Hei og velkommen til dagens spørsmål her fra Pengerådet, podcasten til dine penger.
Vi skal i dag ta et spørsmål fra Markus på 25 år. Han skriver...
og sparekonto med 2,30 prosent rente i Nordax. Lånekassen gir 36 måneders utsettelse på rentebetalinger. Er dette en god strategi for å spare til egenkapital til bolig, eller bør jeg følge betalingsplanen til lånekassen?
Ja, hva skal vi svare på det, Holger? Ja, i utgangspunktet så skjønner jeg hva han gjør. Altså, han i stedet for å betale ned ekstra, eller betale, følge betalingsplanen for lånekassen, så fryser han det i noen måneder og sparer heller opp på
på sparekontoen. Og det er klart, da, altså banken ser jo på hva du har som fri egenkapital, altså det vil si da sparekontoen og BSU'en, for BSU'en teller også som egenkapital, selv om du ikke trenger å bruke den, så teller den som egenkapital med nye revideringer av boligansforskriften som kom i fjor.
Så det er klart, den tar ikke sånn sett hensyn til hva du har av studielån. Så hvis du da lar være å betale ned på studielånet, og heller betale inn på sparkontoen og egenkapitalen, så vil det isolert sett være positivt for selve egenkapitalkravet i boliglånsforskriften. Dette du må ha 15% egenkapital, banken låner deg bare 75%.
Men det er jo en avbeskrankning i boligomstforskriften, og den går jo på at du ikke kan låne meg en fem ganger inntekt av de. Og da tar de jo utgangspunkt i nettoformuen din versus da inntekten din. Og da er dette på en måte, hvis du skjønner den nullsumspillen, altså for hvis du
betale mindre på studiegjeller, og heller bytte mer penger på tilsvarende, mer på å spare kontoen, så vil du likevel ikke øke din nettoformue, hvis du skjønner. Det gjør du ikke. Den er den samme.
Det er bare å snakke om en balansering her, at gjelder de synker ikke så mye som de ellers ville gjort, fordi at formuen din øker litt mer i dette tilfellet, altså bruttoformuen. Nettoen er den samme, og det er jo den nettoen den tar i kanskje punkt i, nettoformuen da, mot det
lånene du ønsker å ha, og måle det mot fem gang inntekter. Det vil si at dette grepet kan være positivt for å få seg nok enkapital, men hvis det er inntektskravet, altså fem gang inntekter, som er beskankningen i dette tilfellet, så hjelper det ikke uansett.
Hvis det er forståelig. Altså hvis det er fem ganger inntekt som er problemet, så hjelper det ikke. Hvis det er enkapital som er problemet, så hjelper det. Ikke sant. Da får vi tro at Markus fikk et svar som han kan si seg fornøyd med. Og så vil jeg også påpeke det til slutt bare. Dette at du kan utsette en
til lånekassen inn til 36 måneder, ja, det kan brukes som Markus gjør, og ja, det kan så godt brukes som noen gjør til å rett og slett få full bestalingstopp i et år eller to, eller å bruke pengene på aksjefond. Det er jo noen også som gjør, for de tror at mer avkastning av det er mye høyere enn det studierentene kommer til å være.
Jeg kan følge den, men du må være klar over at du har brukt opp, kan du risikere å bruke opp den muligheten som du kan. Da har du ikke muligheten til å søke om ytterligere utsetting hvis for eksempel du skal bli arbeidsledig, eller hvis du skal få andre problemer som gjør at du trenger økt likviditet hvis du har brukt opp de 36 månedene så har du gjort det.
Så jeg ville nok, uansett hva formålet er, ha igjen noen måneder av denne, la oss si, dette amnestiet fra lånekassen på at du ikke trenger å betale rente og avtrakke inntil 36 måneder til sammen. Er det noe denne koronakrisen har lært oss, er det jo at ting kan fort snu seg, selv om det er greit å ha litt sånne nødutganger. Ja.
Men da takker vi for spørsmålet til Markus. Håper du ble fornøyd med svar. Og så sier vi gjerne at dere kan sende inn flere spørsmål til oss der ute. Både på mail tips at dinepenger.no Merk gjerne med podcastspørsmål eller pengerådet.
Du kan også sende inn spørsmål eller innspill til hva vi kan ta opp på Instagram eller Facebook-siden til Dine Penger. Vi har også en Facebook-gruppe som heter Pengerådet. Vi håper at vi høres igjen, og takk for oss. Ha det bra. På dinepenger.no får du de beste rådene. I våre nettmøter kan du stille de spørsmålene som du lurer på om din private økonomi.
Teksting av Nicolai Winther