Lyreko
Velkommen til Pengesnag podcast. Jeg heter Lise, og i dag skal vi snakke om litt forskjellige ting. Nå har det vært flere episoder på rad med gjest, så det er lenge siden jeg har hatt deg for meg selv.
Når det er sagt så setter jeg veldig stor pris på gjestene vi har her i podcasten, og innsikten det gir oss. Men i dag er det bare oss, og som sagt litt forskjellige temaer. Vi kan starte med det vanskeligste først. Det er krig i Europa, og det er helt forferdelig å følge med sånn i samtid, som vi jo gjør nå da, gjennom sosiale medier og nyheter døgnet rundt. I samtid se hvordan en...
Krig utspiller seg, tenk på uskyldige offre, det er jo bare å be om at det skal ta slutt. Vise sin støtte til ukrainerne på de måtene man kan, faktisk støtte gjennom å sende penger til organisasjoner som Flyktningehjelpen, Røde Kors, UNICEF og andre. Jeg får masse spørsmål om hvordan krigen påvirker sparepengene våre, eller økonomien vår generelt.
Da må jeg bare be deg huske på at jeg ikke er en økonom, så det er andre som kan svare mye bedre på det. Men jeg må jo si at jeg får litt vondt i magen når dere spør om dette er en bra investeringsmulighet. Å klare å profitere på en katastrofe er sikkert en egenskap, men jeg klarer ikke nå å tenke profitt og lete etter investeringsmuligheter.
Jeg er derfor veldig glad for at jeg har en investeringsstrategi hvor jeg ikke trenger å tenke på yttre faktorer og finne ut hvordan jeg skal håndtere.
Generelt på børsen er det nok lurt å følge Warren Buffett, kanskje verdens mest vellykkede aksjeplukker, sitt råd. Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful. Altså, vær redd eller forsiktig når andre er grådige, og heller grådig når andre er redde og forsiktig. Som jo vil si...
Du vet når børsene har gått oppover i ti år, og alle snakker om sin fantastiske avkastning og vil kjøpe mer. Og du vil jo ikke gå glipp av det du vet det. Så kjøper du kanskje på topp. Aksjemarkedet er jo syklisk, det går i bølger, og du vil snu igjen. Det har du i alle fall alltid gjort. Hver nedtur har vært etterfullt av opptur. Men når mange nok er pessimistiske og redde og selger seg ut,
Da er verdien lavere, og det kan være en bedre kjøpsmulighet. Altså heller være grådig når andre er redde. Men som sagt, jeg er glad for at jeg har en investeringsstrategi som går inn ut på å
Sette inn samme beløp hver måned uten masse tenking og vurdering og muligheten for å vurdere feil. Altså for meg som ikke er noe ekspert, men også kanskje for de som er ekspert. For dette var jo tema i episode 116. Så hvis du ikke har hørt den med finansprofessor Espen Henriksen som gjest, vi snakker om langsiktig investering i globale indexfond og fordeler med den strategien.
Så får jeg overvondt av dere som må gå ut av investeringene deres nå, som de har tapt seg mye i verdi. Det er et par regler jeg har, som er generelle anbefalinger du kommer til å høre de aller fleste snakke om når det handler om investering i aksjemarkedet. Du må vite at det kommer til å svinge.
Ja, det har alltid svingt oppover, det kan man jo se når man zoomer ut, fordi innenfor kortere tidsrammer så virker det jo litt sånn. Markedet går opp og ned, og man skal ha veldig flaks for å treffe. Men det er jo derfor man sier, ha en tidshorisont på fem pluss år. Så det eksempelet jeg alltid bruker, skal du pusse opp kjøkkenet ditt om et år eller to, så ikke invester de pengene.
Ja, kanskje sitter du igjen med mer, men sannsynligheten for at du sitter igjen med mindre, den er jo også til stede. Men jo lengre tidsperspektivet ditt er, jo større er sannsynligheten for at du sitter igjen med mer, som jo er hovedgrunnen til at vi investerer. Og så skal du ha en bufferkonto utenfor.
Sånn at det ikke blir sånn at du må ta ut av investeringene dine om det skulle skje et eller annet som gjør at du har behov for penger her og nå. For du vil jo heller ta ut av investeringene dine når de har vokst, når de har vært mye, ikke når de nettopp har falt og har vært lite.
Og så skal du ha betalt ned dyre lån først. Hvis du har et kreditkort som du har masse saldo på, som koster deg 20 eller 30 prosent rente, det fondet ditt, eller de aksjeinvesteringene dine, de må jo gå innmari bra da, for at det skal lønne seg.
