Musikk
Hei og velkommen til dagens lyttespørsmål fra pengerådet. I dag er det Thomas som har sendt inn et spørsmål, og han skriver følgende. Hei, engasjert abonnent gjennom veldig mange år, og må bare takke for alt det gode innholdet dere produserer, både i blekka og podden. Takk for det, Thomas. Som ivrig sparer og amatørinvestor har jeg noen plasseringer i S-Banken, nå hos Kron og nå hos Nordnett og så videre.
Så mitt spørsmål til kongen, altså Hallegai Kvatsheim, som han påpekker, er som følger. Vet du om noen tjenester, app eller lignende som gir meg en samlet oversikt over hele min portefølje på ett og samme sted? Allerhelst en løsning som er til at du henter live data fra bankene, forvalterne, og at man på den måten har en oppdatert portefølje.
Du har jo stålkontroll, har du ikke det? Ja, men jeg har ikke noe King Kong-svar til Thomas her. Eller svaret er rett og slett nei, dessverre. Det finnes det etter det jeg har lagt.
sett ingen slik løsning. Det er noen løsninger som kan minne om, men det er jo ikke noen som da henter ut oppdaterte data, slik som Thomas her etterspør, med en såkalt API, altså det jeg vil si han kaller den.
virtuell eller en finansiell, en liten robot som drar ut til banken din og henter ut hva fondstallene dine eller ellers kontotallene dine er fra sekund til sekund. Det finnes ikke. Altså du har jo dette såkalt PST2-regelverket i EU-direktiv
som ble innført i 2019 det står vel for Payment Service Directive som skulle åpne eller som åpner
betalingsformidlingsinformasjon mellom banker. Det vil si at du kan være kunde i en bank, men likevel ha oversikt over betalingsinformasjonen i en annen bank. En skulle om andre år kanskje tenkt at dette også var mulig å få til på sparemarkedet.
Teknisk sett er dette oppnåelig, men det er ikke noen banker som har åpnet sine spareløsninger på den måten de har åpnet for brukskonto eller betalingsformidling. Så enn så lenge må du gå på hver enkelt handelsplattform eller hver enkelt bank der du har fondene dine, dessverre.
Så jeg har ikke funnet noen løsninger som gjør dette på tvers av bankene. Rett og slett fordi at dette ikke er regulert heller i dette PST2-regelverket. Så de har ikke et sånt push bak seg fra myndighetene eller fra EU til å nettopp gjøre dette dessverre.
Du kan få dette også, men du kan få det på lån, forbrukslån for eksempel. Der har vi jo et gjeldsregister. Du finner også type tjenester som Horde, en app, så hvis du laster inn den, så får du en oversikt over
hvilke usikre lån du har, altså kreditkort, forbrukslån, handelskonti som du henter fra gjeldsregisteret, men altså ikke på sparemarkedet, fondsmarkedet dessverre. Du kan jo lage dette selv, det finnes jo tjenester som for eksempel penger eller PNGR, som er en app som
skal skaffe deg oversikt over eiendelene dine, men sånn jeg har forstått det, så er jo også den basert på at du legger inn disse datene selv, manuelt, og vi har ikke den type API-løsninger, altså at de oppdateres fortløpende fondene dine. Så det betyr da, om andre ord, at du må gå inn og sjekke på hver enkelt bank, hver enkelt handelsplattform, dessverre, Thomas, fortsatt. Jeg håper det kommer, men enn så lenge så har vi det ikke. Kongen har talt.
Thomas har fått spørsmålet sitt. Ønsker deg også spørsmålet sitt besvart. Ønsker deg også en god sommer, Thomas. Hvis du hører på podcasten, så kan du også sende inn spørsmål til oss i tips at dinepenger.no eller en melding via Facebook eller Instagram. Der heter vi Dine Penger. I sommer så har vi ikke fullt så god dekning på e-post svaremaskineriet vårt. Så det er ikke gitt at du får svar på det, men vi kommer til å ta vare på alle spørsmålene som kommer inn i sommer. Men husk at du
Det er ikke sikkert at du får svar på spørsmålene dine. Husk et sted du kan få svar på spørsmålene dine gjennom hele sommeren, det er jo da i Facebook-gruppa vår som heter Pengerådet. Der kan du stille spørsmål og få svar fra andre der like sinne som sitter der og lurer på blant annet spørsmål om forsikringer eller boliglån eller det ene med det andre, så husk å melde deg inn i Facebook-gruppa vår, Pengerådet. Takk for at du hørte på. Du har hørt en podcast fra VG.
Teksting av Nicolai Winther