12/30/2020
#JP006: Vesentlig forvirring i bærekraftig business
Denne episoden av Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen utforsker forvirringen rundt 'vesentlighet' i bærekraftig business. Begrepet har fått mye oppmerksomhet de siste årene, og forskere har funnet en sammenheng mellom lønnsomhet og bedrifter som tar tak i vesentlige bærekraftsproblemer. Jørgensen & Pedersen diskuterer to dominerende standarder for rapportering, GRI og SASB, som har ulik forståelse av hva som er vesentlig. De argumenterer for at bedrifter må være tydelige på hvilke standarder de bruker, og at investorene må forstå forskjellen mellom de to. De peker også på behovet for 'dynamisk vesentlighet', som tar hensyn til forandringer over tid. Episoden slutter med optimisme om at standardsetterne og EU jobber for å harmonisere standardene og skape en felles forståelse av 'dobbelt vesentlighet'.
Transkript
Nevnt i episoden
Bærekraftsmålene
Disse målene er et sett med mål for bærekraftig utvikling, og bedrifter blir ofte bedt om å rapportere på dem.
Vinmonopolet
Dette er et statlig monopol på salg av alkohol i Norge. Det er brukt som et eksempel på en bedrift med en lang verdikjede.
Orkla
Dette er et stort norsk konsern med en rekke forbrukermerker. De er nevnt som et eksempel på en bedrift som jobber med å redusere plast i emballasjen sin.
Norgesgruppen
Dette er et stort norsk konsern med en rekke dagligvarekjeder. De er nevnt som et eksempel på en bedrift som jobber med å redusere CO2-utslipp i logistikken sin.
Carlsberg
Dette er et dansk bryggeri. Det er brukt som et eksempel på en bedrift som har jobbet med bærekraft i mange år.
Alcoa
Dette er en global produsent av aluminium. De er nevnt som et eksempel på en bedrift som bruker en visuell vesentlighetsanalyse.
GRI (Global Reporting Initiative)
Dette er en global standard for rapportering av bærekraftsinformasjon. Den fokuserer på å forstå hva som er viktig for interessentene til en bedrift.
SASB (Sustainability Accounting Standards Board)
Dette er en standard for rapportering av bærekraftsinformasjon som fokuserer på hva som er viktig for investorene.
Financial Times
Dette er en global finansavis. Den er nevnt fordi den publiserte en artikkel om forskning som viste en sammenheng mellom lønnsomhet og bærekraft.
Bloomberg
Dette er et globalt finansmedium. Det er nevnt fordi det publiserte en artikkel om forskning som viste en sammenheng mellom lønnsomhet og bærekraft.
Wall Street Journal
Dette er en amerikansk finansavis. Det er nevnt fordi den publiserte en artikkel om forskning som viste en sammenheng mellom lønnsomhet og bærekraft.
Harvard
Dette er et universitet i USA. Det er nevnt fordi forskere fra Harvard publiserte en artikkel om bærekraft og lønnsomhet.
MeToo
Dette er en sosial bevegelse som fokuserer på seksuell trakassering og overgrep. Det er nevnt som et eksempel på et bærekraftsforhold som ble viktig over tid.
Sofie Elise
Dette er en norsk influencer som er kjent for å ha skrevet en bloggpost om palmolje som fikk mye oppmerksomhet.
EU
Dette er den europeiske union. Det er nevnt fordi de har publisert retningslinjer for rapportering av klimarelatert informasjon og støtter 'dobbelt vesentlighet'.
CDP
Dette er en global non-profit organisasjon som samler inn og offentliggjør data om miljøpåvirkningen til bedrifter.
CDSB
Dette er en global organisasjon som jobber for å forbedre rapportering av bærekraftsinformasjon.
IERC
Dette er en global organisasjon som jobber for å fremme integrert rapportering.
IIRC (Integrated Reporting Council)
Dette er en global organisasjon som jobber for å fremme integrert rapportering. De skal slå seg sammen med SASB.
The Value Reporting Initiative
Dette er navnet på den nye organisasjonen som skal bli dannet når IIRC og SASB slås sammen.
Finansavisen
Dette er en norsk finansavis. Jørgensen & Pedersen publiserte en kronikk om 'vesentlighet' i denne avisen.
Aksel Mjøs
Dette er en kollega av Jørgensen & Pedersen som er ansatt i Finansavisen.
Gene Rogers
Dette er en forsker som tidligere var direktør i SASB. Han skrev en artikkel om dynamisk vesentlighet sammen med George Serafim.
George Serafim
Dette er en forsker som har publisert mye om bærekraft og lønnsomhet. Han er nevnt flere ganger i episoden.
Musafar Khan
Dette er en forsker som har publisert mye om bærekraft og lønnsomhet. Han er nevnt flere ganger i episoden.
Aaron Youn
Dette er en forsker som har publisert mye om bærekraft og lønnsomhet. Han er nevnt flere ganger i episoden.
Palmolje
Dette er en type vegetabilsk olje som ofte brukes i matvarer og kosmetikk. Det er nevnt som et eksempel på et bærekraftsforhold som ble viktig over tid.
