Ok, her vi går. Nå skal stjernene skille. Det er sånne kampassene her man drømmer om som fotballspiller. Enorme målskåler er på plass igjen. Det er bare å glede seg.
UFA Champions League på TV2 Play. Litt godt etter nå. I natt drømte jeg at jeg spiste verdens største marshmallow.
Da jeg våknet, var puta borte. Der fikk du kjulete til verdens aller verste vitser av Marius Horn Molaug. Fortsettelsen kan du strømme når du vil, kun hos Fabel. Kom i gang på Fabel.no og prøv gratis i fire uker. Fabel, litt til oss. I dag så har vi funnet en veldig ukjent drue som du antageligvis aldri har hørt om. Da må du følge med. Da kan du lære noe.
Hei og hjertelig velkommen til dagens episode med Tom Amorati Løvås og Kjell Gabriel Henriks bak spakene. Vi har ikke noen spaker, men vi er glad som vi har det, for det sier alle kule folk i radioen. Vi har ikke noen knapper å trykke på heller. Vi bare sitter her. Vi kjører bare på. I dag så har jeg tatt med en vin, Tom, som du med en gang viste nysgjerrighet til, som en vaktbikke på et tun som strammarer opp og viste...
stifimning, eller noe som står med halen rett ut. Stam, stam. Ja, da stod det der og lurte på, oi, oi, oi, dette er gøy. Halen rett ut bak, ja. Denne drua som vi skal smake nå og snakke om nå, jeg har smakt den tidligere, og det er riktig at du sier at den er ukjent på en måte. Det er ikke den første drua du kom på, i hvert fall ikke fra det distrikta. Nei.
Men det er litt synd for dette er en sånn drue som er om ikke hausa opp, den har et rykte på seg til å være veldig, veldig, veldig bra. Dette er en sånn aristokratisk-aktig, mytisk drue. Den er hvit, og grunnen til at vi kanskje ikke har hørt så mye om den er fordi den røde drua fra det distriktet her
Den dominerer fullstendig. Og da snakker vi selvfølgelig om den røde. Nebbyala. Helt riktig. Så nå skal vi snakke om den hvite, ikke motstykket, men hvite partneren i crimes, kanskje. Nasetta. Nasetta er en drue som på 1800-tallet ble nesten sett på som en hvit burgunder. Det har et godt rykte. Det er...
Og hold deg fast, ni produsenter som lager Nascetta-druen om dagen. Den er originalt fra en kommune i Lange slash Barolo som heter Novello.
Ja, det var der de begynte å jobbe den opp fra. Den går langt, langt tilbake i tiden, så kommer denne druvarianten på deg opp fra noe som grunndruen er egentlig fra Sardinia av alle steder. Oi! Men det spiller ingen rolle i forhold til den vi skal smake på nå, for den hører hjemme i Pimante. Ja. Og
En fyr som heter Lorenzo Fantini, som på slutten av 1800-tallet skrev en vinbok, Hvordan du skal lage vin her i verden. Han kalte den druen for så utrolig god at det faktisk burde blitt betegnet som kunst.
Oi! Var ikke det vakkert? Det er vakkert å si, men drue. Ja. Det som er litt sånn baksiden av medaljen på denne her, at den er ekstremt vanskelig å dyrke. Den gjør litt som man vil, og som regel vil den ikke.
Og dermed så ender det opp med en sånn litt skranten rar haug med druer bort i hjørnet, eller i noen år så er den utrolig gudommelig og himmelsk, sånn som noen beskriver den, sånn at da treffer den, men hvis den ikke treffer, så er den bare ubrukelig. Ja, og i dette området er det da ettersikrende 9% som er på måte her, så det er jo en veldig begrenset produksjon. De har greid å få seg det også ikke, men det er det også jeg.
Det er en DOC, og det er klart at den er vel ikke betegnet som noe særlig høyere, fordi det kan være variasjoner i hvilket år den rett og slett kommer ut. Fordi når den kommer ut, når noen lager vinene, så er den ekstremt bra. Men når den ikke kommer ut, så er den som regel litt middelmodig på en god dag, kanskje. Den der du har der, den gleder jeg meg veldig til å smake, fordi det er første gang jeg ser den flasken.
Den høres jo veldig bra ut. Dette her er lillebror av to stykker. Er det søstre når det er hvit, er det?
Ja, det er veldig bra. Ja, det er det lille søster. For nasketta er ikke billig vin. Det er ganske dritt, men det er litt sånn for at det er litt å få tak i, og det er... Når det er ni bønder i verden som du ikke har en slags... Ja, ja, jeg skjønner det, jeg skjønner det. Så dette er, denne koster vel 290 nesten, mens denne da, storbruk, koster 350 eller noe sånt, så dette er en...
