Hei, og velkommen til dagens lyttespørsmål fra pengerådet. I dag er det Halvor som har sendt inn en e-post til oss, og han skriver følgende. Hei, vi skal flytte ut en ny bygg som heter Plan vil stå ferdig før nyttår. Men det er sjanse for at det ikke vil stå ferdig før januar 2021. Boligen vi har bodd i tidligere er solgt, og vi vil da få en del penger på konto i utgangen av november 2020, som overgår grensen for formudskatt.
Mitt spørsmål er følgende. Må vi betale forskuddsskatt, siden vi ved utgangen av 2020 vil ha midler langt over grensen for formudsskatt? Hvilke tips kan økonomi-guru-halger gi oss, og eventuelt andre som lurer på det samme? Og halger. Guru. Guru-halger skal vi kalle det denne gangen. Det her er jo mange som har vært i en situasjon av at innflyttingen til nybygget blir flyttet noen måneder, men kanskje er det ekstra uheldig her, siden det er nyttersaften imellom, eller?
Ja, jeg skal innta min lotus stilling og besvare dette som den beste gurumåte. Nei, det jeg i hvert fall kan slå fast er at for det første, altså Halvor frykter at han må betale forskuddsskatt, og det trenger han jo ikke hvis det er et enkeltstående år enn vi har for mye over grenser. Men
Men ja, de vil nok måtte betale formue-skatt. Den vil jo da bli sånn sett i praksis, kan du si, betalt på skatteoppgjøret i juni 2021. Så man trenger ikke, man må ikke ut med denne skatten på forhånd, men man betaler den i tilfelle, det vil jo være en del av skatteoppgjøret i våren 2021.
Så er det slik at de slår fast at de er overgrensene på formue-skatt, og det er sikkert riktig, men for alle dere andre så vil jeg jo presisere at den grensen er forholdsvis høy. Den er altså 3 millioner kroner for et ektepar for eksempel, altså det er jo halvannen million per kroner.
Men er dere to, altså etter ekte par, så har dere en felles grense. Så det er først når den såkalt skattbare nettoformulen er over 3 millioner. Altså hvis du tar det du eier og omregner det til skattbar verdi, fordi ulike eiendeler har ulik skattbar verdi, altså cash regnes 100%, aksjefond regnes 65% av markedsverdien per 31.12.,
Og så tar du den verdien og trekker fra gjelden din, så kommer den skattemessige nettoverdien ut. Og hvis den da er over 3 millioner for et par, så betaler du 0,85% av det overskytende.
Og igjen da, hvis dette er tilfelle, så er det vanskelig å komme vekk fra denne skatten med mindre enn skulle gjemme disse pengene bort i anfallssystemet da, i noe som gir en rabatt på formueskatten. Jeg antar jo her at ikke de skal betale denne kjøpesummen før de har overtakelse i januar, for de kunne jo tenkt seg noen former for for
for overføringen her før årsskiftet, men du vet, en tar jo vanligvis ikke en overtakelse før en har, spesielt siden dette er nybygg, før en har besiktiget hele eiendommen og skrev under på at det ikke er noen som skal utbedres, da holder den tilbake kjøpesummen. En har kanskje betalt 10% ved kontraktsingåelse, og så har han kanskje betalt
I noen tilfelle noe mer underveis, når for eksempel bygget er 40% ferdig, 60% ferdig, og så hele restsummen når det står 100% ferdig, mens andre er 10% ved kontraktsengåelse og resten når den skal overta. I så fall er det ikke nødvendigvis et lurt råd å gi at den skal betale dette før en er sikker på at den skal overta dette.
og det er jo når man skal skrive under kontraktene at alt er på stell at det ikke slinger noen gardero på skap og at det ikke er noen flyser som er knust av en uheldig håndverker eller hva det måtte være det er jo en del som har motsikkelser når de skal overta et nybygg og
I så fall så har han jo da kanskje egenkapitalen fra det forrige kjøpet stående på konto, da vil dette bli vurdert til 100%, altså har du stående 5 millioner der.
så blir dette 5 millioner også på ligning av å ha ikke noe lån, så er det jo da 2 millioner som er den grensa som vi betaler for mye skatt for. Det som skjer over nytter er jo at du da kanskje bruker de 5 millionene pluss noe belåning til å overta en bolig til la oss si 10 millioner.
Da senkes jo den kraftmessige formelen, fordi nå putter du pengene inn i en eiendel som blir verdsatt til bare kanskje under 25% av den virkelige verdien. For den såkalte primærboligen, altså boligen som vi eier og bor i til vanlig, den har en ganske stor formelsrabatt på 75%.
Og det gjør jo at formiddelsskatten fordufter i det øyeblikket du da tar opp lånene og overfører pengene til denne primære boligen.
Hvis dere skal gjøre noe i mellomtiden i denne måneden eller to som går, fordi det er altså 31.12. som er skjæringsdato, det er ikke desember eller 15. november akkurat på nyttårsaften, så må dere velge noe som kanskje gir høyere risiko. Jeg tar ikke fram dette med aksje og aksjefond. Det har jo en...
en ganske stor formusrabatt til 2020 på 35%, altså det blir vurdert til 65% av markedsverdien per 31.12.,
Men jeg vil ikke nødvendigvis anbefale noen å eie et aksjefond eller enkeltaksje i bare 1-2 måneder for å redusere formueskarten, for det skal ikke mye til, det skal ikke stor verdiforingelse til, det skal ikke mer enn et bitte, bitte, bitte, lite, lite minikrakk til før hele den skattebesparelsen forsvinner i verden.
i børsfallet, ikke sant? Så for å lage en lang historie kort, Andreas, nei, dessverre, her tror jeg ikke du har annen mulighet til enn å betale den formue-skatten til våren. Dessverre, beklager. Ikke flytte til Bø i Vesterålen heller? Det kan jo faktisk være...
Hvis du da blir bosatt der før 31.12., hvordan blir dette da? Det virker noe med å omfatte den og putte i aksjefond, selv om det er litt risiko forbundet ved det. Ja, det kan være. La den henge litt, så får vi heller komme tilbake til om Bøfinta kunne passe i akkurat dette tilfellet for halvor. Så la den henge litt. Vi har ikke...
konkludert helt en skattemessig mulighet i hvert fall, kanskje. Takk for at du sendte inn spørsmålet, og hvis du som hører på også har et spørsmål, kan du sende det til oss til tipset dinepenger.no, eller så kan du sende oss en melding via Facebook eller Instagram, der heter vi Dine Penger begge stedene. Så kan du også melde deg inn i Facebook-gruppa vår som heter Pengerådet, hvor du også kan stille spørsmål og få svar der fra andre gruppemedlemmer, eller så kan du stille spørsmål som du kan ta inn i denne podcasten. Takk for at du hørte på.
Teksting av Nicolai Winther