Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn.
Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren, ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye. Vokteren, se nå på TV2 Play. I dag skal vi virkelig gjøre en vin som er en luring. Jeg liker luringer. Det blir gøy.
Hei og hjertelig velkommen til dagens episode av Kjell Svinskjeller. Og i dag har vi også Tom Amirati på plass. Dette blir hyggelig. Drinkfeed Tom? Ja, vi er jo fra Drinkfeed her også. Vi må ikke glemme dem, eller meg. Det er klart. Ja, for det er jo deg. Det er jo meg. Det er basically meg. Kan jeg komme med litt skryt? Skryt. Jeg var i går med på en live-show på et utested i Oslo der jeg pratte om min til klassisk musikk.
Og en av tilhørerne syntes det var veldig stas å møte meg. Det synes jeg var hyggelig. Jeg er litt sånn høy på meg selv i dag. Hvis det er litt sånn overlegen, så er det for det. Han hadde med sin vakre kjære tatt turen helt fra Drammen inn til Oslo by. Og han sa det at han syntes det var så hyggelig å høre podcastene våre. Fordi at Tom var den litt mer seriøse mens jeg var moroklumpen.
Ja, det er jo sånn som jeg liker å høre, for vanligvis er ikke jeg den seriøse, så dette er stav. Nei, men du har bare funnet en som er mye rarere enn deg. En som enda verre, ja, kan du se. Men da hilser vi til vedkommende og sier så hyggelig å høre.
Det er veldig hyggelig. Veldig viningasjert ung herremann fra Drammen. Ja, da vet han sikkert hvem han er også. Men nå skal ikke vi til Drammen. Nei, vi skal ikke til Drammen. Vi skal til Fals. Og du har tatt med vin. Jeg har tatt med vin denne gangen, og jeg liker jo å overraske. Jeg ble faktisk spurt av en kompis av meg her nylig om «liker du de litt sånne rare vinene?»
Hva mener du med rare viner? Nei, du driver og snakker om hvit bordeaux. Sånne rare ting som hvit bordeaux? Jo, ting som på en måte, der man kanskje er kjent for noe annet, så skal du alltid finne den der andre raringen. Men jeg synes jo det er gøy med ting som er litt annerledes. Ting som skjelder seg ut, og det er jo helt naturlig at man synes det er spennende. Og i dag så har jeg da funnet en vin fra Fals.
to druer, faktisk. En som kanskje ikke er så kjent for Tyskland, men er kjent i Japan, vi snakker da Pinot Meunier, eller da Schwarz Riesling. Det var et nytt begrep for oss. Ja, altså tyskerne har en sånn galt nødvendig til å finne på sine egne navn som er vanskelig å stave, gjerne lange konstellasjoner. Og Schwarz Riesling er jo da Pinot Meunier som
Det hadde vi ikke tippet. Hvis du ikke vet det, så er det ikke noe å ta rett ut av lufta av det. Også da spørpergunner, eller pinot noir. Ja, så det er to pinot, kan du si. Noir og menuer, og som da heter noe rart på tysk. Dette er litt morsomt, fordi det vi nå skal smake på er jo da egentlig en blandoir. Ja.
Altså det er hvit inn, men laget på rød drur. Yes. Der kommer aringen inn. Dette er vi jo veldig vant til fra champagne og fra andre kjærerne ting, men kanskje ikke så veldig ofte på still wines. Nei, og jeg ble jo glad når jeg hørte at Svart Rissling var pinnominér, for dette er da de to hovedrødruene i champagne. Ja, og jeg har sjekket litt sånn, i den vi skal smake nå så er det omtrent 50-50. Ja.
