Lyrereko.no
Velkommen til Pengesnakk podcast. Jeg heter Lise Vermelig Kristoffersen. I dag kommer det en veldig smal episode fra meg som absolutt ikke er relevant for alle. Men de den er relevant for, får forhåpentligvis mye igjen av å høre på her. Jeg skal snakke om graviditet og fødsel og nyfødtperioden. Ikke så mye fødsel. Fokuset i dag er uansett kostnader. Så klart, dette er jo en pengepodcast.
Dere har sendt inn litt spørsmål, og det mange ville vite var rett og slett, hva koster det? Hva må man ha? Og hvor mye bruker jeg på å gå gravid og babyer? Så i dag blir fokuset på utstyr, babyutstyr og kostnader i graviditeten. Hva det koster etter babyen er ute, kanskje sånn første år. Hva koster det å ha en baby i et år? Det må vi ta litt senere.
For å starte med å oppsummere, så går det an å bruke vanvittig mye penger. Det kan begynne allerede før du blir gravid. Jeg skal ikke snakke om det, fordi jeg har ikke erfaring med å trenge hjelp til det. Vi var så heldige at vi fikk det til selv. Men takstametret kan allikevel begynne å løpe før du er gravid. Du kan ha apper og andre dingser for å følge med på syklus, eggløsningstester, graviditetstester.
Jeg sier ikke at disse tingene ikke er verdt pengene, men at det er kostnader som begynner allerede da. Og disse kostnadene kan jo bare fortsette å løpe. Det er ikke noe uøvre grense for hvor mye du kan bruke på en baby som ikke engang er født. Første kostnaden for meg, det var folat. Det er sånne vitamintabletter, eller det er et B-vitamin, som det er veldig lurt å ta. Og da skal man begynne med det noen måneder før man blir gravid.
Og så vet man jo ikke akkurat når man blir gravid, så jeg gikk på de folat i et år. Så det ble vel cirka 500 kroner på det. Nå under graviditeten så tar jeg kun tranpiller de dagene vi ikke spiser fisk. Og det er viktig å egentlig spise både rødfisk og hvitfisk. Men rødfisken er bra for hjernen til barnet. Vi vil jo ha smarte, glupe unger.
Og hvitfisk er bra for jodd, som man har funnet ut litt mer de senere årene, hvor viktig det også er. Så hvis du ikke drikker melk eller spiser hvitfisk, eller noen meriprodukter i det hele tatt, så sjekk opp det med jodd, om du bør ta tilskudd av det også. I tillegg til sunt kosthold, så trenger den gravide kroppen å bevege seg.
Jeg får derfor nesten lyst til å sette kostnaden for den fitbit-klokka mi på gravidregnskapet, for den har hjulpet meg til å bli veldig sporty i det siste. Men det var en bursdagsskade fra Tom. Jeg fikk den jo ikke før i mai. Jeg har bursdag i mars, men jeg ønsket meg ikke noe før i mai. Og dette er litt typisk meg da. Som regel gir jeg sparmodus. Jeg liker ikke å betale for mye for ting.
Først så fant jeg ut at jeg kom til å klare meg fint med ikke med den nyeste modellen, jeg kunne klare meg med den forrige. Så fant jeg hvor de kjørte kampanje på akkurat den skrittellerklokka, akkurat da jeg ønsket meg den. Så da kostet den 1200 kroner. Men før jeg sendte tom for å kjøpe den gaven til meg, så gikk jeg inn og sjekket om folk solgte den brukt. Og det gjorde de jo, så klart.
Så jeg dro og kjøpte en som ikke så brukt ut i det hele tatt for 650 kroner. Så jeg er veldig fornøyd med min egen bursdagsgave og prisen på den. For dere som synes dette høres kjedelig ut, så Tom er ikke sånn som synes det er gøy å overraske, komme på noe lurt og sånt. Så han synes at det var helt topp bursdagsgave fra han til meg.
Hvor var jeg? Jo, det jeg har brukt penger på, jeg har brukt penger på noe mer i samme kategori. Og det er en sånn gravid trim. Høres veldig gammeldags ut, gravid trim. En sånn sirkeltrening for gravide. Og det handler jo om å holde meg i form og sørge for at babyen vokser inn i en kropp som blir tatt vare på. Og å bygge opp litt styrke til meg. Det kan komme godt med underfødsel og tida etterpå med bæring av barnet.
men også under svangerskapet for å få litt bedre holdning når magen blir enda større. Hva kostet det? Det var introduksjonspris hos en relativt ny instruktør. Det er sånn utendørstrening, så da har jeg betalt 840 kroner for åtte timer. Forrige gang jeg gikk gravid, så brukte jeg null kroner på trim og sånn. Man kan jo gå på gravidyoga, altså det er uendelig mye ting å bruke penger på i den kategorien her også.
