Lyreko
Hei og velkommen til episode 68 av Pengesnakk podcast. Jeg heter Lise, jeg driver bloggen pengesnakk.no og i dag skal jeg snakke om digital minimalisme. Når du hører ordet minimalisme så tenker du kanskje først og fremst på å rydde opp i saker og ting, kvitte seg, og det er jo ikke feil. Men minimalisme er så mye mer enn det å rydde opp i fysiske ting.
Og så handler det mer om hva du sitter igjen med, enn hva du kvitter deg med. Og det er jo det samme enten vi snakker om fysiske saker og ting, eller ikke. Så en minimalist er mer opptatt av hvordan han eller hun da styrer tiden, hva de bruker energi på, og gjerne også pengene. Og det er mange steder der økonomi og minimalisme krysser hverandre.
Bare det å ha færre ting sparer deg jo for penger, fordi du slipper å kjøpe dem. Og hvis du kvitter deg med ting ved å selge dem, så får du også litt penger inn. Men det å ha mer intensjon bak tingene vi gjør, det gjør at vi bruker pengene våre mer i tråd med verdiene våre, og det som er riktig for oss.
Du må gjerne høre på episode 60, verdikompasset, hvis du vil høre mer om det å bruke penger i tråd med verdiene dine. Altså ikke på hva alle andre mener er riktig, men det som er viktig for deg. Digital minimalisme, som denne episoden handler om, det hjelper oss både med det her å være mer bevisst på hva vi faktisk bruker tiden vår på, men så handler det også om produktivitet.
Så hvis du ikke liker begrepet minimalisme, eller ikke kjenner deg helt igjen i det, så liker du kanskje tanken på å bli mer produktiv. Både på jobben og hjemme i hverdagen. Kaste bort mindre tid på å lete etter de tingene som virkelig er viktige. Og tid er jo penger, ikke sant? Digital minimalisme, det må ikke være det å bli helt skjermfri, at vi ikke skal bruke teknologi eller noe digitalt, men kanskje ha mer skjermfri tid.
og så å la den tiden vi bruker foran skjermen faktisk være til nytte for oss på en eller annen måte. Ofte er det sånn for oss voksne at vi skal slappe av bare, scrolle litt på mobilen mens vi ligger på sofaen. En ting er jo hvor mye tid det tar, denne scrollingen som kan være ganske meningsløs, men for hjernen din, tror du det er å slappe av for hjernen din og sende den tusenvis av impulser på veldig kort tid fra en liten skjerm?
Nå er ikke jeg hjerneforsker, så jeg vet ikke, men jeg tror ikke det er spesielt avslappende for hodet å få så mange inntrykk på så kort tid. Og heller ikke for barna våre, og spesielt ikke de aller minste. Og kanskje er det ikke så farlig for dem. Men jeg tenker sånn at det er så mye små barn skal lære seg mens de er små, at de ikke kan kaste bort verdifulle timer foran TV-en eller iPad-en eller en mobil. De har så mye å lære.
Nå skal ikke jeg skjeme de som bruker TV-en som barnevakt. Da barnehagen var stengt i vår, så ble det mye TV på min sønn også. Men å ha et mer bevisst forhold til skjermtid, tenker jeg er lurt. Tilbake til oss voksne. Vi er jo ganske avhengige alle sammen. Nesten alle sammen. Det ser hvertfall sånn ut da, når jeg tar bussen eller toget. Vi sitter og scroller.
Og det negative med det er kanskje ikke tidsbruken. I hvert fall ikke i en sånn sammenheng på bussen eller toget. Da har du jo tid til å sitte og scrolle. Men hva må gi hjernen din en pause? Bare det med underbevisstheten. Hvordan får den jobba hvis du alltid driver og gir nye inntrykk? Men hvis du ikke tar av deg mobilen og lar underbevisstheten din få jobbe på, bearbeide dagen, tenke ut smarte nye ideer eller løsninger på ting,
Vi må ikke bestandig fore oss selv med impulser. Men det er veldig lett å gjøre det. Det går jo helt på impuls, bare å dra opp den mobilen. Når du hører på podcasten nå, så kanskje du gjør noe annet samtidig. For det er jo fordel med podcast, at man kan høre og gjøre. Du kan kjøre bil, vaske huset, gå en tur, jeg vet ikke hva du gjør. Men kanskje du også sitter og scroller samtidig. Tenk på minimum to ting om gangen.