Og dette er gøy. Hører jo ikke hjemme i Tyskland. Eller Spetburgunnen funker jo bra i Tyskland. Den der svartrislingen er jo ukjent. Og så er det litt morsomt. Det kommer flere og flere. Det er ikke flyst med bladet noir, altså rød-hvitvin. Det er jo rød-hvitvin. Det er rød-hvitvin, bare det er hvit på rød-vinstrur. Det er ikke så veldig vanlig i vårt
utsortement på Pole heller. Jeg har smakt 4-5 kanskje. Jeg tror ikke det er noe særlig mer enn det. Det hender seg at de er der, men du må tenke på hvem er det som kjøper dette her, og det er folk som vet hva de vil ha, kanskje følger et spesielt vinhus, eller kanskje de vil teste hvordan flaut champagne smaker da. Boblerløs. Fordi dette er jo egentlig en ganske vanlig blend i champagne. Ja.
Bare at der er det jo med bobler oppi. Helt klart. Og vinhuset denne gangen er et ordentlig solidt vinhus fra Fals. De har egen borg. Det er ikke dermed sagt at det er et bra vinhus, men de har faktisk en egen borg. Alle har en borg. Alle har en borg. Ja, men det jeg kjenner på et selvs fra, som er vinhuset, er en legendarisk sylvane selvfølgelig, svak fle, og fantastisk grisling.
og i og for seg bra spetbrukender. Og Rieslingen kjenner jo, og de har lokalisert langs denne Revanstrasse, den som går tvers gjennom hele Paradegatten når det kommer til Riesling. Ikke så veldig langt fra Frankrike, så derfor er det jo bare snakk om noen geografiske kilometer før den hadde endret navnet tilbake til det originale franske. Helt riktig.
Og vi har som sagt, vi er vant med Ryslingen, vi er vant med Sylvaneren, og nå skal vi da prøve oss på den, det blir på en måte, ja, de lager faktisk Chardonnay også, det skal sies, men det er ikke så veldig mye, men det blir på en måte, dette er det odd one out, synes jeg. Ok. Ja, hva sier du? Jeg vet jo ikke, jeg har ikke smakt den enda.
Nei, det gjør ikke jeg heller. Nei, men kjøkken. Der, åpner vi nå. Dette er jo nybrottsarbeidet for både unge løve og meg. Så glad når du sier unge. Det trives vi med. Ja, du er ikke så gammel enn. Nei, alle under 60 er unge. Ja, for du abonnerer ikke på Vi over 60-bladet enda.
Du skal ikke dra i gang det, men da den ligger klar på sofa-bordet, og jeg har kjøpt de nye brillene med ekstra tjukke glass, da kan vi begynne å snakke om alder. Og operavinspa i skålen? Jeg er ikke der enda. Det er lenge igjen.
Jeg skal ikke dra det opp. Men denne her var jo fantastisk fluvial. Det er førstehjelpsforslaget av meg, altså, og denne litt sånn ferske sitrusblandingen som kommer, og så er det jo noe, det er noen epler oppi her, grønne epler. Mhm.
Men blomsten er det, og dette er litt morsomt, siden det ikke er risling oppi her, i det hele tatt. Nei. For altså, svartsrisling har jo ikke en pøkk med rislingdrua å gjøre. Det er jo en mutasjon av Pinot Noir. Så det er ikke nærheten av hver i slektinga, så den skal egentlig ikke ha de samme
tone som rislingene, men jeg har ikke gjort. Jeg synes eple blir nesten sånn rødgrønt eple. Du synes den er litt mer moden enn det jeg sa? Nei, ikke moden, men at det grønne eple er liksom mer granny smitte, du tar en bit i og så spruter det citrus, mens her har den fått litt røde toner i skallet på eple. Du vet, det er det som både er rødt og grønt eple.
Både rødt og grønt. Nå er jeg jo igjen farveblind. Ja, og hvis du husker askepott, så var det rødt og grønt. Nei, jeg husker ikke. Noen må snart lære askepott. Askepott! Det er snøhvit som har depplet. Da går vi bort fra den veien der. Men morsomt på nesa. Har litt sånn petroleumshint litt. Det er ikke mye, men sånn blank pakke der. Det må smake.
