Lyreko
Velkommen til Pengesnakk podcast julespesial, eller en vanlig episode som handler om jul. Jeg heter Lise, og jeg er kanskje mer glad i adventstida enn selve julaften. Så den tiden nå fremover med forventninger, kos, pynt, julesanger, glegg, julemarked kanskje.
Men selv om jeg er en av de som liker jul, så er jeg opptatt av å ikke bruke unødvendig ekstra mye penger på ekstra av alt. Tull og gaver og mat i hopetall bare fordi det er jul. Vi skal kose oss, men å kose seg er ikke det samme som å bruke masse penger. Og omvendt.
Også kan det jo hende du er en som bare elsker jul og sparer hele året for å bruke så mye penger du kan i denne julemånden. Og da er dette kanskje ikke episoden for deg. Men i tillegg til å spare penger så er jeg veldig opptatt av at det ikke skal være stress. Altså vi feirer jo jul for morroskild egentlig, det er ikke sånn at vi skal ha det fint.
Men selv med positive ting, og alt det hyggelige og positive som skjer, og kan skje, og vi kan få dette å skje i løpet av desember og i jula, blir det for mye av det, så blir det for mye. Så mitt første juletips i dag, det er å avlyse noe.
I episoden i dag skal jeg først gå gjennom ti tips som jeg har skrevet opp, og så har jeg spurt følgerne mine på Instagram om de har noen juletips, altså hvordan feire jul på budsjett. Og så er det jo noe med det der uttrykket på budsjett. Da tenker vi jo automatisk at det betyr billig, ikke sant? Men budsjett betyr jo egentlig å ha litt kontroll og plan på hva skal man legge pengene på?
Men alltid når man ser det uttrykket på budsjett, og jeg har sikkert brukt det på den måten selv også, juleantrekket på budsjett eller ferien på budsjett, så betyr det jo alltid på lav budsjett, egentlig. Nok om det. Jul på budsjett, og så først mine ti tips, og det første er da å avlyse noe.
Kanskje ikke avlyse julemiddagen, hvis du allerede har invitert til den, eller en grøtfest som du har invitert familier hjem til deg. Men det kan være noe som du har planlagt, eller tenkt at det må jeg jo gjøre, fordi det er jo jul, og det gjør vi, og det har vi alltid gjort. Eller noe som du hadde planlagt å gå på. Jeg kan jo være sånn, jeg må jo få med meg en julekonsert, hvis ikke så blir det ikke jul. Men jeg må jo ikke det.
Og akkurat nå med to små barn så innebærer jo det å skaffe barnevakt midt i desember, eller midt i julestria, som man sier. Og hva er egentlig med det ordet julestria? Vi skal stri så mye for å få kose oss på selve julaften. Det synes jeg vi kan kutte ut. Så om det er julevasken du avlyser, hvis du i det hele tatt hadde en plan om å vaske inni alle skaper og på toppen og inni skuffer, kanskje heller gjør det i februar, ikke sant?
Syv slag. Ingen hjemme hos oss liker tørre julekaker. Eller Tom, mannen min, han liker den som du ser på butikken som er så billig, den runde boksen som har sånn brun gjennomsiktig aktig, sånn rødt lak, og så er det peppekake der som koster nesten ingenting. Den får han skikkelig julestemning av. Så det er greit. Da gidder ikke jeg å bake noe som ingen er interessert i. Peppekakebaking.
avlyser den også. Kanskje neste år, når barna er litt større, og det er jo litt kos og hyggelig, og det er et barndomsminne for meg å bake de peppegakene, selv om jeg ikke er så glad i å spise dem. Da kan du droppe, sende julekort kanskje, hvis du synes det er mer stress enn kos. All den pyntingen, kanskje ikke du trenger å lage noe sånn pynt ute på trappa,
Hvis det ikke er det du som gir deg mest julestemning, som du synes det er så koselig å komme hjem hele desember fordi du har hengt opp en krans eller hva det nå skulle være. Tips nummer to handler om mat. Og da gjelder det å være litt gjennomtenkt på hvor mye er det egentlig som skal handles inn. Sjekk opp hvor mange dager er butikkene egentlig stengt. Trenger du å hamstre inn alt av julevarer og andre varer?
