2/28/2022

Er det lurt å forvalte sin egen pensjon?

Martin spør om fordeler og ulemper ved å forvalte egen pensjon, og hvilke fond som er gode for pensjonssparing. Hallgeir Kvadsheim forklarer at muligheten til å forvalte egen pensjon avhenger av om man jobber i det offentlige eller private. I det private kan man flytte pensjonskapitalbevisene til en egen konto og velge forvaltning. Selv om man kan velge risikoprofil, er det ofte dyrere enn å velge et globalt indeksfond. Hallgeir anbefaler å sjekke kostnaden på finansportalen.no og vurdere å flytte pensjonskontoen til en annen leverandør for å få lavere kostnader og bedre utvalg. Han understreker viktigheten av å unngå å ta for høy risiko ved å velge global indeksfond.

Musikk

Transkript

Musikk

12.680 s
00:00:00

Hei og velkommen til dagens lyttespørsmål fra pengerådet. I dag er det Martin som har sendt ned spørsmål, og han skriver følgende. Hei og takk for at dere driver podcasten. Veldig inspirerende å høre på. Kan dere ta opp fordeler og ulemper med å forvalte sin egen pensjon? Ser flere aktører nå tilbyr å flytte pensjonskontor, eksempelvis Nordnet? Og kan dere ta for dere hvilke type fond som er gode når man skal spare til pensjon? Vennlig hilsen, Martin.

26.400 s
00:00:14

Ja, det er jo utledet av noe som skjedde i fjor, sånn at man fikk mulighet til å samle alle pensjonskapitalbevisene sine på en konto, som folk har blitt litt mer opps på dette her. Ja, og på den måten også styre hvordan den løpende pensjonen skal forvaltes, altså den du har til vanlig hos arbeidsgiver. Nå må jeg først skylle litt, altså...

27.660 s
00:00:41

Hvorvidt du har mulighet til å forvalte egen pensjon er litt avhengig av om du jobber i det offentlige eller privat. Fordi at hvis du jobber i det offentlige så har du som regel noen slags ytelsespensjon. Det er en veldig god pensjonsordning. Men der gis det ikke noen mulighet til å overstyre den forvaltningen som KLP eller statens pensjonskasse gjør for deg. Så for de offentlige, så hvis du jobber der, Martin, så er vel det korte svaret at du ikke har muligheten til å forvalte egen pensjon.

28.140 s
00:01:08

Hvis du derimot jobber i det private, så har du sannsynligvis en såkalt innskuddspensjon. Og det var nettopp der det ble en endring i fjor. At du...

9.140 s
00:01:37

får muligheten til å, og ikke minst, både din egen løpende pensjon og gamle såkalte pensjonskapitalbevis, altså pensjon fra gamle arbeidsgiver, flyttes til en egen pensjonskonto, som altså forvaltes, og hvis du ikke har gjort noe spesielt, så forvaltes den av det samme selskapet som forvalter din løpende pensjon. Og

22.260 s
00:01:46

Når det gjelder denne pensjonskontoen altså, så kan du kanskje allerede nå styre pengene eller forvaltningen. Det spørs litt på avtalen som er gjort med AB-siver og dette pensjonsselskapet. Veldig mange har en såkalt fast eller standard pensjonsprofil, og da er det vanskeligere å styre pensjonen selv.

25.760 s
00:02:08

En slik profil er som regel et kombinasjonsfond med en blanding av aktive og passive fond, gjerne, og kanskje rentefond også. Og så har du mulighet til å velge risikoprofil innenfor disse valgene. Du kan for eksempel si at jeg skal ha 80% eller 100% i aksje, eller du kan velge veldig konservativt, kanskje bare 20% i aksje. Så

27.020 s
00:02:34

Så du har en viss styremulighet der, men den er ikke så veldig skrettasøtt, kan du si. Og av ulempene med disse faste pensjonsprofilerne er at de nesten alltid er dyrere enn, i alle fall, en sånn såkalt global indexfond.

17.360 s
00:03:01

De siste 5-10 årene har global indeksfond gjort det bedre enn nesten alle av disse pensjonsprofilene, selv de som har 80-100 prosent aksjeandel. Litt av forklaringen er jo at noen av pensjonsprofilene har litt mindre aksje, men også at de gjerne er valutasikrere som ikke har nødvendigvis lønnsseksuelt godt de siste 5-10 årene. Og kanskje med en høyere kostnad.

28.840 s
00:03:18

Så det du først kan gjøre er å spørre arbeidsgiver eller pensjonsselskapet om du har muligheten til å styre dette selv.

10.180 s
00:03:48

Hvis ikke, så kan du altså ta med deg den pensjonskontoen din til en annen leverandør. Du nevner for eksempel NoNet, det finnes flere. Du kan også ta den til en annen bank, Sparbank inn, eller du kan ta den til Kron og så videre. Men da er det jo en fordel at de tilbyr er billigere og bedre enn det du har i dag.

23.220 s
00:03:58

For å finne ut kostnaden, så kan du gå på finansportalen.no og sjekke på deireliste over pensjonskonti. Så ser du hvor høy forvaltning de krever. Og de billigste er jo nede på 0,8-0,20 prosent i året. Så det kan være vesentlig billigere enn det du betaler i dag. Så sjekk også hva du betaler i dag med pensjonskonti.

20.320 s
00:04:21

med arbeidsgiver. Men hvis du har såkalt selvvalgt leverandør, så kan du også velge den leverandøren bare for å gjøre det enda litt mer komplisert eller eventuelt nettvind for deg. Du kan velge den leverandøren allerede har bare at du tar vekk altså de faste pensjonsprofilerne og sier at du vil velge selv fond på billigst mulig måte, men

28.040 s
00:04:41

i det samme pensjonsselskapet som før. Og da vil det ofte være slik at den forvaltningen du betaler vil være billigere enn det jobben betaler for deg. Og da skal du få den differensen mellom det som heter standardkompensasjonssats og ny forvaltningsgåsnatt utbetalt på din pensjonskonto. Så får du litt mer pensjon for pengene, rett og slett.

27.880 s
00:05:09

Så sjekk altså først med arbeidsgiver om dere har en sånn standard pensjonsprofil, og hvis du ønsker å gjøre dette selv, ta med pensjonskontoen til, enten skal du altså gjøre dette hos den leverandøren du allerede har, eller ta den med deg til en annen leverandør. Det skal være relativt enkelt å gjøre dette.

23.260 s
00:05:38

Fordelen med dette er jo som vi har vært inne på at det kan være lavere kostnad.

6.160 s
00:06:01

Det kan også være mer å velge blant, altså du har kanskje flere fond. Hvis det er sikkert at din pensjonsleverandør i dag kun har standardpensjonsprofiler og eller bare tilbyr litt dyre fond, kanskje ikke gode, billige, globale indexfond, så er det også en grunn til å flytte. Så fordelen er altså bedre utvalg, lavere kostnader, ulempen, ikke så mange, men kanskje det at...

24.880 s
00:06:07

For enkelte kan fristelsen være ganske stor etter hvert til kanskje å ta litt risikable valg. Du har jo muligheten til å sette alle pengene dine for eksempel i noen risikable fond, teknologifond og så videre, som kan gå fryktelig bra i perioder, men også gi store verdifall.

22.400 s
00:06:32

Så langsiktig pensjon vil vi kanskje ha litt lavere risiko enn som så. Men kan du velge et globalt indexfond, så mener jeg det er helt innenfor. I hvert fall hvis du har 10-15-20 år til du skal ta ut pengene igjen.

10.760 s
00:06:54

Nevnt i episoden

Pengerådet 

Podcast-programmet hvor lytterspørsmålet blir besvart

Martin 

Lytteren som spør om fordeler og ulemper med egen pensjonsforvaltning

Nordnet 

Selskap som tilbyr flytting av pensjonskonto

KLP 

Pensjonskasse for offentlige ansatte

Statens pensjonskasse 

Pensjonskasse for offentlige ansatte

AB-siver 

Arbeidsgiver, forkortes ofte til AB

Fast eller standard pensjonsprofil 

Pensjonsforvaltning med kombinasjon av aktive og passive fond

Global indeksfond 

Fond som sporer et bredt marked, ofte med lave kostnader

NoNet 

Selskap som tilbyr flytting av pensjonskonto

Sparbank inn 

Bank som tilbyr flytting av pensjonskonto

Kron 

Bank som tilbyr flytting av pensjonskonto

Finansportalen.no 

Nettside med oversikt over pensjonskonti

Teknologifond 

Fond som investerer i teknologiselskaper

Dine Penger 

Podcast-programmet som besvarer lytterspørsmål

Deltakere

Guest

Hallgeir Kvadsheim

Host

Andreas W. Fredriksen

Guest

Martin

Lignende

5/10/2019

Pengesnakk

10: Må alle spare til pensjon?

