Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å sende faktura med fiken. Så vi gir oss her, fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Prøv gratis på fiken.no
Velkommen til høstens store eventyr, Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetin. Det blir bål, svette og tårer. Og Vokteren, ja, han ser alt.
Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utålig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play. Vi skal reise til Italia og vi skal snakke om boksvinn. Det bør du følge med på. Musikk
Ja, ja, ja, ja, ja. Da er vi i gang igjen, Tom. Dette blir hyggelig. Ja, det er alltid hyggelig. Både selskapet er jo upåklagelig, og når vi får lov å sitte her og smake vin, så blir vi ikke noe mindre hyggelige av det. I hvert fall ikke uhyggelige. Nei, det er viktig at vi ikke føler ubehag når vi lager podcast. Det er viktig at vi føler oss trygge. Vi burde kanskje lage en episode om vond vin. Vin vi ikke liker? Det er en del...
Jeg er basketrener for junior, og da var det avslutning, og da vi er to trenere som da fikk en liten gave med noe oljer og noe balsamico og sånn. Og så sier hun, ja, ja, men det er å ikke kjøpe vin til deg.
Tror du han at du ikke likte vin? For at jeg jobber med vin, så skal jeg liksom ikke like vin. Men jeg skjønner jo, kanskje det er en enkelte av, men det er jo så vanskelig å finne en vin som du liker, fordi du er så kresen, for du kan så mye om vin. Ja, det er jo, hvis han kjenner deg, skjønner jo at det er jo helt feil. Du drikker jo som et høl i bakken. Ja, ja, ja. Alt går ned der. Ja, nesten.
Men jeg har jo litt utfordringer for eksempel når jeg kommer på, jeg må ikke glemme at jeg er på oppstjerne, av og til så spiller vi litt steder som er litt langt ute i Huttihaita, og da har de kjøpt ting vi drøver i.
Og da kan jeg komme på noe sånn, nei, det her synes jeg ikke er noe særlig. Men vi skal ikke snakke om det i dag. Vi snakker for lite om at jeg er popstjerne. Jeg prøver å unngå å fnise hver gang du sier det. Vi skal til Pimonte. Vi skal...
til en bag-in-box, for det er ikke så ofte vi snakker om, og det må vi gjøre, for det er 60% av alt som er på pole er bag-in-box. Ja, og bag-in-box er ikke nødvendigvis bag-in-box lenger heller. Vi har jo slått fast det at det finnes jo
kvalitetsvinn nå på boks i Ymse-kategorier. Du må riktig nok betale litt mer for det, men hvis du begynner å regne hvor mye det er per kroner per flaske, så er det fortsatt en rimelig vei ut for en kvalitetsvinn noen ganger. Ja, du får nesten begge makser opp til 1000 kroner nå, og da er det jo hvis du sier det er fire flasker her, så kan du jo regne at det er 800, så er det 200 flasker her.
Men vi skal da til Piemonte. Vi skal til en bangerboks som har faktisk en blanding mellom Barbera, 80%, Nebbiolo, 20%. Men her må jeg komme med en litt artig fun fact, fordi jeg tror det var i 1997 så bestemmer Kongelig Norsk Vindmålport at vi vil gjerne ha en Barbera på boks som vi skal sende ut til folket så de skal bli lykkelige.
Og så det er det de kaller en tender. Så da importerne kaster seg rundt for å få tak i dette her, og så var det en importør som er veldig god på italiensk. Han svarte bare vindmottordet med en gang. Oppgaven er umulig. Vindmottordet ringte han som jeg var det mener. Nei, det er ikke lov å lage vin, altså barbere er det ikke lov å lage på noen annen form enn en glassflaske. Altså du kan ikke selge den på noen annen form enn en glassflaske.
Nei, det har ikke alene da bestemt. Greit nok, sier lederen av Kongelig Norsk i Vindmålpol, bare kongen hans selv kanskje. Og så ringes det ned til konsorsjonet i Barbera, så sier du, det er Norge som ringer. Du vet dette apelandet, fjellaper og så videre, som danskene kaller det.
