Lyreko
Velkommen til Pengesnakk podcast og 99 sparetips del 2. Hvorfor den heter del 2? Det er fordi det finnes en del 1, og 99 sparetips er litt for mange å ha i en og samme podcast. Hvis du ikke har hørt del 1, så kan det hende det er fordi du ikke abonnerer på Pengesnakk podcast, og det kom som en bonus episode nå på fredag.
Så nå ligger den i biblioteket, så du kan gå inn og høre på del 1 før du hører på del 2. Ikke veldig viktig å høre dem i riktig rekkefølge, men i den del 1-episoden forteller jeg hvor tipsene kommer fra. Fordi det kan hende at et av disse tipsene er ditt sparetips. Men i dag så går jeg rett på sparetipsene.
Eller nei, det gjør jeg ikke. Først kan jeg fortelle deg at du kan laste ned alle 99 sparetipsene allerede nå, hvis du vil. Printe dem ut og ta dem i bruk. Gå inn på pengesnakk.no slash 99 sparetips, da er det 99 med siffer, så finner du dem.
Det første tipset jeg skal snakke om i dag er, heng opp et bilde av det du sparer til på en synlig plass hjemme. Nå spørs det jo litt hva du sparer til, hvor synlig du vil at det bildet skal være, men jeg tenker at dette er absolutt et bra sparetips for veldig mange. Noen har det jo sånn at de er toppmotivert for sparinga og sparer uansett, for eksempel når de sparer til egenkapital.
Mens andre synes at sparingen er en litt seig prosess, og det er ikke så lett å holde på den motivasjonen over tid. Men da kanskje å ha et bilde hjemme av denne drømmeboligen, så blir man mer motivert og mister ikke sparepiffen, hvis det er et ord. Tips nummer to er tren ute eller hjemme. Ikke betal for treningsstudio. Og som med de fleste sparetips, så er det ikke sånn at alle sparetips passer for alle.
Noen får jo veldig god utbytte av å være på treningsstudio. At de synes det er gøy, at det gjør at de holder seg i form, at de har veldig god utbytte av det abonnementet rett og slett. Så dette tipset er nok mest myntet på de som ikke trener uansett, eller de som kan trene på samme måte ute eller hjemme. Hvis du har treningsstudio hjemme,
men ikke bruker det, fordi du må ha det klokkeslette for å faktisk få gjennomført treningsøkta, så er det bedre å være på treningssenteret, spør du meg. Men for de som klarer, tren ute eller hjemme. Absolutt penger å spare. Det tredje sparetipset i dag er å invitere på grilling i hagen. Da kan folk ta med sin egen mat og drikke, i stedet for at dere går ut og spiser.
Hvis du er der at du har en hage, hus og hage, så har du kanskje råd til å spandere en pølse på de som gidder å komme på besøk til deg. Men absolutt, det å gå ut og spise, det er en kjempeutgift. Så hvis dere er en vennjeng eller noen som ikke setter så pris på den dyre maten man får på restaurant, så kan grilling absolutt være et...
Mer sparsomt alternativ, men jeg tenker du kan spandere den grillmaten på venner dine, og det vil fortsatt bli billigere enn å gå ut og spise. Drikke er det jo i hvert fall for yngre generasjoner i Norge vanlig å ta med selv. Der er det jo litt forskjellig fra vennegeng til vennegeng, men det er klart at det kan bli en ganske høy utgift å ha gjester også. Men sånn jeg tenker på det, jeg liker jo å ha gjester,
og jeg liker å være gjest hos andre. Vi er ikke en vennigeng som går ut og spiser så veldig ofte, vi er heller hjemme hos hverandre, og da går du jo også på rundgang hvor den utgiften havner. Men hvis du skal ha denne festen da, hvor folk tar med egen mat og drikke, så vær tydelig på at alle har forstått det. Fordi det er noe av det verste som finnes å komme til et sånt arrangement hvor du skulle hatt med din egen drikke, eller du skulle hatt med til og med din egen mat,
og så har ikke du fått det med deg, så du kommer tomhent. Det er flaut og vanskelig og bare dumt. Så gjør det veldig tydelig hva slags type fest det her er. Er det ta med all mat selv, eller ta med hva du skal grille, og så har vi tilbehør her. Vær veldig tydelig hvis du skal invitere på denne sparefesten.
Tips nummer fire er å gå tur og høre på podcaster. Det koster ingenting, har noen skrevet her. Og det er jo helt sant, det koster ingenting å høre på podcast. Og det synes jeg er bra, for det gjør at mange hører på denne podcasten og blir enda mer oppmerksom på hvordan de bruker pengene sine og hvordan de kan spare mer. Nå skal jeg ikke si at du bare skal høre på sånne sparepodcaster. Det er masse gøyale og lærerike podcaster der ute.
Og det å gå en tur, det er så godt for både kropp og sinn. Så dette er, jeg vet ikke egentlig om det er et sparetips. Det er den eneste som er med det tipset her, fordi det spør seg hva alternativet var, ikke sant? Hvis alternativet var å gå på kino, så er det jo sparing å heller gå en tur.
Men hvis alternativet var å bare være hjemme, som jo heller ikke koster noen ting, så er det jo ikke egentlig noen sparetips. Men det å finne rimelige og gratis aktiviteter å gjøre i stedet for å gjøre dyre ting, det er absolutt et sparetips som jeg stiller meg bak. Sparetips nummer fem er å melde seg frivillig på arrangementer som du liker. For eksempel festivaler for å få gratis inngang.
Bra tips for å få gratis inngang. Det du må passe litt på, eller være litt tydelig på, er jo hva du hadde lyst til å se på den festivalen. Fordi hvis den jobben du får som frivillig er å stå i en kiosk på andre siden av arrangementet akkurat mens ditt favorittband spiller, så får du jo ikke ut av det det du ville få ut av det. Men hvis jobben din er å plukke søppel på morgenen eller gjøre noe en annen dag for å da komme inn gratis en annen dag, da er det jo helt topp.
Tips nummer seks, det er å ha med seg handlenett eller sekk på butikken, fordi da sparer du både penger og miljø. Og det er fint, det er et tips jeg følger selv. Det blir så fort så mange poser uansett, og det trenger jeg ikke. Å ha med deg handlenettet er også litt sånn, ja, hvor mye er det du sparer deg? Det er vel to kroner kanskje for en pose. Det er jo ikke det som kanskje utgjør det største utgiften i økonomien din.
Men jeg tenker litt sånn, at hvis du klarer å bry deg om å spare de to kronene, så er det et symbol på at du også bryr deg om større ting, og at du følger tipsene fra den podcastepisoden som heter «Verdien av småpenger». For det er med småpengene alt starter. Hvis du greier å være smart der, så har du startet i riktig ende. Spør du meg.
Tips nummer syv er om du virkelig trenger noe nytt, følg med på tilbud og bruk prisjakt-appen. Det er også et tips jeg liker veldig godt, fordi når man gjør disse tingene, så bruker man jo litt mer tid på hvert enkelt kjøp. Når man skal følge med på tilbud og se hva er en god pris, da får man så mange sjanser til å også reflektere over om det kjøpet man er på vei til å gjøre, virkelig er noe man ønsker seg. Hvis man ønsker seg noe, kjøper du med en gang,
så kan det hende det er et impulskjøp som endrer opp som et bomkjøp. Jeg er vel ikke den eneste det har skjedd med. Men hvis jeg da finner noe jeg har lys på, så tenker jeg ja, jeg skal se om den kommer på tilbud snart, eller om jeg kan finne bilder et annet sted, eller sånn og sånn. Så må jeg jo tenke på dette kjøpet mange ganger.
Jeg ender ofte med at dette ikke var noe jeg trengte i det hele tatt, og så bare blåser jeg i hele kjøpet. Dette kan være et sparetips på flere nivåer. Både om du venter på et tilbud eller finner det billigere enn en annen butikk, så er det litt sparing. Eller om du rett og slett lar være å kjøpe hele greia, enda mer sparing. Sparetips nummer åtte er å holde deg unna butikker og kjøpsenter.
Og der er det jo litt sånn, hvis du vet at du er en impulsshopper som får lyst på alt du ser, da er dette et kjempegodt sparetips. Bare ta en detox, ikke oppsøk steder der du vet du får lyst til å bruke penger. Sparetips nummer ni. Altid vent en dag eller to før du handler.
