1/21/2024
Birger Svihus | Kjøtt: STORFE | Drøvtyggere Del 1 | Mat & Ernæring EP15
Wolfgang Wee og Birger Svihus diskuterer storfe og drøvtyggere i denne episoden av Wolfgang Wee Uncut. De ser på produksjonen av storfekjøtt, fra beite til kraftfôr og slakting, og diskuterer fordeler og ulemper ved ulike metoder. De ser også på forskjeller mellom norsk og importert kjøtt, og de berører temaer som dyrevelferd, bærekraft og økonomi.
Transcript
Mentioned in the episode
Gjernøtt
En kilde til fantastisk kjøtt som Wolfgang Wee har skrytt av i tidligere episoder.
Biff Pimp
Wolfgang Wee's kallenavn for personen som fortalte ham om endringer i markedet for storfekjøtt.
Markusregulator
En regulator som ønsker å redusere tilførselen av storfe, og et av tiltakene er tilskudd til slakting av kalv i alder 11-24 uker.
Nortura
Et selskap som har et uvanlig stort overskudd av kjøtt på frysedager, noe som viser konsekvensene av mindre kjøttforbruk.
Helsedirektoratet
Et direktorat som har deltatt i pushingen av mindre kjøtt i kostholdet.
Matinfluensere
Personer som har påvirket folk til å spise mindre kjøtt.
Volkswagen
Et bilmerke som er brukt som eksempel på at smak og pris er viktigere for forbrukerne enn bærekraft.
Rødt kjøtt
Et godt kjøtt som er rik på jern og B12. Det er viktig for folkehelsa å spise rødt kjøtt.
Drøvtyggere
En type dyr som har en unik evne til å utnytte råstoff som ikke mennesker kan spise, som gress og fiber.
Vommo
Et gjeringskammer i magen til drøvtyggere, som består av vom, nettmager og bladmager.
Regnstyret
En type drøvtygger som er tilpasset å spise lav, og er et eksempel på hvordan drøvtyggere kan tilpasse seg ulike typer plantemateriale.
Kraftfôr
Et konsentrert fôr som brukes i husdyrproduksjon, og består av korn og planteprotein.
Sojaprotein
Et planteprotein som er en viktig del av kraftfôr.
Montana
En stat i USA hvor kjøttfe går ute hele året, selv i minus 25-30 grader.
NRF-kua
En norsk rase ku som er avlet for å gi både god kjøttkvalitet og mye melk.
Highland Cattle
En rase ku som er veldig liten og har en unik kjøttkvalitet. Den er saktevoksende, og kjøttet er kjent for å være seigt.
Kobeoksen
En japansk rase okse som er kjent for sitt marmorerte fett. Den blir massert hver dag for å forbedre kjøttkvaliteten.
T-bone steak
En type biff som består av både indreflø og ytreflø.
Uruguay
Et land i Sør-Amerika som eksporterer mye storfekjøtt til Norge.
Argentina
Et land i Sør-Amerika som eksporterer mye storfekjøtt til Norge.
Brasil
Et land i Sør-Amerika som eksporterer mye storfekjøtt til Norge.
Namibia
Et land i Afrika som eksporterer mye storfekjøtt til Norge.
First Price
En butikkjede som selger rimelig kjøtt, ofte importert fra utlandet.
Orkla
Et norsk næringsmiddelkonsern som er en stor aktør i norsk matproduksjon.
Nature
Et norsk næringsmiddelkonsern som er en stor aktør i norsk matproduksjon.
Bama
Et norsk næringsmiddelkonsern som er en stor aktør i norsk matproduksjon.
Rema
En norsk dagligvarekjede som selger mat fra både norske og utenlandske produsenter.
Stabure
En norsk dagligvarekjede som selger mat fra både norske og utenlandske produsenter.
NIBIO
En forskningsinstitusjon som leverer data om norsk matproduksjon.
Senterpartiet
Et norsk politisk parti som er opptatt av landbruk.
Comfy Balls
En norsk produsent av bokseshorts, som er sponsor av podcasten.
TT Meat
Et selskap som plukker ut de beste stykkene av storfekjøtt og selger til restauranter.
Jørgen O.
En person som plukker ut de beste stykkene av storfekjøtt og selger til restauranter.
Stryn
En kommune i Sogn og Fjordane, brukt som eksempel på et idyllisk sted med storfe på beite.
Eikå
Et sted i Norge som ikke fikk planene i et år på 1700-tallet på grunn av en global krise.
Are Søberg
Sløseriombudsmannen, som Wolfgang Wee har hatt som gjest i podcasten.
Regnskogfondet
En organisasjon som har mottatt store summer i støtte til grønne prosjekter.
Sebu kveg
En type kveg fra India som har en fettlager i nakken.
Charolais
En rase ku som er avlet for kjøttproduksjon.
Abedin Angus
En rase ku som er avlet for kjøttproduksjon, og har mye marmorert fett.
Lancet
Et medisinsk tidsskrift som har publisert en artikkel som hevder at over halvparten av forskningen i USA og Vesten er av lav kvalitet.
Bård Sondheim
En person som Wolfgang Wee spør om enighet med en påstand om at storfekjøtt er det beste kjøttet.
Participants
Host
Wolfgang Wee
Guest
Birger Svihus
Sponsors
Comfy Balls