Blir du ikke sliten? Jeg vet ikke om du har hørt om FOMO. Det står for Fear of Missing Out. Og den kjenner i alle fall jeg på. Og det er en av grunnene til at jeg er mye på mobilen. Jeg vil jo ikke gå glipp av noe. Og alle apper vi har, sosiale medier, disse tingene er jo laget for at vi skal føle på nettopp FOMO. Fear of Missing Out. Vi må inn, vi må holde oss oppdaterte.
Vi har sånne push-varsler på nyheter. Vi vil vite ting først, og så vil vi ikke gå glipp av noe. Men er det så viktig? Tenk på det neste gang du har en scrollerunde på telefonen din. Hva hadde skjedd hvis du gikk glipp av all den infoen? Hvis du ser på Facebook at en du gikk på videregående med har høstet inn en gullrot fra pallekarmen sin, eller drikket vin på terassen, eller en eller annen nyhet som popper opp. Hva hadde skjedd om du gikk glipp av det?
Det finnes en bok som heter Digital Minimalism – Choosing a Focused Life in a Noisy World. Den snakker mye om at digital minimalisme, det handler ikke om at teknologi ikke er bra. Men om vi er mer gjennomtenkte i teknologibruken vår, så får vi mer ut av både den digitale verden og verden utenfor dingsene våre. Jeg har ikke lest boka, men i den har han en...
hva skal jeg si, definisjon på hva digital minimalisme egentlig er. Så jeg prøvde å oversette til «Digital minimalisme er en filosofi om teknologibruk, der du fokuserer tiden din online på få, men nøye utvalgte og optimaliserte aktiviteter, som støtter opp under ting du verdsetter, og så gladelig går glipp av alt annet.» Og det er den siste der «Happily miss out on everything else»,
Det er en nøkkel som mange av oss nok har vanskeligheter med. For hvorfor sjekker vi Facebook, Instagram? Hvorfor har vi pushvarsler på nyheter og mange faner oppe samtidig i nettleseren? Det er jo nettopp fordi vi ikke liker tanken på å gå glipp av noe. Så Kyle Newport, som har skrevet denne boken, han råder oss til å starte med en 30-dagers digital pause.
At du ikke er på noe digitalt, noe teknologi som ikke er helt nødvendig. Og så etter den 30-dagersperioden kan du reintroducere det som du har savnet, eller som vi ser har nytteverdi for oss. Han mener at vi skal i den 30-dagersperioden komme oss ut og møte andre, både fordi sosiale medier ikke er like sosialt som å faktisk møtes, men også tilbringe tid alene for å tenke.
og for å gjøre ting som er meningsfullt for deg. Og når du kommer etter de 30 dagene og bestemmer deg for å ta tilbake teknologier, laste ned apper igjen og sånn, så vær tydelig på hvilken verdi det gir deg, og hvordan du skal bruke teknologien for å maksimere den verdien. Jeg er nok ikke klar for å ta en hel 30-dagers digital detox, men jeg har en liste med andre tips om ting du kan gjøre for å få et
bedre digitalt liv. Men først, det jeg tenker er negativt med all den tiden vi bruker på data og mobil, det handler også om sosialt samverd. I min vennjeng er de veldig flinke til å la mobilen ligge i veska når vi møtes, og det gir jentekvelden en mye høyere kvalitet. Altså at vi snakker sammen og er til stede.
Vi tror jo ofte at vi er til stede samtidig som vi er på mobilen, fordi vi klarer jo å høre. Jeg og mannen min har snakket mye om det her, fordi vi begge er sånne som kan bli sittende og scrolle. Og så snakker vi med hverandre samtidig. Og den som ikke har mobilen foran seg, har en helt annen oppfattelse av bidraget til den som scroller, enn den som scroller og tror den er med i samtalen. For vi klarer å være til stede samtidig.
på et nivå. Vi svarer på det vi blir spurt om, men så stopper det der. Du er ikke en aktiv bidragsyter i dialogen, og det blir ikke en hyggelig samtale for begge parter før mobilen er lagt bort. Så det er ikke noe bra for hjernen din, tidsbruken din, altså produktiviteten, men også for de rundt deg, om du minimerer noe av ditt digitale liv. Så når det gjelder den produktiviteten da, jeg vet ikke om jeg sa det innledningsvis, men
En ting er jo når det er pling og varsler og flere faner oppe. Vi blir dratt fra det ene til det andre. Og multitasking, vi har jo lært nå at det er jo ikke noe produktivt. En oppgave av gangen er måten vi får ting gjort på.
