Vi skal feste i Spania, og da må vi ha bobler. Musikk
Hei og hjertelig velkommen til Kjells vinkjeller, og ikke minst Tom Amratiløv og sitt fantastiske Drinkfeed, et univers der du kan høre om spiritus og andre ulymskheter. Men i dag, Tom, så skal vi forholde oss til det vi liker best, nemlig vin lagd av drur. Ja, og for å ta den enda lenger, vi liker også bobler.
Ja, og i dag er det du som er holdmesteren. Så jeg er jo bare gjest, og da vet du hva som skjer, da prater du masse, og så kommer jeg med sånne små unødvendige anekdoter inni mellom. Ja, sånn greia er at vi snakker om Spania her, og på blodet fra Spania, det er kava, ikke sant, som er både landskap og land og vind vi snakker om. Skal du åpne den nå, eller? Jeg sitter og venter, sitter og holder meg litt på øra her. Der kom den. Den var det drag i, du, ja?
Ja, og så sørte jeg ikke. Jeg hadde, det må jeg bare fortelle deg, jeg var vinservitør på en sånn veldedighetsmiddag her sist helg. Det inntekt for en organisasjon som heter Sabona. Da var det Henrik Todesen og Jonas Rønning som var kokker, og jeg var da vinmannen. Og så skulle jeg sablere med glass.
Og den varset seg i den flaska, så det ding, ding, ding, ding, og til slutt så bare, nei, dette går ikke. Så fikk jeg en sånn, vi stod ute i hagen, så fikk jeg en sånn hagegave, en sånn hage, hva heter det? Hagespadde. Ja, spadde. Så gikk ikke med den heller, så jeg måtte dra på skikkelig, så etter hundre dager så fikk jeg det til, og det var sånn, ah!
Det er ikke noe gøy med show-off når det ikke blir noe show-off. Når showet går over, det er ikke noe gøy. Men det er gøy når det skjer, ja. Men denne her var veldig gøy. Vi skal bort fra veldedige middager og bevege oss til Penedes. For de som lurer på hvor det er, så er det rett utenfor Barcelona. Og da er vi jo i Katalonia, for de som skal være ordentlig fine på det. Ja.
De andre sier bare Spania, det er like greit. Selv om de selvfølgelig ikke er enige i det. De vil jo bryte ut og ha laget et eller annet land. Ja, det skal de holde på. Men sånn er det. De folka her, altså Vinen, som vi har stående foran oss, Sigura Viudas, eller Sigura Viudas, for å lespe litt. De har hatt å gå ned ganske lenge, Kjell Gabriel.
Hva er lenge? Jeg ser at de har en, det ser ut som en spider... Ja, det kommer tilbake til... Vi snakker korsvarertider her. Så det er lenge tilbake nå. Vi er på tusentallet. Det er lenge. Sånn typ 11. århundre. Da er vi rundt tredje, fjerde korsdag. Ja, veldig tidlig. Første var vel rundt tusen, tror jeg. Ja, rundt år tusen. Så vi er et par etter det, men likevel vi...
De begynner å få noen år på baken da. Og her har de da, som alle andre steder i Spania som har drevet med vin, så er det jo ofte disse ordene, som er en blanding av munker og krigere og alt mulig, som har startet dette her. Og blant alle de tingene de dyrka og åker utenfor det som etter hvert ble klostret, så var det jo vindrur også. De ville jo ha det. Det var en ganske viktig del av kostholdet.
Så nå skal ikke jeg juge og si at den kavaen her er 800 år gammel. Det er den ikke. Nei, den er vel en årgang på etter, eller er det noen vintage? Ja, som vi sier at den er en blending av forskjellige årganger, og det er nok en god grunn til det, fordi de liker å ha det konsistent, at det skal smake noen grunn i likt fra år til år. Det pleier de å få til.
Ja, det er litt av moroa det for disse som lager bobler. Skal vi lukte på et hver? Smake på det? Jeg synes at vi kan ta nesa opp med en gang. Det er jo gøy når man har vin som har litt historie, synes jeg. Selvfølgelig er det de som har kjøpt et vinhus i 2014 og begynt å lage vin, det er helt greit det. Det er jo ikke dem som har sagt at vin er noe tåligere.
Men det er jo alltid morsomt hvis det er en kjent person, eller noe historisk, eller en korstog, eller noen som har blitt drept, eller noe kjent. Det må ikke være drama, men det er jo morsomt å høre på at en gang har ridd hesten sin fra Jerusalem til Spanien for å slå seg ned her, en kar som tok bussen ti år siden. Det eneste kule bussvinet jeg vet om er jo den dyreste valgpolitsela, han som ikke fikk lov å kjøre buss, eller han som ventet så lenge på...
at han skulle få busslappen, og i mellomtiden begynte han å lage vin, og så visste det seg at han var en dritgård, så ble det beste valgpolitselen han hadde. Flinkere vinmaker enn bussjåfør. Ok, tilbake til PNEDF. Jeg er litt spent på hva du lukter her. Kan man si at typisk for disse kavaene som har fått litt ro og fred å ligge og lage seg, det er jo noe vegetabilskap i det. Det er ofte litt grønt, det skal være...
