Lyreko
Hallo, og velkommen til Pengesnakk podcast. Jeg heter Lise, og det er jeg som driver Pengesnakk. Jeg er i studio igjen denne uka, så tusen takk for at dere har holdt ut med litt dårligere lydkvalitet de siste ukene. Jeg har jo spilt inn podcasten hjemmefra. Jeg prøvde å gjøre så godt jeg kan og satt meg inn i bastua og fyllt den opp med tepper for å få bra lyd. Men det er ikke noe tvil om at det blir bedre her i studio.
I dag skal jeg snakke om noe som jeg har snakket om mye når jeg har holdt foredrag, og som jeg beskriver grunnig i boka mi, men som jeg aldri har snakket om her i podcasten. Det det handler om, det jeg kaller for verdikompasset, det er en slags guide, eller kompass da, som forteller deg når det er riktig å bruke penger, og når det er riktig å spare penger. Og hele kluet med det her kompasset,
Det er at du lager det selv. At vi er ulike, og skal bruke pengene våre ulikt. For det er ikke noe rett eller gal måte å bruke penger på. Eller kanskje det er en gal måte å bruke penger på, men de fleste av oss har et moralsk kompass også, så det er jo egentlig ikke noe gal måte å bruke penger på, hvis vi tenker sånn. Og så er det ikke noe rett måte å bruke penger på heller.
Dette verdikompasset lager noe praktisk ut av noe som jeg er veldig opptatt av, nemlig det at vi skal bruke pengene våre på det som er riktig for oss. For det kan fort bli sånn, bevisst eller ubevisst også, at vi begynner å bruke penger litt likt som de rundt oss. Og det kan jo være litt dumt, fordi vi har kanskje ulike inntekt, vi har ulike mengdemidler å bruke,
Og så har vi ulike interesser og ting vi egentlig setter pris på og bruker pengene våre på. Og det er kanskje ikke et sånn kjempesort problem for de fleste, i hvert fall om du har fornuftige venner og familie. Men det kan også bli sånn at man er med på å kjøpe en sånn dyr smoothie-greie hver dag, bare fordi kollegaen din alltid vil innom der og kjøpe. Og du elsker kanskje ikke det. Eller du har en kollega som alltid vil lage pulverkaffe på pulten,
Mens du hadde jo hatt så godt av en god tur etter lunsjen og en skikkelig digg kaffe. Eller matcha latte, eller noe av det som er din greie. Mens den pulverkaffekollegaen da, har kanskje helt andre verdier. Han spiser rimelig mat og drikker den kaffen fordi han reiser til Bali, for eksempel, hver eneste juleferie. Mens du er ikke så opptatt av reising.
Du vil heller bruke pengene dine på det man kan kalle hverdagsluksus. Så der er vi forskjellige. Disse to personene er helt forskjellige, men det er ikke noe. Ikke her, men det ene eller det andre. Det er bare ulike prioriteringer, og man kan få så mye mer ut av pengene sine hvis man er bevisst på disse prioriteringene. Det er noen ganger vanskelig å skjønne hvorfor noen prioriterer sånn som de gjør.
Noen ganger har de kanskje ikke en tanke bak det heller, de bare bruker penger. Men det er uansett ikke så farlig. Fordi du trenger jo ikke å legge deg opp i hvordan andre bruker pengene sine. Det er klart hvis du har en bror eller veninne, kjæreste, et eller annet som du vet har dyr gjeld, og som kjøper ting som du vet at personen ikke har råd til, da kan du prøve å inspirere til litt lavere forbruk. Men at folk du kjenner bruker penger annerledes enn deg,
Det er ikke din sak. Men du er kanskje ikke så bevisst på hvordan du bruker dine penger heller, og om pengebruken din stemmer overens med verdiene dine. Og hva er egentlig verdiene dine? Det høres litt sånn fluffy ut å snakke om verdier, men det er hva du er opptatt av. Hva du prioriterer.