Og de kan jo også gå i minus, så absolutt betal ned dyrere lån først. Det er faktisk en bedre investeringsstrategi enn å investere på børsen samtidig som du har det. Ok, nok aksjefondsprat. Det er jo mars som betyr at frostenfebruar er over. Hvordan gikk det? Hva har vi lært?
Frostenfebruar er jo vår ekstrem sparemånte. Shoppestopp, spise seg ut av fryseren og se hvor lite man kan leve på. Og det har vært både gøy og kjedelig. Mitt liv, pengemessig, det er jo kanskje litt som en evig shoppestopp. Med noen unntak, eller man har jo alltid unntak i en shoppestopp også. Shopping er jo ikke noe jeg driver med for moroskyld.
Vi kjøper det vi trenger, og av og til noe som vi bare har veldig lyst på. Dette er jo andre året jeg kjører Frostenfebruar, og i fjor var jeg ikke helt fornøyd med hvordan det endte med maten. Så det var liksom mitt hovedprosjekt denne gangen. Vi satt oss et matbudsjett, eller en grense vi ikke skulle overskride, 1500 kroner hver, altså 3000 for familien vår. Som da er Tom og jeg, voksne, en femåring og en ettåring.
Som noen av dere vet så har vi hatt matkasse i høst og vinter. Den ble avbestilt, og så skrev vi opp alt vi hadde hjemme av mat, og laget en meny for måneden. Handletur ble det allerede 4. februar. En storhandel rett etter at mange priser var satt opp i butikken. Så det var jo nok ikke den lureste uka å gjøre storhandel på.
Jeg ser allerede nå varer som er satt ned igjen i pris. For dette endte på 1456 kroner. Altså halve månedets budsjett allerede 4. februar. Men jeg tenkte at det kan fortsatt gå av dette. Dette er jo veldig mange middager, og vi har mat hjemme som dette skal holde for lenge. Og det gikk bra. Det føltes veldig bra også. Spise opp poser og bokser med litt rare ting vi har hatt stående uten å ha noe formål med.
Men så har vi jo barn, og vi voksne også har lyst til å spise sunne saker, så det måtte jo handes inn litt mer. Og så er det matpakker som skal smøres, og vi vil ha frukt. Men etter den siste handeturen, 24. februar, så landet vi på 2971 kroner. Så det var jo helt fantastisk, i sånn cirka fem minutter, og prosjektet sprekker helt ut.
Vi hadde lagt opp til et sånt perfekt på vei til hytta løp, med lading av bil og handling av maten vi trengte samtidig. Og handling av mat gikk jo perfekt, men laderen funket ikke. Men jeg vet jo om en lader til på vei til hytta, på McDonalds. Så hvis du så meg kose meg med is og pommes frites og hele pakka i frostenfebruar, så så du ikke syner, det var sånn det ble.
Og det blir enda verre neste dag når jeg finner ut at jeg har ikke den medisinen jeg trenger med meg. Og det nærmeste apoteket har det heller ikke inne, så vi må kjøre i sånn 40 minutter for å få tak i det. Og Tom bestemmer at hvis vi skal kjøre tur retur så langt og med barna, så skal vi gjøre det fra et kjedelig æren til...
En drømmedag. Og da snakker vi ikke om min type drømmedag, som vi har gjort de helgene før, å enten dra på biblioteket, ta med oss matpakke i skogen, kjøpe en pose med overskuddsmat fra et bakeri og spise på en lekeplass. Det var jo kjempefint vær den dagen her også. Men nei da, vi dro på et lekeland med dinosaur-temaer.
Guttene løp uten stopp i noen fire timer, tror jeg. Jeg fikk fiksa medisin, jeg fikk jobbe litt mens jeg ladet bilen igjen. Jeg fikk prøvd å handle på Holdbart, som er en butikk flere av dere har tipset meg om, hvor man kjøper mat som nærmer seg utløpsdato, eller av andre grunner kunne endt opp som søppel. Det var i tillegg ekstra dyre inngangsbilletter på det lekelandet, fordi det var nettopp vinterferie.
Og den handelturen på Holdbart fikk jo kjøpt en del ting som jeg tenker var kup, men matbudsjettet var jo allerede brukt opp dagen før, på grunn av McDonalds. Her ble det da 409 kroner på toppen av det. Og så hadde vi jo ikke planlagt en heldags utflukt, så i tillegg så ble det å spise ute
Altså, snakk om supersmell, eventuelt drømmedag for noen. Men sånn endte altså den ekstrem sparemånden. Og den innsikten jeg gjorde allerede første dag, viste seg å være det jeg sitter igjen med. Altså, det som skjedde første dag i utfordringen er at jeg skal til undersøkelse på sykehuset og parkere der.