Og vi klarer ikke det når det er pling fra det ene og det andre, og til og med klokka sier fra når du har fått en Snapchat. Da mister vi evnen til å gjennomføre oppgavene våre på en fokusert og god måte. Og det med tidsbruken. Å se på en episode av en tv-serie, bare scrolle litt. Men det er mye vi ikke tror vi har tid til i hverdagen som tar mye kortere tid enn det. Tenk for eksempel på trening.
Hvis tid er innskyldningen din for at du ikke trener så mye som du egentlig har lyst til, eller at du ikke har tid til å rydde og vaske kjøkkenet, ta tiden en gang på noen sånne rydde- og vaskeoppgaver. Så sammenligner du det med en tv-serieepisode, eller ta tida på hvor lenge du er på mobilen uten mål og mening. Det finnes på smarttelefonen din allerede en sånn skjermbruk, heter det på min hvert fall.
Og når jeg sjekker hen, jeg kan heldigvis skylle litt på at det er jobb, at jeg er så mye på mobilen. Men det er likevel ikke gøy å se tall på hvor mye skjermtid jeg faktisk har i løpet av uka. Og telefonen, den er med nesten overalt. Så jeg har lyst til å bli en bedre digital minimalist enn jeg er i dag. Så jeg skal gjøre, og jeg gjør allerede noen ting.
Kanskje har du lyst til å gjøre det samme. Og det første konseptet jeg vil snakke litt om er Inbox Zero, eller null-inbox, som vi skal prøve å oversette det til norsk. Så hopper vi inn i et veldig konkret del av digital minimalisme, men som har vært kjempebra for meg, og som jeg bare må anbefale videre.
Det handler om produktivitet og rett og slett den godfølelsen man får når noe er minimalisert. Det å være ferdig og fornøyd. Så det handler om å ha tom inbox. Jeg snakket om dette på Instagram før sommeren, og da fikk jeg spørsmålet «Slett av du bare alle mail her?» Men det gjorde jeg ikke. Jeg jobbet meg nedover e-post for e-post.
Men har du virkelig mange e-poster fra årevis tilbake, så kan det være at du bare vil slette alt. Eller lage en mappe som heter arkiv. Så legger du alt over der, og så starter du på nytt, men samtidig kanskje setter av en time hver uke til å ta en gjennomgang i det arkivet. Er det noe som kan slettes for godt, og er det noe du vil ha liggende der? Kanskje er det noe du bør svare på også?
Jeg gikk som sagt gjennom alle mine mailer, og det virker litt rart også å svare på mailer jeg fikk for et år siden, men det var kanskje du som sendte da, som ville fortelle meg noe om sparing, eller podcasten, eller si noe hyggelig om pengesnakk, og da ville jeg jo svare på det. Og mange ganger når jeg får sånne mailer fra dere, så tenker jeg «Det må jeg svare ordentlig på», og så da legger jeg det til side, eller jeg svarer ikke med en gang.
Da blir det liggende i e-postboksen som bare fyller seg opp som en evig to-do-liste. Men den er faktisk ikke evig. Når jeg tok tak i min i våres, og dette er kanskje ikke noe nytt for deg, kanskje har du tom e-postboks allerede. Jeg nevnte det for Tom, dette med Inbox Zero. Og han bare, tom inbox, det har jeg hatt i syv år. Men han holdt det hemmelig for meg da. Til jeg fant ut selv, og fant ut hvor genialt det var for meg.
Og kanskje er det det for deg også, så derfor må jeg dele. Det er mye enklere å være effektiv når det er få e-poster i inboxen. Det merker jeg kjempesor forskjell på. Og den type jobb som jeg har nå, så er det jo sånn at veldig lite av det jeg virkelig må gjøre, blir løst av bare å være i e-postboksen. At jeg skal skrive et blogginnlegg, planlegge et foredrag, eller en podcastepisode, det er jo ingen som sender meg e-post om det.
Så derfor kan ikke jeg bli sittende fast i e-postboksen. Jeg starter derfor dagen med å ikke åpne e-postprogrammet en gang. Og så når jeg kommer til e-postpunktet på to-do-lista mi, så åpner jeg det. Og det at jeg ikke sjekker e-posten min, det er det som har endret så mye for meg. Jeg hørte et eller annet sted, eller kanskje leste, husker ikke. Don't read email. Do email. Og da ble jeg bare sånn...