La oss sette opp dette verdikompasset ditt. Det er et arkt, så vi starter med et blankt A4-ark. Det trenger ikke å være A4, det kan være hvilken størrelse du vil egentlig. Jeg har også laget et som du kan laste ned gratis på pengesnakk.no, men du kan fint lage en egen, for det er et veldig enkelt oppsett. Det du gjør er å dele inn arket i fire. Du setter en strek nedover midt på arket, og en strek bortover.
Merker at dette kanskje heller burde vært en video. Det driver med sånn tegneundervisning på lydopptak. Men uansett, poenget er hva du skal fylle de fire rutene med. Og den første ruta, den heter prioritert. Og den kan du fylle med alle tingene som du prioriterer å bruke penger på. Eller enda mer nøyaktig, hva du ønsker å prioritere. For det er jo ikke sikkert at vi prioriterer i det hele tatt.
Og hvis du ikke er vant med å tenke på den måten, så er det veldig bra å begynne å tenke gjennom det. Hva vil du egentlig at livet ditt skal inneholde mer av? Er du den typen som vil ha mer hverdagsluksus, eller vil du spare til noen større ting? Er du opptatt av planter, eller hunder, eller altså, det er så mye å være opptatt av og bruke penger på. Men så er det sånn da, at vi kan kjøpe oss mye av det vi liker,
Men vi kan ikke kjøpe alt. De fleste av oss i hvert fall kan eller bør ikke gjøre det. Men tenk på hva er det beste du vet å bruke penger på? Og bruker du ofte nok penger på det? Eller glemmer du å bruke penger på de tingene som gjør deg glad? Eller har du ikke råd til å bruke penger på det du egentlig ønsker å prioritere? Kanskje er det også sånn at du tror du ikke har råd. Men så kan neste rute i verdikompasset hjelpe deg.
For i den neste ruta, den heter «ikke prioritert». Og her skal vi fylle opp med alle de tingene vi ikke vil prioritere. Og jo mer du klarer å skrive her, jo mer har du til overs til det du vil prioritere. Og til drømmene dine, som er neste punkt. Og her er det altså bare du som bestemmer. Du kan prioritere bort ting som er en selvfølge for andre å bruke mye penger på.
Kanskje har du en venn som sier «Du må jo ha ordentlig sjampo». Nei, du må ikke det. Kanskje håret. Du bryr deg ikke om håret ditt i det hele tatt, eller du har kort hår. Du synes ikke det er noe viktig. Det betyr ikke at det er feil for en annen å bruke masse penger på hårprodukter. Men det betyr heller ikke at det er feil for deg å ikke gjøre det. Så er det også sånn at du kan justere litt etterhvert. Kanskje har du snusen eller Pepsi Maxen. No judgment her, altså.
på den siden med prioritert. Men når du har satt opp hele verdikompasset, så innser du at det er noe annet du egentlig har lyst til å prioritere. For nå tenker vi på det i et litt større perspektiv enn fra dag til dag. Og det blir mye lettere å flytte ting over grensene fra prioritert til ikke prioritert, eller kanskje andre veien også, når du ser det totale bildet. Så fyll opp med både små og store ting. Du kan ha på prioritert
om du har lyst til å bo fint, om det er en viktig ting for deg. Det har jeg på mitt liste, som dere mange vet, der går det en del penger på å bo fint. Det er noe jeg prioriterer. Mens på ikke prioritert, så har jeg reising og restaurantbesøk, abonnemanger på blader og det verste. Så har jeg noen ting jeg prioriterer, som jeg liker å bruke penger på. Så fyll ut enten liksom
Store ting, eller ganske små ting også. Hva har du lyst til å prioritere å bruke dine penger på? I den tredje ruta kan du skrive mål. Her kan du rett og slett fylle inn målene dine. Hvilke økonomiske mål er det du har? Ønsker du å bli kvitt forbruksgjeld?
Ønsker du å fylle opp BSU-en fordi du sparer til bolig, da er det kanskje bedre å skrive opp at du ønsker å spare mye til bolig enn å fylle BSU-en, fordi når den BSU-en fylles opp, hva gjør du da? Hvis du har skrevet at du vil spare mest mulig til bolig, så er jo BSU-en bare et verktøy på veien dit, slik at du kan fylle BSU-en og fortsette å spare på en annen konto, en BSU-2 eller en helt vanlig sparkonto.