Det koster 24 kroner. Bare 24 kroner, så det er ikke summen jeg synes var så dum. Men det faktumet om å bruke penger. Starte en forbruksfri mål med å bruke penger. For jeg kunne jo ha parkert litt lengre unna og gått. Sikkert, jeg er jo ikke så godt kjent, men da tenkte jeg at det er
Å ha en ekstrem sparemåte, shoppe stopp, ikke bruke penger. Det handler ikke bare om å ikke logge seg inn og shoppe noe på nettet, eller å klare å unngå å kjøpe masse greier. Det handler om å være litt kreativ, og å være flink til å planlegge. Det er det som kan «make or break» for oss i februar.
Og det var jo akkurat det de gjorde, ikke sant? Ladetrøbbel kunne vi jo ikke vite akkurat. Og vi kunne jo ikke vente i bilen, hele familien, mens vi lade heller utenfor McDonalds. Tom hadde også et Skype-møte som han måtte ha den timen. Ja, en ting da. Vi skal over i kreative sparetips i episoden i dag, men her kommer noe jeg fant ut om McDonalds.
På en vanlig restaurant så får man jo en sånn oversikt over alle priser når man velger hva man skal spise. Det kan hende man kan finne det på McDonalds et sted, men sånn som det ser ut over kassa, så er det jo mer noen utvalgte ting som de reklamerer for.
Og på nettsiden fant jeg heller ikke priserne, jeg skulle gå inn og se på det nå, men på den skjermen der du bestiller, eller i appen, der ser du jo prisene når du skal velge hva du skal bestille. Så dette tipset er veldig McDonalds-spesifikt, men noe å tenke igjennom kanskje på andre steder også. Det er jo gjerne også litt hektisk når man skal bestille for hele familien, så tipset er...
Sjekk prisene først, og så finne ut, ikke egentlig hva man skal bestille, men hvordan man bør legge det opp. For eksempel, hvis du skal ha en liten meny med en fiskeburger, pommes frites og cola, så koster det en sånn 73 kroner eller noe annet. Men hvis du skal ha en barnemeny med fiskeburger, pommes frites og cola, pluss en liten leke, så koster det bare 50 kroner.
Hvis du skal ha en liten burger og legge til en pommes frites, så koster pommes frites mer enn hvis du har en større meny og skal legge til en pommes frites. Så da vet jeg ikke om du pleier å gå på Mac-en eller hvordan hvis du er en familie. Disse forskjellene utgjør litt, altså bare hvordan man legger de forskjellige tingene man skal bestille. Så legge ting til riktig meny. Så gjør litt research. Hvis du skal spise sånn mat i marsj,
Og det er jo litt sånn, hva skjer etter en shoppesopp? Kan det hende man har et så undertrykt kjøpsbehov at man kjøper for alt man har spart måneden før? Altså poenget med frostenfebruar er jo å bli mer bevisst. Ja, spare penger der og da, men også se hvilke vaner man vil ha med seg videre. Hvilke ting man savnet i løpet av måneden, og så fortsette med det. Men det kan jo slå feil.
Og derfor vil jeg ikke anbefale en shoppestopp til alle, faktisk. I hvert fall ikke hvis det er sånn, du har aldri hatt noe særlig oversikt eller kontroll på pengene, og nå vil du gjøre det, og starter med en shoppestopp. Og grunnen til at jeg ikke vil anbefale det, er at du lager så mange sjanser til å føle deg mislykka. Det kan jo være ting som dukker opp som,
Ikke er valgfri. Vi var for eksempel på legevakta i løpet av februar. Det kunne vi valgt det, men vi burde i hvert fall ikke ha brukt penger på det. Og så kan det jo være at fire uker er jo lenge hvis du har mange kjøpsvaner som er vanskelig for deg å gi opp og som du egentlig ikke vil gi opp.
Så hvis du er helt ny på kontroll på økonomien, så vil jeg heller bare skrevet opp alt du bruker penger på i løpet av en måned, ikke nødvendigvis hatt kjøppestopp. Fordi det er så kjedelig å føle at dette greier jeg ikke.
og gå gjennom en hel måned og føle at det var lett, jeg greide alt, det var ikke det eneste blemme, dette gikk helt perfekt. Det tror jeg nesten ikke det er noen som klarer. Fortell meg gjerne, hvis det er sånn for deg, at du har det kjempelett når du prøver deg på shoppest.