Og det henger jo litt sammen med det vi snakket om i stad, med å følge med på tilbud og sånn. Det er litt samme effekten. Venter du en dag eller to, så har du jo både tid til å sjekke opp om du kan få dette rimeligere et annet sted, men du får også kjent etter om du virkelig har så lyst til å kjøpe det, eller om du har like lyst til å spare pengene i fond eller noe annet.
Sparetips nummer ti. Skriv en ønskeliste gjennom hele året, både til deg selv og eventuelle barn. Da er det lettere å svare før bursdag og jul, og større sannsynlighet for å få noe man faktisk ønsker seg. Dette er også et sparetips jeg stiller meg helt bak. Det er så mye bedre både for den som skal gi deg en gave, hvis du har noen konkrete ønsker som de vet at du blir fornøyd med, og du blir garantert fornøyd. Det blir færre av sånne gaver som
Det er jo vanskelig å vite hva mottageren setter mest pris på, og det er jo alltid en fare for at det blir enten litt feil eller veldig feil. Men ved å ha noen ønsker, og ha noe å svare når noen spør deg, det er smart. Det er bedre for giveren, og det er bedre for deg.
Da gjelder det å være litt smart rett før bursdag og jul. Ikke kjøp noe til deg selv da. Da kan du heller sette det på ønskelista, og heller utsette kjøpet til etter bursdagen eller etter jul. Hvis du ikke fikk det, så kan du kanskje kjøpe det til deg selv. Sparetips nummer 12. Ved kjøp utenfor dine behov, kjøp det fordi du ønsker deg det, ikke fordi du vil at andre skal se at du har det. Og det sparetipset er litt sånn,
Vi tenker kanskje at jeg kjøper jo ikke noe fordi jeg vil at andre skal se jeg har det. Men det kan det hende vi alle gjør. Jeg vet, jeg har gjort det også. Så tenk igjennom hvorfor kjøper jeg egentlig det her? Hvorfor er jeg på vei til å bruke penger på det jeg er på vei til å bruke penger på nå? Er det 100% for min egen del?
Eller er det fordi jeg vil være lik enn annen, eller jeg vil at noen skal se at jeg har den tingen? Det er kanskje noe man tror bare ungdom driver med, men jeg tror veldig mange av oss voksne også kjøper ting som vi har sett at andre har, og tenker at det er riktig å ha det, eller at man skal ha det for å signalisere en eller annen tilhørighet. Men jeg tror ikke jeg tar feil når jeg sier at mange av oss gjør det.
Så kjenn langt inn i magen om det du har tenkt å kjøpe er 100% for din egen del, eller om du gjør det litt for å tøffe deg. Vise frem at du enten bare har råd til det, eller at du har den riktige smaken, eller for å passe inn på et eller annet vis. Sparetips nummer 13 er å spare i fond.
Og da er det litt forskjellig hvordan vi definerer sparing. Sparing er jo å ikke bruke pengene, men å heller spare dem. Så når du sparer i fond, så handler det om å investere det beløpet som du allerede har spart. Men det med fondsparing kan også være en sparemotivator, fordi det er så gøy å spare i fond og se at det vokser, følger med og så videre, at det gjør at man faktisk investerer mer i fond enn man ville ha spart på en vanlig sparekonto.
Det ble kanskje litt klønte forklart. Men uansett, jeg er jo stor tilhenger av å spare i fond, som dere vet. Bare sørg for at du har langsiktighet med de pengene, fordi børsen kan stupe, men den kommer mest sannsynlig opp igjen. Så bare vit at du har pengene der lenge nok, altså at du kan vente på neste oppgang før du tar pengene ut. Sparetips nummer 14 er å ha sparekontoen i en annen bank enn hovedbanken din.
Da er det litt vanskeligere å få tak i pengene, og ikke så lett å bli fristet av å låne litt fra sparekontoen. Der er vi jo også forskjellige. Noen blir veldig fristet av å se et beløp, andre synes det går helt fint å ha den kontoen åpen. I de fleste nettbanker kan du også velge å skjule noen kontor, slik at de ikke kommer opp på første sida og viser deg hvor mye du har spart og frister deg til å ta det i bruk.
En annen fordel med å ha sparekontoen i en annen bank, er at du da kan finne en bank med litt høyere sparerente enn den banken du har de andre banktjenestene dine i. Sparetips nummer 15 er å fylle opp BSU-kontoen fullstendig i januar. Da tjener du på den gode renten hele året. Så dette sparetipset gjelder for de av dere som sparer i BSU,
og har sparekonto ved siden av, slik at dere allerede i januar kan sette inn pengene på BSU, fordi der er det mye bedre rente enn andre steder. Du kan gjerne også flytte bufferkontoen din inn på BSU, fordi så lenge du ikke har hatt pengene der fra når det går over månsskift til desember, januar, så er ikke pengene låst. Så hvis du fyller opp BSU-en så mye du kan nå i januar og de neste månedene,
så kan du faktisk ta ut pengene igjen i september. At du trenger en ny bil i september, eller et eller annet skjer, så kan du bruke de pengene på BSU-kontoen til hva du vil. De blir ikke låst før månedsskiftet desember-januar. Sparetipp 16 er å planlegge ferien et år i forveien. Da blir de enklere å spare opp til.
Og da tenker jeg at det gjelder ikke bare sommerferien, men andre ferier og reiser du drar på også. Kanskje du har en fast hyttetur eller utenlandstur med jentegjengen. Hvis du har et helt år på å spare, så er det ikke store summer det er snakk om hver måned. Men hvis du alltid...
Begynner veldig kort tid i forveien, så rekker det ikke å spare fra flere lønner. Da må du spare alt fra én lønning, og det går jo ofte ikke for de fleste av oss. Så planlegg feriene alltid et år fremover, slik at du kan spare til ferie gjennom hele året og ikke begynne for sent. Sparetips nummer 17 er å selge ting du ikke trenger.
Det er jo heller ikke sparing kanskje, men det er jo en måte å få inn penger du kan spare. Dette er jo noe jeg snakker masse om, så hør gjerne på denne episoden som heter Selle 100, som er da prosjektet å ha 100 salg i løpet av et år. Sparetips nummer 18. Ønsker du deg noe? Se om du kan finne det brukt først.
Det er virkelig et sparetips i min ånd å kjøpe tingene brukt. Det er jo billigere, det er bra for miljøet, det er bra for den som vil bli kvitt tingen, at det finnes en kjøper der. Og det er litt som det vi pratet om i sted, at hvis du trenger noe nytt, så skal du enten vente på et tilbud, eller vente et par dager. Også når du bestemmer deg for å se etter noe brukt, så tar det gjerne litt tid. Du må sette opp et søk, eller finne gjenstanden, sånn og sånn.
Da rekker du å tenke igjennom, er dette virkelig et kjøp som vil gi meg verdi, eller kan jeg like godt droppe det? Sparetips nummer 19, hvis ikke jeg har dette helt ut av tellinga her, det er å se en film eller en serie på NRK. For det koster jo ikke noe mer jo mer eller mindre du ser. Vi betaler alle den NRK-lisensen nå gjennom skatten. Så der kan du se masse kvalitetstv, og sparetipset de tenker på her er nok
at du slipper å ha abonnement på masse andre TV-kanaler.
Siste sparetipset jeg skal snakke om i dag er å betale regninger i tide. Og det er så viktig å gjøre. Jeg betaler gjerne regningene med en gang de kommer. Hvis det kommer sånn i posten, så vet jeg at jeg legger de et sted, og så blir det kanskje borte. Jeg går bare rett inn i mobilbanken eller på dataen og legger de inn. Men så legger jeg jo da at datoen forfaller. Så jeg gjør ikke transaksjonen med en gang, men jeg legger de inn i nettbanken, slik at det blir trukket når det skal.
Fordelen med det er at jeg aldri får purgebyr, eller at det går til inkassovarsel og kommer flere regninger og blir enda mer rot og styr. Det blir betalt, og jeg slipper purgebyr. Det var 20 sparetips. Hvis du vil ha alle 99 nå, så kan du gå inn på pengesnakk.no slash 99 sparetips og laste dem ned, eller så kan du vente i spenning på flere podcastepisoder om sparetips.
Vi høres igjen neste mandag. Frem til da så snakkes vi i Facebook-gruppa Pengesnakkerne, eller du kan følge meg på Instagram. Der heter jeg Pengesnakk.
Ja, velkommen til Lyreko's ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge merkevarer. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene på Lyreko.no. Ja, det er alt, sier den. Lyreko.