Hei og velkommen til dagens Lyttespørsmål fra pengerådet. I dag er det Jonas som har sendt inn et spørsmål og han skriver følgende:
Hei, jeg lurer på om det er noe hensikt med å diversifisere indexfondporteføljen i ulike indekser. Er det for eksempel lurt å dele investerte penger i et globalt indexfond, et indexfond for Norden og et for Emerging Markets Index, framfor kun et globalt indexfond? Eller får man stor nok grad av diversifisering av å sette alt i ett fond? Takk.
Takk for en bra podcast, og lære mye nyttig til studiene. Og jeg har lært meg å tungegymnastikk for å komme seg inn etter spørsmålet her, Halger.
Diversifisere indexfondportefølger. Det er det. Det er ikke helt soft til på tunga. Det er viktig å diversifisere. Det er liksom utgangspunktet i finansteori ofte. Men et indexfond, et globalt indexfond, som jo er et aksjefond, de har i utgangspunktet da satt pengene dine på
mellom 1600 og 3000 selskaper. Vi har hvertfall vært gjennom dette tidligere podcastet, men det er greit å gjenta akkurat det. Så du er jo investert i 1600 eller 3000 av de største selskapene i verden. Det er jo en god diversifisering når du tenker isolert på aksje, aksjefond. Ja.
for det er det vi snakker om her, diversifisering handler jo også om å spre pengene dine på andre typer spareprodukter, altså det være seg pengemarked, rente, obligasjoner, obligasjonsfond, men la oss se bare isolert sett på aksjefond. Så svaret mitt er gjerne det at har du et globalt indexfond, så er du nok diversifisert, og det passer greit for de aller aller fleste fondsparere.
Litt forskjell mellom de globale indeksfondene også må man jo påpeke. Det er noen som har såkalt fremvoksende marked i investeringsuniverset sitt. Det betyr at 10-15% av pengene er allokert til fremvoksende marked, som det kalles, altså type Kina, Sør-Korea, Brasil, Russland. Det synes jeg kan være fornuftig.
Så hvis du ikke vil bare ta det første og beste fra indexfondhullet, så kan du se litt på hvilken indeks de følger, og da mener jeg at det kan være fornuftig å ha 10-15% i fremvoksende markedet. Eller du kan bare ta et vanlig globalt indexfond, som for eksempel DNB Global Index eller KLP, som er investert hovedsakelig i kredsfond.
USA og Europa, ikke fremvoksende markeder
men så ha 10-15% i et emerging markets indexfond, sånn som Jonas her foreslår. Det synes jeg kan være fornuftig. Bare pass på ikke å ha det begge delene. Hvis du velger både et globalt indexfond som har fremvoksende markeder, og i tillegg velger et spisse emerging markets eller fremvoksende markeds indexfond, så er det jo ganske stor...
overvekt på fremvoksende makkene. Men det burde passe. Covid-19 skal ha noe i Norden
Det er litt smagebehag. Det er klart, Norden, hvis du har det, en inningsfond for Norden, så har du kanskje 20-30% avhengig, kanskje ikke så mye. I Norge, der har du jo lønninger i boligen din og så videre. Så du er allerede nært knyttet til norsk og forsovet også nordisk økonomi, siden det som ofte får stor utslag for norsk økonomi, kan også få utslag for nordisk økonomi, både i positiv og negativ forstand.
Så du har da, hvis du skulle putte 20-30% i et nordisk indexfond, så har du pengene dine kanskje i bare, ja, hva blir det, 6-7% av, eller kanskje jordnarkant av verdensledende kjøp.
selskapet globalt da så da velger du egentlig en sånn overvekting som en person i USA eller i England ikke ville valgt du gjør det primært fordi at du har en sånn home bias, altså du liker det som skjer i Norden, og for all del det kan argumenteres for at
Vi som er i Norden... Vi er best! Nei, men vi har på en måte en... Hvis du ser vekk fra Norge da. For det er Sverige, og for så vidt Danmark, har en ganske diversifisert industristruktur. Du investerer litt verden i miniatyr. Vi har en ganske bra teknologisektor. Vi har råvarer, ressursene og så videre, men også har farmasi og så videre som...
og andre produsenter som gjør at det kan forsvares. Men utgangspunktet, altså det må mer være for de interesserte i dette, eller de interesserte i teknologien som skal være. Utgangspunktet så tenker jeg jo at det er ganske godt diversifisert.
bare ved å ha det i et globalt inntektsfond. Takk skal du ha, Geir. Og takk for spørsmålet, Jonas. Hvis du som hører på podcasten har et spørsmål, kan du sende det til oss til tips at dinepenger.no eller en melding via Facebook eller Instagram hvor vi heter Dine Penger. Og så bør du også melde deg inn i Facebook-gruppa vår som heter Pengerådet. Takk for at du hørte på.