Jeg brukte ingenting forrige gang, fordi da var jeg råsterk. Jeg drev med trening før jeg ble gravid første gang, men så har jeg ikke trent nesten noe siden da. Så da er det noe jeg bruker penger og innsats på nå, under denne graviditeten. Hvis det er noe jeg kan gjøre for å unngå plager, så gjør jeg det, og det er bra å holde seg i form.
Nå har jeg hørt at bekkenløsning styres mye av hormoner, så du kan ikke trene deg ut av det, men likevel. Så er det svangerskapskurs, eller fødselsforberedende kurs. Forrige gang jeg gikk gravid gjorde jeg ingenting av det og brukte null kroner her. Denne gangen har jeg meldt meg på et online fødegreie som heter «Positiv fødsel».
Jeg meldte meg på da de hadde kampanje, of course, og betalte 1600 kroner for hele kurset. Jeg skal ikke snakke alt for mye om det nå, men det er veldig spennende, og noe jeg kunne ønske jeg visste mye mer om forrige gang jeg gikk gravid. For jeg husker jo hva jeg tenkte på da. Jeg var opptatt av fødselstern og lurte på hvordan kan jeg øve? Fordi man kan jo ikke øve, og man kan ikke bestemme hvordan fødselstern skal bli.
Men man kan gjøre mye mer enn det jeg visste om forrige gang. Så det er det jeg driver med nå. Det er litt sånn mental trening. Jeg lærer om hvilke hormoner som trengs for å få fremgang i en fødsel, og hvordan man da kan skape mer av de, og mindre av de som gjør at fødselen kan stoppe opp. For eksempel hvis du er redd, og kroppen din produserer adrenalin, så får den ikke laget oksytosin samtidig, fordi du er i et litt sånn fight or flight-modus.
Og det hjelper ikke på fødselen, eller det gjør det helt omvendt. Så det som er målet er å være rolig. Stole på kroppen, være glad og positiv, og ikke være redd for hvor vondt det skal gjøre. Og det er jo litt omvendt av hva man kanskje instinktivt... Altså vi hører jo mye om hvor vondt fødsel er her, og...
at det er det vi tenker på, og så skal vi heller prøve å sitte og være glad og positiv, og ikke ha noen rettsler, at det er det som gir framgang i fødselen. Så det er det jeg driver og øver på om dagen. Hvis du synes det hørtes litt kult ut, og har lyst til å sjekke opp mer, så heter metoden hypnobirthing. Det finnes en del på nett, og bøker, og podcaster faktisk om det også. Så har jeg kjøpt meg en gravidpute. Jeg ønsket meg den siste gang, men da syntes jeg den var for dyr, til at jeg tenkte at det var verdt det.
Nå har de vært i salg i litt flere år, og er mulig å finne brukt. Jeg kjøpte min for 350 kroner. Det jeg snakker om er en sånn lang pølse av en pute, utviklet av noen norske kiropraktorer, tror jeg. Fantastisk å ha for eksempel mellom knærne for å avlaste ryggen. Så rett og slett bedre søvn med denne gravidpølsa. Det er vel de kostnadene jeg har hatt.
Nei, jeg tok også en graviditetstest denne gangen. Det kostet kanskje 150, husker ikke helt. Jeg skulle ha vinkveld. Jeg trodde jo at jeg var gravid, men det fantes ut at jeg ville teste sånn at i tilfelle jeg ikke var gravid, så kunne jeg drikke masse vin. Så mine to svangerskap så langt. Forrige gang så brukte jeg penger på en boks folat, og det var det.
Denne gangen, tre eller fire bokser folat, gravidpute, gravidtrim, fødekurs, graviditetstest. Så jeg har altså brukt mye mer penger enn sist, men fortsatt ikke mye da. Kunne brukt mye mer. Jeg har jo ikke kjøpt noe gravidtøy, ingen kremer, ingen ekstra scanninger eller noe sånt. Jeg følger bare vanlige sjekker, har vært på ultralyd og fikk vite at alt så bra ut så langt.