Skal du spise mye borte, er du bedt bort, så trenger du ikke å ha retter til hver dag hjemme. Og kanskje er det litt sånn at du kommer til å bli lei av julemat, hvis du har spist det gjennom hele desember, og du er bedt bort, og du har julestilskapet selv. Kanskje er det egentlig en frostenpizza eller noe som er helt ikke julemataktig, som du egentlig burde ha på lur, i stedet for å ha alt av julematen. Og så er det for mange sånn at to familier,
hvertfall for oss da, eller andre som er gift eller samboere, da er det to familiers juletradisjoner også som møtes.
Og mange har vel en krasjen, skal det være ribbelpinskjøtt? Da spiser ikke jeg kjøtt i det helt tatt. Og det er jo flere alternative retter nå. Men også resten av jula. Vi hadde alltid forskjellige slag med julesild. Mens den andre familien alltid hadde et ostebord. Og det skulle være det og det og det. Og man rekker ikke å spise seg gjennom to familiers juletradisjoner hvis det ikke er litt planlagt.
Så snakk om det. Ingen skal jo bli skuffet, men hva er egentlig viktig å stå på bordet gjennom jula hos dere? Når skal det spises? Er det noe som kan kuttes ut? Det kan jo være litt følelsesmessig, men vær litt realistisk også. Hvis den spesielle pynta brunosten er der fordi den gir deg julestemning, men ingen kommer til å spise av den, tenk igjennom det. Det er her tipset. Og så kommer vi til gaver. For gaver er jo en stor utgiftspost.
Og så er det litt vanskelig å si noe om gaver som alle kan være enige om. Jeg har en video på YouTube-kanalen min med litt forslag til gaver, der jeg også snakker om det med spleising på gaver, og mange familier blir jo enige om at nå gir vi kun gaver til barna. Altså når det kommer en ny generasjon,
Og for mange er det litt sånn at da puster vi lett ut. Det blir færre gaver å tenke på. Det er jo litt vanskeligere også, synes de fleste i hvert fall, og jeg, å komme på disse voksengavene. Men så føles jo kanskje ikke det så gøy ut for hun som ikke har barn, da. Som fortsatt må kjøpe til alle barn og njeser og
Men hun får da ingenting selv. Så tenk litt gjennom det før du foreslår noe sånt. Det er mange ting å tenke på med gaver, og hvordan redusere antallet gaver. Kanskje litt sent å komme med det nå, at det heller kan være midt i jula, at man kan følge opp hvis noen andre snakker om at det blir mye gaver. Ja, kanskje vi skal droppe og gi til hverandre neste år. Det er en fin timing, og da får du på en måte ikke
støtte noen heller. Tips som heller kanskje ikke hjelper deg akkurat nå med denne jula, det er jo å være tidlig ute med gavene. Både fordi da kan du få med deg de beste tilbudene, men da slipper du også å måtte ut med hele utgiften for gaver, hvis du har mange du vil kjøpe gave til. Alt det må gå i desember, det blir en stor utgift på en gang. Men hvis du begynner tidlig, så får du fordelt det litt utover.
Og så er det jo noe med at det da kanskje blir mer gjennomtenkt. Lag deg en regel om at det er én gave til hver. Hvis du vet at du er en som gjerne kjøper litt til, legger til litt, kan jo være sånn at hvis man er litt for tidlig ute om å kjøpe gaver, så glemmer man at man har kjøpt noe, og så kommer man på en gave til som hadde passet så perfekt, og så ble det en i tillegg. Eller om du har handlet på Black Friday, eller kommet over et annet tilbud, kjøpt en gave brukt, som jo da ...
kosta mindre enn det du hadde tenkt at var budsjettet for den gaven. Hvis du tenker at da må jeg legge til noe, kjøpe en liten ting til, så blir den lille tingen kanskje litt stor. Og selv om den er liten, så ender jo mottageren opp med å få mye fra deg.
Da er det plutselig du som er med på å skape et litt sånn gavepress. Kanskje mottageren tenker, oi, fikk jeg to gaver? Den og så den. Da må jeg høyne neste år. Så dropp det der med å legge til noe. En gave er fint. En gave er veldig fint. Så tenker jeg på det her med forventninger. Det er kanskje det viktigste for å få en vellykka julefeiring er ...
