Lyrereko.no
Velkommen til episode 100 av Pengesnakk podcast. Wow, det har blitt mange podcaster. Jeg synes liksom ikke det er lenge siden jeg satt i boden hjemme der jeg bodde før, hadde bestemt meg for å lage en podcast til de som var ekstra ivrige lesere av bloggen min, Pengesnakk. Tenkte at podcasten skulle komme ut en gang i måneden, og det gjorde den jo en god stund.
Det er snart tre år siden, og på de årene så har du og de andre som hører på spilt av 1.609.648 episoder. Og da mangler jeg faktisk tall fra de ni første månedene, så kanskje nærmere to millioner pengesnakk-podcast-episoder er spilt av. Det er mye!
Jeg har bestemt meg for å bli flinkere til å feire ting. Kanskje litt fordi jeg jobber i et firma hvor jeg jobber alene, så det er ingen andre som tar initiativ til å feire noe. Så for å feire nå episode nummer 100, så har jeg laget en konkurranse. Konkurransen er sponset av meg selv, og premien er...
Tre vinnere av pengesnakk året rundt 2022, Alma Nacken. Og så er det tre vinnere av pengesnakk slik sparer du deg lykkelig, Boka.
For å vinne, så skal du legge igjen en femstjerners review i podcast-appen. Skrive der hva du liker med Pengesnakk podcast, så tar du en screenshot av din review og sender til meg på mail, lise at pengesnakk.no, og da er du med i trekningen om enten en almanak eller en bok. Skriv gjerne i e-posten hvilken av de to du ønsker deg mest.
I dag skal jeg snakke om økonomisk frihet. Det er jo det pengesnakk handler om. Å gi deg verktøyene du kan trenge for å oppnå mer økonomisk frihet i ditt liv. Det er det jeg ønsker meg for deg, og det er det jeg ønsker meg selv. Hvorfor er jeg opptatt av økonomisk frihet? Du har kanskje hørt meg snakke om økonomisk uavhengighet, som er mitt ultimate mål.
Det handler om at jeg da ikke trenger å jobbe om jeg ikke vil, men har dekket behovet for penger hvert år gjennom investeringer og andre ting. Jeg satser mest på investeringer i aksjemarkedet, men man kan også få til det samme med utleieboliger, royalties på ting, passive inntekter på ulike måter. Men det er flere steg her. Å oppnå mer økonomisk frihet handler ikke om
om å spare alt du har, leve kjipt, for så å en dag kunne slatte av på en strand, år etter år etter år. Har du lyst til å gjøre det, så er det helt greit for meg, men det er ikke det jeg snakker om. Heller ikke når jeg snakker om økonomisk uavhengighet, det som på engelsk kalles fire.
De bokstavene FIRE står for Financial Independence Retire Early, og det blir ofte misforstått til å være ekstrem sparing på den måten at det går utover alt. Og det er skikkelig kjipt frem til man en dag har spart nok, og da skal man fortsette å leve kjipt, fordi det du har spart opp, det er jo ikke nok til en luksuslivsstil.
Men det er mulig å oppnå fullstendig økonomisk frihet, altså denne økonomiske uavhengigheten. At du ikke er avhengig av en arbeidsinntekt for å finansiere livet ditt, det er mulig uten å ha det kjipt. Og hvordan vet jeg det? Jo, fordi jeg snart er halveis mot mitt firemål, og jeg har ikke hatt det kjipt på veien. Faktisk heller det motsatte. Å tenke på den måten at hver gang jeg skal bruke penger, så velger jeg mellom
å bruke pengene der og da på noe som er herlig. Jeg gidder jo ikke å bruke penger på ting som ikke gjør meg lykkelig. Så det som skal brukes, det må brukes på noe bra. Men da kan jeg altså velge å enten bruke penger på noe bra her og nå, eller spare dem til fremtidig frihet. Og det er jo å velge mellom to goder. Og det tankesettet har gitt meg mye. Så framfor å tenke at
Jeg nekter meg ting jeg har lyst på nå, fordi jeg er så kjip og jeg sparer til noe langt der fremme i tid som jeg ikke vet om jeg lever til å nyte en gang. Sånn tenker jeg ikke. Så det jeg vil i dag er å åpne øynene dine litt mer for økonomisk frihet i ditt liv. Helt uten at det går på bekostning av noe. Uten at det er ekstrem svaring. Uten at du skal slutte å jobbe når du er 40, hvis det ikke er det du vil.
