Husk at de aller beste rådene for din private økonomi, de finner du på dinepenger.no
Hei og velkommen til dagens episode av pengerådet. I dag skal vi høre på et lytterspørsmål igjen, et ganske kortet denne gangen fra Elise. Hun skriver følgende. Hei, jeg har hørt at du kan få slettet renter fra studielånet om man blir arbeidsledig eller permittert. Men hva skjer hvis man er 50% permittert?
Hva er det noen egne regler hvis man er delvis permittert, Alger? Ja, det er riktig at arbeidsledighet kan gi rett til sletting av rente hos lånekassen. Men da er reglen at du må ha vært registrert arbeidsledig i minst tre måneder sammenhengende. Og i tillegg så må din årsintekt ha vært under visse fasettegrenser.
Når det gjelder permittering, som jo var spørsmålet her, og i hverdagen om dette var 50 eller 100 prosent, så gjes det ikke, i hvert fall ikke etter det gjeldende regelverket, rett til sletting av rente. Lånekassen grunngjør dette med at det er fordi at permittert ikke er reelle arbeidssøkere.
Så det er kun hvis du altså er arbeidsledig, registrert arbeidsledig og har vært der i mer enn tre måneder, du kan få rentefritak.
Og det som da, i tilfelle, for bare å ta det for de som er arbeidsledige og som dette altså passer for, det som da skal til for at du skal få inn hvilke søknader om rentefriheter, det er at du for det første må du sende inn søknaden. Dette skjer ikke av seg selv. Det er ikke sånn at lånekassen sjekker i etterkant hvor stor inntekt eller om du har vært arbeidsledig. Du må gjøre dette, du må gjøre krav på dette.
Og så må du altså da ha registrert arbeidsledigheten i minst tre måneder, og sist men ikke minst, og dette gjelder for alle de måtene du kan få rente fra fritak fra lånekassen din. Det måtte være sykdom, fulltidsarbeid med lav inntekt, eller førstegangstjeneste, eller viautdanning og så videre. Altså din års inntekt.
må ha vært under visse grenser. Så det holder ikke... Det er absolutt krav til at du her må ha vært arbeidsledighet i minst tre måneder, men om årsintekten din har vært over lånekassens grense, så får du ikke rentefri takk. Og...
For eksempel hvis du bare er arbeidsledig i noen få måneder, så kan det godt være at du har tjent såpass godt i resten av året at du har en årsintekt som er over grensene. Det er inntekter året som helhet som vil bli vurdert, og da er det både lønnsinntekt og andre inntekter som tas med.
Du må i tillegg vente med søket til perioden du skal søke for er over. Fordi lånekassen sletter bare rente på etter skudd. Men den friser på tre år som du kan søke på. Og grensene, det er jo faktisk sånn at det gis rentefritak for alt fra 1-12 måneder.
Skal du ha 12 måneder, så tror jeg at du må ha en inntekt som for år som helhet ligger under 207 000 kroner. Da kan du få rentefri trakk for alle 12 måneder. Har du en inntekt som er over 351 000 kroner for 2020, så kan du ikke få rentefri trakk.
Selv om du har vært mer enn tre måneder arbeidsledig. Så dette kravet til årsintekt er svært viktig å få med seg, og altså at du har vært minst tre måneder sammenhengende arbeidsledig. Men permittert det for å
De får ingenting til svar. Nei. I hvert fall ikke sånn regelverket jeg nå. Det kan det selvsagt bli endringer på, i og med at vi har hatt sånn enorm vekst i antallpermitterte, og en stor gruppe av de vil jeg anta, også har studielån. Så følg litt med om det kommer nye regler her i lånekassen, men sånn som det er akkurat her og nå, så gis det ikke det.
Det var svaret til Elise som lurte på hva som skjer når man er 50% permittert, men da har jeg altså ikke det noe å si. Takk for svaret, Halgeir, og takk for spørsmålet fra Elise. Hvis det er flere enn Elise som har spørsmål som de ønsker å få svar på her i pengerådet, så kan dere sende det på mail til [email protected].
dinepenger.no. Eventuelt kan dere legge inn spørsmål på Facebook eller Instagram-siden til Dine Penger. Vi har også et fjerde alternativ som er å melde seg inn i Facebook-gruppen vår som heter Pengerådet og legge inn spørsmål der. Da takker vi for oss og så høres vi igjen. Ha det bra!
På dinepenger.no får du de beste rådene. I våre nettmøter kan du stille de spørsmålene som du lurer på om din privatekonomi.