2/22/2025

93. Renvare vs. ultraprosessert – hvordan teknologi og varemerking kan hjelpe oss til et sunnere kosthold. Gjest: Simen Øian Gjermundsen

Helsetipspodden diskuterer ultraprosessert mat vs. renvare, med Simen Øian Gjermundsen fra appen Frifor. De forklarer begrepet renvare (ikke-ultraprosessert) og hvordan appen hjelper forbrukere å ta sunnere matvalg. Øian Gjermundsen diskuterer også utfordringene med varemerking og motstanden mot å kritisere ultraprosessert mat.

03:44

Appen tilbyr tydelig informasjon om matvarer for å hjelpe forbrukere unngå skjulte allergens og ultraprosesserte ingredienser.

09:47

Appen gir brukere enkel tilgang til informasjon om ingredienser, slik at de kan ta informerte kostholdsvalg raskt og effektivt.

16:39

Renvarer bør være ekte og enkle, uten unødvendige tilsetningsstoffer, for å bevare sin opprinnelige kvalitet.

20:06

Podcasten diskuterer viktigheten av presist språk for å kritisere ultraprosessert mat og helsekonsekvenser knyttet til kosthold.

23:45

Podcasten diskuterer problematikken rundt kunstige søtningsmidler og ultraprosessert mat, og hvordan de påvirker helse og kosthold.

Transkript

Nevnt i episoden

Ultraprosessert mat 

Diskutert som en kilde til helseproblemer og forvirrende varemerking. Appen Frifor hjelper å identifisere den.

Renvare 

Et begrep introdusert av Frifor som betyr "ikke-ultraprosessert". Fremheves som et positivt alternativ.

Frifor 

En app som hjelper brukere å identifisere ultraprosessert mat og allergener ved å skanne strekkoder.

Simen Øian Gjermundsen 

Gjest i podkasten, en av grunnleggerne av Frifor og renvare-konseptet.

Recharge Health 

Annonsør for episoden, selger rødlysterapi-apparatet Flexbeam.

Flexbeam 

Et bærbart infrarød terapienhet fra Recharge Health, som tilbyr rabatt med koden HELSTIPSPODDEN.

Nette Lønno 

Vert for Helsetipspodden.

Marit Kolby 

Forfatter av boken "Hva og når skal vi spise", nevnt som inspirasjonskilde.

Susanne Stave 

Nevnt som en som har fokusert på sunnvasking og matsminke.

Karaginan 

Et tilsetningsstoff diskutert i sammenheng med ultraprosessert mat og vanskeligheter med å identifisere det på ingredienslister.

NOI 

Nevnt i en artikkel om matintoleranse.

NHO Mat og drikke 

En interesseorganisasjon for matprodusenter, nevnt i forbindelse med kontrovers rundt ultraprosessert mat.

Usman Mursdak 

Statssekretær til helse- og omsorgsministeren, nevnt i en diskusjon om regulering av matproduksjon.

Jan Kristian Vestre 

Nevnt i en diskusjon om regulering av matproduksjon.

Else Kås Furoset 

Nevnt i forbindelse med en TV-serie der helseministeren ble spurt om advarselmerking på usunn mat.

Sundkost 

En kjede som samarbeider med Frifor om renvare-merking.

Deltakere

Host

Nette Lønno

Guest

Simen Øian Gjermundsen

Sponsorer

Recharge Health

Poeng

Opp til 25-40% av befolkningen rapporterer matintoleranse.

Høy andel tyder på et økende problem knyttet til moderne matvarer.

Over 60% av maten vi kjøper er ultraprosessert.

Vekker bekymring for helserisiko og behov for økt bevissthet.

Renvare er et synonym for ikke ultraprosessert.

Et positivt ladet begrep for å fremme sunnere matvalg.

Mange tilsetningsstoffer i matvarer er unødvendige og potensielt helseskadelige.

Vekker bekymring for skjulte ingredienser og behov for bedre merking.

Det er viktig å vite hva man spiser og lære mer om maten sin.

Oppfordring til økt matkunnskap og bevissthet.

Påstander

Høyt inntak av ultraprosessert mat øker risikoen for helseplager og sykdom.

Basert på forskning, men krever mer spesifikke studier for å bekrefte sammenheng.

NHO Mat og drikke forsøker å kneble den offentlige samtalen om ultraprosessert mat.

Kontroversielt, og krever en mer nyansert vurdering av NHOs intensjoner.

Kostholdsrådene kommuniserer dårlig og bør forbedres.

Basert på folkelig skepsis og behov for tydeligere kommunikasjon.

Lignende

Laster