Hei, og velkommen til dagens lyttespørsmål fra pengerådet. I dag er det Alexander som har sendt inn et spørsmål, og han lurer på følgende. «Hei, jeg har fulgt opp BSU-kontoen og har bolig, så dette blir min siste måned med BSU. Jeg lurer på hva som er lurt neste år. Renten på BSU hos min bank er jo ikke noe spesiell, og vurderer å bare gjøre om boliglånet til ramlån og betale ned litt på dette lånet med BSU-pengene.»
For deretter å ta tilbake samme sum som jeg betalte ned for å fordele den summen på 2-3 fond og få en avkastning på 15% som flere fond har i året. Med vennerhilsen Alexander og E-Hager. Akkurat den tematikken her har det ramlet inn ganske mange spørsmål om de siste tiden. Ja, det er jo mange tusenvis av BSU-kunder som nå ser at dette er det siste året de kan få fradrag.
hvis de sparer på den ordningen, rett og slett fordi de eier bolig. Så fra neste år får de ikke lenger fradrag når de eier bolig. Men de kan imidlertid beholde kontoen.
I alle fall frem til de blir 34 og får en svært god rente. Støtter litt over at Alexander sier at renta på BSU i hans bank ikke er noe spesiell. Da er han kanskje ikke i en god nok bank. Eller så har du misforstått litt fordi at den laveste BSU-renta i dag er vel på litt over 2%.
Det er jo mer enn dobbelt så høyt som andre gode sparerenter.
og du kan få opp mot 3,40% i de beste bankene, så sørg nå i alle fall for at du har en god BSU-rente, og det vil si, altså, banker som også Oboz Nordia, de har 272,80, litt like rundt der, det burde du nok ha. Og det er godt, vil jeg påstå. Men jeg skjønner likevel da, at noen tenker at, ok, det er
Hva med å alternativt bruke den summen som jeg nå har på BSU-kontoen? Det kan jo være snakk om 100 000, 200 000, 300 000, og heller satse den i fondsmarkedet.
Det er mange som lurer på, og da lurer de på å gjøre det på en av to måter, enten at de betaler ned lånet med for eksempel 200 000 hvis det er det de har på BSU-kontoen, og så låne opp igjen der, for det er jo den omveien de må gå. De må jo faktisk betale ned på boliglånet med BSU-kontoen, og kanskje bruke BSU-pengene direkte til fondsinvesteringer for eksempel.
Eller de rett og slett lar BSU-kontoen overta det faste trekket som før skjedde kanskje via brukskontoen, altså at det er BSU-pengene som hver måned betaler ned avdrag og rente på boliglånet.
lar de det vanlige trekket forbrukskontoen, som før gikk til boliglånet, gå inn på en sparavtale i fond. Og jeg skjønner jo at de blir fristet. Nå tror jeg at Alexander her har blitt i øverkant fristet, hvis han tror at han kan få 15 prosent som han setter som en nærmest norm, en normal for aksjefond i året.
det må du roe deg ned litt altså det er ikke sånn at den kan forvente det selv om jeg for eksempel 2019 var et fantastisk år og hadde avkastninger på både globale og norske fond som lå over 15% så er det ikke det vi kan forvente vi kan kanskje forvente 56% årlig avkastning i aksjemarkedet på lang sikt det burde du være fornøyd med
Og det er jo, ikke sant, selv det, ikke sant, 5-6 prosent, noen sier at det er lite, men det er jo også det, som dobbelt så mye som en del har i BSU-sparingen sin.
Så jeg kan forstå at folk blir lokket av det, og støtte for så vidt det er så fremt altså du igjen, og dette er jo noe som en gjentar ganske ofte, du har fem til ti års horisont på de pengene. For hvis det er slik, som jo mange gjentar,
har når de er under 34, at du ikke har kjøpt din siste bolig, du skal kjøpe en ny bolig kanskje om to, tre, fire år, og da trenger du enda mer penger, du skal låne enda mer, og du trenger enda mer egenkapital, så er det ikke sikkert at det er lurest å sette dem i et aksjefond. Kanskje det er lurt å ha dem på BSU-konto, slik at du er trygg på at egenkapitalen til ditt neste boligkjøp er sikret.
Så vær sikker på dette, Alexander, før du eventuelt sparer i aksjefondet.
Takk skal du ha, Alger, og takk til deg, Alexander, for spørsmålet. Hvis du som hører på har et spørsmål, send det til oss til tips at dinepenger.no eller send oss en melding via Facebook eller Instagram. Der heter vi Dine Penger begge stedene. Og så vil vi også oppfordre dere til å melde dere inn i Facebook-gruppa vår som heter Pengerådet. Der kan du stille spørsmål og få svar fra andre gruppemedlemmer eller stille spørsmål som vi kan løfte inn i denne podcasten her. Takk for at du hørte på.
Teksting av Nicolai Winther