Hei, og velkommen til dagens lyttespørsmål fra pengerådet. I dag er det Ivar som har sendt inn et spørsmål, og det er som følger. «Hei, jeg står i fare for å få formueskatt, men trodde dette skulle gå bra siden jeg giftet meg i mai.»
Men nå ser det ut som jeg plutselig ikke skattelegger som gift i 2020. Hvordan kan dette ha seg? Er det noe jeg kan få endret, eller bør jeg kjøpe fond for nesten to millioner rett for nyttår for å redusere formen min? Jeg var nettopp inne og kikket endret på skattekortet mitt, da jeg så den urovekkende setningen midt på bildet der. Der står det «På skattemeldingen 2020 skattelegges du som ugift».
Det hadde vært supert om Halgeir kunne komme et kjapt svar på dette, for om jeg skal rekke å kjøpe fond, så må jeg hive meg rundt ganske kjapt.
Og må Ivar hive seg rundt nå i full fart inn i nettbanken og kjøpe fond, Hager? Eller kan du be han roe seg ned? Ja, Ivar, du kan roe deg ned og nyte hjulene. Du trenger ikke gjøre dette, i utgangspunktet. Grunnen, folkens, til at Ivar tenker på dette med å kjøpe fond før nyttår, er jo fordi at aksjefond, ikke pengemarkedsfond, men aksjefond, skattlegges med en viss rabatt når det gjelder formueskatt.
Så i stedet for at du blir beregnet, hvis du for eksempel har en million på konto, hvis du er så heldig, så blir det sett på som formueskatt, som en million i skattemeldingen. Hvis du har det i aksjefond, så har du en rabatt på 35 prosent, en formues- eller verdsettelsesrabatt, som det heter, på 35 prosent. Så den millionen krymper
til 650 000. Det er derfor Ivar nå lurer på om han skal løpe hen og kjøpe sekken full av julesekken full av fond. Men du trenger ikke dette. Det som er, altså hvis dere gifter dere etter 31. oktober i året før inntektsåret, så dette er altså før 2020, som jo er inntektsåret for skattemeldingen for 2020, så
Det vil si da, før 31. oktober, altså hvis vi gifter deg før, 31. oktober 2019,
Det gjorde han jo. Nei, unnskyld, han gifte seg etter selvfølgelig. Han gifte seg etter 31. oktober 2019. Da blir han faktisk skattlagt hver, altså ekte pare da. Skjønner du om de ekte pare blir skattlagt hver for seg? Så hvis det er gifte av dere i den perioden, så blir det ikke automatisk ansett som ekte feller. I alle fall ikke skattemessigt.
Men likevel kan det lønne seg å bli skattlagt under ett, altså som ektefelle, for 2020. Og spesielt hvis den ene har veldig lav inntekt, altså under personfordrag for eksempel, eller en av portene står i fare for å betale formueskatt.
som IVA gjør, da vil det lønne seg å be om å bli skattelagt under et som det heter, altså fellesligning.
Da må du gjøre det i skattemeldingen, og da kan du jo føre over formuen på den ektefelle, og samtidig skrive i vedlegget at «Jeg har giftet meg med Kari, noen mann, sånn og sånn, fødselsnummer, slik slik, i mai 2020».
Også kommer et litt viktig poeng. Dette gjelder bare hvis dere har bodd sammen i 20 år. Da må du skrive at dere har bodd sammen i noen år, hvis det er eksempel. Oppfylle derfor vilkårene om å stifte felles hjem før utgangen av 2020.
Jeg vil jo anta at gjennom at de gifte seg i mai 2020 så har de også stiftet felles hjem i god tid før utgangen av 2020, for det er nemlig det som er viktig her når det gjelder adgangen til felles ligning, at de bor i felles bolig.
Så hvis du bare skriver det, så skal det være nok til å få såkalt fellesligning, og at du dermed kan stryke noe av din formue, og så legge det over på din kolenes formue, hvis det er det du snakker om.
Er det noe man må gjøre før nyttår dette her, eller kan det fint løses også på nyåret? Det kan fint løses i selve skattemeldingen når den kommer, før du skal levere den. Når du skal levere den, så skriver du bare en sånn endring i skattemeldingen, og viser til den personen du er gift med, fødselsnummer og sånt, og at dere har stiftet felles hjem før utgangen av 2020.
Flott. Takk for svaret, Halger, og takk for svaret spørsmålet fra Ivar. Hvis du som Ivar har et spørsmål, kan du sende ditt inn til oss til tipset dinepenger.no, eller så kan du sende oss en melding via Facebook eller Instagram. Der heter vi Dinepenger begge stedene, eller så kan du også melde deg inn i Facebook-gruppa vår som heter Pengerådet. Takk for at du hørte på.