Mat & Ernæring EP1 | Introduksjon | Birger Svihus
I denne episoden av Wolfgang Wee Uncut snakker Wolfgang Wee med ernæringsprofessor Birger Svihus om mat og ernæring. De diskuterer temaer som matens rolle i samfunnet, prosessering av mat, og viktigheten av et variert kosthold. De berører også temaer som dyrevelferd og bærekraftig matproduksjon.
Transcript
Mentioned in the episode
Wolfgang Wee Uncut
Podcast-serien der episoden er fra.
Birger Svihus
Professor i ernæring ved NMBU, gjest i episoden.
NMBU
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, hvor Birger Svihus jobber.
Lovann
En tidligere podcast-serie hvor Birger Svihus var gjest.
17. mai
En dato som ble nevnt i forbindelse med en tidligere podcast-episode med Birger Svihus.
Teaterkafeen
En restaurant som Wolfgang Wee besøkte og spiste bifftatar på.
Biff tartar
En matrett som Wolfgang Wee spiste på Teaterkafeen.
Pommes frites
En matrett som Wolfgang Wee spiste sammen med bifftatar på Teaterkafeen.
Orthoreksi
En sykdom som Birger Svihus nevnte i forbindelse med et anstrengt forhold til mat.
Per Fugli
En person som Birger Svihus nevnte i forbindelse med orthoreksi.
Ultraprosessert mat
Birger Svihus uttrykte bekymring for at folk kan bli fientlige innstilt til mat hvis de blir for bevisste på prosesseringen.
Segmen
Et merkevareprodukt som Birger Svihus nevnte som et eksempel på ultraprosessert mat.
Chips
Et merkevareprodukt som Birger Svihus nevnte som et eksempel på ultraprosessert mat.
EU-reglement
Et eksempel på hvordan standardisering av matvarer kan føre til kasting av mat.
First Price-apelsin
Et eksempel på et merkevareprodukt som Birger Svihus nevnte i forbindelse med kulinarisk kvalitet kontra ernæringsmessig kvalitet.
Helsedirektoratets kostnadsråd
Et eksempel på et sett med kostholdsråd som Birger Svihus nevnte.
Rema 1000
En dagligvarekjede som Birger Svihus nevnte i forbindelse med tilgjengeligheten av matvarer.
Moderne matproduksjon
Birger Svihus fremhever den moderne matproduksjonen som en suksesshistorie, men også peker på noen utfordringer.
Solkongen
En historisk person som Birger Svihus nevnte i forbindelse med et eksempel på et bedre kosthold enn tidligere.
Fotosyntese
En viktig prosess i matproduksjonen som Birger Svihus nevnte.
Omnivåere
En betegnelse på dyr som spiser både planter og dyr.
Frukt
Birger Svihus nevnte frukt som et eksempel på naturens godteri.
Rotfrukter
Birger Svihus nevnte rotfrukter som et eksempel på en type mat som har vært viktig historisk.
Kåner
Birger Svihus nevnte kåner som et eksempel på mat som kan bli prosessert ved koking.
Mammut
Et eksempel på et dyr som ble jaktet på i forhistorisk tid.
Østsibir
Et sted som Birger Svihus nevnte i forbindelse med en historie om folk som spiste rått kjøtt.
Homo sapiens
En art som Birger Svihus nevnte i forbindelse med historien om folk som spiste rått kjøtt.
Sapiens
En bok som Birger Svihus nevnte i forbindelse med en historie om folk som spiste rått kjøtt.
Participants
Host
Wolfgang Wee
Guest
Birger Svihus