Men det er jo også en hel gjeng som nå er ferdig med frosten i februar, som likte all innsiktene jeg ga, både det som var drittvanskelig, og også at mange ting gikk lettere enn mange hadde forventet. Noen vil gjøre det igjen til høsten, noen går rett inn i en frostmarsj, fordi det har vært så gøy å nytte i,
få vekk en del sånn unødvendig forbruk og funnet løsninger på ting som også fungerer i lengden. Tom, mannen min, ville jo klippe håret i februar, så det ble min jobb å klippe det. Vi får se om han spør meg igjen, men det å lage seg litt nye spor da, som ikke inkluderer å bruke penger hele tiden, det er jo fint.
Også å få oversikt over maten hjemme, og ha planlagte middager med alle ingrediensene i hus, det er så digg. Også er det så fort gjort å bruke alt for mye penger på mat, det kan jo jeg si, som sprakk hele budsjettet bare i de aller aller siste dagene i februar. Det er så fort gjort, men med litt planlegging og kreativitet, så klarer man, kan utrette så mye da.
Så over til noe jeg også hadde lyst til å dele med deg i dag. Litt sparetips. Jeg fikk jo et spørsmål på Instagram om å dele mitt mest kreative sparetips. Og da fikk jeg helt sånn prestasjonsangst. Kreativt? Hva skal til for å kunne kalle et sparetips kreativt, og hva er mitt mest kreative? Jeg mener jo, jeg er veldig enig med meg selv der, at et sparetips trenger ikke å være kreativt for å være bra.
Det trenger ikke å være et smart tips, lurt, eller litt komplisert, eller kanskje et hemmelig. Det er jo de sparetipsene vi faktisk tar i bruk som er de beste. Og hvis vi leter etter et sparetips som vil liksom, yes, der har du sparetipset mitt, nå sparer jeg mye. Det var bra jeg ventet på dette sparetipset, og ikke prøvde alle de som ikke er kreative, eller lurer, eller noe sånt.
Hvis det er snakk om ett sparetips, så er jo mitt å sette opp et automatisk sparetrekk og la pengene spare seg selv. Det er ikke kreativt, men det funker. Og det er jo det et sparetips skal gjøre. Men jeg spurte dere Instagram-følgere tilbake om deres mest kreative sparetips. Så her skal du få dem, 15 av dem, i tilfeldig rekkefølge.
Bruk tørketrommelulla i dorull som tennbriketter. Tørketrommelulla er vel ikke ull, men det er den loen som blir i filtret etter du har tørketrommlet. Et sparetips kunne også vært å ikke tørketrommle hvis du har god utdøftning i huset når strømmen er så dyr. Men dette tipset har jeg hørt før. Jeg har ikke prøvd det enda.
Men jeg husker jeg ble spurt av en journalist at nå har denne sparingen gått for langt. Nå er det tips der ute om å bruke tørketrommelod som tennbriketter. Da er man, altså dette er jo så kjipt. Men da ble jeg litt sånn, ja det er kanskje et kjipt tips hvis du synes det er kjipt å drive og spare på den tørketrommelod som du uansett skal ta med et sted. Du må jo kaste den enten i søpla eller
Mens mange av dere som har litt sånn, sparing er en hobby og vi vil alltid ha enda et nytt tips for å spare penger, eller for å bruke noe som ikke er brukenes til noe annet. Og det er jo ikke hva du gjør, på en måte definisjonen på om sparingen har gått for langt eller ikke. Det er jo med hvilken følelse og motivasjon og lyst du gjør disse handlingene, tenker jeg da.
Anyways, neste tips. Smart sparing i nettbanken. Minisparing. Det heter litt forskjellig i hver bank, men det går ut på at du setter opp en avtale med banken din om at hver gang du drar kortet, så skal det gå kanskje 5 kroner eller 20 kroner til sparekontoen din.
Og hvis du har hørt på meg lenge, så vet du at det er ikke mitt favorittsparetips, men jeg vet at det funker for så mange. Dere er så glad for den der konten som fyller seg opp uten at dere merker det. Og grunnen til at jeg ikke helt kjøper det sparetipset, er jo rett og slett at premisse er jo at du må bruke penger for å spare penger. Altså jo mer du drar kortet, eller betaler regninger, kan du også ha en avtale på, så blir det også spart. Men for meg så tenker jeg jo at
Sparing er det motsatte av å bruke. Så heller bruk mindre, og så sparer du selv, enten aktivt eller automatisk. Men for all del, siden dette funker for så mange, hvis det funker for deg også, ikke hør på meg. Smart spar i vei. Neste tips er å stjele i anførselstegn. Da regner jeg med det er å spørre om å få stikklinger og avleggere fra andre.