Grunnen til at jeg vil introdusere mer økonomisk frihet for deg, dette er jo ikke nytt, alle de andre 99 episoderne av Pengesnakk podcast handler jo også om det samme. Mer økonomisk frihet til deg og meg, det jeg vil inspirere til og gi deg verktøy til, og det er jo fordi de gir økt livskvalitet. Det er flere steg her. Jeg er jo så heldig at jeg aldri har hatt økonomiske problemer. Men sliter du med penger,
så sliter du snart med alt, fordi penger er så forbasket viktig i den verden vi lever. Vi kan bare ikke velge å ikke forholde oss til penger. Vi trenger penger for å bo, for å spise, for å gjøre ting vi ønsker, for å forsørge familien vår, kanskje. Og om du synes at økonomi og penger er noe dritt, så er det kanskje ikke så rart.
Fordi det er noe dritt når pengene styrer deg og hva du har muligheten til å få til, mer enn du styrer pengene. Og det påvirker deg negativt på så mange måter etterhvert at det er ikke noe overdrivelse å kalle det redusert livskvalitet. Så første steg for å oppnå mer økonomisk frihet er jo da å komme seg til et stadie uten økonomiske problemer og bekymringer.
Og der er dessverre ikke min kompetanse den aller høyeste. Det får jeg bare innrømme. For jeg kan jo si at det er enkelt å leve på et lavt budsjett, og jeg kan leve etter svarene man får i fattigdomskalkulator, men jeg kan ikke sette meg inn i hvordan det er å ikke ha mer. Altså ikke ha muligheten til å bruke mer. Ikke ha en buffekonto.
Jeg kan finne klær og utstyr til barna mine brukt, fordi jeg synes det er fint miljømessig. Jeg synes det er spennende, litt gøy. Men det tar jo også mer tid enn å kjøpe alt det de trenger til vinteren, for eksempel på kjøpsenteret. Hvis jeg skal tenke meg at jeg var fattig, kanskje jeg var alene med de to barna, og jeg hadde hatt en jobb fra åtte til fire, måtte hente og levere før og etter det,
Og hvis jeg hadde hatt lite penger å rutte med, og den tidsklemma min, når skulle jeg da ha sittet på Finn.no eller byttesider på Facebook for å finne en vinterdress til hver av ditt under 200 kroner? Og når i all verden skulle jeg få hentet det? Kanskje jeg ville tenkt at det er flaut at barna mine bare har brukt det klær. Det kan jeg se for meg at jeg ville gjort hvis jeg var fattig.
Men siden jeg er rik, relativt sett, eller på mange måter egentlig, så synes jeg det bare er kult. Og jeg setter gjerne lapper på knærne. Det er ofte knærne på barneklærne, og så er det albune på mine klær. Jeg setter gjerne lapper for at de klærne skal vare lenger. Og det hadde jeg kanskje ikke synt var så kult om jeg var fattig.
Og da hadde jeg kanskje heller bestilt nye klær på nett, som igjen da går utover økonomien, og som gjør at jeg må tenke meg enda mer om, også på matbutikken, for å få det til å holde. Bekymrer meg for om noe skjer med bilen. Så derfor, hvor vil jeg med det her? Jo, jeg kan leve med lite fordi jeg gjør det for morroskyld. Jeg finner igjen glede i å på mange måter i livet senke utgiftene, og det kan bare ikke sammenlignes med
Og ikke gjøre det valgfritt, men ikke ha muligheten til å bruke mer. Neste stadie på vei mot mer økonomisk frihet, det er kanskje der folk flest er.
