Terje Tvedt | Verdenshistorie: Med Fortiden Som Speil | 7 Bøker Mot Strømmen (7:7)
Terje Tvedt, en historiker, diskuterer sin bok "Verdenshistorie: Med Fortiden Som Speil" og hvordan han nærmet seg å skrive en verdenshistorie. Han argumenterer for at eurocentrisme er provinsielt og at man må forstå forholdet mellom menneske og natur. Han diskuterer også utfordringene med nåtidstyrani og hvordan man kan frigjøre seg fra det.
Transcript
Mentioned in the episode
Verdenshistorie: Med Fortiden Som Speil
Boken som diskuteres i podcasten. Tvedt snakker om hvordan han skrev den og hvilke temaer den tar opp.
Ming-dynastiet
Dynastiet i Kina som Tvedt fokuserer på i boken sin. Han snakker om hvordan dynastiet ble brukt som et argument i Vesten i politiske debatter.
Osmaniske imperiet
Tvedt diskuterer hvordan det osmanske imperiet blir brukt som et speil av Erdogan og hvordan det brukes i Tyrkias historiefortelling.
Voltaire
Fransk filosof som hadde et positivt syn på Kina og brukte det som et argument i sine debatter mot det franske presteskapet.
Montesquieu
Fransk filosof som brukte Kina som et argument i sin teoribygning om statushistorie.
Karl Marx
Tysk filosof som snakket om klassekampen og produktivkrettenes utvikling som den drivkraften som styrer historien.
Sovjetunionen
Tvedt diskuterer Sovjetunionens sammenbrudd og hvordan den kollapsen gjorde at man ikke lenger trodde på marxismens fortelling om historiens gang.
Francis Fukuyama
Amerikansk politisk filosof som skrev boken "The End of History" der han konkluderte med at det liberalkapitalistiske samfunnet var historiens endestasjon.
Gilgamesh-eposet
Tvedt nevner eposet som et eksempel på en fortelling om en stor flom og hvordan gudene straffet menneskene. Han bruker det som et argument for at samtiden ikke skal være målestokken for klimaet.
Sumer
Tvedt bruker Sumer som et eksempel på en sivilisasjon som muligens kollapset på grunn av endringer i klimaet.
Nilen
Tvedt nevner Nilen som et eksempel på en mer stabil elv enn Tigris og Eufrat, og dermed en grunn til at den egyptiske sivilisasjonen overlevde lengre enn andre sivilisasjoner i regionen.
Xi Jinping
Kinas president, Tvedt diskuterer hvordan Xi har gjort konfusianismen til en slags propagandaaktør for det kinesiske kommunistpartiet.
Mao Zedong
Tvedt diskuterer hvordan Mao Zedong var imot konfusianismen og fremmet revolusjon i stedet.
Konfusianisme
Tvedt diskuterer hvordan konfusianismen blir brukt i Kinas historiefortelling og hvordan den brukes for å gi den kinesiske statsledelsen legitimitet.
Atatürk
Tvedt diskuterer hvordan Erdogan søker å vekte livet til den osmanske tradisjonen som et alternativ til Atatürks tyrkiske nasjonalisme.
AKP
Erdogans parti, AKP, appellerer mer til minnet om den osmanske tradisjonen for å skape et enhetlig Tyrkia.
Konstantinopel
Tvedt nevner Erdogans bruk av erobringen av Konstantinopel i 1453 som en del av hans kamp mot Syria, Irak, Egypt og Saudi-Arabia.
Putin
Tvedt diskuterer hvordan Putin styrer Russland og bruker fortiden som et speil for å gi sitt regimen legitimitet.
NATO
Tvedt diskuterer hvordan NATO har blitt stadig utvidet og hvordan det er en alliert for USA.
BlackRock
Tvedt nevner BlackRock som et eksempel på et selskap som styrer finanskapitalen og som får økende makt.
Amazon
Tvedt bruker Amazon som et eksempel på et selskap som baserer seg på å ha billig arbeidskraft og en stor turnover.
Hillary Clinton
Tvedt nevner Hillary Clinton som et eksempel på en presidentkandidat som er et obskurt eksempel på presidentkandidater i USAs historie.
Donald Trump
Tvedt nevner Donald Trump som et eksempel på en presidentkandidat som er et obskurt eksempel på presidentkandidater i USAs historie.
Joe Biden
Tvedt nevner Joe Biden som et eksempel på en presidentkandidat som er et obskurt eksempel på presidentkandidater i USAs historie.