Så skriv opp disse økonomiske målene du har. Sparer du til en bil for å slippe å ta opp lån for å kjøpe det? Noe litt større ting, større mål enn at du ønsker å ha råd til å sette den hverdagsluksusen. Det kan være en drøm om å seile jorda rundt. Da må du kanskje både kjøpe en seilbåt og seile.
Spare til å ikke kunne jobbe på et år, eller ja, dette er rett og slett større mål. Det kan også være mål, altså ikke økonomiske mål. Jeg mener jo at selv de målene som ikke høres ut som økonomiske mål, kan bli det. For penger er jo bare penger, men penger er et verktøy som vi kan bruke for å oppnå målene våre.
Så det eksempelet jeg bruker i boka når jeg snakker om det her, så er det at jeg vil ha mindre stress i livet mitt. Og det ser jo ikke umiddelbart ut som et økonomisk mål. Men pengeprioriteringer kan faktisk bidra i ganske stor grad til å oppnå det som mål. På flere måter. Kan du enten kjøpe meg noe, som et stressmestringskurs eller en annen bok om å bli mindre stresset av personen.
Jeg kan kjøpe meg ut av noen ting. Altså jeg kan ha oftere barnevakt, jeg kan ha hushjelp eller kokk eller hva det nå er som gir meg mer ro. Eller jeg kan bruke pengene, altså prioritere annerledes ved å jobbe mindre. Det vet jeg at det er mange av dere som drømmer om også. Å jobbe 80% mens barna er små for eksempel. Det kan penger hjelpe til med. Og ideelt sett så begynner du å spare litt før du står der og trenger de pengene da.
Men det er ikke sikkert du trenger å spare så innmari mye. Du må bare øve deg på, hvis du har lyst til å jobbe 80%, så må du øve deg en stund på å leve på 80% av lønnen din i en periode. Og klarer du det, så vet du jo at du klarer det. Og samtidig så får du en periode, altså den perioden du øvde, da sparer du jo 20% av lønnen din. Og det er ikke dårlig. Men ja, mål. Hva er dine mål? Eller ditt mål? Dette kan være en ting, eller det kan være flere ting.
Og noen av dere ser det sikkert så klart for dere at dere ikke trenger å skrive noe som helst, mens andre må tenke seg om. Hva er det du egentlig vil i dette livet? Det er jo heller ikke sånn at man ikke kan endre målene sine underveis, eller prioritere om på de. Jeg har jo snakket mye om mitt mål, om å bli økonomisk uavhengig, og hvordan jeg sparte til det. Nå sparer jeg ikke så mye til det lenger, fordi det er andre ting som er viktigere for meg.
Jeg har det bra nok uten å være fullstendig økonomisk fri, og jeg synes ikke nå at det er verdt å jobbe ekstra, ekstra mye for å tjene mest mulig penger akkurat nå. Men jeg synes det er tidligere. Når jeg ikke hadde barn for eksempel, har jeg alltid likt å jobbe med forskjellige ting og kunne få inntekter på ulike måter, og lære meg nye ting ved å jobbe med noe.
Men nå er det mye lavere på prioriteringslista mi. Så da må jeg finne meg i å tjene mindre penger, og kanskje da prioritere om også på hva jeg har råd til å bruke penger på, og ikke. Men når vi har målene litt klarere for oss, så er det lettere å jobbe mye mer målrettet mot dem, enn om vi ikke har noen mål.
Hvis du har et mål, så er det også enklere å prioritere, og da kan du liksom sette ting opp imot hverandre. Sånn som hvis du er ute og handler da. Skal du kjøpe en ny jakke, eller skal du spare mer til den seilbåten du skal på jordomseiling med? Det blir mye lettere å ta riktige valg når du har målene dine skrevet ned. Så det er tre av rutene. Prioritert, ikke prioritert, og målene dine.