At pengene ikke er noe som gir bekymring, i alle fall ikke hver måned, men at de heller ikke spesielt er en kilde til glede. De bare er. Altså vi kjøper ting, betaler kanskje ned på et boliglån, og er vi ordentlig flinke, så ligger vi litt i forkant og sparer til neste års ferie.
Denne gruppa er det ikke fint å bare kunne sette mennesker i bås. Kanskje du tilhører denne gruppa. Du tenker på økonomi og penger veldig utifra måneden. Det er lønn, det er utgifter, og det er nok til forbruk frem til neste lønning. Da har jeg to ting å snakke med deg om, som jeg tenker vil gi deg mer økonomisk frihet om du tar de ...
det blir vel tankesett, riktig å kalle det, i bruk nå. Og det første det er å tenke på verdi, og ikke på saldo. Og så er det å ikke tenke måned til måned på økonomien din. Og de henger litt sammen også, jeg skal forklare nærmere. For med det så mener jeg, når du vurderer å bruke pengene dine, eller en del av dem, på et eller annet, hvordan tenker du da på om dette kjøpet vil være verdt det for deg?
Jeg har råd til det, er ikke et gyldig argument her. For selv om du har råd til å kjøpe en konteiner med tulipanløk fra utlandet, så betyr jo ikke det at du skal gjøre det. I alle fall ikke om du ikke har hage. Altså, å ha råd til noe er ikke et argument for å kjøpe noe. Jeg vil i alle fall at du skal ha bedre grunner enn det. Men det at du ofte tenker på økonomien din som en greie som går fra lønn til lønn,
Da blir jo selve målet på økonomisk suksess at det ikke er tomt før lønning. Hvorfor skal du da ikke kjøpe hva som helst du har råd til når målet på suksess er å ha nok til neste lønning? Da tenker jeg at vi må sette et nytt mål for suksess. For eksempel at din totale formue skal om ett år være større enn det den er i dag.
Og det kan du jo få til på mange måter. Når vi snakker om total formue, så handler ikke det bare om å ha mer sparepenger i banken, men det kan også handle om å ha mindre gjeld. For den totale formuen, det er jo alt du eier minus alt du skylder. Finne ut det tallet. Kanskje er det et negativt tall, og da første mål blir å komme seg til null.
For jeg tenker at hvis du om 12 måneder, et år, hvis du har like mye lån og like tom sparekonto, så er jo du like rik, eller fattig, alt etter hvordan man ser det, du har like mye dagen før lønning som dagen etter lønning. Og jeg sier det igjen, fordi det strider litt imot følelsene våre, eller hvordan vi oppfatter det. Så lenge du ikke sparer, så er du like rik dagen før lønn,
Som dagen etter lønn. Så da lurer jeg på. Bruker du penger annerledes dagen før lønn enn på lønningsdag? Eller for å snu det, bruker du penger annerledes på lønningsdag enn dagen før? For det er det jo egentlig ingen grunn til. Og hvis det var du som nå tenkte, det er lett for deg å si som aldri har hatt tom konto. Nettopp, sier jeg da. Nettopp derfor er det lett for meg å si.
Så hva skal vi gjøre da? I stedet for å tenke på om vi har råd til å invitere vennene hjem på sushi, synes vi at det er verdt det. Hva er alternativene? Hva får vi igjen for det vi betaler? Og kan vi sette det opp mot noen andre ting?
Altså først kanskje reelle alternativer, hjemmelaget mat, eller å spise ute. Det er kanskje et dyrere og et billigere alternativ, at det med å invitere på takeaway-mat er noe imellom der. Kanskje har vi ikke tid eller lyster å vaske opp, det er ulike grunner til at vi tar valg. Men, er det verdt det for deg? Kan du også koble det mot prisen på helt andre ting, for å sette det i perspektiv? Nye sko.
