Lyreko
Hallo og velkommen til Pengesnakk podcast. Jeg heter Lise Vermelie Kristoffersen, og det er jeg som driver Pengesnakk, som jo startet som en blogg, og så ble det etter hvert en podcast. Nå er jeg på alle sosiale medier, ikke alle, men mange sosiale medier. Jeg har gitt ut en bok, jeg holder foredrag rundt omkring, og Pengesnakk er altså nå jobben min.
Men podkasten er det den alltid har vært. Det er jeg som snakker om penger, hvordan vi tenker på penger, hvordan vi kan ta bedre avgjørelser med pengene våre. Av og til har jeg gjester i studio. Ofte er det bare meg og mine tanker. I det siste har jeg tenkt litt på det med innskyldninger. Innskyldninger for å ikke ta tak i økonomien, eller innskyldninger
for at ting er som det er. En av de viktigste tingene for meg, eller grunnen til at Pengesnakk-podcast finnes, er jo at jeg synes ikke penger og økonomi skal være så tabu. Jeg synes vi skal snakke mer om penger. Ikke skryte av hvor mye vi eier, og at det skal bli en grådighetskultur, men fordi da lærer vi mer.
Det gjør at vi tenker gjennom hvilke valg vi tar kanskje med våre penger når vi hører om andres pengeavgjørelser og hvordan de tenker på penger. Fordi hvis vi ikke har samtaler om en ting som er såpass viktig i hverdagen, altså økonomi er ikke en ting du kan velge å ikke forholde deg til, da er det jo mer lærerikt, mer muligheter til å gjøre ting riktig, jo mindre tabu det er, tenker jeg.
Mange bruker penger bare på automatikk, eller bruker det som er. Jeg vet hvertfall for min egen del at jeg får så mye mer igjen for pengene mine når jeg tar gjennomtenkte valg. Og det er det jeg vil at du også skal gjøre med dine penger. Altså få mer ut av dem.
Og jeg er jo ikke egentlig opptatt av at du skal bli så rik som mulig. Altså det må du gjerne ønske, og det må du gjerne bli. Jeg støtter deg 100% i det. Men det jeg synes er aller viktigst, det er det at pengene ikke skal begrense deg. Jeg vil at det skal være du som bestemmer over pengene dine. Altså at det er du som tar aktive valg.
Fordi da kan du slippe at det blir sånn at pengene dine bestemmer over deg. Utgangspunktet ditt, i forhold til de andre som hører på her, er jo kanskje helt ulikt. Så det er mange som hører på denne podcasten, og dere har helt ulike utgangspunkt. Det er noen av dere som har mye av penger og alt annet, og andre har lite. Og mange har mindre enn de er fornøyd med, eller mindre enn de syns de fortjener.
Så i dag skal jeg være litt streng med deg. Men den type streng som egentlig er snilt, fordi jeg gjør det for at du skal tenke noe som på sikt kan gjøre det bedre for deg. Hva er dette med unnskyldninger? Det er mange unnskyldninger, og det er mange grunner til at ting er som de er. Jeg har jo mange pengesamtaler, eller hører mange, er i kontakt med mange, og det er da jeg legger merke til det her igjen og igjen.
Det er veldig mye som vi kan skylle på. Og ikke alt er sånn tommy-ingeniør, det er reelle ting. Jobbmuligheter der du bor, det kan være helse av de, helse til en eventuell samboer eller foreldre, det kan være samlivsbrudd. Også det at ingen lærte deg om penger da du var liten. At du kommer fra en familie med lite, og at dårlig økonomi går i arv. Det ser vi jo. Det kan være at ingen rådde deg til å ta en utdanning du elsket, og som du ville fått jobb innen.
Eller at noen fortalte deg at hvis du investerer i det her, så kommer du til å bli skikkelig rik. Og så gikk det ikke så bra. Det gikk dårlig. Det var bare noen eksempler, men det er mange grunner. Og du har også sikkert en grunn for at, kanskje flere grunner, til at du ikke er så rik som du synes du burde være. Og som sagt, så kan jo det stemme. Det kan være helt sant. Det er jo ikke sånn at du finner på unnskyldninger for morres skyld.
Og vi kan jo alle være enige i, som politisk også, at for eksempel at det er så mange barn i Norge som vokser opp i fattigdom. Det er masse ting som er urettferdig, helt på ekte. Jeg sier ikke at din grunn ikke er gyldig, eller at den ikke er ekte, at den ikke er kjedelig og urettferdig. Det er bare det at det hjelper deg ikke. Det hjelper deg ikke i det hele tatt.
