Hei og velkommen til dagens lyttespørsmål fra pengerådet. I dag er det Håkon som har sendt inn et spørsmål, og han skriver følgende. Hei, jeg har et spørsmål angående skatt og foradrag på crowdfunding, hovedsakelig i utlandet.
Slik jeg forstår det, skal man føre opp verdien av investeringen for eventuelt å beregne formskatt og føre opp inntekt i skattemeldingen. Men er det slik at eventuelt tap også kan fradragsføres? Utenlandske aktører formidler ofte lån fra flere andre långivere. Hva hvis en av disse långiverne går konkurs, eller et eller flere lån ikke blir betalt tilbake?
Hva hvis hele plattformen man har investert i går konkurs, eller i verste fall viser seg å være en svindel? Dessverre har det vist seg at det siste har vært tilfelle ved flere anledninger det siste året. Kan alt dette rapporteres som tap i skattemeldingen? Og hvilken dokumentasjon vil eventuelt kreves for å føre opp tap som foradrag i skattemeldingen? Gjelder samme regel uansett om det er investerer i Norge eller i utlandene?
Ja, vi er jo litt sånn i innspurten til skattemeldingen land her nå, så kanskje du kan komme med noen gode tips til Håkon her? Ja, bare det aller første. Hvis du får tap på den investeringen din på crowdfunding, hvis det heter registrert tap, så kan du så klart føre dette tapet opp i skattemeldingen på den samme måten som du måtte føre det opp hvis det var en gvinst eller rente. Det er jo gjerne i crowdfunding at det blir utbetalt en
en renteintekt. Men hvis du taper penger på dette, så skal det selvfølgelig også føre oss opp i skattemeldingen at du får et fradrag for tape. Så det er det ene, og det gjelder uavhengig om det er Norge eller utlandet og sånn sett. Så er det spørsmål om knyttet til svindel. Altså får du fradrag i skattemeldingen din hvis du har blitt svindlet? Ja, i utgangspunktet gjør du det. Men
Her er det en grensedragning fordi at dette innskuddet du har gjort må være øremerket kallet en inntektsgivende formål eller virksomhet. Da kan du ha rettefradraget.
Det er noe helt annet hvis du for eksempel har gitt vekk pengene. Det finner du også eksempler på. Ikke sant at en har sendt i avgåret til en person i Nigeria eller hvor det skal være som lover deg at arven på 50 millioner skal utbetales hvis du bare får ført riktig kontonummer av dem.
eller at de trenger 200 000 for å bestikke en eller annen forretningsmann i Lagos for å betale ut disse pengene. Så da sliter du. Men i et slikt tilfelle, i en slik type investering som han skisserer der, så vil du ha
muligheten til å få fratrag. Det være seg at du har blitt utsatt for underslag eller økonomisk utroskap eller mer sånn tradisjonelt investorbedrageri, så vil du kunne føre dette opp. Men du må nok ha en dokumentasjon på dette.
ikke nødvendigvis sende det som vedlegg til skattemeldingen, men hvis skatteetaten etterspur det i etterkant. Dette er jo selvfølgelig også litt avhengig av størrelsen. Hvis det er et ganske stort beløp, så må du antagelig sende dokumentasjonen i forbindelse med at du sender ifra deg skattemeldingen. Så jeg ville absolutt ført dette opp, og
Men hvis det er store beløp, så tror jeg også jeg ville tatt kontakt med et advokatfirma for å få dette riktig belyst fra de sider. Takk skal du ha, Alger. Og takk for spørsmålet, Håkon. Hvis du som lytter til folk som har spørsmål, send det til oss til tips at tinepenger.no eller send oss en melding via Facebook eller Instagram. Der retter vi dine penger begge stedene. Og så kan du også melde deg inn i Facebook-gruppa vår som heter Pengerådet. Takk for at du hørte på.