Da er det det valget du må ta. Nye sko eller surskinn. Selv om du har råd til begge deler, sett det litt opp mot andre. Summer du bruker i andre sammenhenger for å klare å tenke på «Syns jeg dette er pengebruk som er verdt det for meg?» Sett det opp mot lønnen du får, for eksempel. «Er det verdt å jobbe så og så mange timer for dette måltidet?»
Og akkurat dette er noe som har mer med mindset enn med saldo å gjøre, så fremt det ikke er tomt på konto akkurat nå. Fordi tenk, hvis du er styrterik, så må du jo tenke sånn. Da kan ikke du gå rundt og kjøpe alt du har råd til bare fordi du har råd. Da må du tenke på, er dette verdt det for meg? Er det dette jeg har lyst til å bruke penger på? Er dette riktig bruk av penger for meg? Skal jeg kjøpe det? Har dette verdi?
Og hvis du ikke er styrterik, så tenk i hei at du heller aldri kommer til å bli det, hvis du ikke begynner å tenke sånn. Det var harde ord for penger å ha. Jeg vet jo også at de fleste av dere som hører på, du er ikke så opptatt av å bli styrterik, men det må du gjerne være. Jeg støtter deg i å oppnå større økonomisk frihet, uansett hvordan det ser ut for deg. Så ta med deg tipsene. La verdi og ikke saldo på konto avgjøre.
Og tenk lenger enn fra lønning til lønning. Fordi å ha spart opp til litt frihet i fremtiden, det er ikke dumt. Så hvorfor skal du bruke mer enn nødvendig nå? Bare fordi du kan. Og se på eller tenk på å legge merke til hva som gir deg økt livsverdi nå. Det er så lett at vi faller i den fella at vi tenker at økt forbruk, det er jo økt glede.
og ja, Lise bruker lite penger på det og det området, ja, da har hun det veldig kjipt. Det er ikke sånn det henger sammen. Å bruke mer penger gjør deg ikke automatisk lykkeligere. Så tenk, ta inn litt andre perspektiver når du tar valg om å bruke, eller å ikke bruke. Men ok, neste fase. Neste fase av å oppnå mer økonomisk frihet,
Når du ikke har økonomiske bekymringer, når du klarer å se lengre frem i økonomien din enn neste lønn, og heller zoomer litt ut og ser det fra et større perspektiv og har med fremtiden inn i bildet. Du har ventet til å tenke på hva som er verdt å bruke penger på nå. Det er jo penger som kunne vært spart til fremtidens deg, det der med å velge mellom to goder. Da kommer vi til det som blir steg tre her da.
Det er det steget jeg er på, på vei mot økonomisk uavhengighet, altså enda større grad av økonomisk frihet. Her handler det om tre ting. Tre ting som setter opp farta på din formuebygging. Det første er å bruke mindre penger. Det har du kanskje trent opp i steg to allerede, så jeg skal ikke si så mye mer om det. Det er jo mange måter å bruke mindre penger på. Budsjett er en metode.
å ha automatiske sparetrekk på lønningsdag, altså i starten av måneden, det er en annen. Jeg vil jo si, det er ikke forbudt å fokusere måned til måned når vi prøver å kutte kostnader, men tenk også på om det er relevant eller riktig for deg å tenke måned til måned. Hvis du skal finne ut av ditt eget matforbruk for eksempel, så kan det være en game changer å heller følge med uke til uke enn måned for måned.
Hvis du har et månedsbudgett på mat på 6000 kroner, det er mye enklere å følge med underveis om du heller sier «Jeg har et ukesbudgett på 1500». Så «bruke lite» er del 1, og neste er «å tjene mer». Det er ikke lenge siden jeg lagde en film med masse tips til å tjene mer. Jeg linker til den i episodebeskrivelsen her i podcasten.
