frasca, som de kjente seg til da. De sier at de kjøper med glasset de få lille kvaliteter som han produserer.
Jeg gikk bort ganske ung, min far og min onkel, og det var et stort forandring med min far og min onkel, at takk til mye arbeid og mye passion, vi var i stedet for å ha det vi har i dag, med den tredje generasjonen også. Så 137 hektar i eget, og en annen 110 hektar som vi kan bruke til å rentere, som vårt.
Så min faders jingle sa: "Gjennom vinerne, ikke til gymnasiet." "Vi optimerer også kostene." Jeg lurer meg alltid med dette, men jeg er veldig glad for å være i denne familien. Den typiske italiense familien, som takk til mye arbeid og passion, har gitt at flagget i Italien er veldig høyt i forhold til kulturen rundt om i verden.
Det er et privilegium, la meg si. Nå har vi vinerer, ikke bare i Custodza, men også i Lugana, Bardolino, i den kjære Valpolicella Classico i Fumane. Med Monte del Ferra er vi stolt av å si at man kan spise glasser av kulturen på ulike sider av vår kjære Verona-sted.
Jeg synes jo den er akkurat som den jeg har smakt noen ganger før. Den skuffer jo aldri. Det er jo en...
levende, nydelig frisk greie som jeg blir aldri lei meg når jeg får den i glassen for å si sånn. Nei, men jeg føler liksom man glemmer den litt, og så dukker den opp, og så blir den en sånn glad, hyggelig venn.
Og den er den safest, noe av det safest du kan servere alle. Det går ikke gærent, det. Hun snakket jo litt om både sjømat og reker og hummer, og hun forlåtte seg skikkelig her en stund, men jeg mener, drikke på terassen, drikke når venner kommer på besøk. Ta den som aperitif, og du kan dra den inn i forretten uten problem. Dette er en dobbelt løsning. Det er en slags kinder-eggevin. Åh!
Du har kunnskap for det ikke? Ja, voldsomt. Det var litt gøy da, så familien her holdt det gående siden, og det vet jo vi, 1492. Da kom disse munkene og lagde kloster. Det året husker vi. Ja, for da klarte jo Columbus å kjøre feil. Han fant jo ikke India, han fant noe annet. Og samme året som også muslimene ble kastet ut av Spania. Det er mye som skjedde det året.
Men vi må runde av Dette her er da fra Cadel Magro Costa Supriore 2022 som vi har smakt Koster kroner 174,90 Det vil jeg si, 175 Kroner på Kongelig Norsk Vinmondpol Harald Reksespissen Jeg tipper at Harald pleier å ha dette her som husvinn Han trenger det og trøster seg med litt vin Han har litt tunge dager
Så dette her er også vinen som er tilgjengelig stort sett overalt. Hvor var det distrikten som vi skulle få folk til å huske? Vi har snakket om Kostosa. Kostosa? Kostosa? Kostadsa. Kostadsa. Det som er avkjøringen til Gardaland for dere som kjører A4, og hvis du er unger, dra til Gardaland, det er alltid gøy.
Vi kunne jo lage en liten lek for dere som hører på. Gå inn på nærmest Vinmonopol og si du skal ha en vin fra Constanza. Det er ingen som kan skjønne noe. Og så sier du at du kjøper to hvis den klarer å plukke ut en riktig vin. Denne Costosa-vinen, har du noe lignende av den? Nei, det kommer ikke til å svare. Vi runder nå, Kjell Gabriel. Jeg heter Tom Amiratilovas fra Drinkfeed. Jeg heter Kjell Gabriel Henriks fra Kjellsvinkjeller. Jeg ønsker deg en fantastisk dag videre, og ja, Costosa på Pole. Du, vi må aske klær.
Er strømmen billig nå? Sjekk appen. Jeg lurer på om vi strømmer i bruk på en dag, ja. Sjekk appen da vel. Hvilken app? Fortum-appen. Fortum-appen gir deg oversikt og trygghet. Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte.