Lyreko
Hallo og velkommen til årets første episode av Trengesnakk podcast. Det er veldig godt å være tilbake med en podcastepisode til deg. Jeg har jo lyst til å gi deg alt du trenger for å lykkes, spesielt med økonomien da. I år gleder jeg meg til å hver uke være her med noen ganger med gjester, noen ganger alene, og gi deg masse inspirasjon, motivasjon, læring om penger. Men akkurat denne episoden ble litt sånn...
Hva skal jeg si til deg? Hva trenger du å høre? Har jeg noe å si til deg nå på starten av året som ikke har blitt sagt før av meg eller andre? Eller hva kan jeg si til deg som gjør at du får en god start på året? Til deg som vil at 2022 skal bli et økonomisk knallbra år. Slutt å kjøpe ting du ikke trenger. Men det ble jo en litt kort episode, men husk det da hvis du synes det blir en litt bablete episode etterhvert.
Du har allerede hørt det viktigste jeg skal si til deg i dag. Slutt å kjøpe ting du ikke trenger. Men ok, det er nytt år, nye muligheter, blanke ark. Og for meg personlig er det så perfekt akkurat nå å tenke fremover. 2021 var økonomisk sett et fantastisk år for meg. Jeg legger link i episodebeskrivelsen til en video på YouTube-kanalen min der jeg
Jeg deler alle tall på inntekt, sparing, investering og forbruk i fjor. Jeg tjente mer enn noen gang, og kunne da også investere mer enn noen gang. Men det var i fjor. Hva med i år? Jeg elsker jo å planlegge, og det er jo godt både økonomisk og generelt. For å legge inn litt reklame...
Ja, om det temaet da. Det kommer fortsatt til å være reklame her på Pengesnakk-podcast. Jeg spurte en del av dere om dere ville ha en reklamefri podcast, og heller ha en abonnementstjeneste. Betale for å høre på podcasten. Og dere er jo pengesnakkere, så ikke flere abonnementer enn nødvendig takk. Alle sånne månedlige utgifter, pluss, pluss, pluss. Dere vet jo hva jeg synes om det.
Og reklamen som ligger på denne podcasten er jo mest av alt bra greier som jeg vil anbefale dere. Så sånn er det. Men det jeg skulle si nå, pengesnakk året rundt 2022, min egen Alma Nack, hvor jeg planlegger å...
eller ikke styre, men får oversikt over to-do-listene mine, tingene jeg skal gjøre, avtaler jeg har. Det kan jo også bli din almanak. Jeg har laget flere tusen eksemplarer av den. Fortsatt noen igjen, og jeg skal signere de. Hvis du vil ha en av dem, så er det link i episodebeskrivelsen og i Facebook-gruppa vår nå, på Pengesnakkerne. I den boka, den er jo laget for å holde deg litt i hånda gjennom året.
hjelpe deg til å nå økonomiske mål, samtidig som du da får oversikt over andre ting i livet ditt. Veldig fornøyd med den i år. Så kjøp den du mens du nå kan, og den skal jo. Målet mitt er jo at du skal spare inn prisen den koster mange ganger hvis du bruker sparetipsene som står der, gjør de små oppgavene jeg har gitt deg, følger med på sparingen din, blir motivert, får noen nye tips. Ja, sjekk den ut.
En ting vi også kan snakke om i dag er forresten selge hundre.
Skjema for Selle 100 er også i anmannakken. Jeg har jo noen ganger tenkt at nå er vi vel lei av den challengeen, men jeg er kjempegira nå fordi i romhjula så klarte jeg den challengeen selv for første gang. Og så ser jeg mange nå som bruker hashtaggen Selle 100 på Instagram, både fordi dere oppsummerer fjoråret, hva dere solgte, og at mange har den som årets mål i 2022.
Det er så gøy å se. Jeg elsker den utfordringen og hva den gjør for dere. Hvis du er helt ny lytter eller ikke vet hva det er, så er Selle 100 en utfordring jeg har til deg, som er så lærerik, innbringende. Det handler rett og slett om å selge ting hjemmefra som du ikke trenger lenger. Alt mulig. Ting du kanskje har kjøpt en gang, som du ikke liker lenger eller bruker lenger, men som er litt for fint å kaste.
men som du kanskje heller ikke får så mye for å selge. Så det er jo en av grunnene til at challengeen går på å selge 100 ting. Fordi selv om det er små salg, små ting, ting som ikke koster så mye eller du ikke får så mye for, så blir det penger av det. Når jeg snakker om å selge 100 ting, så er det mange som tenker at jeg har ikke 100 ting jeg skal selge. Og det er jo fordi de tenker kanskje, eller har solgt på Finn før, kanskje en sofa eller en kommode. Og sånne store ting, det har du jo ikke 100 av.
Så det er små ting, stort sett, som vi snakker om her. Etter at jeg solgte kameraet mitt i fjor, så har jeg fortsatt hatt den kamera-baggen, som jeg jo ikke trenger i det hele tatt, ikke når jeg ikke har et kamera i den. Så den la jeg ut på Finn for 100 kroner. Det kom en fyr og hentet den, og det gjør meg så glad. Ikke bare fordi jeg tjente 100 kroner på den, vi kommer tilbake til den inntjeningsdelen, men
Tanken på at han slapp å kjøpe en nyprodusert, den var jo helt fin. Han har vært med meg på Interrail for ti år siden, og den har ligget i ro siden det. Men ja, han her fikk jo bruk for den. Fikk den billig. Og jeg slapp å kaste noe som er helt brukbart. Jeg synes det er vanskelig å kaste brukbare ting. Men som sagt, uten kamera så trenger jeg den jo ikke i det hele tatt. Så det er veldig fint å få gi den videre til noen som trenger den.
Selle 100 utfordringer startet jo for meg og mannen min bare, som et personlig prosjekt i 2019. Med den følelsen at vi har ting som andre kan få bruk for, litt for fint å kaste, men som ikke har noe høy verdi. Er det verdt å ta den jobben med å lage så mange annonser? Og jeg synes faktisk det. Og på flere måter enn jeg først hadde tenkt. Økonomisk sett, hvis det blir 100 salg, er det 100 hundrelapper, er det 10 000 kroner. Og så får du et litt rydderig hjem med på kjøpet.
Faktisk kan mange av oss selge 100 ting uten at man ser det i det hele tatt i hjemmet, men allikevel deilig å kvitte seg med noen ting vi ikke trenger. Utfordringen motiverer deg til å lage annonser for å få neste kryss. Vi krysser av underveis når vi selger. Jeg har et eget skjema som du finner link til i episodebeskrivelsen, så kan du printe ut og bli med du også. Hvis du er en av de som tenker «Jeg har ikke noe å selge»,
Så bare start et sted, og så skrur du på mindsetet om hva kan jeg selge her. Start på kjøkkenet. Jeg solgte nå forrige uke eggkokeren min, fordi jeg har kjele som jeg kan koke egg i. La også ut den juspressa min, den er så irriterende stor i skapet, så selv om den er flink til å lage jus, den har så mange deler. Har du noe sånt som du ikke bruker, men som noen andre kan få glede av?
Da får du øvd deg litt på måten vi ser på tingene våre også. For eksempel den følelsen av at jeg kan jo ikke selge sølvtøyet mitt. Du er ikke en dårlig menneske om du selger sølvtøyet ditt. Hvis du ikke liker det, ikke bruker det, du skylder ingen ting å ta vare på dem. Det er fint hvis du tar vare på mennesker, men ting? Bøker kan du selge. 18 av mine 100 salg i fjor var bøker.
Tidssalg var klær. Jeg solgte seks ting fra kjøkkenet. Solgte en del babyting. Nå som vi ikke planlegger flere barn, så selger vi unna og gi bort etter hvert som man vokser. Vi selger møbler vi ikke trenger lenger. Nå som vi har fått ordentlig skap på soverommet og i gangen, så har vi solgt noen IKEA-kommoder som vi har hatt i årvis. Nattbord. Det dyreste vi solgte i fjor var 4000 kroner for Toms sitt gamle golfset.
Som jo ikke egentlig var økonomisk, fordi han kjøpte seg et nytt som var enda dyrere, men fint å selge det gamle videre når det ble sånn. Vi har solgt masse, masse småting. Så uansett om du tenker at 100 salg skal være ditt mål, eller om du har vært med før. Jeg har vært med to ganger før, og jeg gjør det nå igjen for tredje gang i år.
Jeg hadde ikke tenkt det, men fordi jeg lagde veldig mange annonser i november og desember, så begynte jeg nå veldig bra med flere salg allerede første uke. Og jeg har ting som jeg og Tom har sagt, den kan vi legge ut, den kan vi legge ut, som jeg fortsatt ikke har fått laget annonser. Og for oss er det så motiverende med det her antallet og se hvor mange salg det blir. Så da kjører vi på med en ny runde.
Jeg synes jo det er helt utrolig at jeg fortsatt har noe å selge. Jeg er jo en person som sjelden kjøper meg nye ting, men som sagt, når jeg skruer på den modusen, for det første, vi pusser opp et gammelt hus, og plutselig skruer vi ned en lampe, ut på Finn med den, tar og bytter rundt en dør, ut på Finn. Trådkurver i et skap vi ikke skal ha, legger det ut. Jeg ser gjennom garderoben for neste sesong, da finner jeg kanskje noe som kan legges ut.
Har lest ut boka mi, da legges den ut for salg. Barna mine vokser, som jeg sa, og det minste barn vokser fra av utstyr som babyting da. Ut på nett med en gang. Så skal vi ha to kaffeserviser, når vi er bare en som drikker kaffe her, og veldig sjelden har kaffeselskap. Sofaen på kontoret, en sofa som vi brukte mye et sted vi bodde før, men som nå bare tar opp plass. Altså det er så mye som kan selges, så jeg vil utfordre deg til å lage noen annonser i dag.
Det er en bra start på det økonomiske året å få noen penger inn, og en bra start på året å få rydda opp litt her og der. Altså skal du aldri gå på skjøyter igjen, selg skjøytene dine da. Fikk du en julegave du ikke trenger, men som du heller ikke får byttet, eller har noen å gi videre til, selg dem.
Det er mange som spør meg om det med å gi bort og å selge. Og grunnen til at jeg heller selger ting for 50 kroner enn å gi bort, er rett og slett at jeg har hatt litt dårlig erfaring med gi bort-annonser. Altså ikke for å dra alle under en kam, eller det er vel egentlig det jeg gjør da. Gi bort-annonser, de gir meg så mange meldinger, og så må jeg bestemme hvem som skal ha saken, og så kommer de ikke til avtalt tid på samme måte som...
Erfaringen min er med de som faktisk betaler 40, 60 eller 100 kroner for en ting. Så derfor. I fjor solgte jeg akkurat 100 ting. Så himla deilig når de to siste salgene kom inn i romhjula. For forrige gang jeg prøvde meg på å selge 100, så endte jeg på 97 ting. Så det var jo bra nok til å få mange av de gode effektene den challengeen gir.
Men ikke helt tilfredsstillende å se på Instagram hvor mange som bare kjører på og får 100 salg, og så hadde jeg ikke klart det selv. Så hva gjorde jeg annerledes denne gangen for å få det til? For å være helt ærlig, så ble det skippertak. Når jeg ser utover året når jeg solgte ting, så startet jeg året i januar i fjor med 13 salg. Så la oss huske da, 100 salg er jo omtrent to i uka, så 89 i måneden. Så januar var bra, og så har jeg sånn seks salg cirka hver måned,
Men etter 10. november, for når vi kom til starten av november, så hadde vi solgt 55 ting. Og da var jeg sånn, åh, skal vi gi opp? For jeg hadde helt glemt ut at, altså, året går jo plutselig fort. Under to måneder igjen av året, vi bestemmer oss for, ja, vi lager masse annonser her, og klarer å selge 45 ting etter 10. november.
Så skikkelig skippertak, og for å forlate selve 100 og gå mer over i tips til hvordan du setter deg mål for 2022, som jeg egentlig hadde tenkt å snakke om da. Jeg har jo laget meg fem regler, eller punkter du velger selv om du vil følge dem eller ikke. Men først, hvorfor i all verden skal vi ha et mål? Litt sånn som det er en selve 100, det målet om 100, altså tallet 100 betyr jo egentlig ingenting, og det er ikke noe grunn til at det skal være akkurat 100 ting, men det målet har jo gjort...
at vi har solgt, ja ikke sant, forrige gang 97, nå akkurat 100. Hva hvis jeg ikke hadde hatt et mål for å selge ting unna, da hadde jeg jo på ingen måte solgt så mange ting. Så grunnen til å ha et mål, det er jo for å oppnå noe, eller for å oppleve noe. For å gjøre en forskjell, eller å føle en eller annen forskjell,
Albert Einstein sa, dette er en bra start på året, at jeg siterer Einstein i podcasten, men han sa, Så gjør heller noe nytt, noe annet, hvis du har et resultat du vil oppnå, om det er god økonomi, bedre helse, endelig få pusset opp i kjelleren. Det er ikke alltid kjempe store ting som skal til.
Selv store prosjekter. Kanskje holder det å bytte ut en TV-kveld i uka med trening, rydding, vasking, et jobbprosjekt du har. Hvis du skal skrive en bok, så får du gjort det i løpet av november og desember, men du må ikke skrive så mye hver uke for å la det over et helt år bli en bok.
Så hvis du er litt giret nå på starten av året, så ta og utnytte det. Vær inne i nettbanken din. Sjekk, har jeg penger på riktig kontor til der ting blir trekket fra? Skal jeg se hva jeg skal tjene i år?
Er alle regningene på autoshiro og e-faktura på riktig sted? Har jeg noen å diskutere økonomien med? Skal vi ha en felles konto? Hvordan var det med den pensjonsordningen? Forsikringer? Er dette tiden for å ta en runde med mobilabonnement? Se hvilke TV-kanaler du trenger? Begynn bare et eller annet sted. Gjør de tingene der når du er litt gira på endring, for da er det mye enklere å ta tak i det. Og veldig mange sånne ting er...
Virker som litt sånn skumle store oppgaver, også når man først har tatt en runde, så er det enklere enn man tror. Men så klart er det jo enda enklere å la være. Ikke ta tak i noe. Finne noen unnskyldninger. Det føles mest behagelig der og da, men er det det du egentlig vil? Så derfor, sett deg et mål og kom i gang med et eller annet. Og når vi kommer til selve hvordan vi skal sette et mål eller formulere det, så er mitt første tips, og kanskje viktigste da, å
Ha et mål som du har skikkelig lyst til å nå. Målet bør få deg til å smile. Jeg har hørt noen sier at et mål må få deg til å bli litt redd. Det skal være litt stort, men det må også være noe du har lyst til. Så sett deg inn i å prøve å tenke på hvordan er det når jeg har nådd det målet. Hvis det da er bare sånn, ja greit, hva er neste mål? Er det riktig mål for deg?
Hvis det er at du tenker at hvis jeg greier det, da skal jeg hoppe av glede, sprette champagne, da er vi mer inne på det som er riktig å ha som mål. Ikke ha et mål som skjer av seg selv, men noe du har lyst til å nå og som vil få deg til å gjøre en ekstra innsats. Punkt nummer to er å ikke sette deg mål som du ikke kan holde, eller som du blir veldig vanskelig å holde, eller som nesten er lagt opp til at du ikke skal klare det.
For eksempel, jeg skal trene fem ganger i uka. Og så vet jo de fleste som hører på her at jeg pleier ikke å trene. Så å plutselig begynne å trene fem ganger i uka, det er jo litt ekstremt. Og hva skjer hvis jeg en uke er forsørda? Da er jo hele målet gått i vasken. Så mer realistisk for meg var at jeg tenkte at jeg trenger en gang i uka. Kan jeg finne et eller annet jeg liker å gjøre som klarer å gjøre trening til en rutine for meg?
Så da er førsteåret nå med én gang i uka. Men da vil jeg heller sette opp målet som å trene 50 ganger. Fordi da har jeg muligheten til å ta en eller to uker hvor det ikke blir trening, men også muligheten til å
Ja, kanskje det blir to ganger i uka en periode. Også ikke at jeg da skal ta meg noe hviling senere, men da er det mer motiverende fordi du har sjansen til å ta igjen etterpå og få det til, selv om du har en dårlig uke, en dårlig dag eller en dårlig måned. Hvorfor skal vi være så strenge mot oss selv? Du vet jo selv hva slags type du er. Kanskje du trenger å sette litt høyere krav til deg selv? Eller trenger du å være litt snillere mot deg selv i år?
Så det med å feile tenker jeg på, altså å gå for hardt ut, eller formulere målet på en måte som gjør at det er deg mot målet, ikke deg på en reise mot målet, hvis du skjønner hva jeg mener. Tredje punkt fra meg er å ikke sette for mange mål. Snakker jo av erfaring, det året jeg satt meg 17 mål, så jeg vet ikke engang om jeg nådde noen av dem, fordi det var for mange til å fokusere.
noe du skal holde fokus på en stund etter det er. Så det kan godt være noe overordnet, og så har du masse små delmål, eller du har månedlige mål som alle er med og bygger opp mot det store målet ditt. Men du kan ikke ha mål å bli best i alt samme året. Eller det blir vanskelig da, å vite hva du skal fokusere på til enhver tid.
Hvertfall hvis det er ting som ikke henger sammen i det hele tatt, og tar mye tid. Hvis du for eksempel skal bli god til å sy klær, og du skal løpe ultramaraton. To tidkrevende ting som ikke henger sammen, og som får ikke noe effekt av det ene på det andre, og kanskje du skal ta en ting først, og så en annen ting.
Og selv om jeg sier at sette opp få mål, helst bare ett, så begynner jo jeg min prosess med å skrive opp masse ting som jeg har lyst til å gjøre i år. Altså før jeg finner ut hva som skal være 22 målet mitt.
Alt fra jeg vil ha en lang sommerferie med guttene mine på hytta, jeg vil lære sønnen min å svømme, jeg vil lage en ny almanak til dere, jeg vil begynne å trene, som jeg sa. Masse greier, jeg bare skriver opp ting uten å være kritisk først, og så samler jeg tingene kanskje i kategorier, jobb, familie, helse, eller andre kategorier, hvis jeg ser hva som dukker opp.
Så jeg har ikke helt landet dette målgreiene for meg selv for året, men det som stikker seg ut og som jeg tenker på, er det store byggeprosjektet vi har i huset. Jeg har ikke lyst til å ta av lån for å finansiere det.
Så det er en ting at jeg enten må tjene veldig mye, eller bremse litt utviklingen, eller finne måter å gjøre ting rimeligere på. Jeg vil ha en lang sommerferie på hytta, trene 50 ganger, hjelpe folk med økonomien, men jeg vet ikke helt hvordan jeg skal gjøre de tingene og hva som er riktig som mål. Så jeg fortsetter litt med det, men en ting jeg er nøye på, som er punkt fire her, er å formulere målene positivt.
Tenk på for eksempel om du har mål som er spare 10 000 kroner til noe jeg elsker. Det er positivt formulert i motsetning til kjøppe stopp, ikke ta taxi, ikke spise godteri. For det kan faktisk føre til når man tenker så mye jeg skal ikke ta taxi, at du faktisk tar taxi og føler deg veldig misslykka.
Hvis du har mål som, altså hvorfor skal du egentlig ikke ta taxi? Hvis det er for å spare penger, kanskje hvis du tar taxi en gang og finner noe annet å spare inn på, så er jo ikke det verdens undergang. Så litt tilbake til det, ikke legge opp mål som gjør det lett å feile, men også den der formuleringen at det er noe negativt, det er ting du skal greie å holde deg unna, prøv å heller formulere det positivt. Og så er det en stor fordel at målet ditt er så konkret som mulig.
Jeg spurte dere om mål før jul, og så mange sier at dere vil spare mer. Kanskje naturlig når jeg spør, hvis noen trening- eller helseprofil spør, så er det «jeg vil bli sunnere». Og det er ikke et bra mål. Altså jo, det er et bra mål, men «jeg vil bli sunnere». Sunnere enn hva?
spare mer, mer enn hva? Hva er mye for deg? Mer enn i fjor? Mer enn søstre av deg? Mer enn nei? Altså, hva er mer? Prøv å gjøre målet konkret.
La det gjerne inneholde tall, eller følg disse prinsippene i smart målsetning. Det har du kanskje vært borte i de fem bokstavene som står for, ja, S-en i smart står for spesifikt, og det vil jo si at målet skal si noe eksakt om hva det er du ønsker å oppnå. M-en står for målbart. Det må være sånn at du kan si, har jeg klart målet, eller har jeg ikke klart målet? Og hvis målet ditt er å spare mer, bli flinkere med penger,
Det er ikke målbart. Du kan ikke si at jeg har nådd det målet halvveis eller 80%. Så det må ikke inneholde tall, men målbare ting blir jo enklere når det inneholder noen tall.
Så kommer oppnåelig, som har litt forskjellige overskjedelser. A-en kommer fra attainable eller achievable. Det må være et mål som er mulig å nå med de ressursene du har tilgjengelig. Det kan godt være et vilt og stort mål, et håretemål, som du ikke tror kanskje at du skal greie å nå, men det må i hvert fall være mulig. Ellers er det jo ikke noe vits å ha det som et mål, da er det å snakke igjennom og legge opp til skuffelse. Så kommer relevant mål.
Er dette målet relevant i forhold til hva som er ditt store mål, ditt viktigste mål, grunnen til at du er her på jorda, eller enten for noen andre eller for deg selv? Passer det med deg? For jeg blir jo lett sånn når jeg ser på videoer om målsetning, eller leser hva andre har som mål, at jeg synes ting høres kult ut,
Men det er jo for en annen person. Det er jo ikke for meg. Og når vi kommer til mål for året, så er det jo mye jobb som skal legges ned. Og da er det jo viktig at, siden det er du som skal gjøre jobben, og det er du som skal være fornøyd når dette målet er oppnådd, så er det veldig viktig at du er interessert i å nå ditt mål. Tidsbestemt. T-en i smart står for tidsbestemt. Når er det du skal ha nådd dette målet ditt? Nå snakker vi litt om årlige mål, men det kan jo være...
innen to måneder, innen neste sommer. Det må være en eller annen deadline på målet, for det er jo litt sånn at med mange ting, så vi fyller tiden vi har. Skal du ha hjemmeeksamen, så bruker du hele tiden uansett om du har to måneder eller to timer på den. Så med penger så blir det jo litt annerledes, fordi mange av oss har jo en lønn som utbetales hver måned, og da trenger vi jo mer tid, eller vi trenger...
Hvis vi har kortere tid, så klarer vi ikke å spare de store beløpene vi klarer over lengre tid. Jeg var litt inne på det. Jeg strev litt med å sette meg mål for i år. Det var mye enklere da jeg hadde en fast månedlig inntekt, hvor det var samme sum. Det jeg jobbet ekstra, det var enklere å vite om. Hvis jeg legger inn de timene, så tjener jeg så mye ved siden av månslønna. Så kunne jeg regne meg frem til økonomiske mål.
Ikke at jeg klager, for jeg tjente jo dobbelt så mye i fjor som i fast jobb, men det er så uforutsigbart at det er umulig å vite. Jeg kan ikke si at hvis jeg legger inn tre timers kveldsjobb på torsdag, så har jeg tjent 500 kroner ekstra. For jeg driver jo med forskjellige ting, og mye av det er ikke sånn at jeg direkte tjener penger på det. Nå har allerede to foredrag blitt koronavlyst denne måneden. Det er tredje året vi driver med foredrag.
Å avlyse foredrag og jobber, det er frustrerende. For jeg vil ikke bare basere meg på annonsører og samarbeid. Boksalg blir man ikke rik av. Men jeg har startet jobbingen med en ny bok til deg, og jeg vil også lage pengesnakk året rundt for 2023. Det er jo ting som du kan lære av, som jeg helst vil tjene penger på.
Men heldigvis har jeg samarbeidspartnere, annonsører som gjør det mulig for meg å lage podcast og alt det andre gratis innholdet til dere. Hva var poenget mitt? Jo, målet mitt økonomisk på sikt over lang tid, og det har vært lenge, å bli fullstendig økonomisk fri når jeg fyller 40. Og for å nå det målet må jeg spare mye. Og det gjør at jeg har lyst til å sette mål som «tjene mer enn i fjor».
Men når jeg ser realistisk sett på hva planene mine er fra i år, og hva slags ting jeg hadde utbetalt i fjor, så bør jeg være fornøyd hvis jeg lander på en tredjedel av det. Planen min for businessen min er å fortsette å snakke med deg om penger i alle kanaler.
Ja, nok om meg og mitt mål og businessen. Men når du setter opp mål for året, så kan du også tenke på om det er riktig for deg å sette opp et sånt resultatmål. Altså resultatet vi skal oppnå er målet. Gå ned 10 kilo, kjøpe egen bolig, eller som jeg hadde i fjor høst, få 50 000 følgere på Instagram. Det er jo ting som ikke er 100% i vår makt.
Så da kan jo noen ganger prosessmål være smartere enn sånne resultatmål. At du skal trene fem ganger i uka, spise fem om dagen, det kan du kontrollere det. Spare 30% av lønna, og i mitt tilfelle kanskje poste noe på Instagram som gir verdi til de som følger meg fem ganger i uka. Som er ting jeg kan kontrollere, og du kan kontrollere. Jeg tenkte jo at antall følgere var et bra mål, fordi det er tall, det er målbart.
Men fem poster i uka er også målbart. Og det er jo i motsetning til hvor mange som leser eller ser postene, totalt i min kontroll. Og så er det ikke så følelsesmessig utsatt før slipper å bli hengt opp i antall følgere.
Så det jeg gjør i år businessmessig er kanskje ikke mål sånn sett, men mer en plan for hvordan jeg på best mulig måte kan hjelpe deg til en bedre økonomi. For en av de fire tingene jeg har tenkt på som mål, jeg vil egentlig ikke at det skal være fire, men å hjelpe deg med økonomien, kanskje ikke det trenger å være et mål i det hele tatt, fordi det er jo det jeg brenner for å gjøre uansett. Det skal mye til for at jeg ikke skal jobbe med å hjelpe folk
folk til å ta tak i ulike deler av økonomien sin. Selv får jeg vel ta tak i det med inntekten, hvis det ikke går an å holde foredrag i år heller. Det høres kanskje slappt ut, det med å ikke ha inntektsfokus i businessen. Kanskje det mest ambisjøse målet jeg har i år, er å få tatt en ordentlig lang sommerferie på hytta med de tre guttene jeg bor med.
Vi er jo ulike, og vi har ulike faser og ulike ting vi trenger ulike år. Alt jeg vet, har man et mål, så skjer det ting som ikke ville skjedd hvis du ikke hadde hatt det som et mål. Så med det, så ønsker jeg deg lykke til med å finne mål og mening, kanskje en retning for 2022 eller enda større.
Kan jo være at du tenker for første gang på en ganske stor drøm om å dele det først inn i år, og så dele det inn i hva du skal gjøre i de ulike årene. Bestemmer du deg for å bli med på selger 100 i år, så har du allerede en oppgave klar som du kan begynne med i dag. Link til skjemaet ligger i episodebeskrivelsen. Der ligger også link til bestilling av pengesverk Almanac, som hjelper deg å holde fokus på en sunn og god økonomi hele året.
De skal signeres med seg. Jeg er tilbake neste mandag med årets andre episode av Tengesnakk podcast. Vi høres da.
Ja, velkommen til Lyreko's ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge merkevarer. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene for Lyreko Nå. Ja, det er alt, sier den. Lyreko.