Du blir ikke én krone rikere av å ha en veldig god grunn. En behagelig unnskyldning. Eller ubehagelig, men at det blir fungerende som en hvilepute. Og så er det sånn at skal den unnskyldningen din virkelig komme til sin rett og fungere, så må du sørge for at den stemmer. Altså sørge for at ting forblir som de er. Jeg har dårlig økonomi fordi ... Og hvis den ... unnskyldningen skal være gyldig,
så må du jo fortsette å ha dårlig økonomi. Jeg sa jeg skulle være litt streng, du synes kanskje jeg er urettferdig nå, men jeg håper at det jeg sier kanskje får et eller annet til å skje hos en eller annen, da er jeg i mål med det jeg ønsker meg. Fordi du vet det sikkert også, men for mange så blir den unnskyldningen litt for behagelig. Og kanskje er det sånn for deg. Det er mammas unnskyld, hun lærte meg ingenting om penger. Og så er det bare sånn. Eller hva nå akkurat din grunn er.
Det er mange grunner til at du ikke er så rik som du fortjener å være, men vet du hvem som er den eneste, ganske urettferdig, men den eneste som kan gjøre noe med det jeg er? Det er du. Det kommer ingen å redde deg, eller gi deg en premie for å ha den beste unnskyldningen for å ikke ha så god økonomi som du synes du burde ha, eller fortjener.
Ja, det er bra. Du bruker stemmen din og snakker om det, kanskje hvis det er med på å sette fokus på urettferdighet, kanskje noe kanskje politisk over mange år, men det å få en bedre økonomi for deg i din private økonomi, det er faktisk din oppgave, det er din jobb. Og det høres enkelt ut, og det høres kanskje urettferdig ut når det kommer fra meg, som alltid har hatt kontroll på pengene og en god økonomi, men det jeg ber deg om er jo en kjempestor ting.
Og i bunn og grunn er det jo å endre hele ditt mindset når det kommer til penger. Altså at du skal gå fra «jeg har ikke så mye penger» eller «jeg har dårlig økonomi» eller hva du kaller det, fordi en eller annen grunn, til at du skal si «jeg kan lage meg en bedre økonomi». Og grunnen til at jeg vil at du skal ha det mindsetet, det er jo fordi da slutter du å se på deg selv som et offer.
Det er jo ikke behagelig å være et offer, men samtidig som et offer så slipper man å ta tak. Og når du slutter å se på deg selv som et offer, men en som kan lage seg en bedre økonomi, så begynner man med en gang å lure hvordan? Hvordan skal jeg få en bedre økonomi? Hva kan jeg gjøre i dag? Og det er jo mye mer en praktisk og hensiktsmessig innstilling enn dette er urettferdig, det skulle aldri vært sånn. Fordi det er
Det er ikke noen action points, det er ingenting du kan gjøre med innskyldningen, men med den nye innstillingen. Hvordan skal jeg forbedre økonomi? Jeg kan lage meg en god økonomi. Hva skal jeg gjøre i dag for å nå det målet? Vi snakket jo i forrige episode om mål, målsetting. Selv om de målene jeg setter, og kanskje andre du ser i Facebook-gruppa, det er høye håretemål.
Det å ta kontrollen tilbake over hverdagsforbruket, det er også et kjempe mål for deg som ikke vet hvor pengene går. Og det er ganske mange. Det er veldig mange, både rike og de som har mindre, som ikke vet hvor pengene går. Og det jeg ber deg om, det handler jo egentlig om hvor du skal bruke energien din.
Når jeg får melding fra noen som synes det er forkastelig at jeg deler hvor mye jeg tjener, og at man som influencer ikke bør tjene så mye som jeg tjener, eller ikke bør tjene mer enn en lærer, da tenker jeg jo ikke på om det stemmer eller ikke. Jeg tenker, du bruker energien din altså så feil. For jeg får ikke gjort noe med din inntekt. Jeg kan gjøre noe med min inntekt, men da øker jo bare forskjellene mellom oss. Og når du
Jeg kan jo heller ikke lære deg noe når du er så sint på meg, fordi jeg forteller hva jeg tjener, og fordi jeg tjener mye. Samme det. La meg fortelle deg som hører på nå om god økonomi. For for et par år siden lagde jeg en podcastepisode om god økonomi, og i forkant hadde jeg spurt alle dere. Jeg tror det var på e-post, for det var før jeg var på sosiale medier. Hva er en god økonomi? Og det var ingen som svarte. En sum eller et beløp?