Vi har veldig lyst på Barbera på boks, og da sier de der nede, oi, har du lyst på det? Ja, det er jo interessant. Gi meg litt tid. Og så går det en dag eller noe sånt, så får alle en faks.
fra nå er det lov med barberer på boks. Så vi har ganske, Norge som nasjon har hatt ganske mye å si når det gjelder dette her, og det er litt morsomt. Det er veldig morsomt, og alle som kjenner italiensk byråkrati vet at det tok ikke en dag, men overført betydning så var det lyn raskt. Det gikk lynesfort, men det gikk også så fort som at man skulle tro at det gikk på sekunder, for her skjønner de at
Ok, hvis en hel nasjon som kjøper såpass mye vin av oss vil ha det på sin måte, så får du det på sin måte. Det kaller man service, i enkle steder. Ja, vi bruker det ordet om det. Skal vi ta og gå tilbake til Pimonte, Kjell Gabriel? Ja, der har jeg vært nylig, vet du. Det har vært veldig fint. Jeg går på Pimonte. Det var liksom en slags forløsning da du endelig fikk dratt til Pimonte, fordi vi har hørt av deg nå opp igjennom på mange måter at du...
Du har gått glipp av en del vindturer, men nå fikk du dratt til Pimonte. Ja, jeg har vært der to ganger på et halvt år. Jeg vet det. Du måtte tilbake igjen med en gang.
Sånn er det. Når folk vil at jeg skal være reisleder på Tursdalen... En gang til blir du sånn Italia-venn. Ja, kanskje jeg får nøkkelen til Alba-by. Det kan godt hende. Det kan være. Men vi er i Pimonte. Der er det på en måte i forskjell tre røde ruer som det er snakk om. Det er parandre også. Perlaverga blant annet, som lages av ni vingårder. Den skal vi ta på en annen greie. Men det er da... Barbera. Nebbiolo.
Dolcetto. Det er de tre. Og de blir jo renka da i ymsefølger, hvor Barbera er vel en i midten. Ja, og det er den det lags mest av også. Og så er det Nebbiolo er på topp, og så er det Dolcetto. Men Dolcetto blir ofte glemt. Den er litt undervurdert, og vi har hatt et program tidligere om akkurat den. Den kan dere grave opp hvis ikke folk finner den, så får dere sende en mail, så skal vi lage en ny igjen. Ja.
Vi lager gjerne en ny runde på Dalsjøtt. Men det er litt gøy. Vi skal da til Rikossa. Vi er i Piemonte øvrige. De produserer vin over hele Piemonte nesten. Det er masse vin rundt omkring. Hvis du tar vinen, for eksempel at du tar Barberan fra et distrikt og Nebbiolo fra et annet distrikt, så må du kalle det øvrige.
For da er det ikke en ren drut fra et distrikt. Nei, da er det akkurat det du sa. Vi skal... Jeg må strekke meg. Du må strekke deg etter vin. Han straks heter Vin, altså Kvaldan. Men Rikossa er jo et veldig morsomt hus, fordi de har egentlig hovedkvarteret på Sicilia.
Ja! Og så har de... Nå var du langt borte, og jeg tar vinderen, misje. Ja, jeg tror du kan... Hvis du sender over glass til meg, så er det mye lettere for dette der med bag-in-box. Det er ikke... Det er jo ikke så elegant. Nei, men det har jo kommet seg, da.
Jeg synes du viser en imponerende vilje når du holder oppi her. Du lyser dette skal klare av hele Kjøl Gabriel. Mestringsfølelse er jeg veldig glad i. Jo, de holder jo til egentlig hovedkvarteret da. De startet på Cecilia, men har jo slått seg voldsomt opp mange steder i Italien. Men det er jo pymantesiske vinne dere som kjenner best her hjemme.
Hva kan vi vente oss nå før vi lukter? Her er det jo mest barbera, og det er jo kirsebærfrukten og spicinessen. Og så er det 20% nebbiolo som jeg tror kommer med en sånn kryddertyngde... Det er vel meningen at det skal være det, at de får lov å skrive nebbiolo på...
for det vil jo... Det drar jo alltid. Den er jo skrevet med rød skrift, men alt annet er skrevet med svart. Da kan vi skru opp... Vi har en ebioliboksen. Vi skru opp 20 kroner på den. Vi må bruke sansene våre. Du hadde jo helt rett med kirsebær. Rød frukt, kirsebærdominerende, det er noe bjørnebær baki der, og sånn, du vet de der svarte greiene. Moreller, altså...
Men det skriver Cherries, men jeg mener at her er det det vi på norsk kaller moreller. Ja, men på vinspråket heter det da Cherry or Kirschberg. Og så er det jo, dette er jo ikke så tungt, så det er rød frukt. Vi er på bær, og det er jo veldig lovende nå om sommeren. Når vi spiller i nett her og sånn, så er vi jo i juni. Og da er det digg med en ikke alt for tung vinterlig rød fruktvin, tenker jeg da. Mhm.