Hvis du skal prøve dette her, så blir det sånn, skal jeg tørre å satt på en helt ukjent hvitvin til nesten 300 kroner på noe jeg aldri har vært borte i før, som er så ukjent og rart? Jo, men det er ikke sant. Sånn tenker mange kanskje.
Vi tenker jo motsatt. Gøy, noe annerledes. Noe spennende, noe morsomt, noe rart. Og mens du har alliert noe... Hva er verdensrettighet begynner snart? Mens du har allert og ordnet med det, så har jeg luktet. Fantastisk hånding i starten. Åh, dette er digg. Jeg bare sier at nå kom solen fram. Nå titter lyset inn i studio her. Det er veldig, veldig koselig, og jeg får...
Jeg får sånn der blomster, honning, gyllene, bergstikkel, som er kanskje baki der. Veldig aromatisk. Og noe grønt eple. Det er noe grønt der, og det er noen grønne urter. Det er så tydelig, det er så lett å plukke det fra hverandre og si at den er god, og den er god, og den er god, og den vil jeg ha. Og nå skal vi smake. Dette her er...
Det er sånn du kan lukte på. Hvis du hadde fått dette blindt, så hadde du jo aldri i været tippet nasketta, for det hadde jo ikke kommet opp på radaren engang. Nei, men da skulle du være utrolig mye mer bevandret i vinsmakking, blindsmakking, det du og jeg noen gang kom til å bli. Ja, jeg tror ingen i verden tar dette blindt ut fra alle verdens ruer. Hadde du visst at du skulle lukte på hvite pionontesiske, så kanskje du hadde...
kunne snevret deg litt mer inn. Hvis noen av dere der ute hører på noe som er Master of Wine og VM i Wien, så kan du jo også ta utfordringen, så kan vi ta og sjekke dere litt. For dere andre så kan jeg jo egentlig bare si at, for en herlig, rund, fruktig, gyllen smak. Den er litt sånn gyllen i fargen også.
Den tenderer jo nesten mot nesten sånne små oransje nyanser i fargen. Ja. Litt sånn ordentlig dyp gul. Ja, og så har den et litt sånn moden snev over seg.
men ganske fyldig, moden smak. Ja, det er voksenvin, men også utrolig rund og fin. Denne her med riktig matfølge til, tror jeg man kan bare bli sittende i timesvis, og bare snusse og holde på. Ja, altså...
Nei, altså, man tror jo at den har fått litt lengre på baken, men man har jo ikke det. Den er jo 2019. Den er 2019, og så kan jeg si, for dere som hører på programmene våre i andre liv, så har vi en tendens til å være veldig entusiastiske ofte, og vi fremsnakker jo vin på Drinkfeed og Kjeldsvin, vi slukter jo ikke noe vin. Men denne,
denne er verdt alt skryt. Det er virkelig, jeg ble så glad når du hadde den med, og jeg skulle smake den, og du ble enda gladere når jeg har smakt den også. Helt fantastisk. Vet du hva jeg får lyst på? Jeg får lyst på hva?
grillet sjømat, altså skjell, eller kanskje litt sånn type som er grillet, og så har man på kanskje litt sånn sitron og noe helt enkelt ved siden av for ikke å ødelegge vind. Eller kanskje asperges. Kanskje dette er en variant. Hva heter den retten i Piemonte der du får et sånt lys roastbuff med en
Men en sånn brun saus av litt sånn fisk, hva heter det, agansjos. Åja, Vitello Atona? Ja. Ja. Hvorfor ikke? Altså, for den er både lys og frisk, og så har den den litt sånn sjøfeelingen, og så har du både. Du snakker om sånn pimentesisk surf and turf. For deg som ikke har smakt Vitello Atona, så er det jo helt genialt. Ja, den passer til det. Den passer også til...
Denne vil jeg ha hatt hvis jeg skulle tatt blåmuggost. Det er så mye jeg vil ha til den. Jeg blir sulten av å smake vin. Det betyr at den treffer noen ordentlige punkter inni kroppen til Tom Amiratil-Elser. Her er da utfordringen til norske folk som er dere som sitter og lytter faktisk reister opp og slå dere på brystet. Sider er det norske folk.
Dette her lageres ikke veldig mye. Så dette her er ikke noe som kommer til å stå i alle hyllene rundt på Kongelig Norsk vinmonopol. På Olavby har denne kommet seg inn på pole på Vinneren, og det er der. Ja, den er i Beve. Jeg synes at dere som da har reist dere opp og slår dere på bryst hele tiden nå, dere kan sette det ned igjen, så kan dere gå inn på vinmonopolet, så kan dere bestille det. Denne er...
