2/25/2025
#189. Mat, helse og veien til bedre livskvalitet. Med Gry Hammer.
Leger om livet podcast (#189) intervjuer Gry Hammer om mat, helse og livskvalitet. Gry, tidligere journalist, har skrevet 11 bøker om fermentering og bærekraftig mat. Hun diskuterer fordelene med tradisjonell mat, som langtidskokt kraft og fermenterte produkter, og viktigheten av å bruke hele dyret. Samtalen fokuserer på helhetlig helse, bærekraft, og å finne livskvalitet i nåtiden.
Transkript
Nevnt i episoden
Gry Hammer
Forfatter og tidligere journalist, intervjuobjekt i podkasten. Hun er ekspert på mat og helse.
Leger om livet
Podcastens navn. Anette Dragland er programleder.
Anette Dragland
Utdannet lege og programleder for podcasten.
Fermentering
En metode for matkonservering og forbedring av fordøyelsen, et sentralt tema i intervjuet.
Langtidskokt kraft
En næringsrik buljong laget ved langsom koking av bein, diskutert for helsemessige fordeler.
Bærekraft
Et viktig tema, Gry Hammer vektlegger bærekraftig matproduksjon og forbruk.
Fra jord til bord
Tittel på en av Gry Hammers bøker, relatert til bærekraftig mat.
Den moderne jeger
Tidligere tittel på en av Gry Hammers bøker, nå relansert som "Fra jord til bord".
NRK Sogne og Fjordane
Gry Hammers tidligere arbeidsgiver, nevnt i konteksten av hennes journalistkarriere.
Universitetet i Bergen
Universitet hvor Gry Hammer studerte.
Universitetet i Tromsø
Universitet hvor Gry Hammer studerte.
Sigdal Mølle
Nevnt som kilde for økologisk mel.
Rema 1000
Matvarekjede, nevnt i konteksten av tilgang på økologisk mat.
Kiwi
Matvarekjede, nevnt i konteksten av tilgang på økologisk mat.
Finn.no
Nettside for kjøp og salg av brukte varer, nevnt i konteksten av å finne en brukt fryser.
YouTube
Plattform for å lære å partere dyr.
Eckhart Tolle
Forfatter og spirituell lærer, nevnt i sammenheng med å være tilstede i nuet.
The Power of Now
En bok av Eckhart Tolle, nevnt i sammenheng med å være tilstede i nuet.
Gryamme Podcast
Gry Hammers egen podcast.
gryhammer.no
Gry Hammers hjemmeside.
Sosial medieplattform hvor Gry Hammer er aktiv.
Sosial medieplattform hvor Gry Hammer er aktiv.
Fermentering og kraft med Gry Hammer
Facebook-gruppe dedikert til fermentering og kraft.
Deltakere
Host
Anette Dragland
Guest
Gry Hammer
Poeng
Ingen diett har gjort meg mer robust enn våre forfedres matskatter.
Et sitat som fremhever næringsrikheten og helseeffekten av tradisjonell mat.
Vi er oppdratt som forbrukere til å kjøpe raskt, trygt og billig, og kaste oss inn i priskrigene og jakte etter det billigste.
Et kritisk perspektiv på dagens forbrukervaner.
Livskvalitet handler om å verdsette at jeg klarer å dra pusten.
Et eksempel på å finne glede i det enkle og tilstedeværelsen.
Vi tåler å ha det vondt.
En oppfordring til å akseptere og bearbeide vanskelige følelser.
Påstander
Et surdeigsbrød inneholder mye mer komprimert næring som er lettere tilgjengelig enn et kjøpebrød.
Et påstand som fremhever fordelene med hjemmebakt surdeigsbrød.
Vi har et stort fordøyelsesproblem i Norge.
En påstand som peker på et utbredt helseproblem.
Å fermentere et korn gir bedre tilgang på mineraler som sink, selen, magnesium og jern.
En påstand om fordelene med fermentering.
Stress er en av mine Achillesheler.
En personlig erkjennelse som understreker betydningen av stresshåndtering.