Hei, og velkommen til dagens Lyttespørsmål fra Pengerådet. I dag er det Siv som har sendt inn en spørsmål, og hun skriver følgende. Hei, Andreas og Hallgein. Takk, takk. Digger podcasten og hører på den hver dag. Men jeg har ikke hørt eller sett noe på nett som kan svare på det vi lurer på nå.
Jeg lurer på om man kan få fradrag på skattmeldingen for kostnad man har hatt med advokat i en arbeidsrettssak som man har tapt. Hvor mye kan man føre, og hvor skal man gjøre det? En i familien har tapt en sak og fikk en advokatregning på 700 000 for vår egen advokat og 800 000 kroner for motpartens advokat. Dette måtte vi betale ved å refinansiere huslånet vårt.
Er det noe vi kan gjøre for å minske denne personens gjeld? Kan vi for eksempel skrive et gjeldsprøy mellom oss for å formalisere det? Og kan man føre gjelden på personens skattemelding, selv om det er vi som har lånt pengene av banken?
Håper du kan komme med noen gode råd, Hilsen Siv. Og ja, Halger, her vet jeg faktisk at du kan komme med noen gode råd. Ja, altså, det er i hvert fall en type mager trøst og råd. For dette var en fryktelig høy kostnad. 700 000 for egen advokat, 800 000 for motpartens advokat. Det er høye juridiske omkostninger ved å føre en arbeidsrettssak. Viser jo dette tilfellet her. Dette er nok sikkert en litt mer komplisert sak, men det er like fullt.
Jeg ville jo anbefalt de å kanskje skrive et gjeldsbrev hvis det altså er slik at familiemedlemmer låner disse penger av foreldrene. Da skal jo også vedkommende føre opp gjelder på skattemeldinger.
og får også rentefardrag for dette, hvis det er slik at det kreves rente i dette lånet. Så må foreldrene føre dette som en fordring i sin skattemelding, så får de også skattefradrag.
eller banken rapporterer inn rentene som foreldrene betaler, sånn at dette blir et nullsumspill, men altså at det er sønnen eller datter som får også rentefradraget. Det er det så. Det andre spørsmålet som kanskje er enda viktigere her, er jo hvorvidt den får fradrag for slike juridiske omkostninger. Og svaret er i dette tilfellet ja.
Hvis det er omkostninger for å sikre egen skattepliktig inntekt, så kan du trekke fra disse kostnadene.
Det viktige her, og et stikkord her, er egen skattepliktig inntekt. Det er ikke alle rettsaker som direkte går på inntekt, ikke sant? Du kan jo ha rettsak for æreskrinkelser. Du kan også ha en del rettsaker innenfor for eksempel fast eiendom, huskjøp, som ikke nødvendigvis går på skattepliktig inntekt ved dette kjøpet.
Men i en arbeidsrettssak vil det som regel være knyttet til din inntekt eller tap av denne. Så da vil det generelt kunne føres opp i skattemeldingen.
Det eneste er jo at dette foredraget inngår, eller disse kostnadene inngår i det såkalt minste foredraget som vi får. For vi får jo et foredrag som er inntil 104.450, som er et foredrag i alminnelig inntekt, som skal dekke, kan du si, alle sånne jobbrelaterte kostnader, inkludert de juridiske omkostningene du måtte ha.
Men hvis du har kostnader som er mye høyere enn 104 450, for dette er altså maks minsterfartag, så har du veldig lav inntekt så får du et mindre minsterfartag, men de fleste som har en inntekt som er middels eller noe sånt, har jo dette maks minsterfartaget på 104 450.
Hvis disse kostnadene er høyere, det er jo definitivt dette i dette fallet, det er jo halvannen million her, så kan du føre dette opp som såkalt det faktiske kostnader. Da får du det fradraget i stedet for minstefardraget. Og da igjen, hvis de faktiske jobbkostnadene du har hatt er høyere enn 104.450, så er det jo da...
å velge det fremfor det automatiske minstofarder som du normalt får
Det har ikke noe å si om du vant eller tappte en slik sak. Du kan få fradraget uansett. Du kan også få fradraget om du har et forlik. Men det er klart, hvis kostnadene dekkes av motpart, eller kostnadene dekkes av arbeidsgiver for eksempel, så kan du ikke føre opp dette. Men i dette tilfellet, som sier her,
skriver ham, så skjønner jeg at de dekker dette av egen lomme, og da kan sønnen eller datteren eller familiemedlemmen føre kostnadene opp i sin skattemelding. Og i dette konkrete tilfellet så vil de faktisk spare
over 300 000 kroner i skatt, altså du får tilbake 300 000 kroner på skatten, versus da bare å ha det vanlige minstrefradraget. Så det er i hvert fall en visst trøst, og gir i hvert fall en visst reduksjon av den store kostnaden som de her har hatt. Det kan til og med være sånn at det
blir så høyt at det overstiger skatten, og da vil det jo da bli ført over til neste års skattemelding. Det skal jo nå gjøres automatisk, sånn var det ikke tidligere, da måtte du selv passe på å få et såkalt, altså bruke det såkalt fremførbare underskuddet i neste års skattemelding, men nå skal dette skje automatisk, men du må selvfølgelig passe på i
i skattemeldingen for 2021 at dere har fått ført over dette som dere har fått brukt opp i 2020 hvis ikke dere får brukt opp i år. Håper du ble en fornøyd med svaret, Siv. Takk for et godt svar, Halgeir. Hvis du som hører på podcasten har et spørsmål kan du sende det til oss til tips at dinepenger.no eller så kan du sende oss en melding via Facebook eller Instagram. Der heter vi Dine Penger begge stedene. Eller så kan du også melde deg inn i Facebook-gruppa vår som heter Penge.no. Takk for at du hørte.