Litt sånn... Det er litt baks da? Litt grann er det jo. Det er ikke sånn champagne-chardonnay-baks. Nei, men den har faktisk tre år på ryggen, denne her, med polis. Ja. Det er unormalt for å være kava i... De kan tappe dette 18 måneder. Selv da vil du kanskje i enkelte tilfelle få denne baksten. Denne her har såpass lang tid, for det er en reserve av alt mulig rart.
Så her kommer jo det du sier med baksten, men også den grønne, litt urtet greiene, og alt dette kommer foran frukten, for frukten er der, og det er litt sånn hvit, litt sånn pære, ikke så mye sitrus i akkurat denne her, synes jeg. Nei, nok så mye sitrus.
Hvis du ser på fargen også så er den jo ganske gyllen Jeg må smake Det er litt moden frukt vil jeg si Moden gul frukt Det er vel det beste jeg kan beskrive det som Ja, jeg synes den har Jeg tror den kanskje har ligget på noe fatt Tror du ikke det? Den har nok vært borti fatt Ja
Den har en ganske fin frukt i seg. Du kjenner den har urtet. Det er mer urter enn det er frukt, nesten. Det grønne vegetabilske her, det ugresset nesten slår inn og slåss med frukten. Ja, litt. Men det har en hint av noen grønne epler som jeg synes er grønt-gult på eplesiden. Det er ikke så ...
Jeg tenker at dette er en matvin, med en å sitte og nyte på terassen, eller å tylle i seg før middagen. Jeg ville heller tatt den eventuelt etterpå, men gjerne under. Kanskje hvis du har, nå er det sommer når vi spiller i dette her, kanskje hvis du gir noen grønnsaker på grillen, så vil denne gå veldig godt til tilbehøret. Ja.
ved siden av om du griller litt kylling eller fisk eller noe slags så vil det funke veldig godt med grønnsakene men jeg synes den har ikke den der kjempesyligheten den har litt mer sånn rund behagelig munnfølelse den kommer ikke og stikker av i tunga med en skarpe ting den ruller mer gjennom munnen fine bobler her da
Kanskje etter min smak Vart litt lenger Men ja Det synes jeg var en god idé Det var helt fint ja Hvertfall når vi vet hva den koster For det visste vi jo før vi begynte
Ja, hvor mye koster den? Den koster 150 kroner. 150 kroner, da synes jeg det er 150 kroner med morsom, korsfarer, gøy vin. Denne finnes også i Magnum og i sånn mini-plasser. Storfamiliene er de som er alene hjemme. Du kan velge. Ja, den lille er sånn som du får på hotellrommet, men den drikker aldri. For jeg synes den bare ...
Jeg synes ikke det blir verdt å betale penger for det. Det er det i hvert fall ikke, men jeg tenker at nei, den der er så litt da. Denne holder ikke til meg, tenker jeg. Men denne her var akkurat passe, som Gule Hård sa da vi besøkte de tre bjørnene. Denne var akkurat passe for oss. Den historien har forfylt oss to ganger i dag. Har den? Nei, det var før du kom. Tom og jeg har vært på vinlansering til...
på Vinnmann Poledag og smakte oss gjennom 80-70-80 vinner vi gjør det et par under 6 ganger i året faktisk
Og da, Geir Salvesen gikk og brukte syv stole før han fant den riktige, og da sa jeg det. Og var den for hard? Å nei, var den for myk? Eller var den akkurat passe seg? Og så kom den, det var litt gøy at han... Nei, det er fordi han fikk ikke hjem med meg, for jeg kom litt sent. Nei, du kom litt sent. Men hans kone Gunnil lo jo veldig godt da, når han var litt vanskelig på stolen. Det er morsomt i vinkretser, Kjell Gabriel. Denne vinen var så...
Ikke sånn lattervekkende morsom Men den var veldig ordentlig God og rund og fin kava Og den Vi anbefaler jo den Både fordi den var god Men også på grunn av prisen Var veldig trivelig Jeg tror prisen slår Ganske godt inn her Og så er den da I kategori 6 Lyst og mørkt Og rødt Ja Så den er på de fleste pol Kan vi si Ja Og de som har litt størrelse Så er den inne Ja
Da tenker jeg vi sier hasta luego på spansk, og så runder vi av fra Dune Kvid, Tom Amiratulovos og Kjell Gabriel Eikl-Eneriks. Takk for nå.