Og den siste ruta, det skal du fylle med, jeg skal kalle det et lite visdomsord. Det er et spørsmål. Et spørsmål som jeg liker veldig godt. Et bevisstgjørende spørsmål. Og det er, hvor mye er nok? Og det kan du skrive ganske stort, for her trenger du ikke å svare noe som helst inn i den ruta. Det er mer som en påminnelse. Jeg får et bedre liv av å stille meg det spørsmålet ofte. Det er jeg helt sikker på.
For selv om jeg er en person som er fornøyd med min egen tilværelse, så er det ikke sånn at jeg aldri blir revet med og tenker at jeg trenger ting som jeg absolutt ikke trenger. Det kan handle om klær for eksempel. Egentlig er jeg jo superfornøyd med min egen garderobe, men plutselig ser jeg en eller annen som har så stile klær, og så tenker jeg «Åh, det har jeg også lyst på. Hadde vært så fint om jeg hadde så mange fine kjoler».
Senest i forrige uke var jeg her på Instagram. Det er jo en ting også. Jeg sa i sted at vi kan bli påvirket av venner, familie og sånn, til å kjøpe ting og bruke penger på noe som ikke helt er oss, eller de tråd med våre verdier og hva vi har lyst til å prioritere. Vi blir påvirket. Men nå har vi også hele verden inne på mobilen. Vi kan se på TV hvordan The Kardashians har det hjemme. Og så føles plutselig stua vår litt stusselig.
Og det var det som skjedde med meg på Instagram. Jeg så et fantastisk innredet hus, og jeg har det jo ikke så fint hjemme. Så begynte jeg å tenke på hvor fint jeg hadde hatt det, hvis jeg hadde hatt litt sånne velurputer, enda mer farger. Kanskje jeg til og med hadde vært lykkeligere. Og så kom jeg på bare, hvor mye er nok? For meg, så er det nok å ha mindre ting. Fordi det blir fort rotete hjemme hos oss. Vet ikke hvordan det skjer hele tiden.
Og jeg driver jo egentlig å kvitte meg med ting. Jeg driver ikke å skaffe meg masse pynt. Jeg er opptatt av å ha det fint rundt meg, og jeg mener at det gjør noe med trivselen. Faktisk er jo hus og hjem under prioritert i mitt verdikompass. Men folkens, hvor mye er nok? Jeg har det da superfint. Og det spørsmålet minner meg på å være fornøyd med det jeg allerede har. Så det spørsmålet er et spørsmål du kan bruke i mange situasjoner.
Om du står og vurderer å kjøpe deg nye sminkekoster, hvor mye er nok? Når du vurderer å kjøpe, ja, egentlig hva som helst. Har du nok fra før, eller trenger du alt, og mer, og mer, og mer? Og hva hadde du tenkt hvis du hadde kjøpt masse til? Så går det litt tid, og så vil du kanskje ha mer uansett. Når skal du være fornøyd, eller hvor mye er nok?
Det kan også gjelde ganske store ting. At du bør spørre deg spørsmålet, hvor mye er nok for meg? Det kan hende at du trives godt i en liten studioleilighet, men så flytter liksom alle du kjenner til rekkehus og utvider. Spør bare deg selv, du. Hvor mye er nok for deg? Og vær fornøyd med de valgene du tar. Hvis du tar valg basert på dine prioriteringer, du er jo på en måte, det er du som er ansvarlig for valgene og må leve med dem.
Så det eneste som egentlig trenger å være fornøyd med dem, er jo du. Kanskje ikke 100% sant for deg som har familie, men allikevel. Ta utgangspunkt i deg selv, dine prioriteringer, dine verdier, for det gir deg mulighet til å bruke mer penger på det du liker å bruke penger på. Og det høres jo bedre ut enn å bruke penger på ting som du ikke bryr deg egentlig om. Og det er jo med den siden som heter ikke prioritert, det er jo ikke gøy å prioritere bort ting.