Bare en gang. Bare bestill den. Hvem er den forresten, kan du si navnet en gang til? Åja, det er Lestrette Lange Nasketta. Det er kommune det nå er da. Til kroner 289. Ja, den finner du lenka på som følger med på min Spotify på Drinkfeed i hvert fall. Legg ut den, da kan du klikke der, så går den rett inn og kjøper den. Bare kjøp, kjøp, kjøp. Altså,
Smak på denne her, for den vil åpne en ny dør i deres vinverden. Dette er noe du bedre vet vi har snakket om for lenge. Jeg vet hva det er, da. Jeg har ikke lyst til å slutte å snakke om den, men det skal vi, for nå har vi skrytt nok av denne her. Jeg kan fortelle at Lestrette begynte å produsere dette her i 1997, akkurat med denne åkeren som de har tatt etterfra. Da begynte de med 800 flasker. Jeg tror ikke de har økt seg alt for mye. Jeg tipper kanskje at de har en
totalproduksjon på 2-3 fat, kanskje. Det er altså dette der som jeg sa til starten, at det er en drue, så du kan ikke bare trykke på knappen og doble produksjonen. Nei, for hvis den ikke vil gro, da gror den ikke. Så enkelt er det.
Så dette her vil variere fra år til år. Jeg synes det var en morsom beskennskap. Men hvis du får tak i storebror også, storeføster for det hvite, kjøp den begge to, test de opp mot hverandre, og så vil du si at den store er enda rundere.
enda mer. Jeg vil komme med en liten oppfordring til folk nå, for Kjell Gaber og jeg er jo store forkjempere for bestillingsutvalget på Polø. Men jeg ønsker også å si kjøp aldri, åpne aldri bare en flaske.
åpne tog, du må ikke drikke de, men smake på de opp mot hverandre, for da har du en sammenligningsgrunn, hvorfor er den bedre enn den, hvorfor er den ikke bedre enn den, hvorfor smaker den rart og ikke den, for da har du et referansepunkt, særlig for deg som er litt interessert i vin og har lyst til å bli litt bedre, gjør det. Og sett på korken, hvis du ikke har vinskap, ta det inn i kjøleskapet og behandle det som en melk, og så greier du å drikke opp to flasker i løpet av en uke.
Hvis du er alene, så uansett om du drikker opp eller ikke, poenget her er ikke å helge seg alt mulig rart, men poenget her er å få smaksreferanser. Ja, og prøve nye ting. Invitere en nabo, noen venner, ha det gøy. Skulle den bli oksydert, så vil den fortsatt funke i de fleste sauser og syper også, så bare ikke være redd. Kjøp, åpne, smak, kos deg.
I dag er det da lastrette lange nasketter som må være dagensvinn. 289 kroner må bestilles hvis du ikke tilfelligvis er utenfor pole på vinneren. For der er det sikkert en ti stykker inne kanskje. Rettelse tre. Bare hvis vi snakket nå, så var det jo ikke utenfor hele tiden. Og vi er ikke live under. Nei, bare nå lukter det nasketter her. Vi må kjøpe nasketter. Ni produsenter i verden som produserer dette her i et veldig begrenset topplag
Har ikke prøvd det, så prøv det nå. Det kan være at det forsvinner, men vet du, italienerne er flinke til å holde på tradisjonen. Det gror nye, men nå må vi slutte. Jeg heter Kjell Gabler Henriks. Takk for oppmerksomheten, og ikke minst at jeg får lov å leke med deg, Tom. Bare egentlig, Tom Amiratilovas, drinkfeed her, og følg oss på alle flater og plattformer du kan. Også på YouTube, faktisk. Der er vi jo.
Ok, her we go! Nå er stjernene skall skille. Det er sånne kampbasser dette her man drømmer om som fotballspiller. Enorme målskåre er på plass igjen. Det er bare å glede seg. Lange presentert han seg. Kukkbar magi! UEFA Champions League på TV2 Play. Litt godt etter nå.
I natt drømte jeg at jeg spiste verdens største marshmallow. Da jeg våknet, var puta borte. Der fikk du kjuvelytte til verdens aller verste vitser av Marius Horn Molaug. Fortsettelsen kan du strømme når du vil, kun hos Fabel. Kom i gang på Fabel.no og prøv gratis i fire uker. Fabel, litt til oss. Du, vi må vaske klær. Er strømmen billig nå? Sjekk appen.
Jeg lurer på hvor mye strøm vi bruker på en dag, ja. Sjekk appen da, vel? Hvilken app? Fortum-appen. Fortum-appen gir deg oversikt og trygghet. Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte.