Denne ukas annonsør er HelloFresh, og la meg dele rabattkoden med en gang. På hellofresh.no bruker du koden FRESHPENGE for å få opp til 1779 kroner rabatt. Hvorfor bruker vi matkasse fra HelloFresh?
Fordi det gjør livet mitt enklere. Det er litt mer oppvask, det er det eneste negative. For det er jo litt mer ordentlig middag enn de stakkars guttene mine sikkert hadde fått om jeg ikke hadde fått middagene levert på døra fra HelloFresh. Jeg føler meg som en mesterkokk med disse oppskriftskortene. At noen har tenkt ut middager som er gode, masse grønnsaker.
Jeg bare elsker å ikke måtte tenke ut og planlegge og handle inn til middag. Her er alt sørget for og kommer på døra.
Du kan velge mellom 3, 4 og 5 retter i uka, til 2 eller 4 personer. Og så kan du alltid hoppe over en uke. Så hvis du skal på ferie for eksempel, så kan du bare sette hele greia på pause. Og hver uke så velger du retter selv, mellom 25 retter, så det vil alltid være noe som faller i smak. Har du ikke testet enda, så anbefaler jeg deg absolutt det.
Gå inn på hellofresh.no og bruk koden FRESHPENGE når du bestiller. Da får du inntil 1779 kroner rabatt på dine seks første matkasser, og gratis levering på den første. Rabatten kan også brukes hvis du har vært kunde hos HelloFresh før, men det er mer enn 12 måneder siden. Er du god på å prioritere det som virkelig teller?
Selvelse handler om å påvirke dine egne tanker, følelser og handlinger for å nå de målene du har satt deg. Dette er en viktig ferdighet uansett hvor du vil i livet. Lær mer på bi.no-muligheter.
Velkommen til Kjemperådet! Vi har fått inn et kjempenytt problem fra en mor. Jeg leser. Hei, jeg har en datter på 11 år som vurderer å slutte med orientering. Hun elsker jo å løpe, men finner aldri veien. Og jeg må sitte så lenge i bilen og vente. Tricky. Men dette her har jeg opplevd selv, faktisk. Og løsningen for meg ble da Maps på mobilen. Ja, hun er jo under 13 år, og da får hun 5 GB data for bare 149 kroner med Telenor. Hun bør jo sjekke ut nye mobilabonnement på Telenor enda da. Yes!
De beste sparetipsene er de du bruker. Det har vi snakket om en del ganger, at ofte så havner vi igjen litt sånn, vi leiter etter det neste beste, geniale sparetipset som er nytt og spennende. Og så er det heldigvis, synes jeg da, litt sånn at det er de samme tingene som funker.
De som du faktisk gjør, er de beste. Hvorfor sier jeg det? Fordi hvis et sparetips er kjempestilig og bra, men det er noe du ikke vil gjort, så får du ikke spart noe ved å ta det i bruk. Eller altså ved å ikke ta det i bruk. Og så er det jo også det at sparetips er individuelle. Hva mener jeg med det? Jo, det spørs litt hva du driver med i dag. Altså hvilke vaner har du?
Hvis noen sier «Åh, det er så bra sparetips å vaske bilen selv», og så er jo ikke det et sparetips for deg som aldri har brukt et bilvaskeri, du gjør det alltid selv, da er det jo ingenting å spare på å ta i bruk det sparetipset. Eller, bør jeg fortsette med det? Ja, men du skjønner. Og så er det andre igjen som «Ok, når jeg setter bilen på bilvaskeri, det er da jeg gjør, altså tjener penger, bruker tiden godt på et eller annet vis».
Eller kanskje også heller ikke et sparetips for deg som er, jeg tror noen kan kjenne seg inn i den type beskrivelsen her, du som elsker å gjøre masse research, hvilke produkter er de beste for bilvask? Hva må du ha? Hvordan? Rekkfølgen? Så du må handle litt på biltema, bestille noe såpeskum på nett, spylegreie, høytryksspyler. Men så finner du ut etter en vaskerunde at du liker ikke å vaske bil selv du.
da ble jo den vasken veldig dyr. Samme med det typiske sparetipset «Kutt i kaffelatte på vei til jobb». Den er jo kun et sparetips for de som kjøper kaffelatte på vei til jobb. Og noe sier meg at dere som gjør det, dere setter virkelig pris på den morgenkaffen. Hvis ikke, slutt. Det høres kanskje for enkelt ut, men de beste sparetipsene er ikke nødvendigvis de vanskeligste.
Heller tvert imot, de beste sparetipsene er de som er enkle, og som du kan starte med i dag. Som du faktisk gjør. Det er jo kjempesmart å for eksempel systematisere fryseren, all mat du har hjemme setter du opp i et ekselark, og så bruker du kunstig intelligens til å lage måltidsplaner basert på akkurat deg og dine preferanser, og så finne ingrediensene som trengs så billig som mulig for å gå gjennom alle tilbudsaviser og besøke flere butikker.
Sånne tips er ikke nødvendigvis dumme, men terskelen er for høy for mange av oss. Så derfor, enkle tips er velkomne. Jeg skal dele en del av deres tips i dag som dere har vært så reuse å dele med meg via Instagram.
Det første jeg vil dele med deg i dag, nå har vi jo vært inne på både bilvask og kaffekutting, men det første jeg hadde planlagt, reduser antall avgjørelser. Hvordan kan du redusere antall avgjørelser? Og det jeg mener med det er at sparingen blir ikke vanskelig hver gang at du har tatt noen sånne.
for godt avgjørelser, slik at du slipper å ta dem igjen og igjen, og føle at dette med sparing og gode vaner er et ork. Gjør slik at du ikke engang trenger å vurdere en type kjøp. Et eksempel for meg selv, Starbucks. Da jeg bodde i Oslo, bodde jeg i en leilighet rett ovenfor Starbucks. Da bestemte jeg veldig tidlig at jeg aldri kjøper kaffe på Starbucks.
Slik at jeg slipper å hver eneste dag tenke, skulle jeg kjøpt meg en kaffe i dag? Den avgjørelsen er bare tatt, trenger aldri å vurdere det. Så hvilke andre avgjørelser i ditt liv er det du kan bare ta for å forenkle litt og automatisere at du ikke bruker penger på visse tidspunkter eller steder? Jeg bestemte jo at jeg ikke skulle kjøpe ny klær, og etter hvert så ble jo det en del av identiteten min.
Jeg sparer masse energi på å ikke lure på hva skal jeg kjøpe neste gang? Vurdere om jeg skal ta turen innom når jeg går forbi en fin butikk. Jeg kjøper bare ikke klær, og det sparer jeg også massevis av penger på. Og så er det jo noen unntak finnes. På bursdagen min i år kjøpte jeg noen nye kjoler på et konkurssalg,
Så da ble det unntaket som bekreftet regelen, og som gjør at jeg har noe å ha på meg, rett og slett. Men hva må bestemme? Hva kan du bestemme? At du ikke reiser på dyre ferier, så vil jo kanskje dette endre seg en eller annen livsperiode, men hvis det er trangt nå, du trenger sparetips. En ferie kan jo utgjøre alle de andre små tingene, kutt inn her og der på kaffe og hva som helst. Spare inn på ferie.
Kanskje du sier at du er en som ikke kjøper bil før du kan betale den kontant. Du er en som ikke har bilån. Knytte helt inn på identiteten din, sånn som vi snakket om i episoden om vaner. Og ikke si at... Hvordan skal jeg ordlegge meg her? Knytte det helt til identiteten din og si at du er en sånn person som aldri har bilån. Du kjøper en bil du har råd til å betale kontant.
Jeg betaler ikke for hjemlevering av takeaway-mat. Hvis jeg er lat nok og ikke lager maten, så får jeg det minste sykle og hente den selv. Sånne ting. Kjøper ikke mat eller drikke på fly. Det er en regel jeg bare har. Greia med disse reglene er jo at jeg, som flyr maks et par ganger i året,
Jeg hadde jo ikke blitt ruinert om jeg bestilte meg en kvikklunch oppe i lufta der. Men når jeg har forhåndsbestemt ganske mange sånne ting, så slipper jeg å ta avgjørelser hver gang. Det bare er sånn. Og så er det noe med den der «når jeg først har begynt å kjøpe, så fortsetter jeg å kjøpe».
Kortet er tatt i bruk. Da tenker man mer på flere kjøper, det opplever hvertfall jeg. Plutselig så handler det litt på flyplassen. Reiseforbruket er i gang. Og det er jo helt andre pengeregler på reise enn hjemme. Ikke sant? Eller er det det? Over til regelnummer. Eller ikke regel. Jeg vil ikke gi regler fordi pengebruk er individuelt. Jeg skal ikke gi deg et sett med regler selv om det kunne vært greit for noen sikkert.
Tips nummer 1 var å lage egne regler på hva og hvor du aldri kjøper. Det er en styrke i at du lager dem selv, selv om det krever litt mer av deg. Men de skal jo være tilpasset deg og det livet du vil leve, eller må leve økonomisk sett akkurat nå. Tips nummer 2, ikke makse alt.
En pengesnakk-klassiker som jeg snakket om i min aller aller første podcast-episode, som nå er over 200 episoder siden. Jeg slutter ikke å synes at det er rart. Jeg har tenkt så mye på det de siste at det er fortsatt så mange ting å snakke om. Og så er det ting vi kan snakke om igjen og igjen. Sånn som det her med at man må ikke makse alt. Og hva legger jeg i det?
at selv om du har bestemt deg for å bruke penger på noe, så betyr ikke det at du må ha det aller beste av det du kjøper, at du må ha alt tilleggsutdyret som hører til den, eller at fordi du nå har den perfekte sofaen som du nå ønsker deg, la oss si det var det initielle kjøpet, du kjøpte den beste, fineste, flotteste sofaen,
Betyr det også at du må oppgradere sidebordet, putene, kunsten som henger bak? Det er jo ofte sånn at en ting drar med seg mer, og når vi først er i gang med å bruke penger, så er det lettere å bare legge på ting som kanskje i kroner virker lite sammenlignet med den dyre sofaen, men som hvis du skulle sett på det alene, hvor mye vil jeg egentlig gi for et sidebord?
Finnes det andre ting jeg kan bruke? Skal jeg se kanskje i andre butikker eller på loppemarked, så kan jeg få et sidebord for nesten ingenting. At det blir så lett at vi legger på ting når vi først er i gang med en handling. Altså handlinger som gir å kjøpe ting. Eller en handling at man gjør ting. Ja, når jeg først er her, så må jeg da også. Og der er jo ferie det typiske eksempelet. Man er på ferie, man har unna seg en ferie,
Men betyr det at alt av lommepenger skal flyte fritt, og alle gode sånne pengevaner som du bruker hjemme, ikke brukes i det hele tatt? Overalt så finnes det jo balanseganger. Hvis du er...
På ferie for å slappe helt av, så sier ikke jeg at du må lage alle måltider fra bunn. Du må finne ut hvor du kan få kjøpt nedpris av mat. Altså at du skal drive med sparing som en jobb, som et profesjonelt ting du bruker hvert våkne minutt av dagen på. Men at det heller ikke utgjør nødvendigvis en stor forskjell om du ...
Om du ikke gjør det beste av alt, må du spise på de aller beste, fineste restaurantene hver kveld. Kan du handle inn litt vann og dagligvarer på et supermarked, i stedet for de dyreste kioskene eller på stranda? Må du være med på organiserte turer, eller går det an å legge opp til noen opplevelser selv, som ikke koster så mye? Ja.
Mange eksempler, men jeg tror du skjønner hva jeg er inne på. Må du makse alt? Eller kan du noen ganger tenke at det her er så bra? At nå er...
lykkenivået mitt så høyt, jeg koser meg så vanvittig mye, at om jeg legger på en ting til, enda en utgift for å få det sånn bittelitt bedre, det er som jeg er glad i tall, hvis vi snakker i prosent da, og sitter liksom og kjenner at nå er jeg 90% lykkelig, og så skal jeg kjøpe, ja, hva skulle jeg kjøpe da? Enda en ny bikini eller en paraplydrink, så hadde jeg kanskje vært 80%.
eller må jeg si 90, 91 prosent lykkelig, da holder det kanskje med å være 90 prosent. For det med den ekstra pengebruken, hvis den ikke gir ordentlig god verdi for deg, så er det jo bedre at du sparer den til en annen gang. Kanskje det plagget eller den drinken, hvis du kjøper det på en helt vanlig uke når du ikke er på ferie, så gjør det deg glad da.
I stedet for at du driver og makser når du allerede har det så fantastisk fint som du har det på ferie. Ok, nå har jeg noen notater på PC, noen notater på ark, og noen sparetips fra dere på mobilen. Så jeg håper denne episoden ikke blir alt for lang, for jeg har masse gode sparetips. La oss gå på abonnementer. Det har vi snakket om mange ganger, og jeg tenkte nå om jeg skulle lage et skjema til dere.
Fordi jeg vil at du skal gå litt systematisk til verkt, og ikke tenke på «å, har jeg noen abonnementer å kutte ut? Ja, kanskje». Jeg vil at vi skal gå gjennom det nå. Så hvis vi begynner med, det er fem forskjellige ting jeg har her, eller fire. Og det første er apper. Altså apper på telefonen din, som du betaler en månedspris eller årspris på.
Så kan du gå inn, hvis du har en iPhone, så er det jo sånn Apple, du kan gå inn og se hvilke du har abonnementer på, eller rett og slett bare se på alle app-ikonene, så bare ja, der er det vel en årspris, og der er det en månedspris. Og disse årspristingene er jo da ofte dyrere, så da gjelder det å være, jeg har for eksempel et sånt yoga- og pilates-app,
som er kjempefin, men der er det jo et års. Man kunne sikkert betalt det på måned, så valgte jeg års, fordi da er det billigere hver måned. Og da gjør jeg det sånn at jeg avbestiller den etter at jeg har betalt for årsabonnementet.
Og da har jeg jo fortsatt mitt gyldige abonnement helt til det går ut, og så kan jeg heller tegne et nytt av. I tilfellet jeg ikke bruker den lenger, og så plutselig har det blitt trukket 1200 kroner. Det er jeg jo ikke interessert i. Så jeg beholder mer av kontrollen selv når jeg sier opp årsdingser med en gang. Andre ting er jo måned for måned, som disse podcast-appene som koster penger i.
Det er jo sånn man kan ha kanskje i en periode hvis du har dillet på en podcast eller hører på en. Der er det vel mer sesongbaserte podcaster, er det ikke det? Og så finnes det jo massevis av podcaster som ikke koster noe å høre på. Sånn som denne her. Lydbok-appen, den sier ikke jeg opp, men da har jeg den på min liste over apper. Og så vet jeg at den synes jeg det er verdt å beholde. For det har jeg prøvd å ikke ha og savnet det.
Så lag en kolonne med, for jeg vil at du skal skrive dette ned, at du skal ha oversikt over absolutt alle abonnementer, og så betyr ikke det at alle skal sies opp. Finner du bare ett eller to å sies opp, så har du spart penger. Og jeg elsker jo sånne beløp som spares igjen og igjen og igjen når det er abonnementer. Så det neste etter apper er TV-kanaler.
Hvem er det som tar litt penger av deg hver eneste måned for å gjøre deg til en TV-slave? Kanskje er det noe du kan. Nå er det jo veldig fint vær, her i Osloområdet i hvert fall. Jeg tror nesten hele landet. Sommeren nærmer seg. Kanskje er det sånn at du kan ha en sommerstopp på dine TV-kanaler. Og så når høsten kommer, så kan du heller...
Hva heter det? Resubscribe, eller starte med det igjen av de du enten har savnet, eller de du vil starte med. Så blir det noen måneder uten en utgift som du da heller kan spare. Så vil jeg at du skal ha en kolonne med dine fysiske abonnementer. Bare skriv opp alle, også de du vet at du har lyst til å beholde, bare sånn at du har oversikt over det. Og hva mener jeg med fysiske abonnementer? Aviser, tidsskrifter?
Tidsskrifter, hva mener jeg? Bladar. Og noen av dere abonnerer jo på sånne sminkebokser, sånn som kommer i posten. Jeg har sett reklame for undertøyabonnement, sånn at man månedlig får nytt fancy undertøy i posten. Eller sånn barberhøvel, abonnement. Alle disse tingene som du betaler for hver eneste måned, skriv de opp i lista di, og...
og så summene. Hvor mye koster det her med da? For da får vi reflektere på det en gang utenfor nettbanken og de transaksjonene, men ser, synes jeg egentlig det er verdt det. Rekker jeg å bruke, og ikke bare bruke, men rekke å sette pris på de her tingene? Hva kan kuttes ut? Og så for å, hvis du er sånn som er litt rask med å tegne abonnemanger på Facebook,
og jeg vet ikke alt som finnes. Gå gjennom kontoutskriften din for hele april eller hele mai, hvis du hører på dette litt senere, og se hvilke trekk er det som faktisk går. For da får du med deg alle, hvis de er månedlige. En jeg tenkte på, som jeg er litt skyldig i selv, er skylagring. Så skal du betale for OneDrive og Google Drive og Dropbox og enda flere skylagrings-
Eller hvordan å ha én, og så lagrer du flere ting på samme sted. Og når det blir fullt i de der gigabyteene, så er det veldig lett å trykke på at ja, da vil jeg ha en større. Mer gigabyte. Hva med å i hele neste uke slette 100 bilder hver dag?
så blir det enklere å finne fram også når du har fjernet litt gamle screenshots, ufokuserte bilder, bare ting du ikke trenger. Og kanskje trenger du da plutselig mindre lagringsplass hvis du sletter det som tar mest plass på filmer, eller filmer tar mer plass enn bilder. Så hvis du kan slette noen lange opptak du ikke trenger, så sparer du plass, og trenger du mindre lagringsplass, så koster jo det mindre.
Og så kan du lage en kategori med ting som er ikke abonnemanger, men det er sånne faste utgifter som du må ha. Strøm, internett, mobil. Jo, det er jo abonnemanger. Du må ha de, men må du ha like stor pakke? Må du ha akkurat det abonnemanget? Er det noe du kan gjøre for å senke prisen eller forhandle det noen en? Så har du plutselig masse greier på et ark her, og da er det gøy å se
hvor mye sparer du totalt, og så er det jo per måned. Så det du kan gjøre, er å sette hele dette nye beløpet, jeg sier hele, det er jo ikke sikkert det er kjempe stort for deg, la oss si det er 239 kroner, du fant to ting å kutte ut, så setter du det som et sparetrekk.
Da du ser etter hvert at her har du faktisk spart noe. For disse beløpene er jo ofte små i seg selv, det er jo derfor det er så lett å bare trykke på den der takk til mer lagringsplass i Dropboxen, og så tenker vi ikke på at penger går hele tiden ut av kontoen vår. En helt annen ting som er viktig,
Det første jeg ville tatt tak i, om jeg hadde, det er rentebærende kredit, altså kreditkortet ditt. Hvis du ikke får betalt det ned hver måned, så står det en sum der med veldig høye renter, som blir dyrere og dyrere og dyrere. Så før jeg hadde satt noen penger på sparekonto, så hadde jeg jobbet så hardt jeg kunne for å få vekk det. For det blir som å
hvis du sparer på sparekonto, mens du samtidig har disse dyre rentene, så vil jo ikke den sparingen være så mye verdt som den hadde vært om den hadde vært brukt på nedbetaling av dyr gjeld. Og jeg skjønner at det ikke alltid kan...
Det virker ikke alltid sånn, fordi når du har betalt noe gjeld, hva sitter du igjen med da? Jo, kanskje fortsatt litt gjeld, mens de pengene du hadde vært så flink å spare på abonnementer og disse nye reglene dine og fokuset på å ikke makse alt, så ser du fortsatt ikke noen penger. Det er ikke noe sparekonto med penger. Men gjør et lite regnestykke på disse rentene, eller se på faktisk, hvis det er et mastercard du har,
Se på den regningen, hva er rentene? Er det 27% renter, og så er det prosent en ting, og så er det summer noe annet. Se på hva disse summene utgjør, og kanskje, forhåpentligvis, blir du da...
Bitt litt stressa og kjenner at det er her jeg skal legge inn fokuset. Skal ikke begynne på fondsparingen, skal ikke en gang spare på en sparekonto til neste års ferie. Nå er fokus nummer en denne saldoen som lager renter. Så kommer tre sparetips fra dere. Vi begynner med Hannesitt, sparehack.
Sett de pengene du skal bruke på mat og annet forbruk på sparekonto med rente, i stedet for å ha de stående på lønnskonto. I løpet av måneden bruker du kreditkort med cashback eller rewardspoeng. Når regningen for at kreditkortet kommer, betaler du hele beløpet du skylder. Reft til vårt forrige punkt, betal hele kreditkortet ned, for da rekker det ikke å komme noen renter på det. Så,
Det som er bra med Hannesitt sparehack er jo at i løpet av måneden så har du fått renter av lønnskontoen din, fordi du har satt deg på sparekonto i stedet for det er litt renter. Nå kan man jo få opp til 5% rente eller rundt der. I tillegg så får du poeng på kreditkortet.
Så da sparer du litt her, og så får du litt cashback der. Dette er jo et tips for deg som har kontroll, og vet at du alltid får betalt den hele beløpet du skylder. Og når du har satt pengene bort fra den vanlige brukskontoen din, så
Så du får passe litt på da. Hvis du har masse trekk som går fra brukskontoen, så må du passe på at det står penger der til de trekkene. Mia sier «Et godt sparetips fra meg er at når du endrer vaner eller forhandler nye avtaler, for eksempel byttet jeg forsikringsselskap og sparte 400 kroner i måneden, og faktisk sette opp dette beløpet som en fast sparing. Det er en kostnad du er vant til å ha, men som er mye bedre å betale til seg selv.»
Yes, Mia. Vi snakket jo om det her, og jeg elsker jo den. En fast sparing av dette som du ikke var vant til å ha. Det kan man jo også bruke når det gjelder lønnsforhøyelser. Hvis du plutselig går opp i lønn, eller plutselig, du har kanskje ventet på det, så er det jo sånn.
Og prisveksten vi har sett de senere årene gjør jo at lønnsveksten er noe som trengs for at vi skal kunne opprettholde dagens nivå av forbruk. Likevel så ville jeg prøvd å, hvis jeg da pleide å få 32 000 i lønn, nå får jeg 33 500 i lønn, og sette av de 1500 kronene hver måned, i hvert fall så lenge jeg ser at det går. Og da må jeg jo i praksis,
Ta noen smarte valg og bruke mindre penger på noe. Men kanskje går det bra. Og da vokser den sparekontoen ganske rast når vi har de 1500 kronene hver eneste måned. Plus de 400 fra forsikringen og de 139 vi fant på abonnementer. Kanskje det er enda mer for deg. Mari sier «Mitt beste sparetips er å tenke på det jeg har som mitt ansvar». Ok, ok.
At det ikke bare er å kaste det jeg har til overs, men at det er mitt ansvar å forvalte dette videre. Ta for eksempel brød. Brødrestene mine bruker jeg til krutonger og lager ostesmørbrød. Men det finnes en grense for hvor mye krutonger jeg trenger, og jeg må derfor sørge for å ikke ha mer brødrester enn det jeg kan bruke opp. Det blir ikke så mye impulskjøpte rynnstykker da.
Jeg har den samme tanken med alt egentlig, at jeg skal bruke både det jeg har og det nye jeg eventuelt erverver meg. Med det tankesettet er det mange småkjøp som er ganske lett å unngå. Hva skal man med et ekstra kubbelys i en fin farge da, når man må stresse med å tenne lys hele tiden for å få brukt opp de man allerede har, pluss det nye man har kjøpt?
Ingenting er absolutt selvsagt, og noen ting man har er oppbrukte og skal kastes. Men jeg synes dette er en fin grunntanke. Bra for miljøet, og bra for lommeboka. Et sparetips jeg kom på nå er å lese boka Your Money or Your Life, som er bokklubboka denne måneden i Pengesnakk bokklubb. Du kan se på pengesnakk.no-bokklubb.
eller søk opp Facebook-gruppa vår, for vi har en Facebook-gruppe også. Den boka innleder jo med å snakke ganske mye om miljø, at vi driver å overforbruke kloden, så bare å lese de sidene gjør at man blir sånn, jeg trenger ikke mye, eller jeg skal ikke bli mer og mer materialistisk. Og også om hva...
Alle disse tingene er jo rot. Og at det finnes en kurve som er sånn, dette skal vi snakke om i et par episoder når jeg skal gå gjennom den boka, men jeg tenkte bare jeg skulle dele den nå sånn fort. At vi, de første pengene vi bruker hver måned eller hvert år, dekker våre basisbehov. Og bruker vi mer enn det, så er det jo på en måte lyster, eller ting som vi ikke trenger, men som kan gjøre livet vårt litt bedre på en eller annen måte.
Og bruker vi enda mer enn det, så er vi over på luksus. Som jo også kan være deilig, ikke sant? Men bruker vi enda mer enn det igjen, så er vi på overforbruk. Så å finne den der toppen, for det er så lett å havne i at mer er bedre, det er jo det vi
lærer eller føler automatisk at har jeg mer av noe så er det bedre og den boka gjør virkelig at man greier å snu litt på det tankesettet så Your Money or Your Life en gammel bok
Den ble revurdert. Nei, hva heter det? Ja, at man lager en ny utgave av en bok som er skrevet for lenger siden for å være oppdatert. En oppdatert versjon. Så den anbefaler jeg virkelig å lese. Den er dessverre ikke oversatt til norsk. Dere har sendt inn så mange bra sparetips, så jeg skal rett og slett lese opp. Og så må du huske når du hører på nå...
Nå kommer du til å høre mange bra sparetips på rekke og rad. Kan du skrive opp de du skal ta i bruk, sånn at du faktisk gjør noe med det? Fordi det er lett å
tenker, ja det var smart, ja det var smart, men så har du ikke spart noen ting hvis du faktisk ikke implementerer. Og det kan bli litt sånn overload, så kanskje skal du rett og slett sette en episode på pause nå og se hva er det jeg snakker om allerede som du skal gjøre, og så tar du resen, for nå kommer det på rekke og rad her, ting som dere har sendt inn. Tenk på at hver ting du kjøper også må ryddes, holdes i orden, og til slutt kastes.
Det er jo et minimalist spare-tipp som jeg liker veldig godt. Og i tillegg til at det skal ryddes, holde i orden og til slutt kastes, du kan tenke allerede i butikken på hvor hjemme hos meg skal denne tingen oppbevares. Har jeg egentlig plass eller overskudd i livet mitt til å ha enda en av dette? Eller er det noe som gir verdi til meg?
Så et VIPs sparetips. Du kan bytte, altså det må ikke være den samme kontoen penger går ut fra, som penger kommer inn på. Så inni VIPs kan du bytte mottagerkonto til sparekontoen din. Så det vil jo praktisk si at hver gang noen VIPser deg, så får du ikke de pengene inn på brukskontoen din, men på sparekontoen. Og det gjør jo at sparekontoen vokser, og
Hvis du legger ut for noen store ting, og så vipser de andre deg, hvis du har vært ute og spist med 17 venner, og så skal alle vipsene komme til deg, så vil du jo merke det i løpet av måneden, at de pengene du har igjen, eller du har ikke så mye penger igjen, fordi de er brukt opp, så da må man jo overføre fra sparekontoen. Men oftest er jo sånne vipsbeløp ganske små.
Og det er noe med de sparepengene når det er inn og ut av brukkontoen, så merker man det ikke så godt. Men hvis alle sånne, ja, du solgte en lampe på Finn, og en venn av deg vipset tilbake for en is du hadde lagt ut for, for den ikke fant kortet sitt, eller de småbeløpene får akkumulert seg inne på sparekontoen din. Så jeg synes det er et fint litte hack å bytte den mottagerkontoen på vipsen.
Så er det noen som sier å tømme fryseren før sommerferien. Også et bra tips, ikke bare for der strømmen skal gå og alt smelter og verdiene blir til søppel, men fordi det er jo ting. Vi tenker gjerne at når vi slenger noe i fryseren så holder det evig, men sånn er det ikke. Ikke ting med mye fett. Så hvis du fortsatt har noe ribbe som egentlig var et hjul, så skal du ha ribbe på sangtasaften da.
Finn ut måter å bruke det som du har. Ikke syltet ned, men frys ned så mye som mulig, slik at fryseren er klar for sommerferie og heller fylles med is. Så er det en som sier «gå gjennom dine verdier og finn ut hva som virkelig betyr noe for deg». Da faller det naturlig å ikke bruke penger på ting som ikke er viktige.
Den er kjempefin, men den er kanskje litt vanskelig å gjøre, fordi det er ikke så lett å se hva er minneverdier, eller hva er egentlig en verdi. Så man kan jo bytte det litt om å si interesser, holdninger. Jeg bryr meg om miljøet, og er det identiteten din, så er det jo en del ting du automatisk ikke kjøper bare på grunn av det.
Eller som vi snakket om minimalisme. Jeg er en minimalist, så så klart går ikke jeg å kjøpe masse nips hele tiden. Så jeg er veldig enig i den, da faller det seg naturlig. Matpakke. Kan aldri ha en liste med sparetips uten matpakketipset. Det er jo en daglig eller en...
nesten daglig ting. Så selv om sparingen ikke er så stor hver dag, så tenker jeg i hvert fall at her er det mange som har masse å spare. Litt også fordi er du vant med å dra kortet i lunsjen hver dag, så blir det kanskje også lettere å dra kortet på vei hjem. Har du en arbeidsuke hvor du egentlig ikke bruker kortet,
så blir det en større ting når du gjør det. Og da tenker man kanskje mer om, skal jeg virkelig bruke penger nå? Så det er mulig å spare mer på det tipset utover matpakka. Og matpakke høres jo kanskje kjipt ut, men benytte det som en mulighet til å få spist restematen din. For restemat er jo også et tips, og først all den maten vi har kjøpt og laget, og faktisk spise opp den. Ikke kaste mat, det er...
Ja, det sier seg selv at det er smart. Og vi har jo merket de siste årene hvor mye dyrere mat er, og da blir vi kanskje enda mer opptatt av å ta bedre vare på alt, spise opp alt sammen. Så det kan vi bruke matpakka. Ellers så tenker jeg, og hvis du tenker at sånn brødskiver med gulost er en kjempekjip matbakke, og at dette sparetipset er det siste du skal gå inn på,
Se på hvor mye penger du bruker i kantina hver dag. Og så når du da er på butikken, og ser på hvor luksus matpakke du faktisk kan lage deg for den samme summen, eller helt litt billigere da, så trenger absolutt ikke en matpakke å være kjip.
Neste tips er å si seg fornøyd med håret slik det er. Altså ikke farge og stripe og klippe og holde på. Der føler jeg meg litt truffet, siden jeg etter årevis med å ikke ha brukt penger på frisør, ikke ha brukt penger på hårfarging, hadde til og med to år hvor jeg ikke brukte sjampo, så håret mitt kostet virkelig ingenting, mens etter en periode med hårfarge,
Mye håravfall på grunn av noe... Jeg har fortalt dette i podcasten før. I hvert fall, jeg mistet mye hår, og når det kom ut igjen, så var det krøllete. Så jeg har noen krøller her, og så...
begynte jeg å rette ut de krøllene, for det var jo rart å plutselig ha noen krøller. Og så fant jeg ut at jeg la meg heller prøve å gjøre det rette håret krøllete, enn å gjøre det krøllete håret rett. Og så var jeg i en fase der jeg prøvde å finne ut hva er det som gjør meg lykkelig, hva er det jeg har drivet med før som var gode ting for meg. Og i en del år så hadde jeg oransje hår,
Og jeg husker at når jeg så håret mitt i sidesynet, så var den fargen noe som gjorde meg glad. Så nå har jeg også gått tilbake til å begynne å farge håret oransje igjen. Og det er klart det koster. En utgift som jeg ikke er vant med å ha, og som jeg gjør nå fordi jeg trives med det, men som jeg absolutt kan kutte ut om det hadde vært sånn at
jeg ville spare mer enn det jeg gjør. Og det kommer sikkert en fase igjen hvor det ikke er så viktig for meg med det håret. For det ble jo viktig for meg etter en litt vanskelig periode med å ikke ha hår på store steder. Og når det vokste ut igjen og var noen senter vet, det var mye, det høres overfladisk ut å være opptatt av hår. Og jeg tenkte det samme selv før jeg begynte å miste hår, at
Hår er jo bare hår. Det vokser jo ut igjen. Og jeg er så glad for at mitt hår faktisk vokste ut igjen. Så nå er dette noe jeg, i hvert fall for en periode, prioriterer og koser meg med. Men helt enig, er man fornøyd med håret sitt slik det er, så er det absolutt sparr. For nå ser jeg jo hvor dyrt det er å drive med disse behandlingene. Kjøp gjenbruk om en skal ha noe nytt.
Ja, 10 av 10 sparetips det der. Det er nesten alt mulig kan du kjøpe brukt. Og det er så lett vind til det å gå, med disse plattformene som finnes. Det er mye enklere å skaffe seg brukt i ting enn det var for bare 10-15 år siden. Så det synes jeg er kjempekult. Og også, om det er bittelite vanskeligere å skaffe seg ting på brukmarkedet, så tenker jeg at det er en fordel. Fordi
når den kjøpingen blir litt mer komplisert, så kjøper vi kanskje mindre. Og vi får tid til å tenke igjennom, ja, trenger jeg det virkelig, eller var det bare sånn at jeg hadde lyst på det, og så begynte jeg å søke etter det. Så det er liksom en bieffekt hvis man begynner å bli der at man alltid leiter etter brukt først. Så var det en som sendte inn «Byen i dag, ikke vent til i morgen». Og jeg kjente igjen den navnet, det er en pensjonsekspert. Så...
En ting med pensjon og det å begynne tidlig, det handler ikke bare om at når du får investert penger til pensjon tidlig, så har de flere år på å vokse. Det er jo en kjempefin ting. Men i tillegg så får jo du flere år på å spare. La oss si det er et visst beløp du skal spare da. La oss si du trenger en hel million. Hvis du begynner å spare den millionen etter du er fylt 56 år,
så må du spare veldig mye penger hver måned. Hvis du deler den millionen utover 40 år, så blir jo beløpet per måned mye lavere. Kanskje så lavt at du ikke engang merker at du driver med veldig bra pensjonssparing. Tenk på penger som tid. Ja, og her er det to ting. En er jo når du skal kjøpe noe.
Hvor mye tid brukte jeg på å skaffe meg de pengene jeg nå har tenkt å bruke opp på en vare eller tjeneste? Altså, hva er timelønnen din? Er du vant på å tenke årslønn eller månedslønn? Det kan jo lett deles, sånn at du vet hvor lenge du må jobbe for å tjene 1000 kroner. Skal du da bruke 1000 kroner, vil du, og så må du jo tenke på at du skal skatte og alt mulig av det her også, altså arbeidslønnen din.
så du må kanskje legge på enda mer tid. Er jeg villig til å jobbe tre og en halv time for denne skjorta? Det kan godt være det. Men da har du i hvert fall fått en ekstra måte å vurdere det kjøpet på. Og så på den andre siden, så kan du tenke på tid som en alternativ kostnad. Hvis jeg ikke bruker den tusenlappen på denne skjorta, så kan jeg investere den,
i ti år, sånn at jeg kanskje om ti år kan ha et helt år fordi det er flere kjøp enn den skjorta du dropper når du begynner å tenke sånn her et helt år hvor jeg ikke jobber kan dra og jobbe frivillig i et eller annet land, eller på en annen reise du kan skrive deg en boka du har drømt om å reise uten drømt om å reise
Den boka du har drømt om å skrive uten å finne tid til det, utenfor arbeidstid. Altså å skape deg selv, det må ikke være tid å skjønne med tid heller, men å skape deg selv tid med pengene. Det er jo en mulighet som du også kan veie hvert eventuelle kjøp opp imot. Lån utstyr, der skrev de den bua. Kjempesmart, jeg kjøpte jo slalomski og slalomstøvler til begge mine sønner. Det kunne vi jo ha lånt.