å snakke litt om forventninger. Det kan gjelde barna dine, det kan gjelde foreldrene dine, partner hvis du har en. Hva er aller viktigst for dem? For vi er så ulike, og det er så rett å avveie noen andres julegrantending og se på at et jul blir tent. Hvor er det så viktig? Kanskje det er den sterkeste julefølelsen for din partner eller din pappa eller din datter.
Så snakk sammen om hva som er det aller viktigste for dem, fordi man får til mye. Nå er jo jula, jeg føler den blir bare lengre og lengre, kanskje fordi jeg er mye på sosiale medier, og folk begynner å pynte til jul dagen etter Halloween.
Jeg holder meg foreløpig til 1. desember, det holder fint, men det er jo likevel en hel måned. Så man rekker jo mye. Man rekker kanskje å gå på en julekonsert, en julegrantending, bake noen kaker, spise forskjellig grøt med mandel i. Det rekker en del. Men snakk om hva det er alle egentlig er opptatt av, så man slipper å drasse hele familien på et julemarked som ingen er interessert i. Så snakk med hverandre var tips nummer fire.
Så kommer vi til nummer fem, og der har jeg bare skrevet planlegge. Det er bare så mye lettere å få til alt som skal skje. Handle inn både gaver, mat, se gjennom klær som skal brukes,
planlegge hva man skal de ulike dagene og ha det gjerne skrevet ned for plutselig så nå kan man jo invitere hverandre litt igjen og mange er glad for å kunne invitere og så plutselig har du sagt ja til to selskaper på samme dag men det ene var jo litt senere og det andre var tidligere så det kan jo rekke begge deler hvis dere drar litt jeg vil ikke at jula skal være stress og jeg vil ikke at det skal være stress for deg heller så ha det skrevet ned og kanskje det at den dagen er vi på det juleselskapet og da holder det
Merker jeg i hvert fall etter jeg fikk barn. Når jeg var yngre gjorde det meg ingenting å dra på flere arrangementer på en dag, men da var jeg bare meg, og det var lett å være fleksibelt. Så hvis du vil gå innom så mange julefester, for all del gjør det, men planlegg litt, sånn at du får det fint med alt du har planlagt å gjøre.
Skal du ha vertinnegave å ha med? Skal du bake noe? Nei, da skal ikke jeg si hva du skal gjøre, men planlegg hva du skal gjøre, slik at du kommer forberedt inn i jula. Og sånn for dere som har barn, når er barnehagen stengt? Må du jobbe? Hvem skal gjøre hva de ulike dagene? Hos oss er barnehagen stengt i to uker.
Så heldigvis har jeg en jobb hvor jeg kan si at jeg skal ikke levere noe på jobb i de to ukene. Jeg kommer kanskje til å være litt innom sosiale medier, for det synes jeg jo er hyggelig, men ikke noe press på meg selv heller, slik at jeg faktisk kan nyte den juletiden med barna mine, nå som de er små også. Punkt nummer seks er pynt. Jeg er nok for sent ute for noen av dere med det tipset her, men pynt først.
Og så kjøper du eventuelt det du mangler. For ofte er det sånn at første gangen vi ser julepynt i året, det er jo ikke hjemme hos oss selv med vår egen julepynt. Det er jo at vi går forbi en eller annen butikk, eller vi ser på nettet, kanskje mest fysisk butikk når det gjelder dette med julepynt, og da blir vi sånn, åh, den må jeg jo ha, eller. Og det er jo kanskje ikke egentlig den julekula, eller julebusken, eller hva den er. Det er jo den stemningen du vil ha.
Så pynt hjemme først, og så start i dine egne bokser med julepynt. Vi har litt større hus enn vi har mengder med julepynt, men det begynner å dra seg til med ting og tang fra barnehage, og ting vi begge har fått med oss fra våre egne hjem og opp igjennom. De fleste har nok pynt. Så pynt hjemme først, og så ser du kanskje at «Nei, dette er bra nok». Eller så vet man akkurat at
Ja, det stemmer det. Juletrelyset funker jo ikke lenger. Eller jeg har lyst til å ha sånne digre pappstjerner i vinduet. Eller hva det nå er da. Gå litt mer strategisk til verks enn at
Du går forbi noe fin julepynt, og så kjøper du det, og da blir det ikke plass til å pynte med den pynten du har hjemme. Så det blir liggende nederst, og så får du større og større esker med julepynt, uten at det blir så veldig mye finere hjemme hos deg. Noe av kos med julepynt, synes jeg, er jo disse her rare figurerne, kanskje direkte stygge til og med, som er med år for år, og som er julefølelse i da. Nummer syv, klær.
Skal du på julebord? Skal du ha nye klær? Jeg sier ikke at det er forbudt å kjøpe seg noe nytt, men mitt tips blir det samme som med julepynten egentlig, å kikke hjemme først. Har du noen kjoler som du bare bruker til jul? Jeg hadde en sånn grønn kjole som så litt ut som et juletre, så den kunne jeg ikke bruke på sommeren, den var liksom bare til jul.
Den passer ikke lenger nå, så nå har jeg ikke den. Men det er noen litt sånn kanskje glittritte som er veldig sånn juletema. Så hvis du ikke skal bruke dem til jul, så blir de jo bare hengende. Så de plagen din, hvis du skal ha dem, så skylder du dem nesten litt å bruke dem nå i julesesongen.
Nei, du skylder ikke klærne dine noe, det var teitsagt. Kvitt deg med dem hvis du ikke skal ha dem. Men du kan bruke samme antrekk på nyttårsaften, juleaften, festen på jobben. Det er jo ikke de samme folkene engang. Og selv om det hadde vært det, de vil jo være sammen med deg, ikke antrekket ditt. Så mitt tips blir å bruke noen klær du har,
Se gjennom, prøv litt ting før du eventuelt da kjøper noe på Finn eller Thais, brukt butikk, eller Last Resort, noe nytt fra butikk eller netthandel. Og da kan det være godt tips å tenke over hvor julete skal den julekjolen din være. Hvis den er veldig julete, vil du bruke den neste jul og neste jul der igjen,
Eller se deg heller om etter en kjole som også kan være klær for gutter eller helt annet buksedress. Men tenk om det er noe du kan bruke mer enn akkurat denne ene hjula. Så kommer vi til handleliste. Litt kunne stått under planlegging det også, men julegavehandelen blir billigere og raskere hvis du har liste.
Jeg mener jo ikke alltid at man må være så tidlig ute med gavene. Mange synes det er fint å være ferdig med julegavehandelen i januar. Noen kjøper litt gjennom året. Noen er litt sent ute og ender opp med masse dyre gaver som egentlig ikke passer så perfekt, men det måtte jo bare skje.
Jeg mener at man må ikke være tidlig ute med å kjøpe, men man kan være tidlig ute med å planlegge. I hvert fall tidligere ute enn man er på et handelssenter. Fordi å gå inn på et storsenter og tenke «Nå skal jeg finne alle gavene», og du har ikke engang en liste over hvem du må huske å kjøpe gave til, det tror jeg er en dårlig strategi, rett og slett. Så skriv opp hvem som skal få hva, og så går du bare inn «Tjup, tjup, tjup, handler det du skal».
til de du skal handle til. Og samme med maten. Handeliste der. Vi snakket litt om det. Skal du følge alle tradisjoner? Skal du gå på alt? Åh, det må vi ha i jula. Åh, vi må jo ha gløgg. Jeg elsker gløgg, men alle gjør ikke det. Ikke kjøp gløgg hvis du ikke liker gløgg. Sånn type ting. Så er mitt siste tips, for jeg går over på deres juletips. Og tenk på neste jul. Allerede denne jula. Mens du feirer jul i år,
Så skriv i en notatbok, eller på mobilen, eller bare tenk det for deg selv. Hva likte jeg godt med denne julefeiringen her? Hva er det jeg vil gjøre igjen? Var det noe som var suksess, noe som var hyggelig? Er det noe som du finner ut av at, vet du hva, dette dropper jeg neste år? Og så vil jeg snakke om det med gavene. Hvis du vil redusere antallet gaver, kanskje nå, jula i år, er tiden for å foreslå å droppe gavene til neste år.
For å komme med det nå, allerede desember er i gang, det kan hende de har kjøpt gave til deg i år, det mener jeg i hvert fall er for sent. Så kommer vi til deres juletips, og da er det første å tenke bærekraft ved innkjøp av julegavene. Ikke bare kjøpe for å kjøpe, søppel er det nok av.
Så kommer tips om å lage gaver. Da kommer det jo an på hvor mye tid du har nå i desember, og hvor mye kos og hvor fint du synes det er. Her står det at venninnegaver kan lages og krever ikke store kostnader. Lag en julekrans eller kluter av restegarn. Deres tips nummer tre er å kjøpe brukt julepynt. Bra tips, det hadde ikke jeg tenkt på. Jeg som tenker alltid på å kjøpe alt brukt, men julepynt, ja, kult. Så er det å avtale en sum på julegavene.
Tenk realistisk og våg å være ærlig. Den synes jeg har blitt litt vanskeligere jo eldre jeg har blitt. Når jeg var yngre var det lettere å si med søsken og venner og snakke om den sirkasummen. Fintips. Ikke sitte med den...
Ikke bare usunne, men man blir jo lei av det da. Å spise julmat i hele desember. Så kos deg med noe billig og sunn mat i starten av desember, og så kan du gå på den typiske julmaten litt senere. Trenger ikke bake så mange kaker. De spises uansett ikke. Nei, det er min erfaring også, men familier er jo forskjellige. Plukk inn grønt og kongler fra skogen til pynt. Det kan jo være en hyggelig aktivitet å gjøre sammen.
Sammen med en veninne, eller foreldre, eller sammen med barna. Sette av penger gjennom året til gaver. Lurt. Må gaver være så dyre også? Jeg har veldig mange familiemedlemmer, så det blir jo en del gaver. Selv om vi ikke har det høyeste budsjettet per gave, så blir det jo mye i sum. Minimalistisk pynting og gjenbruk av julepynt.
gjenbruk av julepynt veldig enig, det er jo mye av kosen spør du meg, minimalistisk pynting det blir ikke her her skal det settes fram hver eneste dorullnisse som finnes i juleboksen og det som er med jula, hvertfall for meg, og pynting det er veldig gøy å sette det opp og så er det veldig deilig å ta det vekk igjen
Så da blir det minimalistisk og deilig når jula forsvinner. Men først skal vi jo jula opp. Så er det en som sier «Balanse mellom budsjett og matkvalitet». «Start tidlig med innkjøp for å spre utgiftene over flere måneder». Det er kanskje litt sent nå, men disse tipsene får du ta med deg over i neste julefeiring for 2022.
Å kjøpe gaver på salg er gull. Helt enig. Og husk da å ikke tenke at du må legge til noe for å komme opp i riktig pris. For da signaliserer du jo at «Nei, jeg kjøper noe enda dyrere». Spis julemat i julen og ikke hele desember. Det var vi jo inne på. Hvis du elsker julemat, så for all del spis det hele desember.
Pappaen min sier at det er ikke det du spiser mellom jul og nyttår som er det viktige, men det du spiser mellom nyttår og jul. Så handler det jo om helse, men det kunne litt handlet om pengebruk. Gjenbruksgaver. Det er mange som har spurt meg om er det egentlig greit å gi brukte gaver? Og jeg tenker at det er 100% greit. Og hvis du har mottaker som ikke synes det er greit, så er de greit.
Utaknemlig og gammeldakse. Sterke meninger i pengesangpodcast denne uka. En som skriver, vi dropper gaver til voksne i år. Det er jo bare bytting av penger. Det synes mange. Mange synes at å kunne gi og få gaver er noe veldig, veldig fint. Så ikke tenk at alle mener det samme som deg, men mange mener nok det samme som deg.
Og så er det en som har skrevet at det ikke er noe skam i å spleise på mat, selv om det er familien som spiser sammen. Og en fin måte å gjøre det på, tenker jeg, er jo at noen kan ta med dessert eller noe annet. Hvis noen kan lage medisterkaker, eller hva det skulle være, veggisterkaker, hvis det er veggister rundt julebordet, eller dere vil ha et mer grønnere innslag. At det er en fin måte å gjøre det på.
Som ikke blir sånn vipsing, hvis noen synes det er vanskelig å be om kontanter, på en måte. Hvis du merker at jeg vil ikke stå med denne kostnaden alene, så er det lettere å be om bidrag i form av mat enn penger. Men der er jo også familier forskjellige, og du kjenner dem kanskje godt nok. Men her står det altså, det er ingen skam i å spleise på mat, selv om det er familie.