Plast
Dette er et materiale som ofte brukes i emballasje og andre produkter. Det er nevnt som et eksempel på et bærekraftsforhold som ble viktig over tid.
Korona
Dette er en viruspandemi som har hatt stor innvirkning på verden. Det er nevnt som et eksempel på et bærekraftsforhold som ble viktig over tid.
Deltakere
Host
Lars Jakob
Host
Sveinung
Lignende
1/23/2024
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
#JP121: Bærekraftig business i urolige tider
Vi lever i interessante tider. Men det gjør vi kanskje alltid? Og vi lever kanskje alltid - på ulike måter og i ulik grad - i urolige tider? Mange lyttere spør oss hvordan vi skal tenke på utfordringene og løsningene knyttet til bærekraftig business i en tid preget av krig, ufred, kaos og klimakrise. Vi snakker om de store spørsmålene i vår tid, knyttet til krig og fred, geopolitiske utviklingstrekk og konflikter, energi- og forsyningssikkerhet og mye mer. Vi diskuterer taktskifte og væromslag i ordskiftet om bærekraftig business, og Sveinung snakker om "Brussel-effekten" og internasjonalisering av bærekraftstematikk. Lars Jacob går veien om dobbel vesentlighet og argumenterer for at det ikke er grunn for å tenke på de store problemene bedrifter står overfor nå som vesensforskjellig fra andre bærekraftsperspektiver, i alle fall fra et strategisk perspektiv. Sveinung snakker om risiko og muligheter i bærekraft og Lars Jacob trekker opp eksempler fra boikott-bevegelsen for og mot de to sidene i Israel/Palestina-konflikten. Sveinung minner om Georg Wernickes forskning på CEO-aktivisme og Lars Jacob går full "blanda drops" ved å bringe inn Alex Edmans sitt nye paper "Rational Sustainability" som et blikk på veien videre for bærekraftig business - i mer og mindre urolige tider. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Se mer
2/20/2024
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
#JP125: CSRD og dobbel vesentlighet
Næringslivet lever allerede i en CSRD-verden, selv om dette bare er begynnelsen. Vi hopper derfor med begge beina inn i Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) - en av nøkkelkomponentene i EUs Green Deal, og graver oss samtidig ned i hva dette betyr for vesentlighet generelt og dobbel vesentlighet spesielt. Sveinung tar oss med på en Veneziansk historiereise tilbake til den gangen finansregnskapet ble til. Det får Lars Jacob til å sammenligne finansregnskap med alkohol, og vi gjør noe så esoterisk som å romantisere over finansregnskapet. Dette leder oss inn i en parallell til nåtiden, som er en tilsvarende revolusjon (eller ifølge enkelte, et overgrep!) av samme kaliber som fremveksten av finansiell rapportering. For CSRD markerer jo et enormt veiskille i struktureringen, standardiseringen og påleggingen av måling og rapportering av (såkalt) ikke-finansielle forhold. Vi snakker om CSRDs virkeområde og hvorfor også SMBene må sove utrygt om natten. Vi snakker om EFRAGs rolle i standardsettingen i ESRS, samt deres nye veileder for dobbel vesentlighet i bærekraftsrapportering. Derfor mimrer vi tilbake til da vi arrangerte symposium om dette temaet på European Accounting Associations årskonferanse, og Sveinung påpeker at alt dette er jo egentlig ikke noe nytt - det er jo bare en systematisering og pålegging av ting som har lagt i kortene. Vi ler i skjegget av de som har sagt "la oss vente på reguleringene", for nå er jo reguleringene her - og de er brutale! Vi er optimistiske på nytten av bærekraftsrapportering, vi lover mange episoder om disse temaene og vi avslutter med et nikk til de såkalte Nordic Sustainability Reporting Standards som er utviklet i regi av Regnskap Norge og samarbeidspartnere. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Se mer
12/21/2020
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
#JP003: Bærekraftig og lønnsom – er ikke det lett da?
Selve kinderegget i bærekraftig business er bærekraftstiltakene som er både bærekraftige og lønnsomme. De er mulige å finne og å virkeliggjøre, men selv om det er mulig, er det fryktelig vanskelig. I denne episode snakker vi om hva vi vet om denne sammenhengen, både fra forskning og fra praksis. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Se mer
1/27/2021
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
#JP013: Men hva er egentlig bærekraftig business?
