2/25/2025

#189. Mat, helse og veien til bedre livskvalitet. Med Gry Hammer.

Leger om livet podcast (#189) intervjuer Gry Hammer om mat, helse og livskvalitet. Gry, tidligere journalist, har skrevet 11 bøker om fermentering og bærekraftig mat. Hun diskuterer fordelene med tradisjonell mat, som langtidskokt kraft og fermenterte produkter, og viktigheten av å bruke hele dyret. Samtalen fokuserer på helhetlig helse, bærekraft, og å finne livskvalitet i nåtiden.

00:00

I dagens episode diskuterer Anette Dragland og Gry Hammer om betydningen av tradisjonell mat for helse, livskvalitet og bærekraft.

03:38

Podkasten diskuterer hvordan media skaper drama og hvordan personlige erfaringer med yoga har påvirket speakerens liv.

06:44

Fra matlaging og blogging hjemme, har Gry utviklet seg til å bli en anerkjent forfatter innen bærekraftig mat og livsstil.

14:06

For å lage sunnere mat fra bunnen av, kreves bare vilje og enkle metoder som baking av surdejsbrød og koking av kraft.

29:00

Lær hvordan du kan bake enkelt med surdeig uten spesialutstyr, og finne glede i matlagingens utfordringer.

Transkript

Nevnt i episoden

Gry Hammer 

Forfatter og tidligere journalist, intervjuobjekt i podkasten. Hun er ekspert på mat og helse.

Leger om livet 

Podcastens navn. Anette Dragland er programleder.

Anette Dragland 

Utdannet lege og programleder for podcasten.

Fermentering 

En metode for matkonservering og forbedring av fordøyelsen, et sentralt tema i intervjuet.

Langtidskokt kraft 

En næringsrik buljong laget ved langsom koking av bein, diskutert for helsemessige fordeler.

Bærekraft 

Et viktig tema, Gry Hammer vektlegger bærekraftig matproduksjon og forbruk.

Fra jord til bord 

Tittel på en av Gry Hammers bøker, relatert til bærekraftig mat.

Den moderne jeger 

Tidligere tittel på en av Gry Hammers bøker, nå relansert som "Fra jord til bord".

NRK Sogne og Fjordane 

Gry Hammers tidligere arbeidsgiver, nevnt i konteksten av hennes journalistkarriere.

Universitetet i Bergen 

Universitet hvor Gry Hammer studerte.

Universitetet i Tromsø 

Universitet hvor Gry Hammer studerte.

Sigdal Mølle 

Nevnt som kilde for økologisk mel.

Rema 1000 

Matvarekjede, nevnt i konteksten av tilgang på økologisk mat.

Kiwi 

Matvarekjede, nevnt i konteksten av tilgang på økologisk mat.

Finn.no 

Nettside for kjøp og salg av brukte varer, nevnt i konteksten av å finne en brukt fryser.

YouTube 

Plattform for å lære å partere dyr.

Eckhart Tolle 

Forfatter og spirituell lærer, nevnt i sammenheng med å være tilstede i nuet.

The Power of Now 

En bok av Eckhart Tolle, nevnt i sammenheng med å være tilstede i nuet.

Gryamme Podcast 

Gry Hammers egen podcast.

gryhammer.no 

Gry Hammers hjemmeside.

Instagram 

Sosial medieplattform hvor Gry Hammer er aktiv.

Facebook 

Sosial medieplattform hvor Gry Hammer er aktiv.

Fermentering og kraft med Gry Hammer 

Facebook-gruppe dedikert til fermentering og kraft.

Deltakere

Host

Anette Dragland

Guest

Gry Hammer

Poeng

Ingen diett har gjort meg mer robust enn våre forfedres matskatter.

Et sitat som fremhever næringsrikheten og helseeffekten av tradisjonell mat.

Vi er oppdratt som forbrukere til å kjøpe raskt, trygt og billig, og kaste oss inn i priskrigene og jakte etter det billigste.

Et kritisk perspektiv på dagens forbrukervaner.

Livskvalitet handler om å verdsette at jeg klarer å dra pusten.

Et eksempel på å finne glede i det enkle og tilstedeværelsen.

Vi tåler å ha det vondt.

En oppfordring til å akseptere og bearbeide vanskelige følelser.

Påstander

Et surdeigsbrød inneholder mye mer komprimert næring som er lettere tilgjengelig enn et kjøpebrød.

Et påstand som fremhever fordelene med hjemmebakt surdeigsbrød.

Vi har et stort fordøyelsesproblem i Norge.

En påstand som peker på et utbredt helseproblem.

Å fermentere et korn gir bedre tilgang på mineraler som sink, selen, magnesium og jern.

En påstand om fordelene med fermentering.

Stress er en av mine Achillesheler.

En personlig erkjennelse som understreker betydningen av stresshåndtering.

Lignende

Laster