Bare før jeg smaker, kjenner jeg at jeg blir helt våt i munnen av dette. Det er kjempedærlig. Dere som er så heldige å slippe å se Kjell Gabriels sikkerhet i skjegget sitt nå, det er noen bilder du aldri kan ta bort. Åh, dette er friskt. Dette er overraskende friskt. Her kommer enda mer av de rødgrønne eplene jeg snakket om. Frisk syre. Fantastisk syre. Dette var deilig. Når jeg lukta på den, tenkte jeg at denne kan bli en fin sånn
Jeg vet jo at disse pinåene har høy og god syre, men det er jo sjeldent de blir for fullt holdt. Det er jo så veldig foredelt på denne måten, for dette var helt fantastisk. Dere som har hørt litt på Drinkfeed og på våre podkasser vet jo at jeg er litt sånn syrefrikk. Du er syrefrikk. Og denne fikk jeg litt sånn, når hårene begynte å stå på underarmen av den, det var veldig, veldig, veldig god vind.
Det er en veldig god vitvin. Ja, det er en kjempegod vitvin. Koster 220 spenn. Og det er en nyhet.
Når vi spiller en etter sånn nyhet på Polen, når du hører på det, så... I 2020 så er det fortsatt... Det kom sommeren 2021, for å si det sånn. Jeg er fortsatt i 2020-merket, plutselig. Du har tatt sånn koronavillepersedue også, sånn fotball-EM og sånt. Det kom sommeren 2021. Og hvis du hører dette her... Hvis du hører dette her i 32, så må du huske det tilbake. For dette her blir jo liggende.
på internett i evig tid, du vet, disse episoden våre. De bare surrer rundt i internett. Det er veldig bra, men denne viden var også veldig bra. Jeg synes at man burde ha flere sånne blendingser. Ja, jeg synes det er så gøy, jeg liker alt som er rart da jeg har fått beskjed om, men jeg synes det er så gøy med at det har...
tatt noe som er litt sånn uforutsigbart for oss. Altså det står jo da Abelade nå var, og da tenkte jeg at, ja ja, det er sikkert bare spøtbølgen eller løpinene var, men så her har de også, og så har vi lært svartsrisling. Ja, og noen har virkelig tenkt der, og mens du snakket nå, så tenkte jeg en annen tanke, og det var å prøve å innbilde meg hvordan det hadde vært om denne hadde vært karbonisert, altså om det hadde vært bobler inn. Åja! Og da hadde vi jo hatt en veldig god
sekt nesten champagne da jeg skjønner jo nå forskjellen på still og bobler, men den her åpnet et lite øye hos meg, veldig kult
Du går an å få den feelingen du får fra champagne uten boblene. Jeg vet jo at det er noen der ute som ikke liker museerne helt tatt, for de fikser jo ikke den brusen. Og da er dette et fantastisk lurt alternativ, rett og slett. Dette var kjempekult. 2019, trokken, bladet nå er. Prøv nye ting. Prøv dere frem. Utforsk det store mangfoldet vi har. Altså, tenk hvis vi hadde bodd i Danmark, da.
Ikke det at det er noe gærent med dansker, men da må du gå på vinbutikk for å få de litt bedre opplevelsene. Tenk om det skulle vært Rimi Hagen som skulle bestemme hvilke viner vi skulle handle på lokalbutikken. Det hadde vært ganske størselig, tror jeg. Spesielt for de utenfor de større byene. For det som hadde skjedd var at vi hadde fått vinbutikker overalt i de store byene.
Også hadde det blitt dårlig på å snå seg. Og nå er snåsebanen borte også, så da har du ingenting å skilte annet enn et pool. Med den digresjonen, det var ganske langt, så synes jeg vi skal runde av med vår blåne nær fra Portsels.
Fals, 50-50 nesten, Pinot Meunier og Pinot Noir, eller som vi har lært, Spet Brun-Gunder og Svarts Risling. Følg oss på alle mulige kanaler der vi finnes. Jeg heter Kjell Gabriels Henriks. Tom Amiratilovås. Takk for oss. Server vinen med rett temperatur. Med et sommelier vinskap fra Temtek har du alltid serveringsklar vin tilgjengelig. Vinskapene selges eksklusivt hos Elkjøp.