Men det som har gått opp også, det er jo matbudsjettet. Det skjøyte jo i været i mars. Det var vel delvis på grunn av graviditeten, og at jeg var kvalm, og at jeg ville ha masse rarere ting. Men også på grunn av korona-greia. Vi var plutselig hjemme hele tiden, og vi syntes litt synd på oss selv, og alt sklei helt ut på det matbudsjettet.
Vi hentet oss litt inn igjen, men jeg bruker fortsatt mye mer penger på mat enn vi gjorde i januar og februar før jeg ble merkebart at jeg er gravid. Nå må jeg for eksempel ha kveldsmat, jeg snakker litt mer i løpet av dagen, og jeg har lyst på mye mer mat enn til vanlig. Så det har absolutt en innvirkning på matbudsjettet. Det var vel det om graviditeten, så la oss heller snakke om babyutstyr.
For det er et stort... Sist gang så var det jo et prosjekt for meg. Et ganske stort prosjekt å skaffe alt en baby kunne trenge. Denne gangen har vi jo nesten alt fra sist gang. Så det eneste, vi ga bort senga og vi solgte vogna.
Vi kjøpte jo en ganske dyr, eller en veldig dyr vogn siste gang, og når han begynte i en barnehage hvor det var utesoving, så tenkte jeg at jeg selger heller den fancy vognen hans mens den er verdt noe, og så kan han få en mer gammel, en brukt sovevogn å ha i barnehagen. De to tingene har jeg allerede skaffet.
Senga fikk jeg gratis. Der fulgte det med to madrasser, så jeg skal se litt på de om vi skal kjøpe nye, for det så ganske nytt ut. Så er det vogn. Nå visste jeg jo veldig akkurat hvilken vogn jeg ønsket meg, denne gangen også. Pent brukt for 3800 kroner. Den kjøpte jeg allerede når jeg var ti uker på vei eller noe.
Så jeg var ikke noe senere ute denne gangen enn forrige gang. Jeg har jo allerede fiksa det jeg tror vi trenger. Men forskjellen var jo at siste gang så trengte jeg jo mye mer. Da hadde vi jo ingen babyting. Og jeg var ganske opptatt av dette utstyret, og at jeg ville ha det vi trengte før babyen kom. Slik at jeg ikke måtte ut og handle ting rett etter fødsel, eller samme uke som han kom og sånn.
En klar fordel med det, å være tidlig ute, det er prisen på tingene. Hvis du kommer hjem fra sykehuset, og så må du ha en ammepute, for eksempel, så er det litt sånn hastesak. Hvis du har brukt en ammepute på sykehuset, det er sånn du får til å amme, og så kommer du hjem, og så aner du ikke hvordan du skal få det til. Kanskje du sender ut samboeren din, og så blir det en veldig dyr ammepute, ny fra butikken. Men hvis du sitter hjemme,
Du har blitt gravid for ikke så veldig lenge siden. Du er glad i å kjøpe ting brukt, eller til og med få ting brukt. Du kommer til å bli overveldet. Folk gir bort alt. Spesielt i byer. Jeg må jo si det at vi var heldige som bodde midt i Oslo. Det var veldig enkelt for oss å hente alt mulig. Her bor også folk litt trangere og har ikke plass til å ta vare på masse babyutstyr i tilfelle de skal få en unge til.
Og mye av sånt babyutstyr, det har ikke så høy verdi heller. Hver for seg, men sammen med alt man trenger, så blir det jo mye. Så det jeg gjorde, det var å legge inn autosøk på ulike kategorier på Finn.no, innenfor foreldre og barn-kategorien. Og siden jeg hadde så god tid, jeg begynte jo tidlig med det her, startet vel omtrent da babyen var et par centimeter lang, så søkte jeg først bare på «gi bort».
For da ville jeg se hva jeg kan skaffe helt gratis, og det som var vanskelig å skaffe gratis kunne jeg jo etter hvert betale for. Og grunnen til at jeg satt opp søk, i stedet for å bare sitte og søke, trust me, du er ikke alene om du vil ha gratis baby stash.
Selv om det er sinnssykt mye babygreier ute på Finn og andre kjøp- og salgsider, så går det fort unna. I alle fall var det sånn i 2016. Du må være litt rask på labben. Men hva er det du skal være ute etter? Hva er det du må ha tak i? Stort spørsmål. Jeg lagde meg rett og slett en oversikt. Jeg spurte bloggleserne mine den gangen hva jeg kom til å trenge.