Tvedt diskuterer hvordan Facebook har en makt over menneskets sinn som ikke noe annet selskap noen gang har hatt i historien.
Tvedt diskuterer hvordan Google har en makt over menneskets sinn som ikke noe annet selskap noen gang har hatt i historien.
Netflix
Tvedt nevner Netflix som et eksempel på amerikansk kultur som dominerer nå.
IS
Tvedt nevner IS som et eksempel på en organisasjon som kjemper mot USA. Han bruker det som et argument for at USA har større kulturell kapital enn Kina.
Xinjiang-provinsen
Tvedt diskuterer Xinjiang-provinsen i Kina som et eksempel på et område med et muslimsk flertall som er uavhengig av Beijing. Han nevner det som en utfordring for Kinas styre.
Tibet
Tvedt diskuterer Tibet som et eksempel på et område som er uavhengig av Beijing og som er viktig for Kinas vannsystem.
Belteveiprosjektet
Tvedt diskuterer Kinas Belteveiprosjekt som en utfordring for Kina, da det går gjennom områder med et muslimsk flertall.
South to North Water Transfer prosjekt
Tvedt diskuterer Kinas South to North Water Transfer prosjekt, som er et gigantisk vanntransportprosjekt som er avhengig av at Yangtze-elven fortsetter å føre nok vann.
Xiangyang
Tvedt nevner Yangtze-elven, som er en viktig del av Kinas vannsystem.
Guleflod
Tvedt nevner Guleflod som en elv som skal få mer vann fra Yangtze-elven gjennom Kinas South to North Water Transfer prosjekt.
Gobyørkene
Tvedt nevner Gobyørkene som et område som skal få mer vann fra Yangtze-elven gjennom Kinas South to North Water Transfer prosjekt.
Taiwan
Tvedt diskuterer Taiwan og hvordan det er et område som Kina hevder å ha legitime sikkerhetsinteresser i. Han nevner det som et eksempel på et område hvor Kina kan møte motstand fra USA.
Hong Kong
Tvedt diskuterer Hong Kong og hvordan det blir mer og mer knyttet til det kinesiske regimet.
Opiumskrigen
Tvedt nevner Opiumskrigen som et eksempel på et ydmykende nederlag for Kina, der brittene tvang opium på kineserne og fikk Hongkong som koloni.
Ma Tse-tung
Tvedt nevner Ma Tse-tung som lederen for Kinas kommunistparti som vant makten i 1949.
Kuomintang
Tvedt nevner Kuomintang, det kinesiske nasjonalistpartiet, som flyktet til Taiwan etter å ha tapt den kinesiske borgerkrigen.
Chiang Kai-shek
Tvedt nevner Chiang Kai-shek som lederen for Kuomintang som flyktet til Taiwan etter å ha tapt den kinesiske borgerkrigen.
Nobel-TV-serien
Tvedt nevner Nobel-TV-serien som et eksempel på et norsk TV-program som ikke handler om 2. verdenskrig.
Afghanistan
Tvedt nevner Afghanistan som et eksempel på et land som Norge har vært involvert i i de siste ti årene.
Libya
Tvedt nevner Libya som et eksempel på et land hvor det har vært flere dødsfall etter at norske bombefly var involvert enn i 2. verdenskrig.
Verdiborsen
Tvedt nevner sin egen podcast "Verdiborsen" der han diskuterer verdenshistorie. Han nevner det som en podcast hvor han har diskutert mye av det samme som i denne episoden.
NRK
Tvedt nevner NRK som en tidligere konkurrent til amerikanske TV-serier. Han bruker det som et eksempel på hvordan amerikansk kultur har dominert nå.
USA
Tvedt diskuterer USAs rolle i verdenshistorien, og hvordan det er et land med en unik historie og en dominerende posisjon. Han diskuterer også USAs fremtidige rolle i forhold til Kina.
Kina
Tvedt diskuterer Kinas rolle i verdenshistorien, og hvordan det er et land med en unik historie og en dominerende posisjon. Han diskuterer også Kinas fremtidige rolle i forhold til USA.
Europa
Tvedt diskuterer Europas rolle i verdenshistorien, og hvordan det har hatt en dominerende posisjon. Han diskuterer også Europas fremtidige rolle i forhold til Kina og USA.
Participants
Host
Wolfgang Wee
Guest
Terje Tvedt