Ja, det var smart. Hvorfor skal vi drive å sjekke e-posten hvis vi ikke skal ta en avgjørelse? Så det er ikke noe vits i å lese, og så lese neste, og så lese neste. Nei, når du først skal drive med mail, ta et valg. Så jeg starter på toppen, og når jeg åpner den første e-posten, så vet jeg at jeg må ta et valg. Kaste? Ja, da kan jeg kaste den med en gang. Hvis det er en e-post du ikke trenger å lese igjen, så er det ingen grunn til å ta vare på den.
Eller svare. Hvis det er noe du ikke trenger lang tid på å svare på, eller du trenger noe mer info før du kan svare, så er det bare å svare. Eller arkivere. Hvis det er noe du ikke trenger å svare eller utføre, men kan komme til å sjekke noe i den viktige e-posten senere en gang, arkiver den. Nå er det jo flere måter å ha system i e-postboksen på. Det er ganske bra søkefunksjoner også, så det holder å ha en mappe som heter «arkiv».
Eller så kan du lage deg et mappesystem. Jeg har en mappe for bilder som jeg har sendt til meg selv, en mappe for bokprosjekter, foredrag, mediasamarbeid, podcast, privat regnskap. Jeg har mange mapper nedover som jeg sorterer mine arkiv-e-poster i. Og så får vi e-poster som er reklame som vi ikke vil ha.
Da er det jo bare å scrolle seg ned i de e-postene og trykke på «unsubscribe» eller «meld meg av», og så slett det. Så er det noen e-poster vi får som gir oss en oppgave med litt større omfang. Da kan du sette av tid til når den oppgaven skal gjøres. Jeg lar de oppgave-e-postene bli liggende igjen i inboxen til jeg har gjort oppgaven, men du kan også ha en egen mappe med ting som du jobber med akkurat nå.
Så det er kanskje sånn her du allerede har gjort eller gjør, men for meg så har det vært en revolusjon. Fordi jeg så lenge har behandlet e-postboksen min som en slags valgfri eller frivillig to-do-liste, så har den blitt større og større, og jeg har kunnet bruke veldig lang tid inne i e-poster uten å gjøre noe. Og det valget, eller det er så mye lettere for meg nå når jeg for eksempel en dag har åtte e-poster.
Det er så mye lettere å bare gå rett på og være effektiv og ta avgjørelser, enn når det ligger hundrevis. Så er det bare å gå nedover, ikke sant? Ok, takk for info, sletter den. Ok, melda nyhetsbrev, sletter den. Ok, svarekort på den, arkiver. Trenger ikke svare, arkiver. Denne må videresendes. Gjør det med en gang. Får du en mail som krever litt mer, sett av tid til den oppgaven i et middag eller i morgen. La den ligge.
Noen mailer bare leses, slettes, noen svares kort, arkiverer. Og da har jeg gjort alle de åtte e-postene på bare et par minutter, og kan fortsette dagen med viktigere oppgaver, som å google internett rundt etter babynavn, eller lese om den svenske kongefamilien, typisk sånne prokrastineringsting. Fordi det er bedre å ta pauser med god samvittighet,
enn å scrolle meningsløst rundt fordi du gruer deg til å ta tak i en oppgave. Så en viktig ting er å for eksempel slutt å sjekke mailen til alle døgnets tider, hvis ikke du har en jobb som krever det da. Og hvis du ikke har tenkt til å ta aksjon hvis du har fått en mail. Så ikke bare les om du ikke har tenkt til å svare, arkivere, slette eller ta et av de valgene.
For det er jo ganske unødvendig å fylle hodet med problemstillinger og ting som man egentlig ikke trenger å tenke på før neste dag. Så å ha på sånne pling og varslinger, notifications når du får e-post, det er egentlig mest dumt. Hvis jeg sitter og jobber med noe, og så skulle det begynt å plinge eller komme varsling fra e-postboksen, da forstyrrer jeg jo flowen i det jeg egentlig skal drive med.