Beate Engelschiøn, dama bak facebookgruppen Moneypenny Norge og instagramkontoen rikere_liv er på besøk for å snakke om noe hun brenner for.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

Se mer

10/28/2024

Pengesnakk

231: Pensjon m/Erik Kaland fra Storebrand

Annonse// Hvordan finner du ut hvor mye du ligger an til å få i pensjon?Hvor mye får du fra staten og arbeidsgiver, og er det sant at du også måspare selv? Hvor mye penger trenger man egentlig som pensjonist, og erdet noe jeg kan gjøre nå for å få en bedre pensjonisttilværelse? Altdette og mer prater jeg med Erik om. Vi får også høre om noen ting viikke burde gjøre.Episoden er merket som annonse fordi jeg har et samarbeid med Storebrandog deres investeringsapp Kron i år.Sjekk hvor mye du får i pensjon med Smart pensjon her:https://www.storebrand.no/privat/pensjon/smart-pensjon?utm_source=pengesnakk&utm_medium=podkastSe hvor mye du taper på å utsette pensjonssparingen her:https://www.storebrand.no/privat/pensjon/tagrep?utm_source=pengesnakk&utm_medium=podkastHusk at historisk avkastning ikke er noen garanti for fremtidigavkastning og at investeringer både kan øke og minske i verdi. Anbefaltinvesteringshorisont er minimum fem år. Husk å lese bådenøkkelinformasjon og prospekt før du investerer.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Se mer

11/3/2020

Dine Penger - Pengerådet

#220 Egen pensjonskonto i 2021

Til neste år vil alle som har innskuddspensjon få en egen pensjonskonto. Hallgeir Kvadsheim har undersøkt alt du trenger å vite. Med Andreas Fredriksen og produsent Sunniva Glessing.

Se mer

1/27/2021

Dine Penger - Pengerådet

#232 Pensjonskonto: Nå blir du din egen pensjonssjef

Vil du spare til pensjon i videogaming eller indeksfond? Nå kommer egen pensjonskonto og du kan velge pensjonsleverandør og fond selv. Hallgeir Kvadsheim går gjennom fordelene og farene ved å bli din egen pensjonssjef. Bjørn Erik Sættem fra Nordnet er en av de nye tilbyderne av pensjon, og er med for å forklare hva pensjonsreformen betyr. Med Andreas Fredriksen. Produsent Magne Antonsen.

Se mer

2/9/2021

Dine Penger - Pengerådet

Hvilken bank bør jeg velge til ny pensjonskonto?

Preben lurer på hvilken bank han bør velge til egen pensjonskonto, og kan denne formen for pensjonssparing føre til at han mister all pensjon slik mange amerikanere opplevde i 2008. Hallgeir Kvadsheim gir råd. Med Andreas W. Fredriksen. Produsent Magne Antonsen.

Se mer

9/3/2021

Dine Penger - Pengerådet

Hvordan kan jeg styre pensjonssparingen min best mulig?

Martin har nettopp begynt å jobbe i privat sektor etter å ha vært ansatt i kommunen i mange år. Han lurer på hvordan han skal styre pensjonssparingen sin best mulig selv og hva som skjer med den allerede oppsparte pensjonen fra kommunen. Hallgeir Kvadsheim gir råd til smart pensjonssparing. Med Andreas W. Fredriksen. Produsent Guro Mjeltevik Halvorsen.

Se mer

9/7/2022

Dine Penger - Pengerådet

#304 Slik blir du en rik pensjonist

Når du er ung, er pensjon veldig lite spennende. Likevel kan de små pensjonsvalgene du gjør få stor betydning når du blir gammel. Hør Hallgeir Kvadsheim sine beste tips for å bli rik når du blir gammel. Med Andreas W. Fredriksen. Produsent Magne Antonsen. Ansvarlig redaktør Gard Steiro. Nye episoder hver dag i Podme-appen, og hver onsdag i alle podkast-apper. Hallgeir Kvadsheim er tilknyttet Max Social, som er et heleid profilbyrå i VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her: https://www.vg.no/informasjon/redaksjonelle-bindinger

Se mer

2/15/2024

Dine Penger - Pengerådet

#369 Pensjon spesial: Derfor er aksjer best

Gjør du noen smarte valg tidlig, tåler litt risiko og er langsiktig, kan du tjene mye penger når du går av med pensjon. Vi forklarer hvorfor. Og Hallgeir snakker ut etter avsløringen om at han allikevel ikke er siviløkonom. Med Hallgeir Kvadsheim og Andreas W. Fredriksen. Produsent Magne Antonsen. Ansvarlig redaktør Gard Steiro. Ny episode hver tirsdag i VG-appen med VG+ og i Podme med premium, og hver torsdag i alle podkast-apper. Hallgeir Kvadsheim er tilknyttet Max Social, som er et heleid profilbyrå i VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her: https://www.vg.no/informasjon/redaksjonelle-bindinger

Se mer