De to tingene som ble svart aller flest ganger, kontroll og oversikt. Og så var det dette med ingen økonomiske bekymringer. Det var det også mange som var innom. Så begynn der. Ikke begynn med å tenke, med den mengden kroner jeg får inn, så er det umulig å få en god økonomi. Hvis en god økonomi i virkeligheten ikke handler om pengene, men oversikt over dem og kontroll på hvor mye som brukes på hva.
Så begynn der. Litt mer spørrende enn sist. Hvordan kan jeg få bedre oversikt? Er det noe jeg kan gjøre i dag for å bedre min økonomi? Det er som de av dere som vil bli ordentlig rike. Dere vet jo at sparing alene kan ikke gjøre deg styrterik. Og derfor vil ikke dere egentlig følge mine råd om å samlinge priser på butikken. Se på kiloprisen. Mine tips om å kjøpe brukte klær i stedet for nye. Eller brukte alt mulig egentlig.
Alle de tingene der, fordi du blir ikke styrterik av det. Men for å bruke meg selv som eksempel, som jo er det jeg gjør i Pengesnakk podcast, alt startet med sparing. Sparing av lav inntekt, sparing av vanlig inntekt, og fortsett med sparing av høy inntekt. Jeg er så opptatt av det med, hvis du ikke begynner med sparesiden av god økonomi, men begynner med å skulle øke lønn, øke lønn, øke lønn,
så kan det fort hende at forbruket ditt øker i takt med den økte lønnen. Og vi har jo også det mindsetet om at you have to spend money to make money. Og det er jeg ganske uenig i, men det kan vi jo snakke om en helt annen gang. Men da blir det sånn at man bruker så mye penger hele tiden, og selv om man også har klart å få en høy lenn inn, det kan jo stoppe en dag. Og du får jo heller ikke spart de summene som du kanskje vil spare, fordi det går i et forbruk hele tiden.
Nå er det så klart forenklet informasjon jeg sier her, eller sånn grove linjer, altså ting jeg ser. Men jeg er veldig på at det starter med sparing. Alt starter med sparing. Og før sparing så kommer jo kontroll og oversikt. Og så spørs det jo hva man mener med å bli rik da. Altså er det å ha mest penger på konto, eller er det det å tjene mest mulig penger og ha disse luksustingene, og ha muligheten til å dra på de reisene og...
Det er sånn jeg tenker mye på, er du egentlig rik hvis du bruker opp hele millionlønnen av dem? Jeg har ikke noen fasit her, men jeg bare spør. Men på samme måte som jeg snakker om sparing av småbeløp, samme hvor rik du er, så tenker jeg at du som vil ha en bedre økonomi og ha lav inntekt, også skal starte med oversikt og kontroll. Slutt med å være et offer, ikke fordi det ikke er synd på deg.
men fordi du kaster bort tid og energi på det. Og jeg vet hvor lett det er å tenke sånn, det går i minus i slutten av hver måned uansett, så da spiller det ikke noen rolle om jeg kjøper meg en, ja, hva det skulle være. Men det gjør det. Det er forskjell på å gå 400 kroner i minus og å gå 650 kroner i minus.
Hvis vi klarer å heve blikket fra måned til måned og se på det totale bildet, kanskje se på det årlige eller fem år, hva kan du gjøre noe med? Og noe jeg har tenkt på som gjelder uansett om du synes du har god nok økonomi eller ikke, det er hva som skjer med forbruket vårt nå som koronarestriksjonene forsvinner. Nå vet ikke jeg hvordan økonomien din har vært under korona og de restriksjonene vi har hatt,
For mange har jo hatt faktisk mer å rutte med på grunn av lavere boliglånsrenter. Noen av dere har også hatt mindre å rutte med, fordi jobben har vært, altså det har kanskje vært permittert eller sånne ting. Mistet jobben, fått en ny, kanskje ikke fått en ny. Så det er veldig stor forskjell, så det er vanskelig å snakke til alle dere som en hel gruppe. Men hva med forbruk?
Det er mange som har hatt pålagt hjemmekontor. Da har du kanskje spart inn penger på busskort, gått forbi så mange butikker og blitt fristet, gått i joggebukse hele pandemien og kanskje kjøpt færre klær, gått mindre til frisør, neiler, alt sånt. Ikke vært ute på restaurant på alle andre år, kanskje. Ikke en konsert, kino. Altså for mange så har det vært relativt enkelt å spare mer enn før.