Så nå er å gjøre e-post et punkt på to-do-lista med, og jeg går inn der med en helt annen attitude enn før. Her skal det tas avgjørelser, og det er ingen grunn til å lese en e-post, og så la den bli liggende. Så hvis du har noen halvtimer du setter av til e-post-inboxen din fremover, så etter noen uker, så er det tipset mitt å sette det på to-do-listen, og kanskje gjøre det...
klokka 11, halv fire tar du en halvtime, og så etter noen uker eller dager, jeg vet ikke hvor mange mails du har, men plutselig så når du bunnen. Enda raskere kan du nå bunnen hvis du bare tar avgjørelsen om at alt som er sendt til deg før sommeren, eller før 2020 da, det kan bare slettes eller arkiveres med en gang. For når inboxen er tom, det er en god følelse. Du har fullført, du kan heller være produktiv med andre ting,
Du vet at det ikke er noen som venter på et svar fra deg. Du vet at det ikke gjemmer seg noe veldig kritisk viktig info under 132 andre e-poster. Så da får du føle på hvordan denne digitale minimalismen faktisk har noe for seg, og at til og med rot vi ikke egentlig ser, fortsatt er rot i hodene våre og verdt å rydde opp i. Sånn er det i hvert fall for meg, men jeg tror vi er litt ulike på det.
Og sånn er det med minimalismen generelt også. Noen av oss har ikke noe problem med å ha tre fulle boder og null oversikt over hva som finnes hvor. Men andre av oss tynger det oss faktisk å ha for mye ting. Så lukk øynene nå og se for deg at du hadde fått ryddet opp i masse gamle gigabytes og digitalt rot. Dokumenter, filer, programmer som ikke brukes,
bilder og lydfiler, altså alt mulig på dataen din. Hvis du føler at det hadde vært skikkelig deilig, så er digital minimalisme noe for deg. Så jeg har en liste her med noen praktiske ting du kan gjøre for å få mindre digitalt rot. Jeg begynner på PC-en, og da handler det om hvilke programmer som åpner seg opp når du skruer på dataen din. Om det er masse programmer som starter av seg selv, for eksempel...
at e-posten åpner seg på morgenen. Kanskje vil du ikke det? Da kan du stille inn det. Et problem jeg har, eller problem, når jeg starter e-postleseren min, så kommer jeg inn på en nyhetsside med litt rare nyheter. De vet jo hva jeg liker, så plutselig er jeg inn på en side med den svenske kongfamilien og er i gang med å forsvinne ut i internett, mens jeg jo egentlig åpnet internettfaden fordi jeg skulle gjøre noe nyttig. Sånne ting, å få endret på det at vi
Ikke popper opp masse ting som vi ikke trenger, og info vi ikke trenger, og programmer vi heller kan åpne når vi trenger det. Så det er det ene, og punkt nummer to er selve skrivebordet, altså bakgrunnen på dataen din. Trenger du alt som ligger der? Er det rotete? Det kan også skape en følelse av stress når du starter opp. Så lag et mappesystem, slett ting som du ikke bruker,
Og når det gjelder hele mappsystemet, det er punkt nummer tre, så hjelper det veldig mye om du får slettet masse greier først, og så begynner du å organisere. Og da finnes det jo flere måter å gjøre det på, akkurat som i inboxen, skal du ha mange mapper, eller skal du ha få mapper, og heller være flink med å lage søkbare navn. Og så har du jo sånn skylagring, skal du lage deg et system for backup-systemer,
For eksempel at du har en alarm i kalenderen. Nå blir det jo forstyrrelse når det skjer. Et eller annet system for at du sørger for å ha backup av de viktige filene dine. Når du setter opp det her, så merker du kanskje hva som egentlig er de viktige filene dine. Hva hadde du gjort om masse gamle dokumenter og bilder hadde blitt slettet? Eller hadde det ikke gjort så mye? Da kan du kanskje slette det likevel.
Og så er det jo programmer. Det er jo bra for både ytelseseden for dataen din, men er det programmer som du ikke bruker? Hvorfor skal de ligge der? Punkt nummer fem er e-poster. Hvis du har flere enn to e-poster, og det har faktisk jeg, jeg har tre, så det skal jeg ta tak i og slette den ene. For det er ikke noe poeng å ha flere inboxer. Du gjør bare det digitale livet mer kludret til.
Og så kommer den jeg sliter aller mest med, eller som er en kjempestor jobb for meg. Bilder. Jeg vil jo at alt skal ligge sånn fint i et slags system som gjør at når jeg for eksempel nå skal lage en fireårsbok til sønnen min, så er det bare å plukk, plukk, plukk, plukk, ferdig. Men sånn har jeg det ikke, vet du. Jeg har forskjellige mapper ettersom jeg har lastet opp ting fra gamle mobiler. Jeg har bilder på mobilen min.