Så derfor er det sånn at ikke begynn å prioritere bort ting du liker å bruke penger på. Prioritere bort det som forsvinner av penger hver måned ut av kontoen din, men som ikke gir noe verdi til deg eller livet ditt eller noe annet som du bryr deg om. Sløse penger. Kutt ut på den sløse tingene,
før du kutter ut ting som du egentlig liker å bruke penger på. For hvis det er ting du liker å bruke penger på, så burde det jo over på prioritert. Men så kan du heller ikke ha bare prioriterte ting. Hvis du ikke har en formue av penger, eller hvis du også har noen drømmer du sparer til, så kan du ikke prioritere alt. Du må rett og slett ta noen valg.
Og så er det jo også sånn at selv om du har satt noe på ikke prioritert, så betyr det ikke at du aldri trenger å gjøre det, eller at du aldri kan få glede ut av å bruke penger på noe der. Som for eksempel, jeg sa jo at ferier ikke er noe jeg prioriterer. Men hvis jeg reiser på en ferie hvert femte år, så er det jo veldig herlig å dra på en ferie faktisk. Så selv om jeg ikke er sånn som...
tenke på neste ferie hele tiden og hygge rett og reise bort og drømmer om å sitte på et fly og at det er noe jeg er opptatt av og vil prioritere så betyr ikke det at en ferie en sjelden gang ikke er noe bra eller noe jeg vil bruke penger på og samme med det andre jeg sa faktisk at jeg ikke prioriterer å gå på restaurant mannen min Tom er jo lik der så vi går aldri på restaurant sammen vi to men så har jeg jo venner
Nå kommer jeg på at dette her snakket jeg om i podcasten før, men det er et godt eksempel på at det man ikke prioriterer betyr ikke at man aldri skal gjøre det. Når vennene mine vil ut og spise og invitere med meg, dette skjer jo ikke super, super ofte, så da kan jeg faktisk være med. Ikke fordi jeg har lyst til å bruke over 1000 kroner på en restaurantmiddag, for det setter ikke jeg så stor pris på,
Men fordi jeg setter så stor pris på vennene mine, og å være med de, og at vi av og til gjør noe annet enn å være hjemme sammen. For det er jo det vi som oftest gjør, vi besøker hverandre hjemme. Men at vi av og til spiser ute, så er det faktisk hyggelig. Og så er det også sånn at fordi jeg spiser sjeldent ute på restaurant, så passer jeg på når jeg først gjør det, å nyte det ekstra mye. Jeg håper du fikk lyst til å sette opp dette verdikompasset, fordi det er...
Det får deg til å tenke litt annerledes på pengene dine, prioriteringene dine, hvordan du kan bruke pengene mer som et verktøy for å få det du har lyst på mer av. Gå inn på pengesnakk.no hvis du vil skrive ut det verdikompasset, eller som sagt, bare tegne det opp selv, det er veldig enkelt. Og så ta det i bruk. Ikke nødvendigvis sånn at du må ha det med deg rundt hele tiden, men ha det litt i bevisstheten. Når du skal...
vurderer å kjøpe noe på nettshopping eller ute i byen, tenk på hva det egentlig er du prioriterer. Tenk på hvor mye er nok. For det kan hende du har skrevet shopping som en ting du prioriterer, og du har kanskje ikke skrevet at du ikke prioriterer shopping heller. Og da er det det spørsmålet, hvor mye er nok, som kan hjelpe deg på vei og finne ut, skal du kjøpe enda mer, eller skal du la det være?
Og så har du jo også målene dine tydelige for deg, og kan gjøre den avveiningen som jeg snakket om i sted. Kjøper du en jakke til, eller skal du spare de pengene til den seilbåt-turen, eller hva det nå er du har som litt større mål. Hvis du har som stort mål å bygge en stor garderobe, så passer det jo perfekt å kjøpe en jakke til. Jeg ønsker deg en fin uke.
Takk for at du hører på Pengesnakk podcast. Legg gjerne igjen en stjerne eller et review dersom du liker podcasten, eller anbefale den til en venn. Vi høres igjen neste mandag. Teksting av Nicolai Winther
Teksting av Nicolai Winther
Ja, velkommen til Lyreko's ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge merkevarer. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene for Lyreko.no. Ja, det er alt, sier den. Lyreko.