Lyreko
Velkommen til Pengesnakk podcast. Jeg heter Lise Værmelig Kristoffersen, og dette er den fjerde episoden av denne høstsesongen av Pengesnakk. Det er så fint for meg å være tilbake med podcast, og jeg ser jo på lyttetallene at dere er også tilbake, så det gjør meg jo veldig glad.
Takk til dere som legger igjen stjerner i podcast-appen og kommentarer. Også deg som sa at det ble litt for mye lise og pengesnakk som business-fokus. Det er jo en balanse jeg prøver å holde. Jeg prøver å svare ut de tingene jeg ofte får spørsmål om. Og hvordan jeg tjener penger er jo nettopp en ting mange lurer på.
Men helt klart en balanse, så takk for innspill på det. Noen episoder handler jo om meg og min økonomi. Det kommer du til å fortsette å gjøre, for det er litt av greia med pengesnakk, at jeg snakker ut fra mitt utgangspunkt, jeg som ikke-økonom, hvordan styrer jeg mine penger, hva slags smarte ting har jeg gjort eller hørt om penger som jeg vil dele videre med dere.
Og nå har det jo blitt enklere å ha litt gjester igjen, så dere kommer til å møte flere gjester i denne sesongen. Forrige uke var jo Lene Drange på besøk, og det kommer flere spennende gjester, så det gleder jeg meg til å dele med dere. Det er fint å også få...
andres perspektiv på penger. Enten de er eksperter på noe innen økonomi, eller de er, holdt til å si et vanlig menneske, men et menneske som ikke har sin bakgrunn innen økonomi. Hvordan tenker de på penger? Har de noen smarte tips som vi kan dele videre? I dagens episode skal vi snakke om deg og ditt forbruk, og ta litt sånn temperaturen på...
Jeg skal ikke lære deg noe i dag, men hvis du gjør de oppgavene jeg skal gi deg nå, så kan dette bli den mest lærerike pengesnakk-podcast-episoden for deg noensinne. Det var bra innsalg. I løpet av den neste måneden kan du finne ut om du bruker pengene dine riktig. Jeg mener ikke riktig som at det er en regelbok for livet som sier hva som er rett og galt,
Fordi en sånn regelbok, det finnes ikke. Men mange av oss lever som om det finnes. At vi skal gjøre sånn, og bør gjøre sånn. Men livet er jo faktisk mer fleksibelt enn det. Du kan gjøre nesten hva du vil. Og det er ingen som... Altså om du har lyst til å bruke en hel søndag på å se på YouTube eller Netflix, det er vel fint? Hvem er det som sier at det er feil bruk av tid?
Om du vil spise middag til frokost eller yoghurt til middag, ditt valg. Det var litt sidspor, men samtidig ikke helt, fordi det jeg skal snakke om i dag er hvordan du kan sikre, eller i alle fall sjekke, få noen aha-opplevelser, finne ut om du lever det livet du vil leve. Om pengebruken din speiler dine faktiske ønsker og mål.
Og det kommer jo fra min egen realisasjon, heter det. Altså, jeg satt en dag og tenkte på, hvorfor har vi det så stygt hjemme? Som mange av dere vet, så bor jeg i et hus som koster 14 millioner kroner. Jeg har invitert mannen min Tom til podcasten for å snakke litt om hvordan vi to sammen fikk råd til det. Så jeg håper han sier ja, for det er en ting jeg får spørsmål om av og til. Men man tenker kanskje da at det ser dritfint ut i det huset.
Vi elsket huset da vi kjøpte det, da vi overtok det. Vi elsker det fortsatt. Planløsninga er super i de rommene som vi bruker mest. Det er et ganske lite hus, alt er jo relativt, men vi har fem soverom og to bad, så planløsningen er optimal, vil jeg si. Det var det vi var veldig opptatt av da vi skulle velge oss en bolig, fordi vi hadde utrolig dårlig planløsning der vi bodde før.
Men Tom elsker jo å pusse opp, og vil ha mange planer for hva vi vil gjøre med huset med en gang og på sikt. Så jeg skal ikke skryte på meg at jeg har pusset opp så mye, men Tom har gjort utrolig mye allerede. I andre etasje har han gått ned til undergulvet, isolert på nytt, bygget opp alt igjen.
Men da jeg var høygravid, så inngikk vi en avtale om opphusingsstopp. Jeg vil ikke ha masse støv og bråk, og jeg vil ha det rolig og fint når jeg skal ha en baby i huset. Så status i andre etasje er at vi har et megafint bad, men så har jeg satt stellebord i dusjen, sånn at vi må dusje nede på det andre badet, som er sånn. OK minus.
Og så er det sånn at et rom oppe ikke er pusset opp, så skillet mellom pusset opp og ikke pusset opp, det er så tydelig da. Med litt sånn plastikk, og det mangler lister. De rommene som er ferdige og fine oppe også, de mangler også lister. Så det er litt sånn halveis, og nede hvor vi egentlig ikke har pusset opp, så har vi allerede begynt å gjøre noen ting. For eksempel dra av de gamle radiatorene. Og bak der er det kanskje en annen farge, eller bare treverk.
Så det ser ikke fint ut, eller det er så halveis. Uansett, husker du verdikompasset? Hvis du har lest boka mi, eller vært på et foredrag med meg, eller har følt med på podcasten lenge, så har du kanskje til og med fylt i ditt eget verdikompass. Verdikompasset handler om å sette i system hva man prioriterer, og hva man prioriterer bort for å få muligheten til å prioritere det man prioriterer,
også raskere nå sine mål. Fordi de store målene er jo også en del av verdikompasset, sammen med spørsmålet, hvor mye er nok? Og i mitt verdikompass så står det, bo fint. Det er noe jeg prioriterer.
Og så sitter jeg her og irriterer meg over at jeg bor så stygt. Det er så halveis. Jeg vil ha lister, jeg vil ha tapeter, nå vil jeg ha det fint. Jeg vil ikke ha det sånn at hver gang jeg kommer inn, så ser jeg rett i en trapp som er skille mellom pusset opp og ikke pusset opp, og det er liksom plastikk. Ja, jeg er lei av det. Og det sier meg jo at prioriteringen å bo fint, det er riktig for meg. Det er viktig for meg, og et ønske jeg har om å bo fint.
viktigere enn å reise på ferie eller konserter. Så det er litt utgangspunktet for denne episoden, og den oppgaven som jeg vil at du skal gjøre med meg, å se hva vi gjør, og bruke pengene våre, tiden vår på, mot det vi sier at vi egentlig vil gjøre og ønsker å ha det. Jeg skal snakke litt mer om verdikopass om en liten stund, men først vil jeg dra frem et annet pengesnakkverktøy, om man kan kalle det det,
Og det er forbruksliste. Jeg har jo forskjellige skjemer du kan skrive ut på nettsiden min. Det mest populære er det med Selle 100. Utfordringen om å selge ting du ikke trenger hjemmefra for å få inn litt ekstra cash uten rot. Og både det og forbrukslista og verdikompass er gratis skjemer som du kan skrive ut fra nettsiden. Og da legger du igjen e-postadressen slik at jeg også kan sende deg en e-post hvis jeg vil fortelle deg om en ny e-post.
Forbruksliste er et litt uspesifikt navn, og det går an å skrive ned forbruket sitt og kalle det for en forbruksliste. Men det er noen ingredienser i det jeg kaller for forbruksliste som jeg vil at du skal ha med deg for å få enda mer utbytte av det. Det første er at du skal føre det i en måned. Det trenger ikke å være fra den første til den første. Akkurat nå håper jeg du vil gjøre det i hele september sammen med meg, men vanligvis...
30 eller 31 dager, det er et poeng å gjøre det litt over tid, fordi de fleste av oss får jo lønning en eller annen gang i løpet av den måneden. Når du kan se forbruket ditt da, så kan du merke kanskje at
Rett før lønning bruker jeg ikke så mye. Rett etter lønning bruker jeg mye. Hvorfor er det sånn? For å kunne se sånne type variasjoner i forbruket gjennom måneden, så er det fint at vi har en hel måned til vi gjør dette her. Jeg skjønner at det er en stor jobb jeg ber deg om, for det er å skrive ned alt du bruker penger på i 30 dager.