Og der er jeg ganske flink til å holde de få, eller relativt få da. Men de er jo ikke på dataen sammen med de andre bildene. Og så har jeg sånn ekstern harddisk med noen andre bilder. Dette her har jeg veldig lyst til å få et system på, og det skal jeg ta tak i. Og så gjelder det kanskje å skape seg noen nye rutiner for å få denne bedre digitale hverdagen. Og det kan handle om at du på slutten av arbeidsdagen lukker ned alle fanene som du har vært på internett,
Slik at du starter på nytt neste morgen, at du ikke starter med de samme stressene fra i går. Og så er det det med å ikke ha oppe e-posten hele dagen, hvis du kan klare det. I hvert fall ikke noe at den plinger og tar deg ut av konsentrasjonen. Lag en vane på når skal du egentlig drive med e-post. Og på telefonen, som er kanskje der vi trenger digital minimalisme mer enn noe annet sted, så kan du begynne med å slette apper som du ikke bruker.
Og så er det jo ikke sånn at det du har slettet, har du slettet for godt. Så det er jo lov å angre og installere igjen. Så trenger du egentlig en app for T-banen i London? Kanskje hvis du er der ofte, men trenger du en app for slett apper som du ikke trenger? For det gjør det mer oversiktlig, og du slipper å få notifications på apper som er helt udelevante for deg. Og når det gjelder notifications, så går det an å skru av det.
Du kan skru av til lag lyd, du kan skru av til at det kommer en sånn liten prikk, eller sånn tall som vokser og vokser og gjør at det er jo laget for at du skal ville gå inn der hele tiden. Men for eksempel på Snapchat så har jeg ingen varsler. Nå skjedde det litt tilfeldig da jeg byttet telefon, men så fant jeg ut det var veldig deilig. Men av og til så kommer jeg jo på at jeg har lyst til å gå inn på Snapchat, og da er det jo mange snapper som ligger og venter på meg, og det er jo mye gøyere det enn å
måtte inn på Snapchat hver gang det har kommet en setning eller et bilde fra en land. Så skru av notifications på apper som du ikke har lyst til å bruke så mye tid på. Og så kan du på skjermen din gjemme litt unna noen apper som du kanskje vil ha, men du vil ikke. Enten de du bruker sjelden, eller de du har lyst til å bruke sjeldenere.
Hvis ikke Snapchaten ligger på første av dem, så kanskje du husker på det litt sjeldnere, og du vet at du fort blir sittende og skroller og skroller og bruker veldig lang tid der inne, så kan du legge den i tre sider bakover. Gjem det bort, og så ser du om du får mer glede av både tiden din uten, og tiden du faktisk går inn der. Og så er det generelt å kutte ned på skjermtid. I hvert fall i min telefon kan man sette på at den sier ifra.
Nå har du vært en time på Instagram, og da må du ta et mye mer aktivt valg. Ok, skal jeg be telefonen min om mer skjermtid her nå, eller skal jeg faktisk finne på noe annet og få tid til noe som jeg tenkte at jeg kanskje ikke hadde tid til å gjøre, men som jeg faktisk har tid til? I dagens innlegg på pengesnakk.no har jeg oppsummert de punktene der med ting du kan gjøre.
Hvis du hører på denne podcasten i fremtiden, så heter det nok digital minimalisme. Så google pengesnakk digital minimalisme, så dukker det opp. Hva mer? Jo, du kan jo lage noen husregler for at mobilen for eksempel ikke skal brukes ved matbordet. Du kan bestemme deg for å ikke kikke på mobilen siste timen før du sovner. Starte å gå på tur uten, eller ha et fast sted der du legger mobilen
Jeg har jo som mål å ikke være på mobilen fra jeg har hentet sønnen min til han sover. Så gjør hva du vil. Jeg skal slette bilder i kveld. Anbefaler deg å slette e-post og få noen nye rutiner. Kanskje litt mer skjermfri. Ønsker deg uansett en flott uke. Podcasten er tilbake igjen neste mandag.
Hvis du liker pengesnakk-podcast, så blir jeg veldig glad om du legger igjen en review i iTunes eller det stedet hvor du hører på podcasten, hvis det er mulig i den avspilleren. Eller rett og slett anbefalt podcasten til en venn eller et familiemedlem som du tenker vil sette pris på litt pengesnakk. Vi høres! Teksting av Nicolai Winther
Teksting av Nicolai Winther
Ja, velkommen til Lyrecos ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreco har tusenvis av produkter fra kjente, trygge, merkebare. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene på Lyreco.no. Ja, det er alt. Lyreco.