Så på litt sånne guider på nett, det er kanskje egentlig ikke noen tips, fordi du trenger ikke alt. Tipset er kanskje heller å ikke gå inn i en babybutikk for å bare kikke. Jeg vet at det er veldig fristende når du er gravid for første gang, og er opptatt av den babyen, og har lyst til å se på noen sånne søte babyklær. Der inne så kommer du på, og du ser masse dyre ting, som du plutselig tenker at «Åja, trenger jeg det? Åja, trenger jeg det?»
Nei, det er ikke sikkert. Så må du gjerne gå i en babybutikk, men vit at det kan bli dyrt, og at det fører til at du tror du trenger masse greier som du ikke trenger. Så som sagt, gjør som du vil, men vit at det koster, og vit at babyen din bryr seg ikke om klærne er arvet eller splitt i mye. Det finnes jo de også som sier at «Nei, en nyfødt baby trenger ingenting. Babyen trenger bare en pupp og et sted å sove».
På en måte tar de ikke feil, men de fleste kan vel være enige i at en del av babyutstyret er mer enn kjekt å ha. Jeg prøver jo å være ganske minimalistisk, men likevel er listen over babyting ganske lang. Jeg har det skrevet her. Jeg lager dette til et blogginnlegg litt senere i uka. Jeg rekker det nok ikke på mandag hvis du hører på dette her. En gang podcasten er ny,
Sier fra på både Instagram og Facebook når det er ute, så kan du sjekke. Hvis du hører på denne episoden langt inn i framtiden, så snakker vi cirka midten av juni 2020. Men jeg delte litt inn i kategorier. Sove og tur, altså at du trenger vogn, stelleveske, dyne, dynetrek, vognpose, bæresjal, vugge, sprinkelseng, bilsete og alt mulig med sengetøy, laken, dyne, ja.
Stelle ting, stellematte, kluter, håndklør, badebalje, bleier, olje, potte. Mateting. Først litt puppeting da, amme-bh, amme-innlegg, ammevennlige topper, kanskje noe salver, brystpumpe, hvordan du skal oppbevare den melka som du pumper, ammepute, masse gulpekluter, og etter hvert også spisestol, smekker, skjer, altså alt som babyen trenger for å spise. Og så er det jo klær.
Bodier, små luer, bukser, sokker, pysjer, yttertøy. Babyer vokser jo fort, så selv om du ikke trenger så mye i hver størrelse, så blir det fort ganske mye klær. Likevel, for du må jo ha alt i alle størrelser. Litt basert på sesong også da. Og du vet jo ikke heller hvilken størrelse babyen din kommer til å være når du blir kaldt, mest sannsynlig.
I hvert fall var det sånn at siste gang hadde jeg tenkt at Emrik kom til å være i en viss størrelse, men han vokste jo kjempefort i starten. Han var jo stor når han kom, og fortsatt var å bli større og større. Men så brukte han plutselig en størrelse et helt år. Så det er skikkelig vanskelig å taime inn størrelsen når det er såpass små.
Og så er det også litt diverse ting, at en matte å ligge på på gulvet, sånn at de kan drive på, kanskje en sånn babygym, om det er noen sånne lekesaker, trenger du noe barnesikring til de begynner å krabbe rundt, smuk, hvis du vil bruke det. Ja, det er altså nok av ting. Det vi havnet på sist, totalt med alle de innkjøpene, vi kjøpte jo da en vogn som kostet 9500 kroner,
Den var faktisk enda dyrere, så dette kjøpte jeg på kampanje til 25%, altså med 25% rabatt. Men det var likevel en dyr vogn. Vi solgte den igjen for 6000, tror jeg det var. Man trenger absolutt ikke en så dyr vogn, men det var jo egentlig en bevisst prioritering fra vår side den gangen, at vi ønsket oss akkurat den vogna, og den var jo ganske ny da, så det var ikke mulig å finne den brukt. Men du kan jo finne alt mulig annet brukt, så vi hadde jo kunnet funne den
En finvogn brukt også. På resten av babyutstyr, den lista jeg leste opp litt kjapt nå nettopp, så brukte vi under 2000 kroner. Og det er altså alt. Seng, badekar, dyner, sengetøy, alle mulige kluter, babynest, potte, ammepute, alle klærne til babyen, melkepumpe, smekker, leker, tåtflasker, ammebeår, stelleveske, alt.
Som sagt, jeg legger ut en liste på bloggen over ting vi var glad vi hadde, men det er veldig individuelt. Blant annet så var jeg veldig glad for at vi hadde en vogge i stua, og så en seng på soverommet. Fordi der vi bodde da var det ganske langt, eller ganske langt, så langt du kan bli inn i en leilighet, fra soverommet til stua. Det var veldig fint å ha han liggende i stua når han sov på dagtid som liten.