Men alle aha-opplevelsene det kan gi, og bli kjent med sitt eget forbruk på den måneden, det er så verdt det. Og så er det jo ikke sånn at vi skriver opp dette for å få en total oversikt over forbruket. Så du trenger ikke å bry deg om kategorier eller noe sånt, du skriver bare opp datum, hva du har kjøpt og hvor mye det koster. Og et viktig poeng er at det skal skrives opp så nært inn på kjøpet som mulig.
Og det er jo fordi jeg vil at du skal føle noe. Hvis du logger inn i nettbanken en gang i uka, eller sjekker når måneden er over, så kommer du kanskje ikke til å føle så mye når du går gjennom forbruket ditt. Kanskje du kan føle sånn totalt at «Åh, det var mye». Men du greier ikke å føle på hver enkel sum når det bare blir en liste med summer.
Men når du rett etter et kjøp finner frem denne lista di, enten du har printet den ut fra nettsiden, du har kanskje et skjema heller på mobilen i Excel, eller om du har en sånn almanak du skriver det i. For eksempel da, 6. september, genser, 598 kroner. Det er det eneste du skriver opp, men så begynner jo tankene dine å gå, ikke sant?
Åh, den fine genseren. Den grønne. Det er den nye plagget jeg skal kjøpe i høst. Så skal jeg se gjennom litt sånne genser jeg har hjemme, kanskje. Bestemt meg for ikke å kjøpe noe mer. Den her er så perfekt. Bra kjøp. 7. september. Kaffe og bolle, 59 kroner. Og tankene dine er kanskje, så hyggelig å se Sara igjen. 8. september. Restaurant med Sara, 756 kroner. Kanskje tenker du,
Ble det litt mye? Kan jeg finne på noe koselig sammen med Sara som ikke innebærer å bruke penger hver eneste gang? Altså disse positive og negative refleksjonene, tanker, følelser rundt skal jeg fortsette sånn som jeg gjør? Er det noe jeg skal endre? Har du skrevet i verdikompasset ditt at du vil gjerne være mer ute og spise? Så ser jo det her knallbra ut.
Det tar litt tid å se mønstre, men du begynner kanskje allerede første dagen med å ubevisst eller bevisst stramme litt inn på forbruket. Det er hvertfall det jeg hører fra de fleste av dere som har prøvd å skrive forbruksliste før, at bare å vite at man må skrive det opp gjør at, nei, det gidder ikke. Enten fordi du ikke vil ha det svart på hvitt at du har brukt de pengene, eller bare fordi det er et mas å skrive opp alt.
Poenget med forbrukslista er at du skal se hvor du blir av alle pengene i real time. At du skal bli litt ansvarlig gjort, eller føle på kroppen hvordan ditt forbruk er. Se hvor ofte du bruker penger, og naturlig nok kjenne etter om du er fornøyd med det. Da er det jo fint å ha verdikompasset rett ved siden av, hvor du egentlig har skrevet ut hva du vil bruke penger på.
Vi skal komme tilbake til det, men det vil jo kanskje også være noen dager der du ikke bruker penger. Det er ingenting å skrive opp. Hvordan føles det? Jeg skal ikke legge skjul på at det er et ork å skrive forebruksliste, og derfor har jeg ikke gjort det selv på en stund. Men i september så vil jeg gjøre det sammen med deg, og dele litt underveis.
Og som jeg sa, når du skriver, du trenger ikke å tenke på hvilken kategori ting er. Ta bare kjøp for kjøp, og så vil du jo likevel se og få et inntrykk av hva du bruker mye penger på. Og så må du også huske å skrive opp det som går fra nettbanken din. Så da må du også være innom ofte i den perioden her, kanskje en gang hver kveld, og se, er det noe trekk som går?
Det kan jo lønne seg bare det. Fordi når vi er så tett på en måned, så kan du se om det du kjøper er verdt det, eller om det er riktig opp imot hva du har sagt at du vil prioritere. Kanskje finner du et autotrekk til en tjeneste du ikke bruker lenger, et eller annet app som du har kjøpt som fortsatt går 59 kroner i måneden uten at du bruker den tjenesten lenger, da er det jo bare å avbestille og lurt å sjekke altså.
Men la oss ta en titt i verdikompasset ditt. Hvis du nå er ute og går eller kjører bil, så kan du begynne bare å tenke på dine verdier. Hvis du har penn og papir, så kan du begynne å skrive ned. For vi skal ha et ark med fire ruter. Som sagt, du kan skrive det ut fra nettsiden min, men det er enkelt å lage det selv også. Vi skal jo bare ha så store ruter som mulig. Så sett en strek over midten av arket, og så en strek andre veien, så det blir et kryss. Og da har du fire ruter.
Nå skal vi få målene våre og prioriteringene våre ned på papiret. For det vil hjelpe oss å ta økonomiske avgjørelser, og også å se i ettertid, var det jeg brukte penger på, det som står her. Den første ruta handler om hva du prioriterer, eller hva du nå vil prioritere fremover. Og om du fyller i 1 ting eller 13 ting, det spiller egentlig ingen rolle.
Dette er som jeg har skrevet, bolig opppussing. Det er greit for meg å bruke penger på det, fordi jeg vil ha det fint hjemme. Og for din del kan det hende det er hund, eller kunst, forskjellige kurs, bøker, garn, strikk, sybøker, ting. Det kan være restaurantbesøk, musikk, hva som helst. Det du gjerne vil bruke penger på for å leve det livet som du ønsker deg.
Så i rute to er det et veldig viktig spørsmål. Hva prioriterer du ikke? Hva er det du prioriterer bort for å kunne få til mer av det du prioriterer? Hos meg er det nye klær, restaurantbesøk, kjønnhet og behandlinger, hudpleie, frisør, negler, vipper, alt det der. Dyre viner, ikke så opptatt av, magasiner, reiser, dingser.
Jeg kan sikkert fortsette at det er ganske masse forbruksting som jeg har funnet ut av. Jeg har det bedre uten. Og ved å prioritere bort de tingene, så har jeg råd til å prioritere ting som jeg ønsker meg mer. I den tredje ruta kan du skrive opp dine store mål. Hos meg er det mindre stress, bo fint og at det å jobbe er et valg. I rute fire skriver du med store bokstaver.
Og det er fordi du ikke trenger å svare på det her og nå. Hvor mye er nok? Det er det du skal skrive opp. Hvor mye er nok? For det spørsmålet kan minne oss på å holde kursen over tid. At vi stadig reflekterer innenfor store og små ting i livet. Hva er egentlig viktig for oss? Jeg kan for eksempel bli veldig revet med når jeg ser fine ting. Jeg så på en tv-serie i sommer med fire advokater-
Og de hadde jo så fine klær, de damene. Og da fikk jeg lyst til å shoppe. Og så ser jeg, jeg kan bli påvirket av mye. Og jeg liker luksus. Men så et sted så blir jo jeg fornøyd. Og det spørsmålet, hvor mye er nok, minner meg på det. Det minner meg på at, oi, jeg er jo dritfornøyd med å få plagg. Jeg synes jo det er en luksus å ikke være overveldet av masse plagg.
Jeg liker å ha få pynte interiørting, fordi da går det raskere å vaske, og jeg trenger ikke være rett for at babyen min knuser ting. Og så kan det være praktisk å ha dette verdikompassen når du vurderer å kjøpe noe. Nå vil jeg ta en titt. Er dette noe du har sagt at du vil prioritere? Er det noe du har sagt at du spesifikt prioriterer bort for å kunne prioritere noe annet? Eller kanskje samsvarer det med et av målene dine?
Så når du tør å stille deg selv det spørsmålet ofte, så kommer du til å kjenne, «Ensen jeg har allerede nok, eller nei, men dette trenger jeg». Så ved å fylle ut dette verdikompasset før du går løs på den måneden med forbruksliste, så vil du være mer bevisst på hvor du vil. Kanskje du begynner å justere litt allerede. Det er ikke juks, det er jo helt perfekt. Økonomien og livet ditt henger jo tett sammen.
