Marit Kolby | Tilsetningsstoffer Spesial | Karragenan, Cellulosegummi, Titandioksid, Aspartam +++
Marit Kolby, matviter og ernæringsbiolog, diskuterer tilsetningsstoffer i mat med Wolfgang Wee i episoden. De tar for seg ulike typer tilsetningsstoffer, inkludert konsistensmidler som karragenan og cellulosegummi, fargestoffet titandioksid, og kunstige søtningsstoffer som aspartam. Kolby forklarer hvordan disse stoffene kan påvirke helsen negativt og diskuterer hvordan de er regulert i matvareindustrien. De kritiserer mangelen på uavhengig forskning og understreker betydningen av å velge råvarer fremfor ultraprosesserte produkter. Episoden avsluttes med en diskusjon om ismaskiner, og Kolby anbefaler Vilfa ICM C15-modellen.
Transcript
Mentioned in the episode
Karragenan
Et konsistensmiddel som brukes i mange matvarer, men som kan forårsake tarminflammasjon.
Cellulosegummi
Et konsistensmiddel som også kan forårsake tarminflammasjon, og som ofte brukes i iskrem og andre meieriprodukter.
Titandioksid
Et fargestoff som brukes for å gjøre produkter hvite, og som er forbudt i EU og EØS fra sommeren 2022 på grunn av potensielle kreftfremkallende egenskaper.
Aspartam
Et kunstig søtningsstoff som brukes i lettbrus og andre produkter, og som har blitt koblet til økt risiko for hjertesykdom og kreft.
Sukralose
Et kunstig søtningsstoff som ofte brukes i lettbrus.
Sakkarin
Et kunstig søtningsstoff som ofte brukes i lettbrus.
Erytriol
Et søtningsstoff med mer naturlig opprinnelse.
Stevia
Et søtningsstoff med mer naturlig opprinnelse, utvunnet fra steviaplanten.
Lettbrus
Brus med kunstig søtning, som kan ha negative helseeffekter, ifølge Kolby.
Pepsi Max
En koffeinholdig lettbrus som ofte fører til avhengighet.
Cola Light
En koffeinholdig lettbrus som ofte fører til avhengighet.
Tab
En diabetikkerbrus som var populær før.
Vilfa ICM C15
En ismaskin som Kolby anbefaler.
Nova-klassifisering
En klassifisering av matvarer basert på grad av prosessering.
EFSA
Det europeiske mattrygghetsorganet.
Dagens Medisin
Et medisinsk tidsskrift.
Legemiddelverket
Et norsk statlig organ som regulerer legemidler.
Norsk Legeforening
En norsk organisasjon for leger.
Tidsskrift for Norsk Legeforening
Et tidsskrift utgitt av Norsk Legeforening.
Et sosialt nettverk hvor Kolby deler kunnskap om mat og helse.
Et sosialt nettverk hvor Kolby deler kunnskap om mat og helse.
Wolfgang Wee Uncut
Podcasten som episoden er en del av.
Frisk Forlag
Forlaget som har utgitt Kolbys bok.
Hva og når skal vi spise?
Tittelen på Kolbys bok.
Anton Berg
Et merke som produserer godteri.
NRK
Norsk rikskringkasting.
Fornebø
Et sted i Bærum, hvor det bygges en T-banelinje.
Inge Lindset
En fagfelle som Kolby skrev et debattinnlegg sammen med.
Steinar Madsen
Direktør i Legemiddelverket.
Participants
Guest
Marit Kolby
Host
Wolfgang Wee