Litt fat, litt sånn lett vaniljprøy. Vet ikke om det har vært så mye inn på dette fatet. Jo, faktisk. Seks måneder på amerikansk og fransk fat, står det. Det må ha vært, for jeg kjenner de taninene her. Ja.
Så er det ikke bare du skal ta niner, men det er også fataniner. Ja. Hør. Veldig. Det er litt sånn snarp, sånn at du får lyst til å begynne å trekke leppene innover munnen. Ja. Jeg liker det. Noen synes kanskje den er litt i strengeste lage, men det kommer an på hva du har ved siden av, for dette er heller ikke noe sånn vin som du sitter og du gjekker ikke den baggymokken som setter deg i solsterken og nyter den.
Nei, men det kan passe fint sånn grillmat-greie. Ja, her lukter jo grill, og det er jo helt klart at når du først... Jeg vil servere den litt ekstra kalt, men det gjør jeg ofte alltid på rødvinen sommer. Vet du hva? Det spørsmålet jeg får ofte, sånn riktig temperatur og sånn, om i mindre du skal liksom klinke til med den absolutt riktige franske super-åtterretteren med alt og sånn, så er min regel at du serverer vinene
lettere kjølig. Det er mye lettere å varme opp vinen i glasset hvis du synes den er for kald, enn det er å få en sånn spenevermvin til å bli kald. Det tar lengre tid. Så ha den et par-tre grader under det du tror. Det er alltid best. Men til 440 kroner så er det dette her veldig... Da snakket vi om 110 kroner flaska. 440. 439,90, beklager.
Jeg så at du reagerte på det. Du sa 3-400 kroner, det ble veldig slark. 439,90 kroner. Det er 110 kroner for å skalje.
Da er det her en billig vin hvis du hadde kjøpt den på flaske. Tenk på det, hvis du hadde sett en vin i hyllene. Da er det et bra produkt. Men tenk på det, hvis du hadde sett en vin i polehyllene og sa 110 kroner flaske. Det gidder jeg i hvert fall ikke å kjøpe. Den billige skvalet der, det må jo være helt forferdelig. Men når du kjøper boksen her og vi smaker på den, så er den helt decent. Jeg hadde jo lett tippet at den hadde kostet godt over 150 lappen hvis det hadde vært en flaske. Ja, det tror jeg. 150
40-50. Ja, så da har du spart en 50 per flaske. Jeg føler liksom 149-90. Det var en følelse du fikk da. Og da er det 600 kroner. Men her koster det meg 440.
Du sparer jo penger på å kjøpe, men du tjener penger på å kjøpe. Men tilbake til, hvis vi kutter fjase her, så er det jo en vin som har alt det vi vil ha i en barbera fra Piemonte. Den leverte på både frukt, type bær da, i dette tilfellet her, voldsomme gode tanniner, mye til stede, og den er godt bearbeidet.
Og lang, fin ettersmak. Dette er en ordentlig vinn. Og ta den til grillmat, ta den til disse gode pølsene fra Italia som du finner rundt omkring på supermarkedene. De som ser ut som en slange? Nei, jeg tenkte på en spekkpølse som du har til aperitivo. Antipasti. Ja, det er
Men dette er bra greie på boks. Og vi må... Alle drikker mer og mer boks. Men husk alltid å se på
På toppen av boksen når den er tappa, er det godt lengre enn et år, så ikke drikk. Nei, og et år da tøyer vi den også langt. Det er veldig viktig å tenke på, bag-in-boks er ikke lagringsvin, det er ferskvare. Jo fortere du trykker den, eller i hvert fall jo mindre tid du lar gå, jo bedre er den. Og har du først åpnet den, noe særlig mer enn seks ukers tid, da må du virkelig få ut fingeren.
det bør folk greie. Ja, og nå sitter alle og lir, haha, det skjer aldri, men jeg kan love deg, hvis du har kjøpt en 2-3 stykker, og så ser du plutselig ned i kjelleren fra alt en slant igjen som du burde ha fått med deg. Disse skumme slantene, de må ha forsiktig med. Jeg heter Kjempegård og Henrik, så synes det er hyggelig at folk følger meg. Tom Amirati Løvås, fra Drinkfeed, og du er jo fra Kjells vindkjeller, hvis noen har glemt det. Nei, jeg glemmer det. Det er ikke alle som vet hva de hører på i disse dager. Ta vare på deg selv, og takk for at du lytter. Takk for nå.