Hvis du som vel halvparten av Norge fikk planter, grønne planter, som en av dine koronahobbyer, så kan jo dette være et tips for å bruke litt mindre penger på planter. Vurder pengene du vil bruke i dag over natten. I morgen er det ikke sikkert at det frister. Kjempebra tips, det er sånn med all shopping og alt, at bare tenk på det litt. Hvor viktig er det egentlig for deg? Gå ut av butikken uten å kjøpe det med en gang,
Og kanskje har du i det hele tatt glemt at dette var et plagg du prøvde eller vurderte å kjøpe. Eller så tenker du på det da. Og da kan du kjøpe det. Og da er du mer sikker på at dette var et kjøp som har verdi for deg. Klipp eget hår, nappe øyebryn, epilere og legge manikyr.
Absolutt penger å spare her. Min første tanke er sånn, sin premisse her var jo kreativt sparetips. For meg så hadde det virket mer kreativt å tenke, nå vil jeg nappe øyebryn, da må jeg finne hvor jeg får noen andre til å nappe øyebrynene mine, altså å gjøre det noe annet sted enn hjemme. Så vi er forskjellige, og det er derfor det er så verdifullt for meg å også ta med tips fra dere.
Neste tipset er å kjøpe ting billig på loppemarked. Merkeklær for eksempel til 20 kroner stykke, og legg det ut dyrere på Finn. Det er Vinn Vinn. Og det her har jo et navn, det kalles for Flipping, og vi har snakket om det i podcasten før, i episode 77, hvis du vil høre om det.
Vinn-vinn. Jeg lurer på hvem du mener det er vinn-vinn for. Altså vinn-vinn for Loppis å få solgt det, og vinn for deg å få solgt det. Ja, vinn-vinn. 40% mat var et tips. Da regner jeg med det handler om å kjøpe nedsatt mat i matbutikken, altså mat med dårligere holdbarhet. Leie ut det vi ikke bruker så ofte selv. Veldig smart. Altså kanskje ikke sparetips, men noe tjene-penger-tips.
Hvorfor ikke la andre få gleden av de tingene du ikke bruker så ofte? Veldig bra tips. Ikke at jeg er dommeren av sparetips her, nå ble det litt sånn, men kjøp bra klær og utstyr brukt. Veldig bra tips, må jeg si igjen. Jeg elsker jo å kjøpe ting brukt i stedet for nytt, både miljømessig og at prisen da er lavere. Så litt det at noen ting da har en historie, eller det føles ut som man er
med på noe, i stedet for å kjøpe noe nytt. Å henge opp et bilde av det du sparer til er motivasjon. Og det tror jeg er veldig. Der fungerer vi jo litt ulike, men den visuelle, enten man har noe sånn man fargelegger underveis for å se hvis du skal spare til et beløp, eller at der er bildet av den seilbåten, eller bilen, eller ferien, hva det nå er. Henge opp et bilde av det.
Jeg sparer opp BSU-beløpet året før og setter det inn 1. januar. Poeng med det er jo å få høy BSU-rente for hele året. Lappeklær som får hull? Yes, det gjør jeg også. Det er mange knær som slites på småbarns klær, og det å kunne lappe dem gjør at buksa får en ny sjanse til et nytt liv.
I stedet for å møte på kafé, tar jeg meg kaffe på termos, og så setter vi oss i parken. Det hørtes veldig hyggelig ut, og nå er det jo ikke at man ikke kan spise ute på vinteren, men det frister jo bare mer og mer nå utover våren. Lag gode matpakker, og ha alltid matpakke med. Det er enkelt, men innmari mye å spare. Det tipset kan jeg bare skrive under på tusen ganger. Elsker å ha matpakke med.
Aller siste er å bruke plastemballasjen til druer til vårsåing. Blir et minidrivhus. Veldig smart, der er det jo både lufting og så... Så hvis du skal så noe hjemme nå, kanskje det første er litt karset til påske. Det trenger du kanskje ikke å ha noe minidrivhus til, men det var altså siste tipset.
Vil du ha mer pengesnakk før neste mandag, så kan du sjekke opp YouTube-kanalen min, der har jeg lagt ut filmer om masse forskjellige temaer, og Instagram, hvor jeg da er daglig. Så frem til neste mandag, så snakkes vi der. Jeg legger linker i episodebeskrivelsen. Ha det bra!
Moderne medier.
Ja, velkommen til Lyrekos ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge merkevarer. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene for Lyreko Nå. Ja, det er alt, sier den. Lyreko!