5/27/2020
Birger Svihus | Ernæring, økologisk mat, fedme, fett, karbohydrater, GMO, beyond burger, norsk laks
Birger Svihus, landbruks- og ernæringsforsker, diskuterer med podcastverten om matproduksjon, spesielt om forskjeller mellom økologisk og konvensjonelt landbruk. De diskuterer også hvorfor moderne mat er sunnere enn før, men at vi spiser for mye av den, og hvordan dette fører til fedme. De tar opp temaet ultraprosessert mat og hvilke råvarer som ofte dominerer denne typen matvarer.
Transcript
Mentioned in the episode
Økologisk landbruk
Et landbrukssystem som fokuserer på naturlige metoder og bærekraft, uten bruk av syntetiske kjemikalier.
Moderne matproduksjon
Kritikk av moderne matproduksjon, spesielt knyttet til bruk av kjemikalier og prosessering.
Konvensjonelt landbruk
Tradisjonelt landbrukssystem som bruker syntetiske kjemikalier og moderne metoder for å øke effektiviteten.
Spiselig
Boken skrevet av Birger Svihus om mat og naturvitenskap.
Andreas Wahl
En norsk programleder og forfatter kjent for Folkeopplysningen.
Folkeopplysningen
Et norsk TV-program som tar opp vitenskapelige temaer på en underholdende måte.
Rudolf Steiner
En østerriksk filosof og grunnleggeren av antroposofi, som er en sentral del av økologisk landbruk.
Antroposofi
En filosofisk og åndelig bevegelse som fokuserer på menneskets åndelige utvikling.
Sam Harris
En amerikansk filosof og podcaster kjent for sin podcast Making Sense.
Making Sense
En populær podcast med Sam Harris som tar opp filosofiske og vitenskapelige temaer.
Joe Rogan
En amerikansk komiker og podcaster kjent for sin podcast The Joe Rogan Experience.
The Joe Rogan Experience
En populær podcast med Joe Rogan som tar opp et bredt spekter av temaer.
Weinstein-brødrene
To brødre som er involvert i en berømt skandale i Hollywood.
MDG
Miljøpartiet De Grønne, et norsk politisk parti som fokuserer på miljøpolitikk.
Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet
Et norsk universitet som fokuserer på landbruk, naturressurser og biovitenskap.
Ås
En by i Norge der Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet ligger.
Soierbønne
En type belgfrukt som brukes som fôr til husdyr.
Brasil
Et land i Sør-Amerika som er en stor produsent av soierbønner.
CO2-utslipp
En klimagass som er en viktig driver for global oppvarming.
Metanutslipp
En klimagass som er en viktig driver for global oppvarming.
Lysgasutslipp
En klimagass som er en viktig driver for global oppvarming.
Findus
Et matvaremerke kjent for sine ferdigretter.
Trondheim
En by i Norge.
Impossible Foods
Et selskap som produserer plantebaserte kjøtterstatninger.
Beyond Burger
Et plantebasert kjøtterstatningsprodukt.
USDA
United States Department of Agriculture, et amerikansk departement som forvalter landbruk og matsikkerhet.
Bergenstidene
En norsk avis som utgis i Bergen.
Feddon Lindberg
En norsk ernæringsfysiolog og forfatter.
Brunost
En norsk type brunost.
Melkesjokolade
En type sjokolade med melkesmak.
Bologni
En type kjøttpålegg.
Karbonar
En italiensk pastarett med ost og bacon.
Participants
Host
Wolfgang Wee
Guest
Birger Svihus