Og det føles godt å ha et kompass. Det synes i alle fall jeg. Men så er det jo sånn at vi endrer oss. Da kan du jo oppdatere, du kan endre verdikompasset. Livene og tankene våre er jo annerledes også om vi er en person, eller om vi bor sammen med noen, om vi har barn, familie. Og derfor går det også an å ha et eget verdikompass, og et for hele familien. Men la oss nå i september konsentrere oss om ditt eget verdikompass.
Selv om vi også har noen familieverdier. Eller det er i hvert fall verdt å tenke på, hva er det vår familie har lyst til å bruke tid og penger på? Hva er det som er typisk oss? Hva er det barna skal huske når de flytter hjemmefra? For det er jo ikke sånn at i en familie er vi nødvendigvis 100% like. Eller det skal vi jo heller ikke være. Men så er det fint å ta valg som tar hensyn til flere.
Så nå, la oss koble sammen verdikompasset og forbrukslisten. Jeg ser jo på mitt forbruk det siste året at jeg har ikke brukt mye penger på opphusing, ikke brukt mye tid på å gjøre det fint her hjemme. Kanskje er det ting som ikke samsvarer med hvordan du driver også. Kanskje du ikke bruker så mye penger på hunden som du trodde, og at du har råd til hund nummer to litt tidligere.
Eller kanskje ser du hva du kan prioritere bort for å få det til raskere. For kanskje det er noe du har skrevet under «prioriterer ikke» i verdikompasset, men som du ser når du driver på med forbruksliste, at det bruker du fortsatt en del penger på. Så det er det jeg håper dette skal gi dere og meg.
Og hvis du vil sende meg noen oppdateringer underveis, eller har spørsmål, eller ser bare at «åh, sånn er det ja, en skikkelig sånn aha», så send meg det gjerne, for jeg vil at vi skal gjøre det her sammen. Finne ut om vi bruker pengene våre i tråd med verdiene våre. Kanskje får vi ikke se hele bildet på en måned, men jeg har veldig sterk tro på at det er de små vanene våre som utgjør hele forskjellen i økonomien og i livet. Så derfor.
Og så kan det jo være noen ting du har skrevet i verdikompasset som ikke handler om penger. Men tro meg, du kommer til å se det i forbrukslisten din uansett. Du ser jo også tomme dager, og vi er så tett på i tid at det husker du. Og noen ganger så må vi ta oss et steg tilbake for å kunne tenke på hvilke strategier vi bruker for å oppnå det som vi ønsker oss aller mest. Hvis det du vil ha er «la oss si mer tid med ungene»,
og så blir du irritert over pengene du bruker på takeaway eller matkasse, vaskehjelp koster penger, så henger jo det sammen. Dette er jo din bevisste prioritering for å få mer tid med ungene. Så da vil jeg heller bruke de pengene med god samvittighet. Det er jo helt i tråd med dine verdier. Selv om det kan se ut som utgifter, og at hverken vaskehjelp, takeaway eller matkasse har noe med tid med ungene å gjøre,
så har du jo det. For det jeg ønsker meg aller mest for deg, det er at du bruker pengene dine for å leve det livet du ønsker å leve. Så jeg ønsker deg en god uke og en god september med denne utfordringen. Hvis du går inn på pengesnakk.no skråstrekk september, så ligger det skjemaer du kan printe ut. Jeg har oppdatert det litt, og nå får du begge i samme fil, slik at du slipper å bestille to skjemaer på to ulike sider.
Og hvis du liker pengesnakk podcast, så blir jeg veldig glad hvis du legger igjen noen stjerner eller en review. Det gjelder podcasten med noen du kjenner som du tenker kan ha bruk for noen av episodene, eller kanskje noen du vil føre forbruksliste sammen med i september. Vi høres igjen neste mandag. Ha det bra!
Moderne medier.
Ja, velkommen til Lyrecos ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreco har tusenvis av produkter fra kjente, trygge, merkebare. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene på Lyreco.no. Ja, det er alt. Lyreco.