Etter 12 episoder om bærekraftig business, blir vi stilt spørsmålet: Men hva er egentlig bærekraftig business? Vi diskuterer eksternaliteter, den tredelte bunnlinjen og avveiningene mellom økonomiske, samfunnsmessige og miljømessige fotavtrykk. Dessuten introduserer vi Nancy Bockens "arketyper" for bærekraftige forretningsmodeller og diskuterer strengere og mer radikale forståelser av hva bærekraftig business er. Og alt dette bare fordi Sveinung gikk ut og tok en øl med sin gamle venn Øyvin Aamodt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Se mer
11/29/2021
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
#JP031: Bærekraftig finans og Gi gaven videre med Aksel Mjøs
En sauebonde med doktorgrad i finans og bakgrunn fra City i London, målmann og internasjonalist, filantropigründer og sentral innenfor bærekraftig finans: vår gode kollega Aksel Mjøs er gjest i dagens episode. Vi dypdykker i historien til bærekraftig finans, diskuterer ESGens rolle i verdsetting og andre områder av finansfaget. Vi diskuterer om bærekraftig finans er paradoksalt eller selvsagt, om EUs taksonomi ønskes velkommen av finansfolket, om finansforskerne har enda blåere dresser enn oss andre blåruss og får høre om Aksels og kollegers nye bok om ESG i verdsetting. Til slutt forteller Aksel om historien bak "Gi gaven videre", filantropiselskapet han har gründet sammen med konen Kari, med PwC, Sopra Steria, Sparebanken Vest og flere aktører med på laget. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Se mer
3/7/2022
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
#JP046: Fortsatt vesentlig forvirring?
Vi fortsetter ryddearbeidet i bærekraftig business og plukker opp igjen et tema fra en av de første episodene i serien - "Vesentlig forvirring". Det handler om vurderinger av vesentlighet i bærekraftsrapportering, og forvirringen som ofte oppstår mellom bærekraftsforhold som er vesentlige fordi de har betydning for impact på samfunn og miljø, og bærekraftsforhold som er vesentlige fordi de har konsekvenser for bedriftens økonomiske resultater. Utgangspunktet for samtalen er vår nypubliserte artikkel "Sustainability reporting and approaches to materiality: tensions and potential resolutions", som vi har skrevet sammen med vår gode kollega Aksel Mjøs. Studien gir innsikt i perspektiver på vesentlighet fra norske finansanalytikere, porteføljeforvaltere og andre interessenter i finansmarkedene. Vi diskuterer viktige innsikter fra studien, samt den bredere diskusjonen om vesentlighet i strategi, styring og rapportering. Dessuten snakker vi om superheltfilmer og Ole Brumm, den gamle klassikeren "The Materiality Report", og Sveinung lurer på hva som er forskjellen på snørr og bart. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Se mer
5/23/2022
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
#JP057: Vi må snakke mer om bærekraft
I denne episoden snakker vi om at vi må snakke mer om bærekraft. Det er mange som argumenterer for det motsatte - det er for mye prat om bærekraft og nå er tiden inne for handling. Det er selvsagt helt riktig at handling kreves (og har gjort det lenge), men vi argumenterer for at det fortsatt er behov for mye mer prat om bærekraft og at slik prat faktisk er det som kan lede til resultater. Dessuten er prat en form for handling i seg selv. Vi diskuterer verdien av både intern og ekstern kommunikasjon og informasjonsdeling om bærekraftsmål og -prestasjoner. Vi snakker om forskningen til gode bærekraftskolleger på såkalt "t(w)alking" (som Sveinung håper skal lede til en samtale om twerking), og hvordan bærekraftsarbeid preges av såkalt kommunikativ praksis. Vi nevner igjen klimaforskeren Katherine Hayhoes perspektiv på viktigheten av å snakke om klimaet. Vi diskuterer samtalenes plass i bedrifters vesentlighetsarbeid, og vi trekker frem en gammel forretningsmodellklassiker av Joan Magretta fra Harvard Business Review som utgangspunkt for en samtale om historiefortellingens plass i forretningsmodellinnovasjon. Konklusjon? Vi må snakke enda mer om bærekraft. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Se mer
6/26/2023
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
#JP097: Er ryktene om bærekraftssjefens død overdrevne? med Svein Roger Selle
Vi besøker Bærekraftskollektivet på Nøstet i Bergen for en prat med Svein Roger Selle - kommunikasjonsmann, levemann og bærekraftig business-mann. Utgangspunktet er en nylig paneldebatt vi holdt i prosecco-rus på Bærekraftskollektivet, hvor alumnigruppen fra Executive-programmet vårt "Sustainable Business Strategy" deltok. Paneldebatten - som stilte spørsmålet "Er bærekraftssjefen i ferd med å dø?" - avstedkom omfattende LinkedIn-diskusjoner og en kronikk vi skrev for Teknisk Ukeblad om det samme spørsmålet. Vi graver oss ned i dette spørsmålet, og dekker alt fra bærekraftssjefens historiske utviklingen, innholdet i rollen og rolletitler, integreringen i virksomheten og hvilke ressurser bærekraftssjefen tilordnes. Vi snakker om den strategiske forankringen av bærekraftsfunksjonen, og Svein Roger skiller mellom bærekraftsstrategi og bærekraftig strategi. Lars Jacob oppsummerer den nylige Harvard Business Review-artikkelen "The Evolving Role of the Chief Sustainability Officer" av Eccles og Taylor, og benytter sjansen til å trekke en fotballparallell. Vi drar helt til sjøs med en lang rekke maritime metaforer, Sveinung snakker om tepper av fiskegarn, Svein Roger slår et slag for aldrende menn, og Sveinung utfordrer med å slå et slag for ungdommen. Vi snakker om bergenshistoriens vovede etablissementer, snakker om aha-øyeblikk på bærekraftsfeltet og har det jevnt over veldig trivelig. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Se mer