For det er mange måter å tjene mer. Det kan handle om å bytte jobb, finne måter å tjene mer i den jobben du er. Det kan være å jobbe mer i enten noe annet jobb eller i en annen jobb. Det kan handle om å starte sin egen business, ha noe du driver på si eller bytte til noe på fulltid. Bygger opp passive inntektskilder. Mange, mange muligheter.
Det siste av de tre tingene, det er jo å gjøre noe smart med det månedlige overskuddet. For hvis du er i en jobb og du får lønn hver måned, du jobber med å øke inntekten din hver måned, samtidig som du jobber med å minske forbruket, tenker på fremtidig frihet. Og fremtidig frihet, det er jo egentlig frihet her og nå.
For jo mer penger du har spart opp, jo flere muligheter har du til å gjøre noe annet enn det du kanskje hadde planlagt. Og du har mer trygghet. Det kan skje uforutsette ting som ikke vipper deg av pinnen. Fordi du sparte opp til det lenge før du visste hva det var som skulle skje. Det er frihet. Og hva er det å gjøre noe smart med overskuddet? De pengene du vil spare. Det kan være å...
ansette dem. Altså å få pengene dine til å jobbe for deg. For noen par episoder siden så var det en episode om fondinvestering i aksjebånd. Så hør på den hvis du er grønn på fond og vil ha en litt sånn basic innledning på hva dette med investering er og om det passer for deg.
En siste ting da, på din økonomiske reise, eller reise mot mer økonomisk frihet, så har jeg en påminner. Og det er jo rett og slett det at dette er din reise. Vi snakker om din økonomi. Og jeg vil ikke at du skal bry deg så mye om hva andre mener er riktig rekkefølge å gjøre ting i. Selv ikke jeg. Selv om jeg sitter her og prater, hvis du tenker når jeg sier noe,
Nei, det der passer ikke for meg i det hele tatt. Jeg vil heller gjøre det sånn. Så synes jeg det er kjempebra. Fordi da har du tatt et aktivt valg om hva du mener passer for deg. Jeg snakker jo om hvordan jeg gjør ting, eller hvordan jeg tenker det vil være en smart måte å gjøre det på for andre. Men vi er så forskjellige at det er alltid en risiko da, når man beskriver en rekkefølge eller sier hva som er smart, at det skaper en...
Hva heter det? Decision fatigue. At man har så mange valg, eller det skal helst være så riktig, at man faktisk ikke begynner med noe. Men det som er så bra med personlig økonomi, det er jo at alle måneder drar. Så hvis du velger å spare opp en bufferkonto før du har fått skrevet den samboeravtalen, eller du får ordnet opp med forsikringer før du setter deg inn i pensjon eller fondsparing,
Eller at du starter med en shoppestopp, baker ditt eget brød, selger unna ting. Det er dine steg og din reise. Og alt hjelper på. Det er det som er så kult. Så gjør det du har lyst til, det du klarer, og så kommer du til å bli interessert i det som først virket skummelt etterhvert. Det er min erfaring. Så ikke vent med å starte med noe fordi du vil kunne alt i teorien først, eller gjøre det helt perfekt.
Gjør en liten ting for økonomien din i positiv retning denne uka, eller kanskje allerede i dag, så skal du se at etter hvert baller på seg. Og ikke glem konkurransen. Legg igjen en femstjerners review med en kommentar. Ta skjermbildet av din, og så sender du den til meg på lise.pengesnakk.no så er du med i trekningen om almanakker og pengesnakkbøker.
Neste mandag trekker jeg vinnerne, og jeg kontakter deg direkte, så du trenger ikke være redd for at jeg skal si navnet ditt høyt i podcasten eller noe. For det skal jeg ikke. Du, ha en fin uke. Pengesnakk podcast er tilbake neste mandag med en gjest som skal snakke om en helt annen type sparing. Helt annen, men samtidig ganske lik. Det blir fint. Vi høres da.
Moderne medier.
Ja, velkommen til Lyreko's ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge merkevarer. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene på Lyreko.no. Ja, det er alt, sier den. Lyreko.