For andre har det kanskje vært mindre inn og mer ut, for det er jo ikke alle som har vært på hjemmekontor. Og det er mange ting å bruke penger på, selv om du bor et sted der butikker og alt har vært stengt. Jeg vet ikke om nordmenn er verdensmestere i nettshopping, men det kan jo virke litt sånn. Det har ikke vært vanskelig å kvitte seg med penger i lockdown. Og kanskje en av grunnene til det er at vi har jo fortjent å kose oss litt.
Det har jo liksom vært et felles mindset, føler jeg, og jeg merket det veldig da, altså i starten av i mars i fjor. Vi fortjente å kose oss litt. Vi var jo så flinke til å vaske hender og holde oss hjemme. Og jeg sier ikke at det er feil tanke. Men her er hva jeg vil du skal ta litt eierskap til. Fordi alle var jo enige om at vi fortjente å kose oss litt under nedstengingen, litt eller mye. Men nå som det virkelig åpner igjen, da har vi søren meg fortjent å kose oss litt da også. Endelig åpent igjen.
Og jeg skal ikke si at du ikke skal løpe ut og hjelpe lokalt næringsliv. Det jeg sier er, tenk, føl, vær litt smart. Ha oversikt over hvor mye penger det går. Skal du være med på alt? Har du råd til det? Vil du prioritere det? Går det an kanskje å bruke denne tiden til å åpne litt mer opp rundt temaet og tabue penger i vennjengen? Prøv kanskje å gi de som er
To stykker med gode lønninger, litt innsikt i hvordan det er å være en, og at det ikke handler om å ta seg råd. Det kan faktisk handle om å ha råd. Kanskje du kan være den som foreslår sammenkomster som koster mindre? Kanskje ikke bare hensyn til deg selv, men av andre i foreldregruppa, om det er vennigjengen, kollegaer som har mindre enn deg, eller søsken som har høye sparmål?
Jeg tror ikke det er så vanskelig å få respekt for pengevalgene våre. Ikke at vi trenger det heller, men penger er et sensitivt tema, og vi vil jo ikke at noen skal tenke noe om vår pengebruk. Det er i hvert fall mitt inntrykk. Jeg vil ikke at noen skal tro at jeg er gjerdig. Men så er det jo umulig å ikke få respekt for pengevalgene våre når vi ikke forteller heller. Det er da det oppstår mer sånn gjettning, eller hvorfor er hun så kjip, eller jeg vet ikke om noen snakker sånn.
Men du kan jo gjøre det helt enkelt. Ikke sånn, hei folkens, la oss ta opp tema økonomi. Hvor mye har du? Start med å fortelle noe om deg selv. Kanskje at du... Jeg satt og regnet på hva det faktisk koster oss per måned med den nye bilen. Så nå må jeg bare prioritere bort litt andre ting en stund.
Det får ikke bare de andre til å respektere at du vil bruke mindre penger, men det får kanskje de andre til å tenke «Hvor mye koster egentlig min bil meg per måned?» Hvis jeg regner med at verdien på bilen synker for hver måned. Foreslå heller. Se en film hjemme eller gå en tur på ski. Holdt på å si ski, men jeg vil ikke skiføre de så veldig mange steder akkurat nå. Jeg har ikke alle løsningene. Jeg vil bare snakke litt om
Sånn at du har et perspektiv nå når det kanskje i høst blir mulighet til å treffe alle dem som vi har savnet og ikke har sett på halvannet år for mange. Vi kan også reise igjen. Er det det du bruker dine penger på? Noen har jo nå spart gjennom lockdown og har en sparegris med penger de kan reise til Kroatia eller hva det skulle være. Mens andre har enten brukt opp eller hadde aldri den type penger at de nå har.
masse å bruke. Det jeg skal snakke om i neste episode handler om hvordan valgene vi tar, altså om den faktiske pengebruken vår stemmer overens med verdiene og hvordan vi ønsker å bruke pengene i vårt liv.
Så vi høres igjen på mandag. Frem til da kan du ta en tur innom pengesnakk.no eller følge med på eller delta i diskusjonene våre i gruppa på Facebook. Den heter Pengesnakkerne. På torsdag kommer det en ny film på YouTube-kanalen min, og frem til da snakkes vi på Instagram. Jeg ønsker deg en god uke med kanskje du fikk noen pengetanker å tenke på fra denne podcasten.
Du vet jeg blir glad hvis du legger igjen fem stjerner og et review. Hvis du liker Pengesnakk podcast, så fortell det til noen. Kanskje en spesifikk episode du vil de skal høre på. Til neste uke. Ha det bra!
Ja, velkommen til Lyreko's ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge merkevarer. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene for Lyreko.no. Ja, det er alt. Lyreko.