Nå var det ikke en stor utgift. Det kostet vel 100 kroner for denne, og 150 for det andre. Jeg liker å kjøpe det brukt, men hvor ofte er det vi står på Svaldom, som er i ishallen hver eneste helg gjennom vinteren? Nei, det var en gang det. To ganger på den ene. Påskferie og vinterferie, og så bare påskferie på den andre. Så det er jo ikke utstyr vi trenger å ha oppbevaret, som vi var inne på.
Og kanskje neste gang vi skal stå på Alt Pint, så har de vokst ut av alt sammen. Så det å låne, støtter jeg 100%. Handlenett sendte dere inn, og nå er det jo litt gøy, for jeg husker når vi begynte å snakke om sånn, å ha med sin egen pose på butikken, så var det jo snakk om 50 øre, eller en kroner ble det,
Nå er det jo faktisk sånn at man kjenner det litt. Når det nærmer seg femmeren for en plasspose. De plassposene har mye dårligere kvalitet, så man kan ikke bare stappe opp i masse melk og tunge ting. Da ryker de. Så virkelig lite fristende å bruke penger på de plassposene. Så å huske handlenett. Er du dårlig på å huske det i dag, så kan du bli god på det ved å for eksempel legge det ut i bilen, hvis du kjører bil til butikken.
med en gang du har tømt de forvarer forrige gang, sånn at du har de i bilen neste gang du skal handle. Jeg har sikkert nevnt det mange ganger før også, men det med å ha med handlenett på butikken gjør meg, mener jeg ganske bestemt, til en
mer økonomisk handler. Fordi bare jeg ser de handlenetter i handelkurven min, så ser jeg jo at jeg er en person som driver og sparer på småbeløp, og da finner jeg andre småbeløp å vurdere i butikken også. Hvis du dropper en hel ting du hadde litt lyst på, eller du ser at den pastaen opp mot den pastaen, den er fem kroner billigere, ja, sparer du det da. Bakebrød selv ble nevnt av flere.
Det er ingenting bedre enn duften av nystekt brød. Så vet vi i tillegg at vi har spart litt penger. Der er det en sånn bieffekt også at hvis du driver med matpakker selv, eller har matpakkeunger, så må man jo alltid ha brød. Og hvis du baker og holder på med det, så har du jo brød. Men driver du med butikkbrød, så må du ofte på butikken for å kjøpe brød. Der har vi vel alle vært, at vi skal dra og kjøpe et brød, og så kjøper vi
mer enn vi har planlagt. Så ved å bake brød selv, så får du litt mindre av sånne tilleggsimpuls-shopping-ting også, som alltid kommer med når man bare er for å kjøpe et brød på butikken. Så kommer to challenger fra dere til dere. En som sier at alt hun eller han selger av ting på Finn, setter hun eller han, jeg husker ikke hva det var her, i et eget fond. Det er kult.
Alle salg, om det er 200 kroner der, 1000 kroner der, inn på et eget fond, sånn at du ser at dette her vokser. Da blir du kanskje inspirert til å kvitte deg med enda flere ting også, for å få det til å vokse enda mer. Og den andre challengen, ikke kjøpe klær og sko resten av året. Det er jo en ny sånn ting som tar med hele trenigheten, det er minimalistisk, det er miljøvennlig, og du sparer penger på å unngå den der shoppingen.
Bra, det aller siste jeg skal si er, prate om sparing og sparetips med venner. Da blir presset på å kjøpe mer nytt mindre, fordi alle sparer. Eller ikke nødvendigvis at alle sparer, men alle leter etter måter å få ned utgiftene sine på.
Og vi er i en helt annen situasjon enn vi var. Vi snakket jo tidligere om at denne podcasten har 200 episoder. I starten så var rentene lave, folk hadde mer å rute med, og sånn er det ikke lenger. Så hvis fortsatt pengebruken i vennigjengen din ligger på akkurat samme nivå, det er snakk om de samme turene, det er de samme overdådige greiene, så er det ganske stor sannsynlighet for at det er noen i din vennigjeng som egentlig ikke har råd til det lenger.
Så å være den som tar opp boliglånet nå, jeg vil jo gjøre alt for ikke ta avdragsfritt, og jeg har funnet de her sparetipsene, eller er det noen av dere som har kuttet ut noe eller funnet ut noe smart? Og så er den samtalen oppe på bordet. Så det heier jeg på deg hvis du gjør å få opp spare- og pengesamtalen i din omgangskrets.
Ok, takk for at du hørte på Pengesnakk podcast. Jeg er tilbake neste mandag med et intervju. Liker du episodene, så trykk på de stjerne i iTunes eller Spotify-appen. Da blir jeg stolt og glad, og i tillegg så vises da podcasten til flere. Så den kommer høyere opp på liste og sånn, sånn at flere kan få med seg det glade penget og spare budskap. Så tusen takk til deg som legger igjen en review eller trykker på de stjerne.
Jeg har fått en kompetanse og noen verktøy som virkelig er nyttig for meg i alt jeg gjør på jobb.
Teksting av Nicolai Winther