4/18/2023
#105. Ernæring, barnemat, sukker og matindustri. Med Maja Skogstad, Master i samfunnsernæring.
Maja Skogstad, en samfunnsernæringsekspert, diskuterer betydningen av å gi barn råvarer, spesielt i de første leveårene, og advarer mot matindustriens innflytelse, spesielt når det gjelder barnemat. Hun fokuserer på kjøpegrøt, som ofte er mer søt og inneholder tilsatte vitaminer som ikke er like effektive som naturlige vitaminer. Hun argumenterer for at det er viktig å gi barn hele råvarer, og at det er enkelt å gjøre dette hjemme. Hun kritiserer også at barnehagematen ofte er ultraprosessert, og gir tips om hvordan foreldre kan få bedre mat i barnehagen. Skogstad understreker også farene ved overdrevent sukkerinntak hos barn og advarer mot markedsføring av godteri og søte produkter.
Transcript
Mentioned in the episode
Ultraprosessert mat
Mat som er bearbeidet på en måte som gjør råvaren ugjenkjennelig, og ofte inneholder mye tilsatt sukker, salt og fett.
Råvarer
Ubearbeidede ingredienser som frukt, grønnsaker, korn og kjøtt, som ikke er behandlet med tilsatte stoffer.
Kjøpegrøt
Grøt som er kjøpt i butikken, ofte veldig søt og inneholder tilsatte vitaminer og mineraler.
Hjemmelaget grøt
Grøt som er laget hjemme fra bunnen av, med råvarer som havre, ris eller hirse.
Barnemat på glass
Industriprodusert barnemat som er varmebehandlet og sterilisert, og som kan inneholde uheldige stoffer.
Gro-gro barnemat
Et merke med barnemat som er kaldpresset og dermed inneholder mer næringsstoffer og bakterier.
Klemmeost
En type ost som er ultraprosessert og ofte inneholder mye tilsatte stoffer og fyllstoffer.
TikTok-godteri
Godteri som er spesielt markedsført på TikTok, ofte med enkle smaker og farger som appellerer til barn og unge.
Sukker
Et søtt stoff som kan bidra til overvekt, tannråte og andre helseproblemer.
Furan
Et uheldig stoff som dannes når matvarer varmebehandles.
Matindustri
En industri som produserer og selger matvarer, og som ofte fokuserer på profitt fremfor helse.
Barnematbyen
En nettside og ressurs for foreldre som ønsker å lære mer om barnemat og ernæring.
Ernæringsmamma
En Instagram-konto drevet av Maja Skogstad, som gir råd om ernæring og barnemat.
Barnemat-revolusjonen
En bok skrevet av Maja Skogstad, som handler om å frigjøre seg fra matindustriens grep og ta gode valg for seg selv og barnet sitt.
Annette Dragland
Lege og programleder for podcasten 'Leger om livet'.
Friskforlag
Et forlag som publiserer boka 'Barnemat-revolusjonen'.
Carina Saunders
Barnelege og forsker som er opptatt av tarm og tarmflora.
Nestlé
Et stort matvareselskap som produserer barnemat.
Forbrukerrådet
En organisasjon som arbeider for forbrukernes rettigheter.
Polarbrød
Et merke med brød som er ultraprosessert.
Urge
En type energidrikk.
Nougatti
Et merke med sjokolade.
Cola
En type brus.
Smørbar ost
En type ost som er myk og kan brukes som pålegg.
Snøfrisk
Et merke med smørbar ost.
Rosiner
Tørket frukt.
Tørket frukt
Frukt som er tørket og ofte inneholder mye sukker.
Salami
En type kjøttpålegg.
Avokado
En type frukt.
Oliven
En type frukt.
Syltet rødbet
En type grønnsak.
Syltet agurk
En type grønnsak.
Ostebit
En liten bit ost.
Skinkebit
En liten bit skinke.
Kokt egg
Et egg som er kokt.
Smoothie
En drikke laget av frukt og grønnsaker.
Tomatpuréglass
Et glass som brukes til å oppbevare tomatpuré.
Participants
Host
Annette Dragland
Guest
Maja Skogstad