Jeg vet jo at mange sier at et sånt babynest, det må du bare ha, det er så kjekt. Men det hadde ikke vi brukt for. Så det er individuelt, og du må finne ut litt ting selv også. Det jeg ikke hadde regnet med i den summen, når jeg sier at vi brukte da 2000 pluss vogna, det er tøybleiene. For jeg tenkte, det erstatte jo mer en løpende kostnad første året, enn sånn babyutstyr innkjøpsmessig.
Jeg kjøpte ganske mye av sånn sters, for det er ganske mange ulike typer. Mange tøybleier er veldig fine, så man kan få litt dilla. Jeg solgte videre det vi endte opp med å ikke bruke, og så sparer jeg det vi brukte, det har jeg også spart til neste mandag. Så det blir en veldig lav bleiekostnad på de to barna til sammen.
Jeg brukte rundt 1500 kroner på tøybleier, men så støtter Oslo kommune med 1000 kroner, så det blir bare 500, og nå del på to. Hvis jeg ikke kjøper noe mer, 250 kroner for hele bleiperioden på to barn. Det må være godkjent. Så det var det. Det går altså an å bruke lite penger på graviditet og babyutstyr. Det går an å bruke mindre enn meg, men den dyre vogna vår ...
Men du kan også bruke mye, mye mer. Så vær litt bevisst på hva du velger å bruke, og gjør gjerne som meg, skriv opp hele lista med alt du kommer til å trenge, for da ser du at det er litt mer enn du tenker. Du tenker kanskje bilstol, seng, vogn, klær, og så tenker man ikke på at du må ha vognposer, dyner til de forskjellige tingene, dynetrek, alle mulige kluter, kløkkener,
Ja, det er nok av ting. Hvis du lurer på hva som er mer kanskje en normalsum, eller hva du må regne med å bruke, hvis du ikke vil gjøre det til et stort prosjekt og skaffe alt brukt, så har jo SIFO, Statens Institutt for Forbruksforskning, de har regnet på det og sagt at, ja nå har jeg ikke sjekket i år, men rundt 30 000 kroner var det i 2016 i utstyr. Og de har garantert ikke regnet med noe luksus de heller. Så 30 000 kroner,
Du kan altså få det billigere og dyrere. Hvis du har noen å arve fra, så er det topp. Eller så finner du det du trenger brukt. Men husk på at det er en jobb da. Du kan lønne seg å begynne tidlig. Det er en jobb fordi du må ta kontakt med alle disse som vil gi opp, spørre, gi bort, spørre når det passer å hente, dra og hente det. Og mange gir bort ting i pakker.
Altså babyutstyr, diverse babyutstyr, gisbord. Og det er jo både bra og dårlig, egentlig. Det er bra fordi i de pakkene får du med ting som du hadde glemt å tenke på, og som er faktisk veldig kjekt å ha. Og det er dårlig fordi du ender opp med ting som du absolutt ikke trenger, sånn som bleibøtte. I flere av de pakkene jeg hentet, så var det bleibøtte. Så til slutt hadde jeg tre bleibøtter, og jeg ville ikke ha noen av de.
Så da var det å gi det bort videre igjen. Så jeg plukket ut det jeg ville ha, og så la ut nye pakker igjen på Finn. Babyutstyr gis bort. Det var litt rart å gi bort så mye babyutstyr mens jeg fortsatt var gravid selv, men det var også ting som vi ikke trengte. Så det er en liten jobb, men jeg tenker at så mye vi sparte på å skaffe babyutstyret gratis og nesten gratis, det var det verdt.
Jeg tror kanskje ikke jeg hadde tatt den jobben nå, som jeg har et barn hjemme, men sist gang så synes jeg det var absolutt verdt det å finne alt babyutstyret på den måten. Så jeg håper du fikk noen tips. Som sagt, i blogginnlegget så skriver jeg litt mer om hvilke ting jeg synes det var veldig bra å ha, og hva vi klarte oss uten. Og ja...
Lykke til med resten av graviditeten, fødselen og spebarnstiden. Kommer jeg etter hvert med et innlegg om hvor mye det koster å ha et barn det første året. Ha det bra! Teksting av Nicolai Winther
Moderne media
Ja, velkommen til Lyrecos ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreco har tusenvis av produkter fra kjente, trygge, merkebare. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene på Lyreco.no. Ja, det er alt, sier den. Lyreco.