Skriv ned hvem som skal få gave, planlegg maten hver dag, handeliste og kjøp juleklærne brukt. Der var det mye godt oppsummert i en og sammensetning. Gå flere sammen og kjøp en skikkelig gave, i stedet for mange små gaver som er bare rær. Det har vi tradisjon for i min familie også. Jeg har jo tre brødre, og vi går ofte sammen og spleiser til en foreldre, eller vi går noen sammen og spleiser til hverandre for å gi spesial.
En litt finere gave da. Noe som den personen kanskje har ønsket seg å få mer bruk for enn et duftlys fra hver av oss. Nå er jeg veldig glad i duftlys, så det var et dårlig eksempel. Ta gjerne duftlys fra alle som skal gi meg julegave. Lag alternative gaveordninger som at en kjøper på vegne av alle i familien. Følg med på hva folk ønsker seg gjennom året og skriv det ned.
Det er et veldig bra tips. Man får gjerne litt sånn juleblackout på flere ting, og blant annet det med at du ikke kan komme på en eneste ting som venner eller familie kan ønske seg, men i løpet av året så får de jo sagt mange ting. Å, det hadde vært kjekt å ha en sånn ønskehjemme, og hvor har du kjøpt den? Den var fin. Tipsene kommer i løpet av året, men de husker de gjerne ikke selv heller rett før jul hvis du spør om en ønskeliste.
Men ønskelister er jo et godt tips. Da slipper man å gå på sånn bomkjøp. Og jeg tenker som bærekraftmessig også, at hvis vi kjøper til hverandre ting man trenger, man kanskje ville kjøpt uansett, så slipper man jo da at de må kjøpe det uansett i januar eller desember. Så det er en fin ting å kjøpe noe folk ønsker seg, selv om overraskelsesmomentet kanskje blir litt mindre da.
Juletre i plast holder i mange år. Det stemmer, det har vi. Det kjøpte vi da vi bodde i femte etasje uten heis, og jeg tenkte hvordan skal jeg få et juletre ned herfra igjen? Det er jo en bærekraftsdiskusjon. Hva er mest bærekraftig? Så for meg har jeg allerede det plasttre, så da fortsetter jeg bare med det.
Hvis barnet ditt uansett trenger noe fremover, så pakk det inn til jul. Da har du to fluer i en smekk. Bytte låne kjoler med venner. Bare gi gaver til barna i familien. Jeg har laget meg en konto til julegaver med fast trekk hver måned. Det er fantastisk å heller spare desemberlønna. Så er det en som sier at 99% ønsker å kutte ut julegaver, men ingen tør å ta initiativet. Do it!
En sterk oppfordring der da, til å kutte ut julegaver. Som jeg sa i sted, så tenker jeg at det er litt sent for i år, men ta praten i år for neste år. Man trenger ikke gi noe dyrt for å vise at man setter pris på noe. Og så er det en familie her som har Secret Santa, så vi kjøper bare én gave til hver, og da får vi tid til å kjøpe noe mer gjennomtenkt. Og en annen familie, i stedet for gaver, skal familien leie en hytte på nyåret.
Mange gode tips. Det var mange som kom på nytt for å sende en spesiell takk til Maria, som sendte meg inn 11 tips. Men da jeg kom til dine tips, Maria, så var det mest allerede sagt, eller litt lignende, så du finner ikke dine tips ordet her i podcasten. Men takk for bidraget, og alle dere andre også, at vi lager noe sammen. Det synes jeg er gøy, enn at alle tipsene skal komme fra meg.
den filmen om gaver på YouTube, den lager vi også sammen dere bidro med masse tips til gaver så søk på pengesnakk på YouTube hvis dere vil sjekke de gavetipsene jeg tror vi kommer opp i 40 gavetips der
Også den filmen med tips til ekstra inntektskilder, der var dere også med å bidro med alle disse tipsene. Så begge de og mange andre videoer med pengetips og sparing finner du på YouTube hvis du søker på Pengestak.
Og med det, tenkte jeg skulle si, med det sier jeg god jul, men det er jo enda flere episoder før jul, men jeg kan jo ønske dere god advent og planlegging av en jul som ikke blir for dyr, og som heller ikke bare blir stress.
Ja, velkommen til Lyrecos ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreco har tusenvis av produkter fra kjente, trygge, merkebare. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene på Lyreco.no. Ja, det er alt. Lyreco.