6/5/2022
Marit Kolby | Ultraprosessert Mat | NOVA, Matindustrien, Overvekt og Fedme, Iskrem, Barneprodukter
Wolfgang Wee intervjuet Marit Kolby, matviter og ernæringsbiolog, om ultraprosessert mat. Kolby forklarte NOVA-klassifiseringssystemet som skiller mat i fire grupper basert på prosesseringsgrad. Hun argumenterte for at ultraprosessert mat er skadelig for helse og er knyttet til overvekt, fedme, diabetes type 2, kreft og depresjon. Hun kritiserte matindustrien for å lage produkter som er designet for overspising og for å bruke problematiske tilsetningsstoffer. Kolby understreket viktigheten av å spise råvarer og minimalt prosessert mat og foreslo et trafikklys-merkesystem for å hjelpe forbrukere med å gjøre sunne valg.
Transcript
Mentioned in the episode
Ultraprosessert mat
En type mat med høy grad av prosessering, ofte med tilsetningsstoffer og lite næringsverdi.
NOVA-klassifiseringssystemet
Et system for å klassifisere matvarer basert på prosesseringsgrad, med fokus på ultraprosessert mat.
Fedme
En tilstand der man har overvekt, ofte knyttet til helseproblemer.
Diabetes type 2
En kronisk sykdom som påvirker blodsukkerreguleringen.
Kreft
En gruppe sykdommer som kjennetegnes av ukontrollert cellevekst.
Depresjon
En stemningslidelse som kjennetegnes av vedvarende tristhet og tap av interesse.
Matindustrien
Industrien som produserer og selger matvarer, ofte kritisert for å prioritere profitt over helse.
Tilsetningsstoffer
Stoffer som tilsettes mat for å forbedre smak, farge, tekstur eller holdbarhet, noen kan være problematiske.
Råvarer
Uprosesserte matvarer som frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og egg, som er rike på næringsstoffer.
Minimalt prosessert mat
Matvarer som er behandlet minimalt, for eksempel tørket frukt eller frossen grønnsaker.
Trafikklys-merkesystem
Et merkesystem som bruker farger for å indikere helsemessig verdi av matvarer.
Findus fiskegrateng
Et eksempel på et ultraprosessert matprodukt som inneholder lite råvarer og mye tilsetningsstoffer.
Smør
Et lite prosessert meieriprodukt, som er et sunnere alternativ til margarin.
Margarin
Et ultraprosessert produkt som er laget for å etterligne smør, men inneholder mye transfett.
Transfett
En type fett som er skadelig for helsen og som ofte finnes i margarin.
Fiber
Et karbohydrat som ikke kroppen kan fordøye, men som kan ha gunstige effekter på fordøyelsen.
Inulin
En type løselig fiber som finnes i noen planter, men som kan ha negative effekter ved høyt inntak.
Antioxidanter
Stoffer som beskytter cellene mot oksidativt stress, men effekten av tilskudd er usikker.
Leverpostei
Et eksempel på et ultraprosessert matprodukt som ofte inneholder mye vann og tilsetningsstoffer.
Cheerios
En type frokostblanding som er ultraprosessert, et eksempel på et produkt som kan erstattes med råvarer.
Fiskegrateng
En tradisjonell rett som kan være både prosessert og ultraprosessert, avhengig av fremstillingsmåte.
Potetbåter
Et eksempel på en råvare som kan erstatte ferdigpomfritten.
Pomfritter
Et ultraprosessert produkt som er laget av poteter, men som inneholder mye fett og salt.
Barnegrøt
En type mat som ofte er ultraprosessert og som markedsføres til små barn.
Fruktsmoothie
En drikke som ofte er ultraprosessert og som inneholder mye sukker.
Eggerør
En enkel og sunn matrett som kan serveres til barn.
Fullfete yoghurt
En type yoghurt som er rik på fett og som er et sunnere alternativ til lettprodukter.
Coca-Cola
Et eksempel på et stort selskap som produserer ultraprosesserte produkter.
Nestle
Et eksempel på et stort selskap som produserer ultraprosesserte produkter.
Kellogg's
Et eksempel på et stort selskap som produserer ultraprosesserte produkter.
Birgit Svius
En tidligere gjest i Wolfgang Wee Uncut, som snakket om fiber.
Hagen DAS
En type iskrem som er et sunnere alternativ til billigere is.
Møvenpikk
En type iskrem som er et sunnere alternativ til billigere is.
Diplom-Is
En norsk isprodusent, som kritiseres for å bruke problematiske tilsetningsstoffer.
Henning Olsen Is
En norsk isprodusent, som kritiseres for å bruke problematiske tilsetningsstoffer.
Landsforeningen mot fordøyelsesykdommer
En organisasjon som jobber for å fremme kunnskap om fordøyelsessykdommer.
Participants
Host
Wolfgang Wee
Guest
Marit Kolby